воскресенье

Що пити вагітній?


ЩО І СКІЛЬКИ ПОВИННА ПИТИ ВАГІТНА?



Вагітна повинна пити тільки якісну воду: з неї на 90% складається тільце крихти, та й сам він зараз росте і розвивається в навколоплідних водах.
что пить беременнойВчені звернули увагу на показовий факт: чим більше мінеральної води (в розумних межах!) Споживає жінка, готуючись до зачаття і чекаючи дитину, тим здоровіше він буде. Середньостатистична австрійка за рік (3 місяці до настання вагітності плюс ще 9 місяців) споживає 72 л, француженка - 80 л, німкеня - 93 л, італійка - 116 л. На жаль, наші майбутні мами п'ють в 50 разів менше мінералки, воліючи вгамовувати спрагу водою, поточної під крана.
За даними Держсанепіднагляду, від 50 до 70% жінок, чекаючих дитину, користуються некондиційної питною водою. На думку вітчизняних санітарних лікарів, рідина, поточна в наших трубах, є умовно-питної (якщо дуже хочеться, пити можна, але краще не треба, тим більше під час вагітності). Адже як її ні очищай, всіх домішок все одно не видалиш.
Хіміки нарахували у водопроводі більше 2100 (!) З'єднань, а фахівці Московського НДІ гігієни ім. Ф.Ф. Ерісмана виявили в 80% водопровідних проб явний перебір заліза, у 49% - органічних речовин, у 32% - фенолів, у 11-14% - свинцю та миш'яку, в 8-11% - нафтопродуктів, в 5% - формальдегіду, капролактаму та циклогексанолу, а також ртуть, молібден, кадмій, нікель і хром, яким у питній воді міститися не положено.
Сибірські вчені стверджують: від 7,7 до 41% хвороб дітей раннього віку так чи інакше пов'язані з неякісною водою, яку їх мами пили під час вагітності та годування груддю. Проблема оздоровлення нації була б вирішена в найближчі 2-3 роки, якби всі ми перейшли на екологічно чисту воду.
Розробки співробітників Інституту курортології свідчать: така вода по ряду властивостей перевершує молоко, яке традиційно видають «за шкідливість» тим, хто контактує з небезпечними речовинами.
Ваші дії.
Щоб справити на світ здорового малюка, як мінімум за півроку до зачаття (!) Переходите на воду, отриману з артезіанських свердловин і додатково очищену промисловим шляхом. Втім, якщо раніше не здогадалися, зробити це не пізно і зараз.


ЧИ МОЖНА ВАГІТНИМ ПИТИ ФІЛЬТРОВАНУ ВОДУ?

что пить беременнойНавіть найкращий імпортний фільтр не очистить воду від усіх токсичних речовин. Через низьку якість вмісту вітчизняних водопроводів зарубіжні очисні пристрої для домашнього використання виробляють свій ресурс в 3 рази швидше терміну, зазначеного в гарантійному талоні.
Який би хитромудрий і багатоступінчастий кухонний очисник ви не придбали, він свідомо програє в змаганні з міні-заводом, що доводить мінеральну воду до потрібної кондиції. Та й вихідна якість рідини під крана не йде ні в яке порівняння з видобутої з підземного джерела!
Інші способи підвищення якості води в домашніх умовах і зовсім не витримують критики. Взяти хоча б кип'ятіння. Воно дійсно знезаражує водопровідну воду і прискорює випаровування хлору. Однак при нагріванні він встигає бурхливо прореагувати з органічними мікрочастинками, утворивши сумнозвісні хлорорганічні сполуки, буквально отруйні ваше життя.
Деякі з нас намагаються виморожувати шкідливі домішки. Особлива кристалічна структура льоду не залишає місця для сторонніх часток - і шкідливих, і корисних, зокрема, таких необхідних організму мінеральних солей.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, десяту частину добової потреби в макро-та мікроелементах майбутня матуся повинна виконувати за рахунок питної води. Та й відокремлювати мутнувате хмарка чужорідних речовин, що концентруються всередині кубиків льоду, від незамутненим ділянок, як правило, не представляється можливим. Для цього довелося б обережно обколювати кожен шматочок, витративши силу-силенну часу. Просто заморозивши воду і розтопивши її, ви нічого не доб'єтеся.
Про якість
Буває, що фірми заощаджують на очищенні, заливаючи воду в ємність прямо з джерела. Щоб перевірити її якість, Відкрутіть кришку і залиште пляшку на кілька днів. Якщо її дно почне потроху затягуватися зеленою тванню, як гладь старовинного ставу, де жила черепаха Тортіла, більше не купуйте!


СКІЛЬКИ ПИТИ ВАГІТНІЙ

что пить беременнойВ організмі вагітної і зростаючого у неї в животику малюка активно йдуть обмінні процеси. Вони ніколи не могли б здійснитися без води. Щоб підтримувати обмін речовин на належному рівні і своєчасно виводити кінцеві продукти обміну (шлаки) через нирки і кишечник, наше тіло потребує в безперебійному водопостачанні.
Норма - 8 склянок рідини невеликими порціями протягом дня, а в спеку, при токсикозі в перші місяці вагітності, підвищеній температурі або розладі шлунка потреба в цілющої вологи зростає. Винятки - пізній токсикоз, набряки і патологія нирок, яка вимагає особливого питного режиму (його визначить лікар).
Обмежують себе в питті також останні місяці перед пологами. Правило: виділяти стільки ж рідини, скільки отримуєте з напоями та їжею. Допустима різниця - 200-300 мл, не більше!


ЯКЩО МАТУСІ НЕ ВИСТАЧАЄ ВОДИ

Що відбувається в жіночому організмі, коли він не забезпечений в достатній кількості рідиною?
  • Шкіра стає сухою, втрачає еластичність, покривається зморшками.
  • З'являються неуважність, дратівливість, підвищена стомлюваність.
  • Через зниження імунітету посилюється сприйнятливість до інфекцій, які представляють величезну загрозу для ще не народженого маляти: у вашому положенні від них треба берегтися подвійно!
  • Виникають запори (схильність до них під час вагітності і без того зростає), формуються камені в жовчному міхурі і нирках.
  • Кров робиться більш в'язкому і густий, прискорюється процес утворення тромбів, страждають вени - навантаження на них і так зростає з кожним місяцем.
  • Порушується нормальний обмін речовин, у результаті чого в підшкірній клітковині відкладається надлишок жиру.
  • Утруднюється звільнення клітин і тканин від кінцевих продуктів обміну речовин - внутрішня середа «зашлаковувати», найбільш вразливі органи починають виходити з ладу: зараз це особливо недоречно!
  • Через нестачу «універсального розчинника», необхідного для біохімічних реакцій, якими супроводжується поділ клітин, відбуваються генетичні мутації, зростає ризик онкологічних захворювань.


ЩОДЕННИЙ ВОДНИЙ МІНІМУМ
Вага, кгПри низькій фізичної активностіПри помірної фізичної активностіПри високій фізичної активності
501,55 л2 л2,3 л
601,85 л2,3 л2,65 л
702,1 л2,55 л3 л
802,5 л2,95 л3,3 л


ЯКУ МІНЕРАЛКУ ПИТИ ВАГІТНІЙ?

что пить беременнойЯку мінералку пити вагітній? Вже звичайно, не «Єсентуки» і «Боржомі»: у них занадто багато мінеральних солей! Це лікувальні води - вони зціляють хворих, але можуть робити хворими здорових. Заливати спрагу лікувальною мінеральною водою - все одно що вгамовувати голод шипучим лікарським препаратом: можна заробити гастрит, камені в нирках і т.д. Приймають таку воду строго за призначенням лікаря.
Для щоденного використання ідеально підходить столова мінеральна вода з низьким ступенем мінералізації. Солей в ній зовсім мало - як у звичайної водопровідної. Але на відміну від рідини під крана, мінеральна вода в пляшках - екологічно безпечна: без активного хлору, важких металів та інших шкідливих домішок. На ній і зупиніть вибір.
Ваші дії
Перш ніж купити воду, вивчіть етикетку. Штучно мінералізовану не беріть!
Справа в тому, що деякі виробники працюють із звичайною водопровідною водою: очищають її, видаляють надлишок солей, а потім додають рівно стільки, скільки потрібно. За смаком - справжня мінералка, але організм не обдуриш!
Будь-яка штучна вода схожа на натуральну лише за сольовим складом. Унікальну суперструктуру природної води можна повторити! Мінеральні води народжуються в надрах нашої планети в таких умовах, які неможливо відтворити штучно.
Високий тиск, відсутність сонячного світла, особлива температура, зіткнення води з різними породами і рідкісними мінералами земної кори. Виконують роль природного фільтра, що розтягся на сотні метрів у глиб землі: куди до нього скромному кухонного фільтру!


