пятница

Термін пологів: Коли буде вчасно?

Автор: Кузьміна Наталія


Останнім часом все більше пар планують вагітність заздалегідь

Консультант: Ніна Михайлівна МОРУКОВА, лікар акушер-гінеколог, завідувачка жіночою консультацією при пологовому будинку № 10

Народити дитину в покладений термін означає в майбутньому позбавити і його, і себе від багатьох неприємностей, пов'язаних із здоров'ям.
Про те, що таке передчасні пологи, що запізнилися, – знають всі. Але чи віддаємо ми собі звіт в тому, що багато в чому від нас самих залежить, чи народиться наш малюк «вчасно»?
Майбутня мама приходить в консультацію, щоб «засвідчити» своє цікаве положення в особистій карті і отримати необхідні рекомендації лікаря. Також в цей перший візит «обчислюється», на якому терміні вагітності жінка знаходиться. Чому це так важливо? Тому що «вік» що живе усередині вас крихти допомагає лікарям адекватно оцінювати його стан, стежити за розвитком і не допускати порушень в перебігу вагітності. Адже кожному її етапу відповідають певні фізіологічні процеси, і будь-який «збій в системі» може привести до сумних наслідків. Крім того, встановлена дата майбутніх пологів допомагає лікарям стежити за тим, щоб малюк з'явився на світло вчасно, а у випадку, якщо він «поспішить» або, навпаки, «запізниться», надати йому необхідну допомогу.
Точно по графіку

Існує класична схема, по якій лікар обчислює терміни пологів. Втім, підрахувати зразкову дату можна і самостійно. Зробити це дуже просто. Береться перший день останньої менструації, по календарику від нього відлічується назад 3 місяці і до дати, що вийшла, додається 7 днів. Якщо овуляція наступає в середині менструального циклу, то до цієї дати додається ще 7 днів. Наприклад, остання менструація почалася 1 серпня. Відлічуємо назад три місяці – виходить 1 травня. Додаємо 7 днів – 8 травня. І ще 7 днів – 15 травня. Значить, найімовірніше малюк з'явиться на світло в проміжку між 8 і 15 травня.
Проте точно визначити день народження крихти практично неможливо, тому що менструальний цикл у жінок різний – від 21 до 35 днів. У когось овуляція – дозрівання яйцеклітини – наступає раніше, у когось — пізніше.
Якщо жінка живе статевим життям нерегулярно і напевно знає день зачаття дитини, то обчислити передбачуваний термін пологів легше. До цього дня треба додати 40 тижнів. Рівно стільки триває нормальна вагітність.
Але, не дивлячись на це, терміновими пологи (від слова «термін», а не «терміновість») вважаються вже з 37 тижнів вагітності. До цього моменту малюк вже вважається за життєздатного. Але все таки чим ближче до 40 тижнів вагітності наступають пологи, тим для дитини благоприятнее.
Для деяких жінок за термінові вважаються пологи, що наступили на 40, – 42-у тижню. Така «затримка» говорить про те, що у них пізніше наступила овуляція.
«І жити поспішає, і відчувати поспішає...»

