пятница

Природні пологи

Рід Дикий автор книги "Роди без страху"

Природні пологи - це одна з ланок ланцюжка безперервних фізіологічних процесів, які представляють і ілюструють основні закони природи - закон відтворення і закон підтримки роду. Природні пологи - це нормальні фізіологічні пологи. Коли пологи асоціюються із страхом, а отже, і з напругою, вони, в тій чи іншій мірі, негайно стають нефізіологічними, патологічними.
Як вже було сказано раніше, природні пологи не означають абсолютно безболісних для кожної жінки - хоча, як правило, виникаючий дискомфорт не перевищує того рівня, який сама жінка хоче пережити і який можна контролювати, дотримуючись основних принципів природних пологів. Природні пологи також не означають, що у жодному випадку не можна використовувати аналгетики і анестезію. Анестезуючі засоби завжди мають бути під рукою - не можна дозволяти жінці безглуздо страждати від болю.
Я знаю, що термін "природні пологи" проводить погане враження на багато медиків, оскільки при навчанні в ординатурі в західних країнах вони не раз ставали свідками того, як молоді жінки мучилися в сутичках і пологах, не отримуючи адекватної медичної допомоги, причому весь процес при цьому називався саме "природними пологами". Дуже рідко під час навчання можна побачити дійсно фізіологічні пологи, внаслідок чого словосполука "природні пологи" стали синонімом страждання і болю. Для багатьох лікарів і громадськості природні пологи означали і нині означають просто пологи без знеболення.
Природні пологи - це фізіологічний процес. Якщо вони не супроводяться страхом і напругою, то дуже рідко жінка випробовує більший дискомфорт, чим сама хоче випробувати. Проблема полягає в тому, що далеко не завжди вдається підвести жінку до пологів абсолютно спокійною, розслабленою і компетентною. Всі жінки разные, і для їх підготовки потрібний різний час і різні зусилля. Але кожен випадок успіху - гідна нагорода матери, новонародженому, отцеві і суспільству в цілому.
Природні пологи і біль Як вже було згадано раніше, природні пологи не гарантує відсутність болю. У минулому в підручниках по акушерству так часто приводилося визначення: "біль - це нормальна реакція при скороченні матки", що лікарі і самі повірили в це. У сучасних підручниках словом "біль" часто позначають сутички. Але скорочення матки не повинне викликати ніяких хворобливих відчуттів, якщо воно не ускладнюється страхом і напругою. Страх же цілком природно супроводиться напругою, а якщо під час сутичок відбувається напруга шийки матки, то воно має бути подолане скороченням матки. При цьому сутички стають все сильнішими, досягаючи того рівня, коли виникають больові відчуття, що є вже не фізіологічними, а патологічними скороченнями матки.
Коли у зв'язку з скороченням матки ми говоримо про страх і напругу, ми говоримо про патологічний стан. Наприклад, при будь-якій, навіть мінімальному відшаруванню плаценти виникає біль. Іншим джерелом патологічних болів при сутичках є скорочення м'язів, викликане недостатнім постачанням киснем, як при стенокардії. Причиною цього є неправильне дихання. Тому ще раз необхідно підкреслити, як важливо для запобігання болям в сутичках дотримуватися принципів природних пологів, одним з яких є правильне дихання.
Є ще одна область, часто підвладна болям, і це - спина. Болі в спині часто супроводять першій вагітності, особливо в кінці першого періоду сутичок. Звернете увагу, що мова йде про болях в спині, в області крижів, що абсолютно не пов'язане з скороченням матки. У більшості жінок - це всього лише слабкий біль, що приводить до легкого дискомфорту, але все таки є і такі, хто випробовує при цьому жорстокі страждання. Цей біль можна зняти розтиранням; в деяких випадках буде потрібно сильне натискання долонею або пальцями, що може виконати лише фахівець або добре підготовлений чоловік. Хоча іноді вагітній досить просто змінити положення свого тіла, і проблема знімається сама.