ЩО БУДЕМО ПИТИ?
Мінеральна водаВміст солей в 1 лНавіщо потрібна
ЇдальняМенше 1 гДля щоденного пиття
Лікувально-столова1-10 гДля лікування і вгамування спраги в спеку
ЛікувальнаБільше 10 гТільки для лікування


НАПОЇТИ КИСНЕМ

что пить беременнойУ наші дні особливо гостра проблема внутрішньоутробної гіпоксії - кисневого голодування плоду. Вона посилюється. Якщо майбутня мама мало гуляє, страждає токсикозом, хворіє, живе у великому місті, де в повітрі менше цілющого газу, ніж у сільській місцевості, але багато автомобільних вихлопів.
На щастя, дихати можна не тільки через легені: кисень прекрасно засвоюється травною системою з оксигенований мінеральної води - пийте її під час вагітності!
Така вода творить дива: підвищує життєвий тонус, зменшує прояви токсикозу, активує імунітет. Стабілізує артеріальний тиск, полегшує роботу серця. Знижує рівень цукру в крові, допомагає спалювати зайвий жир, поліпшує самопочуття, роботу внутрішніх органів і стан шкіри.
Адже чому на Кавказі завжди народжувалися міцні і здорові малюки, жінки виношували їх легко, а після пологів зберігали струнку фігуру? Та просто вони всі 9 місяців пили збагачену киснем воду з високогірних джерел!

Набряки при вагітності


НАБРЯКИ У ВАГІТНИХ



Під час очікування малюка в організмі майбутньої мами відбувається багато змін. Які з них повинні насторожити вас?
отеки при беременностиТе, що вагітність часто супроводжується набряками, знають майже всі майбутні матусі. Також всім відомо, що поза вагітністю набряки - це симптом якогось захворювання, найчастіше серцево-судинного або ниркового походження. Але що означає, якщо вони є у вагітних жінок? Це - варіант норми або патологія, що вимагає лікування?


ДІАГНОСТИКА НАБРЯКІВ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Як зрозуміти, чи є у вас набряки? Відповідайте на декілька питань.
  • Чи не стали останнім часом вам відчайдушно шкода улюблені розношені туфлі?
  • Обручка стискає палець, залишаючи слід, з труднощами або зовсім не знімається з пальця?
  • Ви стали додавати у вазі понад норму (більше 300 г за тиждень)?
Звичайно, явні набряки помітить не тільки лікар, але й ви. Але бувають і приховані набряки, або пастозність тканин (так звана затримка рідини в організмі), які не кидаються в очі. Їх можна запідозрити лише, якщо у майбутньої матусі спостерігається велика або нерівномірна надбавка у вазі.
Найчастіше набряки у здорових вагітних, які не мають серцево-судинної або ниркової патології, з'являються в другій половинівагітності.
Зазвичай спочатку набрякають ноги, потім можуть додатися набряки рук, живота, обличчя. Останнє особливо засмучує майбутніх мам. Адже на обличчі найсильніше набрякають повіки. Це пов'язано з анатомічними особливостями цієї області. Там розташована пухка клітковина, яка, немов губка, готова затримувати рідину.
Вранці набряки на ногах менш помітні, адже вночі рідина рівномірно поширюється по всьому тілу. А ось вдень, коли ви більше часу проводите на ногах, рідина спускається вниз, накопичуючись переважно в області кісточок, на тильній стороні стоп, на гомілках, де тиском пальця можна викликати повільно вирівнюється ямку. Шкіра при набряках бліда, напружена і гладка.


ПЛАН ОБСТЕЖЕННЯ

беременность: отеки Окрім огляду лікаря, які методики застосовуються для діагностики?
Зважування в динаміці
Про можливі приховані набряки говорять зайва (більше 300 г на тиждень) або нерівномірна надбавка у вазі майбутньої матусі.
Дослідження діурезу
Порівнюють кількість випитої рідини і виділеної сечі (за добу). У нормі здорова людина виділяє ¾ випитої рідини. Припустимо, якщо ви за добу випили 1000-1200 мл рідини (включаючи супи і чай-каву), з сечею повинно виділитися не менше 750-900 мл. Інша чверть рідини виділяється у вигляді поту, а також при диханні.
Вимірювання окружності ноги на одному рівні в динаміці
Збільшення кола гомілковостопного суглоба на 1 см і більше протягом тижня свідчить про затримку рідини в організмі.
Волдирная проба
В область внутрішньої поверхні передпліччя тонкою голкою шкіру вводиться 0,2 мл фізіологічного розчину. Утворюється пухир, який в нормі у здорової людини розсмоктується протягом однієї години. Чим більше «набрякла готовність" організму, тим швидше пухир всмоктується.


У ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА НАБРЯКІВ?

Зарубіжні лікарі схильні вважати набряки вагітних фізіологічним явищем, що не вимагає лікування. Щоправда, із застереженням, що до набряків не приєднаються білок в сечі і підвищений артеріальний тиск.
Російські акушери вважають: набряки потрібно лікувати, так як водянка вагітних є першою стадією гестоза і 90% випадків слідом занабряками з'являються білок в сечі і підвищений тиск. Вчасно розпочате лікування може запобігти переходу водянки в подальші стадії гестоза.


ЯК ЛІКУВАТИ НАБРЯКИ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ?

отеки во время беременностиУ лікуванні водянки вагітних першочергове значення надається дієті з обмеженням солі і рідини, випитої за добу.
  • Їжа повинна бути Недосол, так як сіль затримує в організмі рідина. За добу допускається вживання солі до 8 г замість звичайних 12-15 р. З цих же міркувань з меню виключаються гострі, пряні страви, копченості. Готувати їжу краще на пару, можна також відварити або гасити, але тільки не смажити!
  • Кількість спожитої рідини в другій половині вагітності повинно бути не більше 1000-1200 мл за добу.Не забудьте враховувати обсяг рідини, що міститься в супі, в соковитих фруктах і ягодах.
  • Крім дієтичних обмежень, важливе значення має зміцнення судинної стінки і поліпшення плинності крові по судинах. Це не дає рідини просочитися з судин у тканини і відповідно перешкоджає утворенню набряків. Для цього лікарі призначають вітаміни і засоби, які зміцнюють судини.
  • За погодженням з лікуючим лікарем можна пити фіточаї з сечогінними властивостями (настої листа мучниці або ведмежих вушок; польового хвоща, ниркового чаю). Стакан настою випивають протягом дня за 3-4 прийоми (по 1/3-1/4 склянки за раз). Курс тривалий - 3-4 тижні.
  • Сечогінні препарати призначають лише при виражених набряках, та й то ненадовго. Самостійно приймати це засоби не можна!


ОБСТЕЖЕННЯ ОБОВ'ЯЗКОВО!

  • Набряки, особливо якщо вони з'явилися до 20 тижнів вагітності, можуть бути проявом якого-небудь захворювання, яке існувало приховано. Іноді вагітність - це той поштовх, який приховане захворювання перетворює в явне через зрослу навантаження на хворий орган. Саме тому при ранніх набряках у вагітних треба ретельно обстежуватися, перевірити нирки, серце.
  • Набряки ніг можуть бути пов'язані з варикозним розширенням вен ніг. При цьому майбутні матусі зазвичай скаржаться на біль, важкість у ногах, швидку стомлюваність при ходьбі.

Краснуха і вагітність


КРАСНУХА це всім відома дитяча інфекція, яка, як правило, не викликає жодних проблем, якщо нею хворіє дитина. Але для вагітної жінки краснуха становить величезну небезпеку.
Інфікування плода приводить до виникнення різноманітних вад розвитку: мікроцефалії (зменшення розмірів головного мозку), мікрофтальмії (зменшення розмірів очних яблук), уродженої катаракти (помутніння кришталика ока), пороків серця, вродженої глухоти, а також запальних захворювань головного мозку - таких, як енцефаліт (запалення речовини головного мозку), менінгоенцефаліт (запалення речовини і оболонок головного мозку), менінгіт (запалення оболонок головного мозку).
При захворюванні краснухою на початку вагітності, як правило, відбувається ранній викидень. На більш пізніх строках у більшості випадків жінці, котра захворіла краснухою, пропонують перервативагітність за медичними показаннями.
Але всього цього можна легко уникнути - потрібно тільки під час планування вагітності здати кров на наявність імунітету до вірусу краснухи. Це рекомендується зробити всім - навіть тим, хто вважає, що хворів у дитинстві краснухою.
краснуха и беременностьЯкщо імунітет є, то нічого більше робити не треба, а якщо його немає, потрібно зробити щеплення відкраснухи і три місяці запобігти вагітності.
В даний час всім дітям роблять щеплення від краснухи. Перша вакцинація зазвичай проводиться у віці від 14 до 18 місяців, друга від 6 до 12 років. Для дівчаток це особливо важливо. Однак імунітет після щеплення менш стійкий у порівнянні з імунітетом, розвинувся після захворювання.
Тому, навіть якщо ви були щеплені від краснухи в дитинстві, необхідно перевірити наявність імунітету до вірусу краснухи перед вагітністю.