За передчасні вважаються пологи, що наступили з 28 по 37 тиждень вагітності. У 28 тижнів малюк важить в середньому 1 кілограм. Якщо ж жінка «не дочекалася» 28 тижнів і вагу плоду менше одного кілограма, то лікарі констатують пізнє переривання вагітності, тобто викидень. На жаль, на цьому терміні плід ще недостатньо розвинений, щоб жити самостійно.
Що приводить до передчасних пологів? Основних причини дві: інфекції в організмі жінки або гормональні проблеми. Виявити і те, і інше можна ще до настання вагітності або на її ранніх термінах. І чим раніше в організмі майбутньої мами знайшли «недобре», тим більше шансів змінити ситуацію і народити малюка в строк, міцним і здоровим.
Все це ще раз говорить про те, що вагітність потрібно планувати – пройти всі необхідні обстеження полгода до її настання, а протягом цього часу оберігатися. Таким чином ви позбавитеся від болячок і патологій, здатних нашкодити малюкові, ще до його зачаття. Аналізи краще здати і вам, і майбутньому тату, адже інфекції можуть передаватися один одному і під час вагітності... Слава богу, сучасні жінки це добре розуміють: значно більше пар, що мріють про збільшення в сімействі, почали приходити в жіночу консультацію задовго до бажаної події.
Якщо в результаті докладного обстеження виявляється порушення гормонального фону, то проводиться курс гормональної терапії, який регулює вміст в організмі гормонів, що відповідають за виношування дитини. Наприклад, таке досить часте порушення у жінок, як гиперандрогения, розгледіти можна навіть самостійно. Як мовиться, неозброєним оком: прищики на обличчі, «вусики» над верхньою губою, на підборідді, навколо ореолу на сосках, волосяна «борозенка», що тягнеться від лобка до пупка, велика кількість волосся на руках і ногах. В цьому випадку звернутися в жіночу консультацію ще до зачаття просто необхідно. Андрогени є в організмі кожної жінки, але якщо їх більше норми, то виникає ризик переривання вагітності, вагітності, що не розвивається, або передчасних пологів. Якщо не виявити це порушення до вагітності або на її ранніх термінах і не пройти курс гормональної терапії, то гиперандрогения може привести до того, що шийка матки може почати розкриватися раніше терміну і спровокувати передчасні пологи. Лікарі, якщо встигають виявити патологію, накладають на неї шви, не даючи їй таким чином розкритися.
Гормони так само призначаються і при гіпофункції яєчників, недостатності латеиновой фази, тонкому ендометрії, маленькій матці і інших гормональних порушеннях, які без аналізів виявити неможливо. І не потрібно боятися гормональних препаратів. Вони лише заповнюють дефіцит тих гормонів, які не вистачає жінці для нормального перебігу вагітності. Зараз існує багатий вибір препаратів нового покоління, абсолютно нешкідливих для мами і малюка. При необхідності жінка «входить» на них у вагітність і приймає їх до 16 – 20 тижнів.
Інша причина передчасних пологів – інфекційні захворювання. До передчасних пологів або викидня можуть привести краснуха, токсоплазмоз, цитомегаловирус, герпес і інші інфекції. Виявити їх теж краще заздалегідь і «очистити» організм ще до настання вагітності. Тому що інакше лікування проходитиме тільки в другому і третьому триместрі вагітності, коли інфекція, можливо, вже чимось нашкодить малюкові.
Чим саме загрожують передчасні пологи? Чим менше термін, вага дитини, ніж менш він зрілий, тим менше у нього шансів вижити. Це, звичайно, не означає, що все безнадійно. Сучасна медицина навчилася справлятися з проблемою недоношених дітей. Проте зусиль для виходжування таких малюків потрібно прикласти дуже багато.
І найбільша небезпека для таких маляток – порушення дихання, адже легені у них поки розвинені погано. Якщо жінка знаходиться під постійним спостереженням лікаря, то про проблему відомо заздалегідь, і легкі крихти готують до майбутньої події, щоб до моменту народження вони були зрілішими. Якщо ж майбутня мама поступила в пологовий будинок з передчасними пологами несподівано для себе і лікарів, тобто ризик, що малюкові доведеться робити штучну вентиляцію легенів – підключати до апарату. Інакше може виникнути гіпоксія – кисневе голодування. І якщо це – гіпоксія головного мозку, то вражається центральна нервова система і інші внутрішні органи крихти. Фізичні і психічні порушення в подальшому розвитку дитини в цьому випадку неминучі. Якщо ж все необхідне було зроблене своєчасно і гіпоксії мозку вдалося уникнути, то новонароджений розвивається цілком нормально.
Затримка рейса...

