пятница

Де учать народжувати, або Випускний для мам і тат

Майбутні мами трепетно слухають будь-яким розповідям, пов'язаним з вагітністю і пологами, і з готовністю «приміряють» на себе досвід всіх своїх знайомих, що вже пізнали щастя материнства. Будь-яке необережне слово

Пологи — це те, чого чекає і одночасно боїться будь-яка вагітна жінка. Особливо, якщо вони у неї перші. Але де знайти співбесідника? Численні розповіді подруг про те, як це боляче і жахливо, не додають упевненості в собі. Думка мами або бабусі про те, що пологи — справа нехитра, теж важко сприйняти серйозно. Лікар жіночої консультації вічно зайнятий, в коридорі величезна черга і часу на кожну майбутню маму зі всіма її сумнівами і страхами просто не вистачає. Питань багато, а ще більше переживань: «Чи зможу я нормально народити? Чи всі правильно зроблять лікарі? Чи витримаю я біль? Чи здорова буде дитина?..»

Майбутні мами трепетно слухають будь-яким розповідям, пов'язаним з вагітністю і пологами, і з готовністю «приміряють» на себе досвід всіх своїх знайомих, що вже пізнали щастя материнства. Будь-яке необережне слово може ранити вагітну, але ж саме зараз їй більше всього потрібний психологічний комфорт. Саме у його пошуках потенційні батьки відправляються в школи материнства.

Не хочу вчитися!..
Лікарі в один голос стверджують, що підготовлені жінки, що осмислено відносяться до пологів, народжують легше, ніж ті, хто не мав анінайменшого уявлення про те, що ж відбуватиметься в пологовому будинку. «Випускниці» шкіл майбутніх мам не панікують, не метушаться, краще взаємодіють з медперсоналом, а часто ще і учать сусідок по родовій палаті правильно дихати і розслаблятися. Вони точно знають, що саме їм потрібно робити в кожен конкретний момент.

А чи можна добре підготуватися до пологів, використовуючи спеціальну літературу і Інтернет, не відвідуючи ніяких курсів?
В принципі, можна. У літературі, адресованій майбутнім мамам, сьогодні недоліку немає. Та і в Інтернеті можна знайти величезну кількість сайтів, де розповідається, як привчити себе не боятися пологів, як готуватися до них заздалегідь, як, доглядаючи новонароджений, знайти час на себе і на чоловіка. Але ніякий друкарський текст не замінить живого спілкування, тим більше, з однодумцями. До того ж часто жінці в руки попадається допомога, що розповідає про всілякі патології і ускладнення під час вагітності. Природно, вона починає підозрювати у себе і свого малюка всі захворювання разом узяті. Це загрожує не тільки стресом — самонавіяння може привести до хвороби будь-якої людини, а вже тим більше, майбутню маму, що надзвичайно вселяється і раниму. Та і на відповідних сайтах і конференціях в Інтернеті можна знайти немало розповідей про невдалі пологи. Адже саме рівний і урівноважений стан — застава того, що вагітність і пологи протікатимуть нормально.
І звичайно, найголовніший плюс підготовки в спеціальній школі полягає в тому, що жінки не сидять удома наодинці зі своїми думками. Всі печалі і сумніви промовляються вголос і таким чином знімаються. У центрах майбутні мами знаходять подруг, з якими продовжують спілкуватися і після народження малюка, коли проблеми і питання наростають, як сніжний кому.

Куди і коли звертатися?
Майже в будь-якому місті можна знайти безкоштовні курси для майбутніх мам при пологових будинках і жіночих консультаціях. Є і комерційні центри, де проводиться комплексна підготовка батьків до появи майбутнього малюка. На курсах при пологових будинках лікарі розповідять вам про медичні аспекти вагітності, про пологи і про перші дні життя малюка. Центри материнства є швидше клубами по інтересах, де читаються лекції, проводяться всілякі види гімнастики і плавання, а також влаштовуються загальні сумісні свята.
У ці школи краще приходити не пізніше 20—22 тижнів вагітності, оскільки цикл занять розрахований в основному на 3 місяці. Але є і такі майбутні матусі, які починають ходити на заняття вже з 4—5 тижнів вагітності, — як правило, це не забороняється і навіть вітається.