Внутрішньоутробні інфекції (ВУІ)


ВНУТРІШНЬОУТРОБНІ ІНФЕКЦІЇ (ВУІ): ВПЛИВ НА ВАГІТНІСТЬ І ПЛІД



Кожній майбутній мамі доводиться здавати аналізи на безліч інфекцій - навіть якщо він відчуває себе абсолютно здоровою. Особлива тривога виникає у жінки, якщо виявлені збудники якого-небудь захворювання. Яку ж небезпеку представляють внутрішньоутробні інфекції (ВУІ) для плода і чи можна їм запобігти?
внутриутробные инфекции ( ВУИ )Внутрішньоутробної інфекції (ВУІ) - інфекція, яка розвивається у плода в утробі матері. Джерелом зараженнявнутрішньоутробної інфекцією є організм вагітної жінки. У цьому випадку дитина народжується вже інфікованим або хворим. Можливо також зараження дитини безпосередньо в пологах, при проходженні через інфіковані родові шляхи.
Під час вагітності жінка може захворіти будь-якою інфекцією, і кожна з них може мати несприятливий вплив на плід. Але здатність різних мікроорганізмів до інфікування плода і плаценти різна. Більшість з них можуть негативно вплинути на плід тільки при наявності супутніх факторів у вигляді яких-небудь захворювань, несприятливих умов життя, стресових ситуацій.
До безумовних збудників, особливо часто викликає формування важкої патології плоду, відносяться інфекції, об'єднані в так званий TORCH-комплекс: Те-токсоплазмоз, R-краснуха, С-цитомегаловірус і Н-герпес.
Хламідіоз, мікоплазмоз, уреаплазмоз, трихомоніаз, гонорея, що відносяться до захворювань, що передається статевим шляхом (ЗПСШ), не викликають настільки важкого ураження плода, як інфекція TORCH-комплексу, але, враховуючи їх широке розповсюдження серед жінок дітородного віку, значення цих інфекцій також велике .
Значну небезпеку для плода представляють також віруси гепатитів В і С, ВІЛ та сифіліс. В даний час обстеження на всі ці інфекції є обов'язковим для всіх вагітних.


ДІАГНОСТИКА ВНУТРІШНЬОУТРОБНИХ ІНФЕКЦІЙ (ВУІ)

Для виявлення збудників ЗПСШ проводиться діагностика за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), яка виявляє ДНК збудників. Для цього на дослідження беруть зіскрібки зі статевих органів.
Кров досліджують на наявність антитіл до збудників інфекцій TORCH-комплексу, ВІЛ, сифілісу та гепатитів В і С.
Про те, що вагітна інфікована, швидше за все, доктор повідомить їй за результатами обстеження, так як більшість цих захворювань протікають безсимптомно.
Виявлення збудника за даними ПЛР (ДНК - дослідження) може означати або носійство, або наявність захворювання. В залежності від конкретної інфекції для уточнення діагнозу можуть використовуватися бактеріологічні посіви і / або аналізи крові.
При дослідженні аналізів крові можуть бути виявлені захисні антитіла класів М і G. Якщо в крові виявлені лише антитіла класу G, це означає, що інфікування відбулося досить давно, можливо, ще до вагітності, в організмі сформувався імунітет до даного збудника і зараз захворювання не становить небезпеки для матері та плоду.
Виявлення антитіл класу М в більшості випадків вказують на гостру фазу захворювання, навіть якщо немає ніяких проявів. Якщо антитіла до збудника не виявляться, значить, імунітету до даного захворювання в організмі немає. Однак у кожному конкретному випадку можливі варіанти, тому оцінювати результати аналізів повинен лікар.


ВПЛИВ ВНУТРІШНЬОУТРОБНИХ ІНФЕКЦІЙ (ВУІ) НА ВАГІТНІСТЬ

внутриутробные инфекции ( ВУИ )Наявність у вагітної жінки інфекції може спровокувати переривання вагітності на будь-якому терміні. Це може відбуватися або у зв'язку з підвищенням тонусу матки у відповідь на запалення в статевих органах жінки, або у зв'язку з внутрішньоутробним інфікуванням плода.
Внутрішньоутробна інфекція (ВУІ) може проявлятися ураженням різних органів і тканин плоду: запаленням печінки (гепатит), шлунково-кишкового тракту (гастроентеритом), легких (пневмонією), оболонок і речовини головного мозку (менінгоенцефалітом), вуха (отит), слизової носа ( ринітом), шкірних покривів (піодермією) та ін Причому тяжкість захворювання плода та новонародженого значно більш виражена, ніж у дорослої людини.Дуже висока вірогідність проникнення мікроорганізмів у кров з розвитком поразки всього організму дитини.
Найбільші проблеми виникають при ко-інфекції. Відомо, що поєднання навіть двох інфекцій взаємно підсилює їх негативний вплив на організм, а також викликає зниження імунітету, через що зменшується ефективність лікування.
Слід також відзначити той факт, що навіть при нормальній вагітності відбувається деяке пригнічення імунітету, необхідне для виношування плоду, тому саме при вагітності можна спостерігати активізацію прихованих інфекційних захворювань.
При наявності в організмі вагітної жінки збудника якої інфекції найчастіше є запалення піхви і шийки матки - це доктор може виявити при огляді, але, як уже було сказано, процес може протікати приховано, без будь-яких виражених проявів.
Якщо інфекція не буде виявлена ​​на етапі, в подальшому можливо її поширення на слизову оболонку матки, оболонки плоду і плаценту і, далі, інфікування плода.
При наявності повноцінного імунітету у вагітної жінки інфекція може не впливати на стан плода, залишаючись локалізованої в каналі шийки матки і піхву. У цьому випадку, однак, зберігається можливість інфікування новонародженого при проходженні через родові шляхи матері.
Слід зазначити, що легка, можливість навіть безсимптомна, інфекція у матері може викликати розвиток важкого ураження плаценти та плода, аж до його загибелі.
Тяжкість захворювання плода і результат вагітності безпосередньо залежать від терміну, на якому відбулося інфікування. Чим раніше інфекція поширюється на плід, тим важче його стан. На ранніх термінах вагітності (до 10-12 тижнів) інфікування плода, як правило.Супроводжується його внутрішньоутробної загибеллю і раннім викиднем.
На більш пізніх термінах під впливом інфекції можливе формування патології різних органів та систем плода, наприклад гідроцефалії - скупчення рідини в шлуночках головного мозку. Якщо інфікування відбулося перед пологами, то захворювання проявляється в перші дні після пологів.
внутриутробные инфекции ( ВУИ ): лечениеОсновним проявом страждання плоду під час вагітності є розвиток плацентарної недостатності. При цьому порушуються процеси доставки живильних речовин і кисню, необхідних для росту і розвитку плоду, вироблення необхідних для розвитку і збереження вагітності гормонів, а також процес виведення токсичних речовин; погіршується і антимікробну дію плаценти.
Для запобігання внутрішньоутробного інфікування плода проводиться лікування захворювання у вагітної жінки. Як правило, це антибактеріальні засоби, які призначаються в другому триместрі вагітності, коли ризик несприятливого впливу лікарських препаратів на плід значно знижується.
На жаль, вибір препаратів, дозволених до використання при вагітності, дуже обмежений, тому лікування інфекцій в умовах вагітності представляє певні труднощі.
Крім лікування основного захворювання проводиться профілактика плацентарної недостатності, томуздорова плацента в більшості випадків перешкоджає поширенню інфекції до плоду.
З цією метою призначають препарати, що покращують кровообіг, знижують тонус матки, метаболічні комплекси, що поліпшують харчування плоду.

ЦМВ і вагітність


ЦИТОМЕГАЛОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ (ЦМВ)

ЦМВ инфекцииУраженість вагітних жінок цитомегаловірусом (ЦМВ) дуже висока у всіх країнах світу. За різними даними вона коливається від 80 до 100%. У 30-60% дітей перша зустріч з ЦМВ відбувається на першому році життя.Зараження ЦМВ відбувається від хворої людини в гострій або безсимптомній формі.
Збудник ЦМВ інфекції виявляється практично у всіх рідинах організму людини, отже, заразитися можна повітряно-крапельним шляхом, статевим шляхом, можливо внутрішньоутробне зараження плоду, зараження новонародженого під час пологів і при годуванні груддю. Тому максимальний ризик інфікування припадає спочатку на перший рік життя дитини, а потім на вік початку статевого життя.
ЦМВ може довічно перебувати в організмі людини. При цьому прояви захворювання, як правило, відсутні. Але людина при цьому може виділяти вірус і бути джерелом зараження. Розвиток інфекції можливо при зниженні імунітету.


КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ ЦМВ ТА НАСЛІДКИ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Клінічні прояви ЦМВ - інфекції неспецифічні. Захворювання може супроводжуватися підвищенням температури, збільшенням лімфатичних вузлів, болем у м'язах, слабкістю. У цьому випадку, як правило, встановлюється діагноз ГРЗ.
При більш тяжкому перебігу можуть розвинутися пневмонія (запалення легенів), виразки шлунка і кишечнику, гепатит (запалення печінки), міокардит (запалення серцевого м'яза). У деяких випадках справжній діагноз не встановлюється.
Особливе значення ЦМВ-інфекції набуває при вагітності. Вона є однією з причин появи загрози переривання вагітності та передчасних пологів, а також важких пороків розвитку головного мозку, очей та ін, внутрішньоутробної загибелі плоду.
Найбільш несприятливий результат можливий при зараженні ЦМВ безпосередньо під час вагітності, коли у жінки немає до нього імунітету. У цьому випадку вірус звичайно швидко проникає до плоду. Якщо інфікування ЦМВ відбулося до вагітності, в організмі на момент вагітності вже утворюються захисні антитіла проти вірусу, тому ризик для плода помітно знижується.


СИМПТОМИ ВРОДЖЕНОЇ ІНФЕКЦІЇ

Підвищений ризик внутрішньоутробного інфікування при виявленні самого вірусу в крові і / або мазках вагітної жінки, що говорить про наявність активного процесу. Типовими симптомами вродженої вірусної інфекції у новонародженого є:
  • затримка внутрішньоутробного розвитку плоду;
  • збільшення печінки та селезінки;
  • жовтяниця;
  • висип;
  • порушення в роботі серцево-судинної і нервової системи.


ДОНОШЕНІ ДІТИ ЗАХИЩЕНІ ВІД ІНФЕКЦІЇ

У нормі плацента непроникна для ЦМВ, але в ряді випадків можливе впровадження вірусу в плаценту і зміна її таким чином, що вона починає «пропускати» вірус до плоду. В кінці вагітності відбувається передача захисних антитіл матері плоду, тому доношені новонароджені в значній мірі захищені від впливу інфекції.
Діагностувати ЦМВ-інфекцію можна при дослідженні крові, сечі, мазків, де можна виявити сам вірус. У крові також визначають антитіла до ЦМВ.
Специфічного лікування ЦМВ-інфекції не існує. Для лікування використовуються препарати, що підвищують імунітет.

Токсоплазмоз у вагітних


ТОКСОПЛАЗМОЗ

токсоплазмоз у беременныхТоксоплазмоз - паразитарне захворювання. Людина заражається, як правило, від кішок при контакті з їх виділеннями, через забруднену воду, брудні руки.
Факторами ризику зараження токсоплазмозом є проживання в сільській місцевості, контакт з кішками, звичка пробувати сирий м'ясний фарш, вживання в їжу напівсирого м'яса.
токсоплазмоз симптоми у вагітних
Захворювання токсоплазмозом може протікати безсимптомно, а може супроводжуватися підвищенням температури, головним болем і болем у м'язах, появою висипки на шкірі. Важкі форми токсоплазмозурозвиваються тільки при зниженні імунного захисту організму.
У жінок токсоплазмоз може бути причиною розвитку запального процесу матки, придатків з тривалим перебігом, що не піддається звичайному лікуванню. Все це може призводити до розвитку безпліддя через запального процесу або гормональних порушень.
При зараженні вагітної жінки внутрішньоутробне інфікування плода відбувається приблизно в 50% випадків. Токсоплазмоз у вагітнихможе бути причиною переривання вагітності в ранні терміни, народження дітей з вадами розвитку головного, спинного мозку та інших органів, а також загибелі плоду.
Після народження у інфікованих новонароджених часто виявляються затримка розумового розвитку та інші прояви ураження нервової системи, порушення зору, слуху. Причому захворювання може проявитися в більш старшому віці (після 5 років).

Вагітність і мікоплазма, уреаплазма


МІКОПЛАЗМА, УРЕАПЛАЗМА ПРИ ВАГІТНОСТІ



микоплазма уреаплазма и беременностьМікоплазму та уреаплазму відносяться до одного роду мікоплазм і досить часто виявляються при обстеженні практично здорових жінок. Ці мікроорганізми не завжди викликають захворювання. Але за певних умов, що ведуть до зниження імунного захисту організму, вони здатні викликати різні ураження органів статевої та сечовидільної системи. Основний шлях зараження - статевий.
Дуже важливим є той факт, що деякі компоненти клітинної стінки цих мікроорганізмів мають значну схожість з клітинами людини. У зв'язку з цим мікоплазми і уреаплазми часто не сприймаються імунною системою як чужорідні, а значить, організм не бореться з цими інфекціями.
З іншого боку, дані мікроби здатні дуже тісно прикріплюватися до клітин людини, при цьому імунна система сприймає комплекс «клітина - мікроб» як єдине ціле і починає боротися з власними клітинами.
Інфекції, які можуть ніяк не проявлятися в звичайному житті, нерідко стають причиною великої біди під час вагітності. Тому, якщо вагітність вже наступила, важливо, якомога раніше пройти обстеження, щоб лікар міг розробити план ведення вагітності та провести запобіжне лікування, яке вбереже вас і вашого малюка від проблем.
При активній мікоплазмової або уреаплазменною інфекції вагітність протікає з ускладненнями, до яких відносяться її передчасне переривання, багатоводдя, неправильне прикріплення плаценти, передчасне відходження навколоплідних вод, запалення оболонок плода, післяпологові ускладнення у матері, а також патологія сечової системи матері.
Частота внутрішньоутробного інфікування при уреаплазменной інфекції становить 45%, при мікоплазмової - до 20%. У разі тяжкого захворювання уражаються очі, печінку, нирки, нервова система, шкіра, лімфатичні вузли. Мікоплазми здатні викликати формування пороків розвитку плоду, діючи на генетичному рівні.
Однак всі ці ускладнення розвиваються тільки при наявності активної фази інфекції. Носійство на перебіг вагітності не впливає. Тому для вирішення питання про необхідність лікування рекомендується при виявленні уреаплазми і мікоплазми ДНК-методом проводити посів на ці інфекції. Це дослідження включає також визначення чутливості до антибіотиків, тому можна підібрати найбільш ефективне лікування.
Лікування уреаплазми і мікоплазми проводиться в другому триместрі вагітності з використанням антибактеріальних препаратів і стимуляторів імунітету.

Харчування вагітних


РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ ВАГІТНОЇ

питание беременныхПід час вагітності потреби організму жінки в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, макро-та мікроелементах істотно зростають. Значення повноцінного, збалансованого харчування вагітної для нормального розвитку плоду, сприятливого перебігу і результату вагітності доведено численними дослідженнями. Найбільш демонстративними в цьому відношенні є дані порівняння маси тіла народжених дітей в період блокадного Ленінграда в 1942р. Маса тіла доношених новонароджених становила на 550г менше маси тіла новонароджених в 1940р., А більше 40% дітей народилися недоношеними. Екстремальні умови життя і, перш за все, голодування вагітних зумовили високу смертність новонароджених в блокадному Ленінграді.Недостатнє харчування матері негативно впливає не тільки на масу, але і на довжину тіла плода.Фактично, постійна гіпокалорійна дієта може бути основною причиною безпліддя у деяких жінок. Жінки з низькою масою тіла протягом вагітності частіше мають порушення з боку серцево-судинної і дихальної систем.
Порушення харчування в різні терміни вагітності по-різному впливають на стан плода. Багато що залежить як від якісних і кількісних показників недостатнього харчування, так і від його тривалості. Короткі порушення в харчуванні можуть і не позначитися на розвитку плоду за рахунок запасів нутрієнтів в організмі матері. Але тривале голодування може викликати суттєве порушення. Надмірна вага жінки під час вагітності збільшує ризик розвитку гестаційного діабету, підвищення артеріального тиску. Крім того, збільшується вірогідність народження надмірно великого дитини з витікаючими звідси наслідками.

