пятница

Платні пологи: Вибір капітана

Автор: Далецкая Вероника
Зараз окрім безкоштовної допомоги породіллі, практично в кожному пологовому будинку пропонують альтернативний варіант — пологи за контрактом. Це дуже зручно, але, по-перше, платні пологи не всім по кишені. А по-друге, немає ніякої гарантії, що лікар за договором сподобається і ви зможете йому довіряти.

Платні пологи без контракту
Вже зовсім скоро з майбутньої ви перетворитеся на справжнісіньку маму. Кому випаде честь першим узяти на руки вашого малюка? Правильно — докторові. І в тому, що це має бути самий кращий в світі лікар, ви упевнені на все сто. Тому що в даному випадку ризик — справа не благородна. На карту ви ставите найдорожче — успішний життєвий старт свій новонароджений.
Зараз окрім безкоштовної допомоги породіллі, практично в кожному пологовому будинку пропонують альтернативний варіант — пологи за контрактом. Це дуже зручно, але, по-перше, платні пологи не всім по кишені. А по-друге, немає ніякої гарантії, що лікар за договором сподобається і ви зможете йому довіряти.
Тому ми вирішили докладніше розповісти вам про ще один варіант появи немовляти на світло — за допомогою особистого лікаря, якого ви выбереите самі.

Варіант перший: По знайомству
Поговорите з подругами і сусідками, які недавно стали мамами. Навіть незнайомі люди охоче розповідять вагітній жінці про пологи і поділяться власними враженнями про лікарів.
Але пам'ятаєте, що добре для одних, не завжди підходить іншим. Не можна довіряти беззастережно захопленим розповідям подруг. Те, що цей доктор дуже сподобався вашій знайомій, ще не означає, що і ви залишитеся задоволені.

Варіант другий: По рекомендації
Поговорите зі своїм гінекологом в жіночій консультації або на курсах підготовки до пологів. Про деяких лікарів-акушерів в медичних кругах складають легенди, а інших, навпаки, радять обходити стороною. Практично в кожному пологовому будинку є 2—3 лікарі-акушери, які йдуть на пологи за домовленістю. Вам напевно порекомендують декілька. До речі, багато гінекологів, ведучі вагітність, одночасно є і акушерами, практикуючи в пологових будинках. Це взагалі ідеальний варіант, коли один і той же лікар спостерігає вас всі дев'ять місяців, а потім приймає пологи.
Але врахуйте, якщо лікар справжній професіонал, це ще не означає, що ви легко знайдете з ним спільну мову. До речі, деякі імениті лікарі дотримуються ортодоксальних поглядів на пологи і виступають проти сучасних нововведень, таких, як зйомка пологів на відеокамеру або присутність чоловіка в родовій палаті.

Варіант третій: По оголошенню
Цей варіант самий сумнівний. Але, можливо, вам повезе знайти свого лікаря саме таким чином. У Інтернеті і газетах безкоштовних оголошень можна зустріти масу пропозицій: «Досвідчений лікар-акушер, к.м.н., пропонує особисте ведення пологів. Готовий обговорити будь-які ваші побажання». З журналістської цікавості я подзвонила по п'яти подібних оголошеннях: по-перше трьох випадках мені запропонували тільки планові пологи (оскільки лікар працює по графіку), а ось інші два лікарі, принаймні, по розмові справляли цілком приємне враження і вселяли довіру.
Звичайно, при знайомстві по оголошенню вам важко судитиме про професіоналізм лікаря, тому для того, щоб звести ризик до мінімуму, постарайтеся при першій же зустрічі якомога більше дізнатися про цю людину. З'ясуєте, де працює і як довго — ці відомості треба перевірити. Попросите у лікаря координати кого-небудь з його колишніх клієнток. Не соромтеся ставити «дурні» і «нескромні» питання. Якщо ж доктор акуратно уникає відповіді, то краще шукайте іншого фахівця.
Година пробила, момент настав
Якщо ви не хочете лягати в пологовий будинок заздалегідь, складіть разом з лікарем план дій в годину «ікс». Доктор обов'язково повинен залишити вам номер мобільного і домашнього телефону, по якому його можна знайти у будь-який час доби. Обговорите з ним, як поводитися при настанні сутичок і коли слід відправлятися в стаціонар. Дізнайтеся, скільки часу (максимальний термін) знадобиться лікареві після вашого дзвінка, щоб дістатися до пологового будинку. Ви маєте бути упевнені, що в найвідповідальніший момент вибраний вами фахівець не виїде у відпустку і, вибачите за банальність, не страждатиме від похмільного синдрому.
До того ж слід врахувати і те, що, як правило, бригади працюють по змінах. Якщо у вас не планові пологи — велика вірогідність, що дитина захоче побачити світло, не чекаючи чергування вашого доктора. Тому обов'язково з'ясуєте, чи зможе лікар приїхати в пологовий будинок, якщо цього дня працюватиме інша зміна, і що вам робити до його приїзду. Звичайно, за наявності документів (страхового поліса, обмінної карти і паспорта) вас зобов'язані прийняти в будь-якому пологовому будинку, але іноді при оформленні можуть виникнути деякі складнощі. Допустимо, вибраний вами пологовий будинок вузької спеціалізації або, навпаки, ваш випадок потрапляє в категорію «складних» і вам необхідна спеціалізована установа. У цій ситуації лікар з приймального відділення (якщо сутички ще не сильні) може відправити вас народжувати в інше місце. Тому варто заздалегідь розставити всі крапки над «i» і домовитися про всілякі форс-мажорні обставини.

Скільки стоїть?
Розцінки на договірні пологи варіюються залежно від ваших вимог і побажань: від 200$ до 600$. Якщо в пологовому будинку, де ви народжуватимете, практикують платні пологи, то зазвичай по особистій домовленості лікарі беруть 50% від суми контракту. При цьому вони готові або принаймні обіцяють надати вам всю красу пологів за договором.
Як правило, половину суми ви передаєте докторові за декілька тижнів до пологів. А частину, що залишилася, коли малюк благополучно з'явиться на світло. Природно, що, домовляючись на словах, ніяких офіційних контрактів з лікарем ви не укладаєте. Тому доведеться вірити на слово. Якщо ви знайшли лікаря по оголошенню — підстрахуватися можна, лише узявши з нього розписку про отримання першого внеску.
Необхідно врахувати і таку річ: акушер-гінеколог працює не один, а з бригадою, в яку входять акушерка, анестезіолог, неонатолог. Заздалегідь обговорите, хто розплачуватиметься з рештою членів команди: ви або сам лікар. Як правило, доктори домовляються самі, але бувають випадки, коли після пологів у вас можуть попросити енну суму в доларах для інших фахівців.
Якщо ви не випробовуєте бажання відволікатися в процесі пологів на фінансові проблеми, заздалегідь дізнайтеся про можливі додаткові витрати: на анестезію, різні ліки і навіть відеозйомку. Напевно, ви погодитеся, що все це можна вирішити заздалегідь, щоб ні ви, ні лікар не відволікалися від найважливішого заняття — народження малюка.