пятница

Якщо ви завагітніли... у листопаді

Листопад - «місяць простуд». Тому добре, якщо ви поклопоталися про себе і свого малюка заздалегідь і за три місяці до настання вагітності зробили щеплення від грипу. На жаль, зараз її робити вже не можна. Отже захищатися від вірусів доведеться народними методами. Але перш, ніж починати застосовувати «рецепти бабусь», обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. При ряду захворювань необхідне термінове втручання традиційної медицини. Лише після виключення серйозних захворювань можна приступати до народних методів.
Не зробили щеплення?

Листопад - «місяць простуд». Тому добре, якщо ви поклопоталися про себе і свого малюка заздалегідь і за три місяці до настання вагітності зробили щеплення від грипу. На жаль, зараз її робити вже не можна. Отже захищатися від вірусів доведеться народними методами. Але перш, ніж починати застосовувати «рецепти бабусь», обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. При ряду захворювань необхідне термінове втручання традиційної медицини. Лише після виключення серйозних захворювань можна приступати до народних методів. При появі перших ознак хвороби допоможе ножна ванна з настоєм з хвої, пом'яті або листя евкаліпта. На ранньому етапі захворювання корисно робити інгаляції з рослинних зборів. Для інгаляцій використовують рослини, багаті фітонцидами і ефірними маслами (береза, дуб, звіробій, календула, липа, евкаліпт, кропива, подорожник). При хворому горлі корисні полоскання з настою ромашки з медом (2 ст. ложки ромашки, 1 ст. ложка меду на 1 стакан окропу, наполягати 1 годину).

Укріплюємо низи З початком перших холодів лікарі відзначають збільшення запальних захворювань органів малого тазу у майбутніх мам. Основною причиною цього є нижня білизна, не відповідна погодним умовам. По-перше, з настанням вагітності слід відмовитися від синтетичної нижньої білизни, яка не пропускає повітря і порушує повітряний обмін. По-друге, не дивлячись на те, що живіт ще зовсім невеликий, слід на якийсь час «забути» про короткі спідниці і кофти, які не закривають поясницю. Тонкі еластичні колготки замінити щільнішими, призначеними спеціально для вагітних. Ну і, звичайно ж, не забувайте про те, що ноги необхідно завжди тримати в теплі.
Швидка стомлюваність

У останній місяць осені організм найгостріше реагує на недолік сонячного світла: кількість «темного» годинника в добі наближається до максимального значення, а організм ще не адаптувався до даних змін. Саме тому напередодні зими багато хто скаржиться на швидку стомлюваність, втому і сонливість. Вагітність ще більше посилює ситуацію. Чим менше часу в світлий час доби майбутня мама проводить на свіжому повітрі, тим сильніше їй хочеться спати. Якщо ви спите не менше 9 годин і при цьому відчуваєте себе розбитою - триваліший сон не відновить сили. Щоб позбавитися від перманентного відчуття втоми, старайтеся в світлий час дня проводити на свіжому повітрі не менш 3-го годинника. З іншого боку, короткий світловий день створює сприятливі умови для вироблення мелатонина - гормону шишковидної залози, який «допомагає» виношувати вагітність. Його вироблення поліпшується в темний час доби. Отже, в ранніх сутінках є певна користь.
. Відмовіться від вправ, де потрібно різко сідати або вставати, піднімати одночасна обидві ноги і нахилятися вниз з випрямленими ногами, дістаючи руками до кінчиків пальців на ногах. Під час вагітності частішає пульс. Тому тепер ви швидше втомлюватиметеся і досягатимете граничної частоти серцебиття. Не перенапружуйтеся. Прі-слушивайтесь до власного тіла - і ви самі зрозумієте, коли вам потрібно припинити вправи і передихнути. І не забувайте кожні 10-15 хвилин перевіряти пульс. Частота серцебиття не повинна перевищувати 140 ударів в хвилину. Оптимальний режим занять для майбутніх мам: 3 рази на тиждень по 20-30 хвилин в день

.