Деякі жінки починають розгойдуватися, тим самим сприяючи спонтанному усуненню причин, що викликали біль. Але є пацієнтки, яким для полегшення потрібна певна кількість знеболюючих засобів. Джерелом болю також є і лобкова область. Якщо подібний дискомфорт виникає в кінці першого періоду сутичок, то, як правило, він створює менше неприємностей, чим болі в спині. До того ж жінка рідко відчуває болі в лобковій області і в спині одночасно. Легкий масаж, перехід в положення напівсидячи з підведеними колінами, правильна техніка дихання - от і все, що потрібне жінці для того, щоб справитися з таким тимчасовим дискомфортом.
Лікарі, як правило, застосовують знеболення в самий кульмінаційний момент - момент народження, оскільки вважають, що саме у цей момент жінка переживає найбільш гострі болі. Дійсно, непідготовлена жінка в цей час може відчувати сильний біль, оскільки в страху перед головкою дитини, що висувається, починає напружувати діафрагму і дно тазу. У міру просування дитини біль посилюється. При таких неприродних пологах кожен з медиків запропонував би використовувати відповідну дозу знеболення. Але це будуть вже не природні пологи.
Для підготовленої пацієнтки пологи пов'язані тільки з відчуттями розтягування, сильного тиску, деякого дискомфорту. Хоча, повторюю, жінка рідко випробовує в цьому випадку більший дискомфорт, чим сама хоче випробувати, щоб додати до радості народження дитини ще і радість звільнення. Коли підготовлену жінку, що тільки що пережила пологи, питають, що було для неї найбільш важким, вона ніколи не згадує кульмінаційного моменту пологів. Найбільш поширена відповідь: "Найважче - це час перед потугами". При цьому часто додає: "Важко переносити болі в спині, але не само народження. Цей момент був найчудовішим, і я ні за що не хотіла б пропустити його!" Вона відчула пологи, і, як безліч інших жінок, говорить про це, як про щось хороше, що хвилює, добром. Якщо почати детально розпитувати про болі в спині і про те, чому вона відмовилася від знеболення, щаслива мати відповість: "Це було зовсім не так страшно! І потім, я не хотіла пропустити момент народження."
Та все ж, коли пацієнтка скаржиться на біль, не треба все звалювати на її слабку психіку, на емоції. Це зовсім не "у неї в голові". Якщо вона скаржиться на біль, значить, біль дійсно існує. Скарги жінок потрібно сприймати безумовно і допомагати їм найефективніше. Часто говорять, що при природних пологах потрібно "терпіти біль", і краще всього для них підходять породіллі з високим больовим порогом. Але це не так. Дуже часто жінки із зниженим больовим порогом нормально народжують, якщо проходять хорошу підготовку.
Природні пологи в екстреній ситуації

У житті бувають такі моменти, коли ми стикаємося з несподіваною небезпекою, і наша реакція на неї часто виявляється набагато важливішою, ніж само несподівана подія або ситуація, що встала перед нами.
У всьому світі жінки виявляються (і виявлятимуться) заручницями непередбачених "аварійних" пологів. Досить просто опинитися одній удома, за містом, в суспільному місці або в транспорті. Пологи і в таких випадках не лякають жінку, якщо вона знає, що відбувається, яким чином її організм проведе на світло дитину, вже готову покинути материнську утробу.
Що може зробити жінка, якщо у неї несподівано починаються пологи, а поряд немає нікого, хто міг би кваліфіковано допомогти їй, нікого, хто міг би допомогти її дитині безпечно увійти до світу? Жінка повинна підготуватися до такої можливості заздалегідь - навчитися, як дати дитині життя. Коли дитина готова народитися, він зручно лежить в матці вниз головою - адже дитині набагато легко упірнути в світ, ніж вступити в нього. Дитина оповіщає про початок своєї появи трьома способами: слідами крові і слизу на виході з родового каналу, закінченням вод або ритмічними скороченнями матки з наростаючою частотою і силою.
Перші два передвісники пологів за відсутності сильних скорочень матки, як правило, залишають достатньо часу для підготовки. Але під тиском обставин або під загрозою життя, як це буває, наприклад, під час війни, захисною реакцією на паралізуючий страх є повна релаксація і бездіяльність м'язів, які контролюють вигнання плоду з матки. При таких обставинах відбуваються так звані стрімкі пологи, дитина з'являється на світло, не заподіявши матери майже ніяких незручностей. Параліч м'язів дна тазу, викликаний страхом, коли відбувається відкриття сфінктерів кишечника і сечового міхура, добре відомий. Схожа реакція на страх може відбутися в кінці вагітності і з маткою. Незвичайний стан виявляється дзеркальним віддзеркаленням синдрому страху - напруга - болі.
