пятница

Дієта для майбутньої мами

Вагітність і пологи
Давно відомо, що правильне харчування - застава здоров'я і довголіття. А в період вагітності, коли усередині вас живе і росте маленьке диво, раціональне харчування стає особливо важливим. Так, англійські дослідники з'ясували, що 95% жінок, що дотримували дієту під час вагітності, народили здорових дітей. Опинилося також, що правильне харчування надає величезний вплив на емоційний стан самої жінки, причому як під час вагітності, так і в післяпологовий період

Не нашкодь

Перше, що потрібно зробити, для того, щоб ваш малюк і ви самі відчували себе добре, - відмовитися від шкідливих звичок і деяких продуктів. Перш за все, від сигарет, алкоголю і кави.
Деякі пані в положенні іноді дозволяють собі чарочку вина або шампанська. Проте лікарі наполягають на тому, що вагітній слід відмовитися навіть від безалкогольного пива!
Що ж до кави, то багато жінок, звиклих вранці заварювати ароматну чашку, не надають особливого значення словам про шкоду кофеїну. Насправді кава може бути украй небезпечний. Цей напій робить частішим серцебиття і збільшує обмін речовин, що викликає стрес у ще не народженого малюка, який виявляється в нерегулярному серцебитті, прискореному диханні і здриганні плоду. До того ж, за даними статистики, дітвора, чиї мами постійно пили каву під час вагітності, народжуються з пристрастю до кофеїну. До речі, в чаї теж міститься родич кофеїну - Теобромін, тому і цей напій краще на якийсь час виключити зі свого раціону або заварювати його неміцно.
Проте, різко кидати чаювати або пити каву не можна, оскільки несподівана відмова від звичних продуктів може спровокувати головний біль, втому і дратівливість. Отже міняти свій спосіб життя і живлення потрібно поступово.
Наступний крок - складіть список продуктів, на які у вас коли-небудь виникала алергія. Нехай навіть незначна. У такий важливий період життя не варто ризикувати. Тому постарайтеся уникати екзотичних фруктів і напоїв, адже реакція на них може бути найнесподіванішою. Наприклад, навіть два стакани морквяного соку можуть викликати у деяких жінок свербіння і почервоніння.
Будьте обережніше і з вівсом, пшеницею, житом - білок цих злакових культур може викликати сильну алергію.
Не варто зловживати і молочними продуктами, оскільки білок коров'ячого молока також є поширеним алергеном. Тому його потрібно обов'язково кип'ятити, а для приготування каш спробуйте використовувати сухе молоко. І взагалі, постарайтеся не перенавантажувати себе молочними продуктами, адже все добре в міру.
Лікарі радять майбутнім мамам випивати близько 0,5 літра молока в день. Але тільки не в сирому вигляді, а заздалегідь прокип'ятивши. Можливо, це не так смачно, зате вірогідність харчової токсикоінфекції мінімальна.
Правда, деякі люди із-за особливостей організму не переносять лактози, що міститься в молоці. І якщо ви відноситеся до цієї категорії, то краще замінити молоко сиром, йогуртами, сиром або спеціальним молоком із зменшеною кількістю лактози.
Але все-таки алергія - це індивідуальна реакція людини на якийсь продукт або його компонент. Що шкідливо одному, корисно іншому. А ось продукти, що містять штучні фарбники,, ароматизатори і консерванти шкідливі всім і особливо вагітним. В основному, це різні сыро- і варено-копчені ковбаси (салямі, сервелати), газована вода, чіпси, рибні і м'ясні консерви з тривалим терміном зберігання. Отже при покупці чергової «вкуснятины» обов'язково подивитеся на склад, добре, якщо там «красуватиметься» напис - «без консервантів».

Ковбасні пристрасті

Курочка-гриль, копчене м'ясо, піджарений шматок свинини - на якийсь час вам доведеться про все це забути. Ці продукти містять дуже багато жирів, нітрати і нітрит, що може негативно позначитися на здоров'ї крихти.
Втім, абсолютно відмовлятися від м'яса не можна, адже м'ясні продукти містять білки, залізо і вітаміни групи «В», які необхідні як для жінки, так і для дитини. Просто потрібно вибирати пісне м'ясо: частину філе яловичини, свинини і баранини, кролятина, біле м'ясо курки і індички.
Задумавши яке-небудь блюдо, пам'ятаєте, що для вагітних переважно варене м'ясо і якомога менше тушкованого, запеченого, а тим більше - смаженого!

Ловися рибка велика і мала

По дослідженнях британських учених, рибна дієта - прекрасний захист від передчасних пологів. Крім того, це відмінне джерело кальцію і фосфору, «будівельний матеріал» для кісток і зубів малюка, який до того ж підвищує тонус серцевого м'яза, регулює збудливість нервово-м'язового апарату і бере участь в процесі згортання крові. Недолік цих елементів може погано позначитися на здоров'ї малюка. Тому рибі і морським продуктам потрібно приділяти особливу увагу.
Рибні блюда бажано є 2-3 рази на тиждень у відварному вигляді або приготовані на пару. Перевагу краще віддати навазі, хекові, крижаний, трісці, сьомзі, форелі.
Втім, фосфор і кальцій містяться не тільки в рибі, але і в інших продуктах. Так, багато його в бобах, цвітній капусті, селері, сирі, грибах, горосі, редисці, креветках, сої і волоських горіхах. А кальцій можна знайти в брокколі, в капусті, в горіхах, в тофу, в соках, збагачених кальцієм, в кукурудзяних коржиках і в молочних продуктах.