Вибрати методику і вчителя
Всі школи можна умовно розділити на три типи. Перші — це де лекції читають тільки медики (гінекологи, педіатри, акушерки) і настроюють вагітних жінок на пологи саме в пологовому будинку. Там ви зможете дізнатися не тільки про «техніку» пологів і прийоми догляду за новонародженим, але і знатиметеся на аспектах всіх медичних маніпуляцій, що здійснюються лікарями під час родопомічного процесу. Після таких курсів жінки спокійніше відчувають себе — вони вже знають, що, наприклад, «розрізали» їх лікарі не тому, що «поспішали додому», в коридорі в перших 30 хвилин після пологів тримали, щоб весь час спостерігати, а не через те, що забули. Там же ви зможете дізнатися, в яких пологових будинках вашого міста існують комерційні відділення, які медичні установи практикують, наприклад, вертикальні пологи або де застосовують епідуральну анестезію.
Школи, які умовно можна віднести до другого типу, пропонують майбутнім мамам різноманітнішу програму — від спеціальної аеробіки до різних занять по співу і малюванню. Викладачі цих центрів не завжди мають медичну освіту, але, як правило, самі вже неодноразово і успішно переживали пологи. При такому центрі можуть бути басейн, сеанси масажу, йоги, фітотерапії, ароматерапии. З крупними школами материнства співробітничають самі різні фахівці — гінекологи, фахівці з УЗІ-діагностиці, неонатологи, педіатри, гомеопати і стоматологи. Лекції охоплюють всілякі психологічні аспекти — як будувати подружні стосунки під час вагітності і в перші дні після появи малюка на світло, як і чим харчуватися, яким чином підготувати організм до повноцінного годування грудьми і багато що інше. Є навіть центри, в яких читаються спеціальні лекції для самотніх мам.
Викладачі цих шкіл зазвичай настроюють жінок на нормальний перебіг пологів в медичній установі, нерідко разом з чоловіком. За певну плату можна домовитися, щоб педагог, який більш за інших вселяє вам спокій і упевненість в собі, супроводжував вас при пологах — починаючи від перших сутичок будинки і закінчуючи появою малюка на світло в родовому залі. Багато шкіл цього типу тісно співробітничають з пологовими будинками і можуть порадити певного лікаря, «перевіреного» минулими «випускницями». Нерідко навчання дає можливість отримати знижки при укладенні договору на платні пологи.
Школи третього типу поволі настроюють мам на домашні пологи. Як правило, про це не повідомляють відразу. До думки про пологи будинку (у ванні) жінку підводять поступово, вселяючи від лекції до лекції думку про неприйнятність зародження нового життя в холодних стінах казенної медичної установи під керівництвом байдужого і непривітного медперсоналу. Розпізнати такі школи неважко — на першій же (найчастіше безкоштовною) лекції вам обов'язково скажуть про необхідність «свідомого відношення до пологів», а викладач представиться «духовним акушером». Часто ці люди, що пропонують за певну плату свою допомогу при домашніх пологах, не мають взагалі ніякої медичної освіти. Більш того, вони не несуть анінайменшої юридичної відповідальності за всілякі ускладнення, які можуть виникнути в їх процесі. Контракт складений таким чином, що у разі поганого результату ви ніколи не зможете пред'явити претензії в суді. Оскільки відношення офіційної медицини до пологів будинку — неважливо, у ванні, надувному басейні або на улюбленому дивані — залишається негативним, радити що-небудь ми не будемо. Йдучи на такий крок, мама цілком бере відповідальність за можливі наслідки на себе.


