пятница

Якщо ви завагітніли...у червні

Як утриматися від зайвого вживання рідини в літню спеку? У подібних ситуаціях виручають свіжі фрукти або овочі. Вони не тільки містять цілющу вологу, але і клітковину, вітаміни, мінеральні речовини. Вони багаті харчовими волокнами, які сприяють нормалізації рухової функції кишечника, попереджаючи розвиток запоровши, що часто спостерігаються під час вагітності.
Невесела молочниця

Дрожжеподобниє гриби роду Candida входять до складу нормальної мікрофлори людини і зазвичай не викликають захворювання. Збудник молочниці - Candida albicans (Кандіда біла) - починає активно розмножуватися при створенні сприятливих умов. У перші місяці вагітності організм жінки перебудовується, рівень жіночих статевих гормонів підвищується, вагінальне середовище стає кислішим, що дуже підходить кандиді. Гормональні зміни в організмі ведуть і до місцевого зниження клітинного імунітету, активності лейкоцитів, що також сприяє посиленому розмноженню грибка. Та і тепла погода значно збільшує вірогідність «повернення молочниці». Загалом, якщо ви коли-небудь страждали від цього захворювання, в перші місяці вагітності слід проявляти особливу обережність. Не носите синтетичну і тісну нижню білизну. Переглянете дієту: обмежте солодке, мучное, гостре, введіть в раціон бифидопродукты. Якщо уникнути молочниці не вдалося, у жодному випадку не займайтеся самолікуванням. Ряд препаратів, успішно вживаних в лікуванні кандидозу поза вагітністю, жінкам «в положенні» протипоказані. При необхідності лікар підбере вам місцеві протигрибкові препарати (свічки, креми), які не роблять негативного впливу на здоров'ї майбутньої мами і дитини.
Особливості літнього живлення

Як утриматися від зайвого вживання рідини в літню спеку? У подібних ситуаціях виручають свіжі фрукти або овочі. Вони не тільки містять цілющу вологу, але і клітковину, вітаміни, мінеральні речовини. Вони багаті харчовими волокнами, які сприяють нормалізації рухової функції кишечника, попереджаючи розвиток запоровши, що часто спостерігаються під час вагітності.
А ще в жарі у багатьох відсутній апетит. В цьому випадку повноцінний обід краще перенести на вечірній годинник, а вдень є легку їжу. І будьте акуратні: не залишайте продукти поза холодильником, особливо під прямими сонячними променями. Майбутній мамі і її малюкові необхідне виключно свіже живлення!
Комарі

В період вагітності, особливо в першому триместрі, у майбутніх мам часто виникає алергічна реакція на укуси комах. Тому, якщо ви збираєтеся на природу, необхідно підібрати захисні засоби. На жаль, мазі і креми деколи надають двояку дію. Вони, звичайно, відлякують комарів, але іноді теж викликають алергію. Особливо це стосується застосування «дорослих» засобів. Безпечна для дорослого доза токсичних речовин в період вагітності може викликати алергічну реакцію. Тому майбутнім мамам бажано користуватися засобами від комах, призначеними для дітей. У них значно нижче «доза» речовини, що діє, яка і провокує роздратування. І, звичайно, не користуйтеся простроченими засобами або з порушеною герметичною упаковкою.
І пам'ятаєте, що в період вагітності будь-які зовнішні засоби не рекомендуються для цілодобового захисту. У приміщенні бажано застосовувати електричні засоби захисту - електрофумігатори. Але будьте обережні: і на пластини електрофумігаторів іноді буває алергія.
Увага на ноги

Під час вагітності краще всього носити спеціальні колготки. І, як не дивно, особливо це актуально влітку, коли збільшується ризик виникнення набряків і варікозного розширення вен. Регулярне носіння спеціальних колготок сприяє збереженню тонусу судин, знімає навантаження з ніг, регулює кровообіг і перешкоджає появі варикозів. Колготки для майбутніх мам бувають двох видів - профілактичні і лікувальні. Профілактичні - їх ще називають масажними - забезпечують постійний мікромасаж і підтримку судин. Вони покращують кровообіг і зменшують навантаження на ноги. Профілактичні колготки рекомендуються всім вагітним жінкам, а особливо тим, хто відноситься до групи риски. А лікувальні здійснюють посилений точковий масаж, компресію в окремих зонах. Такі колготки повинен підбирати врач-флеболог. Крім того, всі колготки для майбутніх мам мають спеціальну еластичну вставку, що закриває весь живіт, - це дуже зручно. Увага: необхідно враховувати, що при регулярній шкарпетці і особливо після декількох прань масажний ефект декілька слабшає. Тому на всю вагітність вам буде потрібно не менше семи-дев'яти пар колготок.