ХАРЧОВИЙ РАЦІОН ВАГІТНОЇ



Білки
Навіть тимчасовий дефіцит білків призводить до затримки розвитку плода і зниження його маси тіла, знижується маса мозку, печінки, серця. При голодуванні матері для харчування плоду використовуються, перш за все, глобуліни. Порушення співвідношення альбумінів і глобулінів у сироватці крові вагітних може впливати на ембріогенез.
Недостатнє кількісний вміст білка в харчовому раціоні вагітної за рахунок зміни біохімічного складу крові, міометрія, значно збільшує ризик самовільних абортів, передчасних пологів, підвищення перинатальної смертності, ймовірності виникнення анемії.
Зміна якісного складу білка також впливає на перебіг вагітності. Переважання тільки рослинного або тваринного білка може вести до різних порушень: биосинтезу РНК і ДНК, зміни тривалості строків вагітності, характеру пологової діяльності та ін Особливе значення надається таким амінокислотам, як валін, гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, таурин, треонін , триптофан, фенілаланін.
Жири
На розвиток потомства впливають кількісні та якісні показники складу жиру в харчовому раціоні вагітних. Недолік загальної кількості жиру впливає на масу новонародженого, на утримання певних ліпідів у плазмі крові, що позначається на подальшому їх розвитку.Важливе значення надається лінолевої і ліноленової полінасичених жирних кислот. Недолік деяких поліненасичених жирних кислот призводить до суттєвих змін розвитку нервової системи.
Вуглеводи
Надлишок вуглеводів в харчовому раціоні вагітної, особливо легкозасвоюваних, значно підвищує частоту внутрішньоутробної загибелі плоду. При недостатньому споживанні вуглеводів і більш високої швидкості окислення глюкози у вагітних, особливо в останній період вагітності, виникає зниження рівня глюкози в крові. Це призводить до посилення катаболізму білків у плода і негативно позначається на його розвитку.
Вітаміни та мінеральні речовини
Під час вагітності значно зростає потреба у вітамінах та мінеральних речовинах. Особливо це стосується вітамінів групи В (В1), D.Аналіз фактичного харчування годуючих жінок показав, що споживання вітамінів А, С, В1 і В2 не досягає рекомендованих норм. Це пов'язано з рядом причин: одноманітний раціон харчування, вживання консервованих і рафінованих продуктів, недостатній вміст вітамінів в продуктах в певні періоди року, втрати при кулінарній обробці та ін Наприклад, в залежності від виду продукту, способу його обробки, втрати вітамінів можуть становити від 10 - 30 до 40 - 90%. Але якщо в кінці літа спостерігається поліпшення забезпеченості вітаміном С, каротиноїдами і жиророзчинними вітамінами, то дефіцит вітамінів групи В, основними джерелами яких є продукти тваринного походження, не зникає. За результатами обстежень наголошується, що практично не виявляється жінок, забезпечених всіма вітамінами. У більшої частини обстежених (70 - 80%) спостерігається сполучений дефіцит трьох вітамінів і більш, тобто виявляються полігіповітамінозних стану незалежно від возроста, пори року, місця проживання та професійної приналежності.
Дефіцит вітамінів порушує перебіг вагітності, веде до різних порушень розвитку плода. Дефіцит вітаміну В6 часто призводить до деяких видів токсикозу вагітних сприяє руйнуванню зубної емалі. Нестача вітаміну В6 і вітаміну В12 є однією з причин розвитку анемії увагітних. При дефіциті вітамінів у плода можуть спостерігатися самі різні розлади (від деяких видів порушення обміну речовин, наприклад ліпідного при дефіциті рибофлавіну, до аномалій розвитків і загибелі плоду при діфеціт тіаміну, піридоксину, ніацину, ретинолу, токоферолу та інші). На здоров'я вагітних і плода негативно позначається і надмірне надходження вітамінів.
Слід підкреслити значення забезпеченості організму вагітної вітаміном С. Нестача вітаміну С може бути причиною передчасних пологів, викиднів, народження неповноцінних дітей, а надлишок вітаміну С в харчовому раціоні на ранніх стадіях вагітності може надавати абортивну дію.
питание беременныхДефіцит фолієвої кислоти асоціюється зі збільшенням зустрічаємості народження немовлят з низькою вагою, дефектами нервової системи, наявністю мегалобластична анемії у матерів.Адекватні кількості фолієвої кислоти повинні поступати вже протягом перших шести тижнів вагітності, тобто перш, ніж більшість жінок дізнаються, що вони є вагітними. Було встановлено, що збільшення швидкості метаболізму фолатів у вагітних жінок призводить до додаткової потреби в дієті фолатів приблизно від 200 до 300 мг на день. Надмірне споживання фолієвої кислоти (більше 1000 мг в день) може призводити до порушення балансу (дефіциту) вітаміну В12. Цей дефіцит може вести до незворотних неврологічним наслідків. Згідно з недавнім опитуванням GaLLup, тільки 15% жінок, у віці 18 - 45 років, знають про рекомендації добової потреби фолієвої кислоти в 400 мікрограмів. Спеціальні огляди показивют, що середнє споживання фолієвої кислоти жінками становить приблизно 230 мкг / добу.
Надлишок або нестача макро-та мікроелементів під час вагітності також несприятливо позначається на стані організму вагітної і плода. Ці речовини надають регулюючу дію на кислотно-основний обмін, активність ферментних систем і гормонів. Потреба людини в мікроелементах (цинку, міді, магнію, кобальту, селені та ін) не перевищує 0,10 - 10 мг / добу, однак вони необхідні постійно.Недолік їх викликає зниження темпів росту і маси плода, призводить до почастішання випадків розвитку каліцтв.
Останніми роками велике значення стали надавати дефіциту йоду, який призводить до патології гестаційного періоду, порушення дозрівання плоду і тиреоїдної недостатності у новонародженого. Особливо це важливо в районах, що відносяться до вогнищ йодної недостатності. В умовах навіть легкого йодного дефіциту відбувається формування вторинної тиреоїдної недостатності, яка служить основною передумовою розвитку у дитини різноманітних відхилень з боку ЦНС (неврологічний кретинізм і субкретінізм) і власне тиреоїдної дезадаптації в періоді новонародженості (транзиторний неонатальний ендемічний гіпотиреоз, дифузний ендемічний зоб).Вже не перше десятиліття ендокринологам світу відомо, що в ендемічних регіонах в порівнянні з йодобеспеченнимі у вагітних суттєво підвищена частота спонтанних викиднів, мертвонароджень, а в їхнього потомства не тільки реєструється зниження інтелектуального індексу, але відзначається також високий ризик вроджених вад розвитку (серця та ін ).
Таким чином, неповноцінне харчування під час вагітності у вигляді надлишку або нестачі окремих нутрієнтів позначається і на здоров'ї самої вагітної і на здоров'ї дитини.
З іншого боку, на розвиток плода може впливати підвищення середньодобової енергоцінності раціону харчування вагітної. У харчовому раціоні вагітних жінок, які народили великих дітей, відмічено підвищений вміст жиру і легкозасвоюваних вуглеводів і знижений вміст овочів і фруктів. Співвідношення основних харчових інгредієнтів (білків, жирів і вуглеводів) у раціоні було порушено і становило 1: 1,4:5,5, а у жінок, які народили дітей з середньою масою-1:1:3,7. Встановлено також, що при народженні великим плодом в раціоні вагітних було знижено кількість мінеральних речовин (зокрема, фосфору, кальцію і міді) і вітамінів В1, В2, РР і С. Таким чином, великі діти народжуються у матерів, які більше споживають вуглеводів і жирів при однаковому споживанні білка.Встановлена ​​пряма залежність між масою тіла плода і вмістом в раціоні харчування вагітної вуглеводів. У третьому тріместе вагітності у жінок, які народили дітей з більшою масою тіла і споживали більше вуглеводів і жирів, виявляється суттєве підвищення рівня глюкози в крові, холестерину, ліпопротеїдів низької щільності. У цих жінок було збільшено вміст недоокислених продуктів обміну в крові (пірувату і лактату).
питание беременныхНародження крупної дитини створює проблеми як для матері під час пологів, так і для дитини.Частіше розвиваються родова травма, асфіксія, вище ризик постнатальної смерті. Надалі у таких дітей відзначаються відставання в розвитку, неврологічні ускладнення, ожиріння, артеріальна гіпертензія, прискорений темп розвитку атеросклерозу, онкологічні проблеми та ін Відзначено, що чим крупніше новонароджені, тим рідше у них зустрічається гармонійний фізичний розвиток, зокрема, ростовесовие показники.
Проблема ожиріння у жінок пов'язана також з віком: у 10% ожиріння спостерігається у віці від 15 - 19 років і до 60% у віковій групі від 40 до 44 років. Набагато більш висока кореляція існує між ожирінням і кількістю вагітностей: 16% ожиріння серед тих, хто ніколи не був вагітною, і 50 - 68% серед багато народжують. З кожною вагітністю маса тіла жінки збільшується в середньому на 2,5 кг.
Лактація не допомагає матері повернутися до її вихідної масі тіла.
Таким чином, харчовий раціон вагітної в змісті основних нутрієнтів (білків, жирів, вуглеводів), вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів і рідини повинен відповідати основним фізіологічним потребам. Повноцінним слід вважати харчовий раціон вагітної, в який входять дані інгредієнти в оптимальних кількостях і співвідношеннях з урахуванням:
  • віку вагітної
  • її конституції
  • наявності ожиріння або недостатнього харчування
  • періоду вагітності або лактації
  • терміну вагітності
  • фізіологічних енерговитрат
  • пори року
  • надлишкової прибавки маси тіла (більше 300 - 350 г на тиждень)
  • набряків вагітної
  • особливостей професійної діяльності
  • культурних, расових особливостей
  • супутньої патології
Повноцінним харчування називається тоді, коли воно забезпечить нормальне функціонування всіх систем і органів як самої вагітної,так і майбутньої дитини.
Враховуючи, що як енергетична повноцінність їжі, так і якісний її склад впливає на перебіг і наслідки вагітності, то введенням певних дієтичних рекомендацій можна істотно впливати на здоров'я жінки під час вагітності і її майбутньої дитини.