Разом з чоловіком?
Чи потрібно тягнути з собою в школу чоловіка? У багатьох школах це вітають, вважаючи, що готувати потрібно не тільки до материнства, але і до батьківства. Останнім часом вже не здаються такою дикістю словосполуки «вагітний тато» або «вагітна пара». Проте традиційна думка наших мам і бабусь, що вагітність і пологи — суто жіноча справа і чоловікові це випробування не під силу та і ні до чого. Чия точка зору вам ближче — вирішуйте самі. З одного боку, якщо чоловік відвідуватиме заняття разом з вами, він зможе краще зрозуміти, чому він повинен трепетно відноситися до нерівностей вашого настрою і дивних змін характеру. З іншого боку, саме на лекції він може почути про те, що майбутній мамі не варто турбуватися, коли чоловік без попередження пішов на всю ніч пити з друзями пиво, в той час, як йому самому така думка навіть в голову не приходила. Проте загальна практика свідчить, що деякі чоловіки із задоволенням ходять на такі заняття і потім найактивнішим чином беруть участь в пологах. У будь-якому випадку, як би чоловік не відносився до ідеї сумісних відвідин школи, на перше заняття йому краще прийти. Саме він зможе тверезіше оцінити обстановку і вирішити, чи варто викладати круглу суму за навчання саме в цій школі.

Робимо вибір
Перший аспект при виборі курсів — це, безумовно, близькість до будинку. Навіть якщо у вас є можливість домовитися з чоловіком, кимось з родичів про те, щоб вас возили, не факт, що на пізніших термінах ви легко переноситимете ці поїздки.
Уважно прочитайте контракт — як би не були милі і приємні викладачі, завжди варто поцікавитися, чи не буде потрібно додаткову плату, наприклад, за сеанси масажу або за присутність вашого куратора при пологах.
Оглянете всі приміщення, де проходять заняття. Краще всього, якщо вони розташовуються в окремій будівлі або займають поверх з окремим входом. Буває і так, що із залом для медитації майбутніх мам є сусідами спортивний зал, де проходять заняття секцій по баскетболу і регбі. І навіть якщо вам пояснять, що потрібно уміти розслаблятися в шумі, оскільки в пологовому будинку тиші точно не буде, краще зупините свій вибір на таких курсах, де ви зможете спокійно віддатися спілкуванню зі своїм організмом і майбутнім малюком.
Обов'язково поцікавтеся, чи є у курсів державна ліцензія, а у викладачів — медична освіта. Зрозуміло, що навіть дуже великий батьківський досвід «духовних акушерок» ніколи не замінить знань, якими володіють практикуючі лікарі.
Якщо в програму курсу входить аеробіка або гімнастика, обов'язково дізнайтеся, яким чином її проводять. Одна справа — 45-хвилинне заняття в спеціально обладнаному залі, і зовсім інше — коротенька розминка перед лекцією.
Багато шкіл материнства включають в свій курс плавання в басейні. Безперечно, це дуже сприятлива фізіологічна процедура, яка допомагає майбутній мамі укріпити практично всі м'язи організму. Постарайтеся оглянути басейн перед тим, як віддасте гроші. Бажано, щоб він знаходився в тій же будівлі, а не на іншому кінці міста, був достатньо місткий і хоч би зовні відповідав нормам гігієни.
Поцікавтеся, скільки народу буде в групі. Одним більше підходить камерна обстановка і невеликі, практично «сімейні» групи. Інші вагітні жінки в маленьких групах відчувають себе дискомфортно, оскільки вважають за краще, щоб питання лекторові задавали інші, розкріпаченіші пані.
Дізнайтеся, чи буде у вас можливість прослуховувати лекцію з іншою групою, якщо по тих або інших причинах вона була пропущена — важко прогнозувати, як мінятиметься ваше самопочуття з ходом перебігу вагітності, а пропускати сплачені заняття завжди жалко.
І останнє. Якщо ви ухвалили рішення готуватися до пологів в школі материнства, не жалійте витрачених грошей і не слухайте розмов типу: «Навіщо тобі це треба? Всі народжували, і ти народиш», або «Я ось нікуди не ходила, нічому не вчилася, а чудово народила». Адже за часів наших мам таких шкіл просто не було, та і сьогодні далеко не всі жінки готові свідомо відноситися до змін, що відбуваються з ними. Чи варто вчитися народжувати, як і де це робити — це ваша персональна справа і радити тут не може ніхто. Успіхи!