Коли інтенсивність страху знижується і жінка розуміє, що вже почала народжувати, вона чинить опір зусиллям м'язів, що виганяють плід, і розвивається напружений стан. Це реакція на емоційний стрес. Існує значна різниця між аварійними стрімкими пологами, викликаними зовнішнім стресом, коли має місце просто захисна реакція на небезпеку, що насувається, і пологами жінки, яка боїться самих пологів. Захисною реакцією на зовнішню небезпеку є фізичний і емоційний параліч, а якщо жінка боїться пологів, то відбувається активний опір зусиллям матки по вигнанню плоду. У окопах, серед розвалин після бомбардувань, я бачив жінок, які настільки втрачали контроль над своїми м'язами, що діти у них народжувалися на подив легкого. Я порівнював їх з жінками, що живуть в цілковитій безпеці, які боялися самого процесу пологів. Ці жінки страждали в значній мірі від того, що персонал відносився до них з підвищеною уважністю і співчуттям, сам факт наявності яких припускав, що пацієнтка повинна страждати, а це ще більш підсилювало напругу і дискомфорт.
Пам'ятаєте, що саме боязнь болю робить пологи хворобливими і нестерпними. У аварійній ситуації спокійна жінка, яка може контролювати свої дії, не випробує великого дискомфорту, чекаючи природної події, про яку вона вже все знає.
Потім, де б жінка не знаходилася - в придорожній канаві, в зруйнованому напівпідвалі, в прицеп-караване, в наметі - потрібно сісти і притулитися до чого-небудь спиною. Коліна потрібно зігнути, сідниці влаштувати на згорнутому пальті, купі листя, на чому завгодно, що відокремлювало б від голої землі. У жодному випадку не потрібно лежати на спині або на боці. Потрібно сидіти, як би навпочіпки, приймаючи вагу тіла на сідниці. Якщо жінка народжує одна, то вона може уникнути небезпеки, витікаючої від співчуваючих, але невмілих і незнаючих людей, які метушитимуться навколо неї, вважаючи, що повинні щось зробити.
Кращим лікарем в даному випадку є природа, яка щонайкраще пристосувала жінку саме для цієї мети. Дитині не повинні заважати ні розум матери, ні руки добровільного асистента. Для того, щоб народити здорову дитину і стати щасливою матерью потрібна тільки мужність і терпіння, та ще віра в Бога, якщо жінка віруючий.
Якщо народжуюча жінка сидить і терпляче чекає, то вона незабаром відчує бажання тужитися. Проте первинні зусилля мають бути дуже легенями. Вона повинна тільки зробити вдих і затримати дихання, не тужачись. Можливий біль в спині, але вона скоро пройде. Якщо поряд немає нікого, хто міг би розтерти їй спину, то жінка повинна постаратися розслабитися і відвернутися, і біль незабаром пройде. Коли бажання тужитися стає непереборним, вона може почати тужитися сильніше, але не дуже, не чекаючи негайного результату. У первородящих потуги можуть тривати півтори-два години. Під час сутички можна зробити два-три глибокі вдихи, якщо вона виявиться дуже довгою.
Після згасання сутички жінка може задрімати, заздалегідь зробивши два-три глибокі вдихи - спокійно відпочивати до початку наступної сутички. Її забуття може виявитися таким глибоким, що вона не усвідомлюватиме нічого, окрім свого основного завдання - народження дитини. Під час авіанальотів я. бачив жінок, від природи досить нервових, які, коли навколо тремтіли стіни, не помічали ні гуркоту бомб, ні спалахів снарядів. Одного разу, відволікся свист снарядів, що летять, я не відразу відгукнувся на заклики моєї двадцятидвохрічної пацієнтки: "Ще раз, доктор, не звертайте увагу на шум".