Вагітність і кальцій


КАЛЬЦІЙ: НАВІЩО ВІН ПОТРІБЕН?



Створіть запас цього елемента в організмі, щоб вистачило і вам, і малюкові!
Дбайливий елемент оберігає ще не народженого маляти від рахіту, а його матусю - від стресів і алергії, нейтралізує наслідки поганої екології.


ГРУПА РИЗИКУ

Вважайте що ви потрапили в неї, якщо з дитинства відрізнялися поганим апетитом і тендітною статурою. Можливо, все навпаки: через схильність до зайвої ваги ви постійно мордували себе дієтами і при цьому, природно, недоотримували кальцію. Всього 2 склянки кефіру або 2 бутерброди з сиром зміцнять зуби і кістки і забезпечать добову потребу в кальції - 500мг. Якщо до вагітності ви отримували менше, це може створити проблеми і для вас, і для малюка! Добова потреба в кальції під час вагітності - 1500 мг, а при годуванні грудьми вона підвищується до 2000 мг.
Цінного елементу не вистачає всім, хто воліє їжу, яка перешкоджає засвоєнню кальцію і сприяє його втрати. Це солодощі, білий хліб, манна каша, макарони, а також кава, какао, висівки, шпинат, жирні та солоні страви, газовані напої.
Допомагають засвоєнню кальцію і утриманню його в організмі магній, фосфор, вітамін D і містять його продукти (риб'ячий жир, печінка тріски, жовтки яєць), а також ... засмага. Саме тому лікарі радять жінкам з групи ризику заздалегідь почати прийом комплексних препаратів, щоб заповнить дефіцит кальцію, і спланувати вагітність з розрахунком, щоб дитина народилася навесні або влітку. Тоді він встигне до настання холодів перехопити свою порцію ультрафіолету, під впливом якого в шкірі утворюється запас вітаміну D, а кальцій спрямовується в кісткову систему.
Майте на увазі: його недолік частіше виявляється у блондинок, а також у тих з нас, хто курить, мало рухається (щоб кальцій засвоївся кістковою системою, потрібно попрацювати м'язами!) Або, навпаки, настільки захоплений фітнесом, що дає організму непосильне навантаження.
Крім того, дефіциту кальцію сприяє прийом деяких гормональних контрацептивів і підвищена функція щитовидної залози.
Цінний елемент випаровується з організму під час будь-якого захворювання, що супроводжується підвищенням температури: про те, що кальцій вимивається з кісток, свідчить ломота в них, яку ми відчуваємо при лихоманці. Його бракує всім матусям, які народжували більше 3 разів та / або годувати малюка грудьми довше 1,5 років.


УЗД ПІДКАЖЕ

Щільність кісткової тканини і ступінь втрати нею кальцію допомагає виміряти денситометрія. За її допомогою можна поставити діагноз «остеопороз» задовго до розвитку необоротних процесів. Комп'ютерні програми сучасних денситометричних апаратів дозволяють зробити прогноз за результатами вимірювань різних частин скелета.
Висновок про те, скільки кісткової маси не вистачає до норми, допоможе вашому лікарю підібрати препарати для профілактики і лікування дефіциту кальцію і остеопорозу.
Жінкам з групи ризику добре б пройти це дослідження до настання вагітності. При необхідності лікар може направити майбутню матусю на дослідження ультразвуком. Прилад досліджує кісточки, а маляті шкоди не завдасть.


ВАГІТНІСТЬ З ГАРАНТІЄЮ

Кальцій знижує ризик викидня і передчасних пологів, підвищеного артеріального тиску і еклампсії, зменшує втрату крові під час пологів, дозволяє майбутній матусі уникнути судом литкових м'язів і зберегти зуби.
Раніше за кількістю втрачених зубів лікар міг сказати, скільки разів жінка народжувала. Зараз це здається дикістю: якщо зуби руйнуються під час вагітності, в наявності колосальний дефіцит кальцію, допускати цього не можна!
До речі, при дефіциті цього елемента випадають і волосся, які взагалі-за ці 9 місяців зобов'язані стати гущі - цього розташовують гормональні зміни. Часті слідства нестачі кальцію - дисбактеріоз кишечника , дратівливість і безсоння.
Якщо вас тягне погризти крейда, та й стан зубів залишає бажати кращого, дефіцит очевидний! Скоректуйте дієту і приймайте вітамінно-мінеральні комплекси з кальцієм для майбутніх і годуючих мам. Який саме з подібних препаратів підходить вам, запитайте у лікаря!
Потреба організму в кальції зростає при нервових навантаженнях, після перенесеної травми або операції, при зміні кліматичного поясу. Якщо одне з цих подій сталася з вами, доктор може збільшити дозу кальцію.


ЗАПАСАЄМОСЯ НА МАЙБУТНЄ

  •  З перших днів вагітності щодня випивайте 2 стакани молока (якщо добре його переносите) або кисляку, кефіру, з'їдайте кілька скибочок сиру і 100-150 г сиру. Тим самим ви створите у себе в організмі «резерв кальцію» - ті незамінні 30 г, які малюк неодмінно затребує в останні 3 місяці перед народженням, коли він буде бурхливо рости.
  • Включайте в свій раціон кисломолочні продукти, бринзу, житній хліб, горіхи, свіжі фрукти і овочі (особливо квасоля, буряк).
  • Народна медицина радить майбутнім матусям використовувати шкаралупу круто звареного яйця, з якої видалили внутрішню плівку. Прожарите її на сковорідці, розітріть у ступці або подрібніть в кофемолці до пудрообразного стану. Додавайте цей порошок у перші та другі страви або ковтайте, запиваючи чистою водою. Доза - 0,3-0,5 г (на кінчику чайної ложки) 2-3 рази на день. Частка кальцію в цьому «ліках» - 35-38%. Варто підкреслити, що засвоюється він з яєчної шкаралупи дуже добре.

Вільні радикали, антиоксиданти


ЩО ТАКЕ ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ?



Кожна сучасна людина обов'язково чув словосполучення «вільні радикали» - причому в негативному контексті. Що таке вільні радикали, наскільки вони небезпечні і чи можна від них захиститися? 

ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ І АНТИОКСИДАНТИ

свободные радикалыДо наукової революції початку та середини ХХ століття населення землі жило відносно спокійно, приймаючи зачаття, народження, здоров'я, хвороби і старіння як якусь природну даність. Але після того як у 1950-ті роки радянський академік М.М. Семенов отримав Нобелівську премію за відкриття так званих вільних радикалів, світ буквально збожеволів: мало не кожен день вчені відкривали нові властивості вільних радикалів, поступово відходячи від чистої хімії до фізики, біології і, головне, до медицини. З роками люди дізналися про те, що старіння шкіри, розвиток онкологічних захворювань, а іноді і безпліддя пов'язані з цими агресивними структурами.
В даний час вільні радикали розглядаються як неповноцінні молекули, які позбавлені одного електрона і всіляко намагаються його повернути, відбираючи в інших, «нормальних» молекул. З «нормальних» молекул будуються всі клітки і тканини організму, тому, коли їх атакують вільні радикали, вони окислюються (тобто віддають свої «рідні» електрони «голодним» радикалам) і запускають незворотний процес руйнування тканини.
Віднімаючи у нормальної молекули заповітний електрон, вільний радикал перетворюється на стабільне з'єднання, а атакована молекула стає вільним радикалом. З кожним разом уражається все більше і більше клітин, і коло замикається. В результаті вільнорадикального окислення молекули, які раніше були інертними, вступають в хімічні реакції. Наприклад, молекули колагену, зіткнувшись з радикалами кисню, стають настільки активними, що здатні зв'язатися один з одним. Зшитий колаген менш еластичний, ніж звичайний, а нагромадження таких колагенових димарів веде до старіння шкіри, появи зморшок.
Найбільш наочним прикладом реакції вільнорадикального окислення є корозія металів. Під дією вільних радикалів людський організм теж поступово «іржавіє» і зношується.

