пятница

Природні пологи?

Автор: Коршунова Наталія


Як вважаєте за краще народжувати? До жінок, що поступають в пологовий будинок, поки що з таким питанням не поводяться. А дарма.


Спостереження показують, що багато традиційних для різних народів поз дають кращі результати, чим прийняті в медичній практиці розвинених країн положення - лежачи на спині в ліжку або в гінекологічному кріслі.

З тих пір, як в госпіталях Австралії жінкам був наданий вибір між різними положеннями: напівсидячи, напівлежачи, спираючись на лікті, лежачи на боці або стоячи з опорою, - необхідність в знеболенні різко скоротилася: з 50-60% всіх пологів в 80-х до 19-23% в 90-х. Значно зменшилося число розривів, що вимагають накладення швів.
Недавно Австралійська асоціація домашніх пологів опублікувала дані спостережень за 4523 плановими домашніми пологами в період 1985-1990 рр. (всі пологи відбувалися без застосування щипців).
Жінки, що мали можливість рухатися і приймати будь-які пози за власним розсудом, поводилися абсолютно інакше, ніж жінки в госпіталях. 28% досвідчених (раніше тих, що народжували) жінок вибрали положення рачки. 36% первородящих вважали за краще народжувати навпочіпки. Багато хто вибирав положення стоячи в зростання або на колінах.
Дослідники відзначають виключно низький відсоток застосування знеболення - 1,8%. Більше 40% жінок народили зовсім без розривів - результат небачений в госпіталях. У більшості останніх були незначні розриви, що не вимагають накладення швів. Лише 0,4% жінок мали серйозні розриви (третій категорії).
Жінки, що народжували сидячи, мали найменшу кількість зовнішніх розривів. Жінки рачки швидше за інших проходили другу стадію пологів. Найнижчий відсоток післяродових кровотеч також відмічений у тих, що народжували рачки (7,8%). Середній відсоток кровотеч для інших позицій - 10,2, причому у жінок, що народжували в гінекологічному кріслі, він найвищий - 14,7. У них також відмічено найбільше число розривів, що вимагають накладення швів (32,6%).
Спостереження не підтвердили поширене переконання, що "найшвидші" пологи - навпочіпки. На думку дослідників, найбільший вплив на перебіг пологів надає не якась конкретна поза, а сама можливість вибирати і міняти положення тіла.