Пологи, що запізнилися, як правило, не менш небезпечні, чим передчасні. Правда, ми вже говорили про те, що для деяких жінок пологи на 40 – 42-у тижню вважаються за норму. Але для когось 40-й тиждень – вже переношена дитина. Визначити це допомагає ультразвукове дослідження.
Чим загрожує переношування? Плацента – найважливіший орган, що здійснює зв'язок між маткою і плодом. Через неї відбувається обмін киснем і живильними речовинами, вона є свого роду фільтром. Від того, наскільки добре функціонує плацента, залежить стан малюка, поки він знаходиться усередині.
Так от при переношуванні в плаценті утворюються ділянки звапніння. Вони більше не
виконують функцій живлення і дихання. Повноцінна тканини стає все менше. Наступає момент, коли плацента не виконує більше газообміну. Навколоплідні води стають каламутними, зеленого кольору. Малюк починає страждати. Йому не вистачає кисню, і він може робити внутріутробні вдихи. Якщо води світлі, то це нестрашно. Рідина просто вбереться в легені. Якщо ж вони вже зелені, то це означає, що в них плавають частинки шкіри, волос і інші тверді речовини. Всі вони заліплюють альвеоли легенів дитини. Виникає дихальна недостатність, яка називається аспіраційний синдром. Із-за нього і переживають лікарі. Малюк може народитися живим і з вигляду здоровим, відразу закричати, але в його дихальних шляхах знаходитиметься рідина. Тому дихальну систему переношених дітей відразу обстежують лікарі-неонатологи. При необхідності з неї відсисають рідину, що скупчилася. Буває, звичайно, що пологи, що запізнилися, обходяться без аспіраційного синдрому, але найчастіше така проблема виникає.
Крім того, переношеним дітям загрожують родові травми. Кістки малюка, зокрема череп, стають щільнішими, джерельця вузькими. При проходженні головки через родові шляхи вона не змінює свою форму, що загрожує черепномозковими травмами у крихти, а у мами – пошкодженням м'яких тканин. Іноді може виникнути гіпоксія в пологах, оскільки малюк довше просуватиметься по родових шляхах. А хронічна гіпоксія, якщо малюк страждав їй внутріутробний, може перейти в гостру. По цих причинах лікарі при пологах, що «запізнилися», іноді удаються до кесареву перетину.
Якщо у жінки є тенденція до переношування (2 – 3 дні «запізнення» в деяких випадках вже показник), то потрібно лягати в стаціонар і «готувати» шийку матки до пологів. Щоб вона стала м'якшою і краще розкривалася, майбутній мамі вводять різні спазмалитики – простогладин
инзопрост, гелі, витяжку з ламінарії. Робиться це, щоб «розворушити» жінку, спровокувати почало родовою діяльність.
А по-хорошому готувати шийку матки до пологів потрібно, починаючи вже з 37-го тижня. Зробити це своєчасно можна тим жінкам, які спостерігаються в консультації протягом вагітності, не пропускаючи виклику. Лікарі використовують для цього оливкове масло, свічки, пігулки.
Все йде за планом

Останнім часом все більше пар планують вагітність заздалегідь. Саме за рахунок цього, вважають акушери-гінекологи, значно знизився відсоток передчасних пологів, що запізнилися. Раніше терміну народжують 3 % жінок, пізніше – всього 0,2 %. Але це лише статистика. А у кожному конкретному випадку пологи «не по графіку» – проблема для мами і малюка. Постарайтеся зробити все від вас залежне. Це не складно, треба тільки пам'ятати і про те, що дитина в сім'ї з'явилася тоді, коли зародився усередині вас. І вже з цієї миті потрібно піклуватися про його здоров'я.






Санація перед пологами


http://raduga-birth.spb.ru/
З 36 тижня вагітності необхідно пройти 3-х тижневу санацію.
Всім вагітним перед пологами необхідно санувати (очистити) родові шляхи, т.к.:
при проходженні дитини інфекція може потрапити в очки, ніс, рот.
якщо в піхві є хоч невелике запалення, то можна отримати тріщини слизової оболонки піхви.
ми зменшуємо шанс мати висхідну інфекцію при тривалому безводому періоді, частих вагинальных оглядах і тому подібне
Існує безліч методів санації.З 36 тижня вагітності необхідно пройти 3-х тижневу санацію. Ми приводимо один з варіантів.

Принцип: - Необхідно використовувати 2 разных антисептика в перших 2 тижні для того, щоб убити “погані” мікроорганізми. Але разом з “поганими” патогенними збудниками ми вбиваємо і “хороших”, тобто нормальну мікрофлору піхви. Тому в 3-й тиждень ми підсіваємо “хороших”, якщо немає кольпіту. Часто після перших 2 тижнів посилюються виділення, тоді необхідні лікувальні вагинальные свічки.