ПРИЧИНИ УТВОРЕННЯ ВІЛЬНИХ РАДИКАЛІВ

Вільні радикали постійно виробляються в клітинах організму під впливом різних факторів. Раніше інших був встановлений шлях їхнього утворення під дією радіаційного опромінення, але сьогодні в благополучних по рівню радіації районах ця причина відходить на другий план.
Іншою причиною, не найпоширенішою серед молодих і здорових людей, є утворення вільних радикалів при застосуванні лікарських засобів. Піддаючись всіляким ферментативним перетворенням в організмі, молекули деяких ліків втрачають свої електрони в цих хімічних реакціях, перетворюючись на вільні радикали.
Широко обговорюється і вплив куріння: нікотин і смоли вражають клітини організму, запускаючи цілий ряд вільнорадикальних реакцій.
Проте найпоширенішими на сьогодні причинами утворення вільних радикалів вважаються погана екологія, ультрафіолетове випромінювання та стан стресу.
Десятки тисяч агресивних хімічних молекул, що забруднюють навколишнє середовище, потрапляють в організм при диханні, з їжею або через шкіру, і захиститися від їх проникнення якою фізичною способом неможливо.
Улюблене нами сонце, що приносить радість тепла і красу матового засмаги, по суті, є, мало не основним «ворогом» людського організму. Адже ультрафіолетові промені викликають те саме фотостаріння, про який так багато говорять в останні роки лікарі й виробники засобів «від засмаги». Ультрафіолетове випромінювання сонця проникає в клітини шкіри, при цьому воно настільки потужне, що буквально вибиває електрони з молекул, що утворюють клітинні мембрани і внутрішнє середовище клітини. У результаті «рідні» молекули перетворюються на радикали і починають діяти проти організму-господаря за механізмом, описаного вище.
Було доведено і потужний вплив стресу на активацію вільнорадикальних процесів. Гормони стресу, адреналін і кортизол, при несприятливих життєвих ситуаціях виробляються в підвищених кількостях, порушуючи харчування і нормальне дихання клітини, що моментально призводить до накопичення і розповсюдження радикалів у всьому організмі.
Старіння і фізіологічне зношування організму - головні наслідки вільнорадикальних реакцій.

ВІЛЬНІ РАДИКАЛИ І ВАГІТНІСТЬ

свободные радикалыПриродно, говорячи про загальну небезпеку впливу вільних радикалів на організм, вчені не могли обійти цю проблему і у вагітних жінок, від здоров'я яких залежить майбутнє цілого покоління дітей. В результаті досліджень були виявлені наступні особливості утворення вільних радикалів і їх впливу на організм матері і майбутньої дитини.
Відразу після зачаття в організмі жінки відбувається потужна гормональна перебудова. «Не чекаючи» подібних змін, тканини і органи відчувають певний стрес, в результаті якого різко підвищується кількість вільних радикалів, атакуючих, окрім іншого, клітини плаценти і ембріона.
Збільшення кількості вільних радикалів під час вагітності пов'язано з різними причинами:
  • вільні радикали беруть участь у процесах синтезу прогестерону - гормону, відповідального за збереження та нормальний перебіг вагітності. Для синтезу прогестерону в великих кількостях необхідно більше вільних радикалів;
  • під час вагітності в умовах нестачі кальцію порушується процес утилізації продуктів обміну в клітині і, як наслідок, підвищується концентрація вільних радикалів;
  • надмірне і безконтрольне захоплення препаратами заліза також може стати причиною збільшення числа вільних радикалів.
Збільшення кількості вільних радикалів під час вагітності неодмінно приводило б до викиднів, якби природою не було запрограмовано спеціального «протіворадікального» механізму, званого антиоксидантною системою (АОС), механізм дії якої спрямований на блокування окислення клітинних молекул вільними радикалами. У АОС входить ряд ферментів і речовин, які в результаті цілої послідовності реакцій знищують вільні радикали. Антиоксиданти першими «зустрічають» радикали, зв'язуються з ними і віддають їм свої електрони, таким чином, знешкоджуючи їх. При цьому структура антиоксидантів залишається стабільною - вони не перетворюються в радикали (як це зробили б будь-які інші молекули).
Таким чином, при зростанні числа і активності вільних радикалів пропорційно зростає і активність антиоксидантної системи. Начебто турбуватися нема про що: організм сам себе захищає. Однак, на жаль, ресурси АОС не безмежні, і при надмірній радикальної активності вони досить швидко виснажуються і стають неспроможними. До чого це може призвести? Дані свідчать про те, що надмірне переокислення може стати причиною, що провокує передчасне дозвіл вагітності.