«Несолодке» життя

Багато майбутніх мам цікавляться, чи потрібно під час вагітності відмовлятися від улюблених солодощів. Фахівці вважають, що абсолютно відрікатися від ласощів необов'язково, хоча, звичайно, краще скоротити споживання солодке і жирне. Наприклад, бажано замість цукру є мед, а замість тістечка з кремом - морозиво з джемом. І річ навіть не в тому, що велика кількість солодощів позначиться на вашій фігурі, а в тому, що в солодощах багато калорій і мало живильних речовин.

Чого і скільки?

Для того, щоб не навантажувати свій організм додатковою роботою по переварюванню їжі, майбутнім мамам краще харчуватися маленькими порціями 4-5 разів на день.
Добовий раціон першої половини повинен складати 2400-2700 ккал.
У другій половині вагітності число калорій можна збільшити.
Але пам'ятаєте: кількість кілограмів, набраних вами за 9 місяців, не повинна перевищувати 10-12 кг
Живленню майбутньої мами слід бути якомога різноманітніше, в нім мають бути присутніми як білки і вуглеводи, так і жири.
У перші місяці вагітності розподіл цих речовин виглядає приблизно таким чином: 110 грама білка, 350 грама вуглеводів і 75 грама жиру. У другій половині вагітності споживання білка повинне збільшитися до 120 грама, вуглеводів до 400 грама, а жирів - до 85 р.
Білки - основний «будівельний матеріал» малюка - містяться в м'ясі, рибі, бобах, горіхах, птаху, молочних продуктах і яйцях.
Головним джерелом енергії є вуглеводи. Якщо їх мало, то організм черпає необхідну енергію у білків, унаслідок чого порушується внутріутробний розвиток дитини. Тому вуглеводи дуже важливі під час вагітності. Більше всього їх в хлібі грубого помелу, крупах, фруктах і овочах.
Жири теж служать джерелом енергії. Але, крім того, вони беруть участь в утворенні особливих речовин (простагландинов), які впливають на роботу серцево-судинної і травної систем, а також впливають на пологову діяльність. Жири містяться в м'ясі, рибі і в молочних продуктах. Проте під час вагітності 40% жирів повинне доводитися на жири рослинного походження. З тварин - краще всього для майбутньої мами підійде коров'яче масло. А ось маргарин, баранячий або яловичий жир - не для вагітної.

Води! Води? Води.

Під час вагітності об'єм рідини в жіночому телі досить сильно зростає. Відповідно зростає і потреба у воді. Тим більше що дитина теж вимагає рідини. Тому майбутній мамі важливо приділяти велику увагу питтю. Лікарі вважають, що в добу жінка повинна випивати приблизно 1,5-2 літри рідини, причому сюди входить як «чиста» вода, так і супи, соки і чай. При набряках лікар регламентує пиття.

На жаль, розповіді про те, що під час вагітності можна є все, що захочеться, - не зовсім правдиві, але... Не мучте себе, якщо раптом вам захоче що-небудь отаке, спробуйте! Адже головне, щоб мама була задоволена, а виключення не стали правилом.

За що відповідає...

Вітамін А
Необхідний для шкіри, кісток і очей. За словами фахівців, вітамін А може навіть понизити ризик виникнення деяких форм онкологічних захворювань. Міститься в зелені, в жовтих овочах і фруктах: моркві, шпинаті, абрикосах, манго, гарбуз, солодка картопля, в буряці, дині, в жовтих персиках і брокколі.

Вітамін D
Допомагає організму засвоїти кальцій і фосфор. Особливий багато вітаміну D в риб'ячому жирі, але якщо у вас з дитинства огида до цих корисних «ласощів», то ви можете замінити його вершковим маслом, сиром, молоком, скумбрією, тунцем або макреллю.

Кальцій
Потрібний для кісткової тканини, здорових кісток і зубів. Їжте молочні продукти, рибу, горіхи і капусту, і ви «наситите» малюка так необхідним йому будівельним матеріалом.

Вітамін Е
Захищає від багатьох захворювань. До того ж ... запобігає мимовільному перериванню вагітності, викидням. Цей важливий елемент також, як вітамін А, міститься в зелені і жовтих овочах.

Вітамін С
Відповідає за регенерацію тканин, лікування ран і за обмін речовин. Цим вітаміном багаті брюссельська і кольорова капуста, кавун, апельсин, лимон, грейпфрут, полуниця, помідор, солодкий перець, белокочанная капуста, манго, папайя, ківі.

Вітаміни групи В
Містяться як в продуктах тваринного походження (м'ясі, рибі і молочних продуктах), так і в зернових: неочищеній пшениці, вівсі, ячмені, кукурудзі, рисі. Вітаміни групи В потрібні для формування здоровою серцево-судинної і нервової систем дитини. Засвоєнню вітамінів групи В допомагає фолиевая кислота, недолік якої може привести до недокрів'я або до серйозних проблем із здоров'ям малюка. Особливо важливо приймати її протягом перших двох місяців вагітності, коли формується спинний мозок дитини. Тому постарайтеся збагатити свій раціон шпинатом, буряком, кавуном, яблуками, луком, зеленим горошком, курячими яйцями, капустою, морквою і зеленим салатом.

Залізо
«Транспортує» кисень від легенів до тканин і сприяє кровотворенню. Багато заліза міститься в квасолі, вишні, смородині, зелених овочах, сухофруктах, агрусі, вівсянці, горосі, рисі, полуниці, помідорах і ін. Щоб поліпшити засвоєння заліза, його потрібно приймати між їдою і запивати фруктовими соками, насиченими вітаміном С або водою. Ніколи не запивайте цей вітамін молоком, сподіваємося або кава.

Йод
Важливий для повноцінної роботи щитовидної залози. Брак йоду в крайніх випадках може привести до розумової відсталості малюка. Проте з цим елементом слід бути обережніше: передозування може бути чревата несприятливими наслідками. Отже краще проконсультуватися з лікарем.