Практично необхідно робити наступне:
Кожен вечір підмиватися (не спринцюватися !) настоєм будь-якої антисептичної трави (ромашка, звіробій, шавлія, кора дуба).
1 - я тиждень : тампони з Вініліном (бальзам Шостаковського) на ніч
2 - я тиждень: тампони з Хлоргексидином (водним) або Мірамістіном або Вітаоном. Теж на ніч.
3- я тиждень. Якщо молочниця посилилася, то необхідно використовувати лікувальні свічки, наприклад з Ністатином. З приводу лікувальних свічок необхідно проконсультуватися з лікарем. Якщо виділення не посилилися і нічого не турбує, то можна використовувати Лактобактерін або свічки “Ацилакт” для нормалізації микфлоры.

Необхідно відзначити, що що широко призначаються перед пологами но-шпа і свічки з Красавкою (ректально), ніякого відношення до санації родових шляхів не мають. Їх призначають для підготовки шийки матки вагітним, у яких є ризик повільного розкриття: пізнім первородящим, тим, у кого було припікання ерозії ш.м. і тому подібне Ще раз необхідно підкреслити, що методів санації множина і вони дуже індивідуальні.






Якщо ви завагітніли... у вересні

Оптимальний варіант
З погляду зачаття - вересень є ідеальним місяцем. Вже пройшла пора цвітіння найбільш небезпечних алергенів і спала сильна жара. За літо ви відпочили і набралися сил. Крім того, саме влітку більшість людей дотримуються правильного харчування, багатого натуральними вітамінами, харчовими речовинами і клітковиною. Сприятлива епідеміологічна обстановка (ще не наступив пік епідемії грипу і ОРВІ) зводить до мінімуму ризик «підхопити» інфекцію в перші тижні вагітності. Коли жінки, плануючі вагітність, вибирають оптимальний час для зачаття - практично всі фахівці одностайно рекомендують вересень. Хоча і у вересні є деякі нюанси, які необхідно враховувати майбутнім мамам.

Перепади тиску В першому триместрі вагітності майбутня мама стає найбільш чутлива до перепадів атмосферного тиску. В результаті в перші тижні вагітності багато жінок страждають від артеріальної гіпертонії. У майбутніх мам нормальний артеріальний тиск не повинен перевищувати 130/85 мм. рт. ст. Тому, якщо тиск регулярно підвищується до відмітки 140/90, необхідно встати на облік до кардіолога. Щоб уникнути неприємностей, необхідно звести до мінімуму чинники риски: виключити з раціону продукти, що містять кофеїн, звести до мінімуму споживання солі, більше рухатися (якщо немає загрози викидня), стежити за своєю вагою, дотримувати питний режим (до 1-1,5 літрів в добу) і спати не менше 8-10 годин на добу.
Увага: більшість препаратів для нормалізації тиску в період вагітності протипоказані. Призначати будь-які ліки для боротьби з гіпертонією може тільки лікар. У жодному випадку не можна пускати на самоплив підвищення тиску. Гіпертонія під час вагітності може супроводитися затримкою рідини, багатоводдям і ускладненнями гіпоксій у плоду.

Кисневе голодування
Коли спадає жара, у майбутніх мам значно збільшується ризик виникнення кисневого голодування, яке виникає при надлишку кисню. Це пов'язано з тим, що після жарких днів, відчувши прохолоду, жінці хочеться вдихнути повними грудьми. На перший погляд, здається, чим глибше за чоловік вдихнув, тим більше кисню отримав. Насправді це не так. Перший симптом кисневого голодування - виникнення перепочинку і постійне бажання позіхати. Це результат того, що при збільшенні навантаження вентиляція легенів перевищила свої допустимі межі і, отже, порушилося кисневе постачання організму. Може з'явитися сухий кашель, без всяких ознак простуди, м'язова слабкість і головний біль. При кисневому голодуванні плід теж недоотримує кисню, що може привести до гіпоксії і ряду серйозних ускладнень. Справлятися з цією проблемою слід за допомогою дихальних вправ. Поставте під ніс палець - потік повітря треба відрегулювати так, щоб пальцем не відчувати своє дихання. Протягом 10-15 секунд таких дихальних вправ міняється газовий склад в крові, і кисневий баланс в організмі нормалізується. Дихальні вправи бажано робити через ніс. Якщо ніс не дихає (що часто буває в перші тижні вагітності із-за набряку слизової оболонки), то необхідно через рот постаратися зменшити об'єм вхідного повітря.