Спорт? В міру

Якщо ви регулярно займаєтеся спортом, то з початку вагітності доведеться переглянути програму вправ. Фахівці радять в цей період скоротити свою звичну програму тренувань на 20-30%. Крім того, існують вправи, які протипоказані майбутнім мамам. Це пов'язано з тим, що гормони вагітності роблять сполучні тканини м'якшими і збільшується ризик травм суглобів

Пологи... у листопаді

Прогулянки

При температурі від -8ОС до -15ОС починати прогулянки можна з двотижневого віку. От -15ОС до -20ОС, а також якщо дитина народилася з вагою менше 2000 грама, першу прогулянку слід відкласти, поки малюкові не виповниться 1 місяць або його вага не досягне 3000 р. Перша прогулянка нетривала - всього 10-15 хвилин. Потім час перебування на свіжому повітрі поступово (додаючи по 15-20 хвилин) доводять до 1,5-2 годин, 2 рази на день. Також небажано виходити на вулицю в дні різкого коливання температури (більш ніж на п'ятнадцять градусів) в мінусову сторону. Наприклад, якщо вчора було плюс три, а сьогодні стовпчик термометра опустився до мінус дванадцяти, новонародженому необхідно дати один день адаптуватися до різкого похолодання. В цьому випадку можна обмежитися «прогулянками» при відкритій кватирці. Малюка при цьому одягають так само, як і для «виходу» на вулицю. Не варто гуляти з немовлям і при сильному поривчастому вітрі.

Температура

Після першої тривалої прогулянки на свіжому повітрі при низькій температурі у дитини може піднятися температура. Це, так звана, природна реакція на холод. Не поспішаєте поїти новонародженого жарознижуючими. Якщо температура не перевищує 38 градусів, краще зробити малюкові обтирання. І робити його слід теплою водою. Спочатку обтираємо груди і спину, потім ручки і нижню половину тіла. На лоб кладеться мокра ганчірочка. Обтирання можна повторювати кожні 1,5-2 години. Якщо немовля потіє, треба частіше міняти білизну і стежити за тим, щоб дитина не була укутана. Можливо, через якийсь час температура знов підніметься - це нормально. Організм продовжує боротися з хворобою. А ось без рекомендації лікаря використовувати для обтирання алкоголь небажано. Він проникає через чутливу шкіру і може викликати у новонародженого токсичну реакцію.

Коліки

«Листопадові» діти найбільш схильні до колік . Це пояснюється тим, що в листопаді в раціоні годуючих мам значно збільшується частка «важких» продуктів: хлібобулочні вироби, продукти, що піддалися тривалій тепловій обробці, різні консерванти, маринади. Якщо черевце новонародженого напружене, при натисканні на нього дитина плаче і намагається підтягти до нього ніжки - це коліки. В більшості випадків вони з'являються із-за спазмів в кишечнику. ЖКТ у немовляти незрілий, і будь-яка дрібниця може викликати надмірне утворення газів, а також спазми - надмірна напруга м'язів кишечника. Після усунення першопричини коліки, як правило, швидко проходять. Щоб полегшити отхождение надмірної кількості газів, що скупчилися в кишечнику, - притисніть ніжки дитини до черевця і потримаєте їх в такому положенні якийсь час або помасажуйте черевце круговими рухами за годинниковою стрілкою. Добре знімає спазми тепло. Якщо в кишечнику скупчилися дуже багато гази або калових мас - можна поставити дитині газовідвідну трубочку або клізму. Крім того, проконсультуйтеся з лікарем, чи можна давати чаду спеціальний чай «проти колік».

Носові кровотечі

Новонароджені діти, особливо хлопчики, відрізняються підвищеними метеочувствительностью. Традиційні для листопада різкі перепади тиск, що виникає при скачках температури і вологості повітря, може стати причиною носової кровотечі у новонароджених. У немовлят навіть незначні втрати крові можуть привести до вельми серйозних наслідків. Тому, якщо у малюка з носа пішла кров, слід негайно прийняти заходи. Перш за все, необхідно додати дитині положення, при якому менше можливості для надходження крові в носоглотку: покласти новонародженого на бік або тримати «стовпчиком». На область носа і перенісся слід покласти міхур з льодом, змочений холодною водою хустка, бинт, грудочка вати. Можна спробувати зупинити кровотечу, сильно притиснувши обидві половинки носа до носової перегородки. При цьому голову дитини нахиляють декілька вперед і з силою стискують ніс. Для профілактики носових кровотеч як мінімум двічі в день (вранці і увечері) приділяйте увагу гігієні носа. Щоб не пошкодити слизисту оболонку, прочищайте носові ходи м'якої ватяною турундочкой, рясно змоченою водою. Можна зволожувати слизисту оболонку носа дитячим кремом або вазеліном. І стежите за підтримкою в дитячій оптимальній вологості повітря.