АНТИОКСИДАНТИ ПРОТИ ВІЛЬНИХ РАДИКАЛІВ

свободные радикалы и беременностьЛікарі давно знайшли спосіб цілеспрямованої боротьби з надмірним окисленням за допомогою спеціальних речовин - антиоксидантів, додатково надходять в організм з їжею або у складі спеціальних полівітамінних комплексів. Антиоксиданти віддають ненаситним радикалам свої електрони, при цьому залишаючись стабільними сполуками. Таким чином, безперервна ланцюжок руйнування молекул припиняється.
Найбільш значущими для майбутніх мам антиоксидантами є відомі всім вітаміни А, Е і С, а також широко досліджуваний сьогодні мінерал - селен. Всі ці компоненти входять в АОС.
Вітамін А. Ця назва узагальнює кілька груп сполук: ретиноїди і каротиноїди. Відмінності між ними пов'язані, головним чином, із зовсім різними джерелами надходження в організм і «місцями їх застосування».
Ретиноїди надходять в організм в основному з тваринною їжею і прісноводної рибою. Вони також містяться в оптимальних кількостях в яйцях та молочних продуктах. При цьому чим більше продуктів містять жиру, тим вище в них концентрація ретиноїдів.
Ретиноїди відіграють виняткову роль в стимуляції росту та диференціювання клітин (як у ембріона, так і у дорослої людини), в розвитку і функціонуванні кісткової і покривних тканин, а також забезпечують нормальну роботу зорового аналізатора: чіткість, контрастність, цветовосприятие.
Однією з найбільш важливих функцій ретиноїдів є виражена антиоксидантна активність. При цьому активність в окисно-відновних процесах в чому залежить від достатності в організмі цинку, заліза і магнію. Тому харчування повинно бути збалансовано абсолютно по всім речовинам.
При недостатності ретиноїдів підвищується активність вільних радикалів, першим видимим результатом якої стає лущення і сухість шкіри. Пізніше до цього приєднується і зниження зору у вечірній і нічний час доби. При цьому сповільнюється розвиток і диференціювання тканин майбутньої дитини, порушується нормальне функціонування плаценти, що може спричинити за собою затримку внутрішньоутробного розвитку. У самих запущених випадках, залишених без корекції лікарями, А-вітамінна недостатність може призвести навіть до вродженої патології - розщеплення верхнього піднебіння плода.
У відмінності від ретиноїдів, каротиноїди надходять в організм з рослинною їжею. Головним харчовим джерелом бетакаротину є морква, гарбуз, абрикоси (і курага), шпинат. Іншими різновидами каротиноїдів багаті томати, брокколі, солодкий перець і кабачки.
Поєднанні продуктів , що містять каротиноїди, з жирами значно підвищує їх засвоюваність. Ось чому рекомендується, є морква зі сметаною, гарбузову кашу на молоці і з вершковим маслом, салат з томатів і перців заправляти 10%-ної сметаною. Для підвищення доступності каротиноїдів необхідна присутність харчових жирів. Найбільш ефективно доступність вітаміну А підвищується в присутності молочних жирів, тому і рекомендуються сметанні заправки, а не заправки з рослинних олій. Можна сказати, що каротиноїди краще засвоюються з рослинним маслом, ніж без нього, але краще зі сметаною, ніж з рослинною олією. Дефіцит каротиноїдів в організмі проявляється тільки з одночасним дефіцитом ретиноїдів, так як ці сполуки можуть взаимозамещающие один одного в умовах дефіциту одного з них. Як тільки запаси обох видів з'єднань виснажені, з'являються ознаки їх нестачі, відомі під загальною назвою «ознаки дефіциту вітаміну А».
Вітамін Е. Найпопулярнішим і універсальним антиоксидантом на сьогоднішній день, безперечно, є вітамін Е, або токоферол. Механізм його захисної дії полягає в наступному. Токоферол вбудовується в клітинну мембрану, таким чином, перешкоджаючи атаці вільних радикалів і руйнуванню клітин. Він також самостійно зв'язує вільні радикали, зупиняючи ланцюгову реакцію окислення.
В останні роки з'являються все нові дані про те, що, завдяки своїй антиоксидантної активності, вітамін Е перешкоджає передчасному старінню, розвитку атеросклерозу і пухлинних процесів, а також нормалізує дихання на клітинному рівні.
Основними джерелами токоферолу є олії та продукти, що містять їх по природі (насіння, горіхи, крупи) або по рецептурі (хлібобулочні вироби, макарони, майонез). Найбільш багаті вітаміном Е рапсове, бавовняне і соєва олії, а також мигдаль (проте не слід зловживати горіхами зважаючи на їх високого алергенного потенціалу).
Дефіцит вітаміну Е зустрічається вкрай рідко, зважаючи на його широкого розповсюдження в продуктах харчування, але під час вагітності, коли підвищується загальний обмін речовин, можуть спостерігатися ознаки відносної Е-вітамінної недостатності. Вони включають загальну слабкість, зниження м'язової сили, сухість шкіри і деякі інші неспецифічні прояви.
Вітамін С. За кількістю одночасно виконуваних функцій в організмі вітамін С є безсумнівним лідером. По-перше, розглядаючи його антиоксидантні якості, варто відзначити, що аскорбінова кислота бореться з вільними радикалами і перекисами безпосередньо, забезпечуючи надійний захист білків, жирів, ДНК і РНК (генетичного матеріалу) клітини. Вона захищає від окислення життєво важливі клітинні ферменти, а також відновлює втратив свою активність вітамін Е. друге, вітамін С відповідає за засвоєння та обмін більшості вітамінів і мінеральних речовин. По-третє, він бере участь у синтезі колагенових волокон - основи сполучної тканини, норадреналіну (гормону стресу, спорідненого адреналіну) і серотоніну (біологічно активної речовини, контролюючого апетит, сон, настрій та емоції), жовчних кислот і багатьох гормонів. В останні роки отримані численні підтвердження участі вітаміну С у підтримці нормального імунітету.
Основними джерелами вітаміну С є продукти рослинного походження. Особливо їм багаті шипшина, солодкий перець, обліпиха, чорна смородина, зелень, картопля і капуста.
Для підвищення доступності вітаміну С необхідно пам'ятати про наступні його особливості. Найбільш насичені аскорбіновою кислотою периферичні ділянки рослин (листя зелені, шкірка овочів і фруктів). Однак навіть найвища концентрація вітаміну С може бути втрачена при кулінарній обробці, зважаючи на його особливої ​​нестійкості. Так, при варінні супу втрачається до 50%, а при смаженні - до 90% аскорбінової кислоти. Для запобігання вітамінних втрат існують деякі нюанси, які повинна враховувати майбутня мама.Знизити кулінарні втрати допоможе варення овочів (наприклад, картоплі) в шкірці. При цьому овочі слід додавати у вже киплячу воду і варити в каструлі, закритою кришкою.
При дефіциті аскорбінової кислоти стоншуються стінки судин, з'являється кровоточивість ясен, підвищується ламкість капілярів, наслідком чого може стати мелкоточечная висип на поверхні шкіри. Сама шкіра стає сухою, на ній з'являються «пупиришки», іменовані «гусячою шкірою». Подібний стан судин характерно і для плаценти, внаслідок чого погіршується кровопостачання майбутньої дитини.
свободные радикалыСелен. Він є основним мікроелементом, що бере участь у антиоксидантного захисту організму. У складі клітинних ферментів селен забезпечує знищення вільних радикалів в клітинах, захищає судини від активного окислення азотистими шлаками, а також забезпечує активацію аскорбінової кислоти і вітаміну Е. Крім того, селен бере участь у регуляції гормонів щитовидної залози, має детоксикаційні властивістю відносно важких металів, що надходять в організм з навколишнього середовища, попереджає розвиток пухлин.
Харчові джерела селену вельми різноманітні. Він надходить в організм із зерновими, горіхами, м'ясом і зеленою цибулею. Найбільша кількість селену міститься в морепродуктах, м'ясі птиці, в сирі і молоці. В останні роки навчилися вирощувати збагачені селеном цибуля-порей і часник.
Нестача селену розвивається порівняно рідко, в основному у людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, коли порушено всмоктування селену, як і інших компонентів, які людина отримує з їжею. До проявів дефіциту селену відносяться м'язова слабкість, зниження маси тіла, пошкодження м'язової тканини серця, болючість суглобів і зниження імунітету.

АНТИОКСИДАНТИ В КОСМЕТИЦІ

Дослідження довели високу ефективність антиоксидантів в боротьбі зі старінням шкіри. Крім традиційних вітамінів А, Е і С, в креми додають сполуки, буквально доконаний революцію в косметології в кінці ХХ - на початку ХХІ століття:
Коензим Q-10, або убіхінон, що міститься в природних рослинних оліях і горіхах, є потужним антиоксидантом, що перешкоджає передчасному старінню, підвищує еластичність шкіри і вміст вологи в клітинах. Крім того, Q-10 сприяє відновленню токоферолу і збільшенню життєвого потенціалу клітин.
Ретинол, як сильний антиоксидант, перешкоджає впливу на шкіру ультрафіолетових променів, захищаючи її від ефекту фотостаріння.
Катехіни (поліфеноли) - антиоксиданти, виділені з екстрактів зеленого чаю. Катехіни блокують дію радикалів, мають протизапальну та заспокійливу дію на шкіру, використовуються в антивікових і сонцезахисних кремах.
Антоціани - речовини, виділені з виноградних кісточок. Здатні блокувати дію ферментів, що активують вільні радикали, а також, зв'язувати і виводити зі шкіри токсини.

ПРИЙОМ АНТИОКСИДАНТІВ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ

Надлишковий вміст в організмі речовин, що входять до антиоксидантну систему, можуть виявитися небезпечними. Об этом следует помнить будущей маме. Чрезмерное стремление обезопасить будущего малыша может привести к отрицательным последствиям:
  • Суточной физиологической нормой витамина А является 0,8 мг. Значительное медикаментозное превышение этой дозы может привести к нарушению развития эмбриона, поэтому максимальное потребление витамина А должно быть не выше трех суточных норм.
  • Суточная потребность в токофероле варьирует от 8 до 12 мг. Гипервитаминоз витамина Е точно не описан, однако есть данные о том, что при длительном чрезмерном поступлении больших количеств токоферола снижался иммунитет и развивались вялотекущие, устойчивые к антибиотикам инфекционные процессы. Кроме того, высокие дозы токоферола снижают свертываемость крови, что повышает риск развития кровотечений, в том числе внутренних.
  • Гипервитаминоз аскорбиновой кислоты не встречается: поступая в организм, она немедленно расходуется на различные нужды, а ее избыток выделяется почками. Суточная норма витамина С равна 50-70 мг. Однако превышение витамина С более чем в 10 раз, связанное с его дополнительным систематическим приемом, усиливает вероятность развития аллергических реакций. Кроме того, повышается проницаемость сосудов, ухудшается питание тканей, вследствие чего нарушается функция плаценты.
  • Нормы и потребность в селене точно не установлены. Безопасным уровнем поступления является 50-200 мг/сутки, но это количество строго индивидуально. При чрезмерном увлечении селеновыми биодобавками может развиться выраженное токсическое действие. Типичными симптомами отравления селеном являются повышенное выпадение волос и ломкость ногтей, желтушность кожи и ее шелушение, анемия, потеря аппетита и снижение настроения. С селеном надо быть особенно осторожным беременным женщинам, так как отрицательный эффект от его применения для будущего ребенка может превышать отрицательный эффект влияния свободных радикалов : избыток селена может вызвать выраженный тератогенный эффект, то есть провоцировать формирование пороков развития плода, часто не совместимых с жизнью ребенка.
Во избежание недостатка в антиоксидантах , первое, что должна делать молодая мама, - хорошо и полноценно питаться. Свежие фрукты и овощи, вареное мясо, рыбные блюда, достаточное количество молочных продуктов – вот основа питания во время беременности . Чрезмерного поступления витаминов и микроэлементов и их последующих негативных влияний при потреблении пищи опасаться не стоит и ни в коем случае не следует себя целенаправленно ограничивать.
Необходимость будущей мамы в витаминных и минеральных комплексах может определить только врач, ведущий беременность. Он же ( и только он! ) вправе назначить прием антиоксидантов дополнительно.