Коли народжувати?
Ви станете мамою в проміжок з кінця травня до кінця червня. Розрахувати приблизний день пологів можна по даті останньої менструації (при регулярному менструальному циклі): до дня останньої менструації слід додати сім днів, а від місяця, в якому була менструація, відняти три місяці. Наприклад, якщо остання менструація почалася 7 вересня, то 7+7=14 і 9(вересень)-3=6(червень). Значить, передбачуваний термін пологів 14 червня. За достовірніше вважається визначення терміну пологів за наслідками УЗІ на ранніх термінах (до 6-7 тижня). Але, як показує практика, тільки у 30% жінок пологи трапляються точно в строк. Останні 70% народжують або протягом 2-х тижнів до передбачуваного терміну пологів, або протягом 2-х тижнів після.

Особливості живлення
В кінці літа - початку осені багато жінок зводять до мінімуму вживання м'ясних продуктів і переходять на рослинну їжу. В результаті в перші тижні вагітності може виникнути дефіцит білка, вітаміну В12 і залоза, які організм звик отримувати з м'яса. Якщо ви плануєте вагітність, за 2-3 місяці до зачаття і в період вагітності у жодному випадку не можна відмовлятися від м'яса. Мінімальна добова норма м'ясних продуктів в перші тижні вагітності складає близько 100-150 р. Якщо вагітність наступила «несподівано», і ви до цього якийсь час дотримувалися вегетаріанської дієти, обов'язково повідомите про це свого гінеколога. При необхідності лікар підбере вам спеціальний комплекс вітамінів і мінеральних речовин. Виняток становлять жінки, які тривалий час (більше 6 місяців) дотримуються вегетаріанської дієти. Їх організм вже встиг перебудуватися і «навчився» отримувати достатню кількість білка з яєць, соєвих і молочних продуктів.








«Були збори недовгі»: пам'ятка початківцем


Розповіді про пологи
Узяти в пологовий будинок для мами
Корисні дрібниці
Замовте в подарунок
Речі для малюка
Запастися удома
Для малюка
Одяг для крихти
Предмети ужитку, які потрібно купити заздалегідь
Одяг на виписку для малюка BR>Одежда на виписку для мами
Узяти в пологовий будинок для мами
Корисні дрібниці
Замовте в подарунок
Речі для малюка
Запастися удома
Для малюка
Одяг для крихти
Предмети ужитку, які потрібно купити заздалегідь
Одяг на виписку для малюка BR>Одежда на виписку для мами

Узяти в пологовий будинок для мами:
Документи: паспорт, обмінна карта, страховий поліс, договір (для контрактников).
Тапочки краще ті, які миються. У них ви зможете суміщати прогулянки по коридору і відвідини душу.
Піжама або нічна сорочка, халат або лосини («велосипедки»), футболка. Увага! Сорочки краще вибирати на застібках спереду або з великим вирізом - це зручно для годування.
Шкарпетки - 2 пари - теплі і х/б.
Бандаж післяпологовий.
Нижня білизна - 2 комплекти, труси кращі за тем-ного колір.
Прокладки і багаторазові сітчасті труси, краще за одну і ту ж фірму. Наприклад, Molimed midi - 2-3 упаковки.
Бюстгальтер для годування (на 1 розмір більше, ніж було перед пологами) -
штуки і прокладки для грудей - 1 упаковка.
Крем для сосків «Пурелан», «Авент», «Бепантен», «Солкосеріл» .
Молокоотсос. У деяких пологових будинках їх видають.