Незадовго до появи головки у багатьох жінок з'являється бажання сховатися, якимсь чином втекти від події, що насувається, - народження дитини. Коли це бажання виникає, жінка повинна його проігнорувати і саме у цей момент під час двох-трьох сутичок тужитися посильніше. Концентроване зусилля швидко пригнічує тимчасовий дискомфорт і бажання сховатися. Незабаром після цього у вихідному отворі показуються волоски на голові дитини. Якщо є ручне дзеркало, то мати може подивитися в нього - це додасть їй сили, вона захоче допомогти дитині вийти. Сосредоточась тільки на народженні дитини, майбутня мати абсолютно забуде про себе. Другий період пологів не має бути хворобливим, якщо жінка сидить навпочіпки, розслабляється і правильно тужиться при кожній сутичці, хоча потрібно мати на увазі, що це дійсно важка робота, особливо для первородящих. На цьому етапі відбуваються безболісні, наступні один за одним потуги, які проштовхують дитину до виходу з родового каналу через всі вигини і повороти.
Коли головка починає розтягувати промежину, може з'явитися тривожне відчуття паління на виході. Жінка повинна розуміти, що якщо вона не затискатиметься, то відчуття незабаром пройде. Вихідний отвір має бути розслаблене, тужитися більше не можна. Замість цього потрібно коротко і часто дихати, даючи можливість м'язам живота залишатися розслабленими, коли матка короткими поштовхами поволі просуває до виходу головку дитини.

В цей час сонливість проходить, жінка може змінити позу, відкинувшись назад під кутом в 45 градусів - полусидя-полулежа. При сутичці потрібно підтягти коліна вгору, руками розсунути їх поширше, майже під прямими кутами до тулуба, упираючись ногами в будь-яку відповідну опору. Коли дитина з'являється на світло, а зазвичай він це робить обличчям вниз, жінка повинна нахилитися вперед і просунути руку між анусом і піхвою, щоб головка дитини лягла на її руку, що чекала. Перш ніж народяться плічки, головка повертається убік. У міру появи плечей мати повинна підтримувати голову дитини. Немовля починає повертатися, поки не виявляється лицем до матери. Коли дитина народжується повністю, його потрібно поволі провести над лобком до живота. У жодному випадку не можна піднімати дитину вгору різко! Від цього можуть з'явитися розриви на промежині.
Якщо жінка одна або навколо неї тільки недосвідчені люди, то вона не повинна піддаватися ніяким поривам, не повинна поспішати. Основні якості хороших пологів - повільність, спокій і легкість. Кричущу дитину потрібно покласти на живіт матери, причому вона повинна продовжувати підтримувати його головку рукою. Потім вона може підвести дитину до грудей, не натягуючи пуповину, підтримуючи однією рукою під головкою, інший - під ребрами. Тримаючи дитину на руках, потрібно дати йому схопити сосок. Якщо немовля не візьме його, то можна потерти його рот і носик об сосок, щоб простимулювати матку.
Незабаром сутички почнуться знову, і повториться другий період пологів в мініатюрі - вигнання посліду (третій період). Якщо послід не виходить сам по собі, то мати може, притримуючи дитину однією рукою, покласти другу руку на живіт поверх матки, яка у цей момент відчувається, як грудка, величиною приблизно з кокосовий горіх. Якщо натиснути долонею на живіт, а потім кілька разів різко кашлянути, то послід відразу ж легко вийде.
При аварійних пологах не можна перерізувати пуповину, поки не відійде послід. До цього моменту дитина зігрівається на грудях матери. Після вигнання послід слід сповити разом з дитиною і зберігати до надання кваліфікованої медичної допомоги.
Для зігрівання матери і дитини можна використовувати будь-який одяг, будь-які шматки матерії. В області родового каналу, по можливості, має бути якомога менше одягу. І взагалі, цього місця краще не стосуватися немитими руками, якщо це, звичайно, можливо. Хоча хочу відзначити, що аварійні пологи рідко ускладнюються інфекціями.
Багато жінок після пологів цілком здатні встати і з дитиною на руках дійти до того місця, де вони зможуть отримати чисте місце, тепло і, якщо вийде, медичну допомогу.
Гідно провести пологи, якщо правильно управляти ними, можна навіть в тих умовах, які неймовірно відрізняються від прийнятих стандартів. Я приймав пологи у жінок в самих різних місцях і ситуаціях, і я знаю, що це так. Жінка повинна пам'ятати, що віра - це не тільки емоційне і етичне придбання, це також і стан душі, який створює в тілі фізіологічну гармонію, яка, у свою чергу, укріплює здоров'я і опірність хворобам.