Приладдя для умивання:
Рушники - 2 штуки: банне і для особи.
Зубна паста, щітка, шампунь, дезодорант, мочалка, бритва.
Мило дитяче.
Туалетний папір.
Одноразові носові хустки, вологі неароматизовані серветки.
Гребінець, шпильки, манікюрний набір, люстерко
крем для тіла, рук, ніг і особи. Фен.
Посуд: чашка, тарілка, ложка, вилка, ніж, кип'ятильник.
Їжа: чай в пакетиках, цукор, сіль, вода.

Корисні дрібниці:
Мобільний телефон, зарядний пристрій.
Картка для таксофона.
Блокнот і ручка.
Годинник.
Фотоапарат (камера), плівка, зарядка для акумуляторів.
Журнали або книги для читання.
Кишенькові гроші: як чайові нянькам, що-небудь на подарунки медичному персоналу.

Замовте в подарунок:
Люльку або кошик для сну немовляти
Стільчик для годування
Рюкзак «кенгуру»
Стерилізатор для пляшок
Підігрівач для пляшок
Термос для пляшки
Дитячий термометр
Гребінець
Веси
Іграшки (Мобіль, тактильний килимок)

Речі для малюка:
Одноразові підгузники (1-2 упаковки).
Дитяче масло, крем, пустушку, пляшку (при необхідності принесуть родичі).

Запастися удома:
Для мами:
Креми і мазі для догляду за швами, якщо були розриви або кесаревий перетин, наприклад: Солкосеріл, Пантенол.
Кора дуба - заварювати і обробляти шви.
Подушка для годування.
Чай для лактації.
Для малюка:
Березові нирки і листя для купання - добре пом'якшують шкіру.
Пустирник для купання - заспокоює.
Морська сіль - для купання, заспокоює, 3-4 їдалень ложки на ванну.
Масло дитяче.
Серветки очищають (Sanosan, Huggies, Linda, Pampers), немасленые - 1 упаковка.
Засіб для купання і дитячий крем.
Крем від попрілостей, наприклад «Драполеном».
Перекис водню - для обробки пупка.
Спиртна настоянка прополісу - для обробки пупка.
Хлорофіліпт спиртний 1% - для обробки пупка і прищиків «новонароджених» на обличчі.
Вата, ватяні диски, кульки.
Ватяні палички без обмежувачів.
Стерильні серветки маленькі - декілька упаковок.
Одноразові підгузники - 2-3 пачки різних фірм.
Марлеві підгузники - приблизно 15-20 штук.
Спеціальний пральний дитячий порошок - Аліса, Лелека, Дитяча, Special Bebe.

Одяг для крихти:
Пелюшки тонкі, трикотажні, байкові - по 10 штук кожних.
Кофтини - сорочечки - 5-7 штук.
«Боді» на кнопках для заміни підгузників -3 - 5 штук.
Комбінезони з рукавом трикотажні, із застібкою на ногах і між ними -3-5 штук.
Теплий комбінезон - 1 штука.
Спальний мішок із застібкою по всій довжині х/б - 1 штука.
Чіпці - 4 штуки.
Шкарпетки - 1 пара тонкі, 1 пара шерстяні, 1 пінетки.
Рукавички х/б - 1 пара.
Слинявчики - 2 шт.

Предмети ужитку, які потрібно купити заздалегідь:
Ванна
Ліжечко
Коляска
Пеленальний столик
Ковдра легеня (байкове) і ковдра тепла (шерстяне) і підковдри для них
Комплект білизни в дитяче ліжечко
Рушник для купання - 2 штуки
Термометр для води
Церата під простирадла і в коляску
Пустушка

Одяг на виписку для малюка:
Залежить від пори року. Але у будь-якому випадку знадобляться:
х/б костюмчик (раз- мерів 56) або сорочечки (х/б і байкова).
Чіпець, пара одноразових підгузників (для новонароджених на 2-5 кг)
шкарпеточки
байкова ковдра
підковдра
пара пелюшок (х/б і байкову) або конверт.

Одяг на виписку для мами:
Широка спідниця або плаття. На жаль, в штани, які ви носили до вагітності, так відразу влізти не вийде. Те ж саме стосується і обтягуючих кофтин.
Зручні туфлі.
Нижня білизна.