пятница

Аналізи під час вагітності

Театр, як відомо, починається з вішалки, а вагітність... Вагітність з того, що майбутня мама відправляється в обов'язкове «бурхливе плавання» по кабінетах лікарів і лабораторій. Все правильно: здорова мама - здоровий малюк. Тільки не забудьте прихопити з собою чоловіка. От його теж дещо потрібне. Яких докторів доведеться пройти в обов'язковому порядку? Які аналізи треба здавати обов'язково, а без чого можна обійтися? На цих і багато інших питань жінок в положенні відповідає наш постійний консультант Олена Юріївна ПЕЧНИКОВА

?- Я думаю, що вагітна. Як правильно: вибрати тест або краще відразу до лікаря?
- Безумовно, все-таки краще прийти до лікаря і він вже зробить тест, щоб переконатися в тому, що відсутність менструації - це не хвороба, а щаслива подія. Що стосується тестів, які продаються в аптеці, тобто дешеві, є дорогі, але з медичної точки зору вони всі достатньо достовірні. Інша справа, що бувають такі ситуації: ви уверенны - вагітність наступила, затримка місячних вже є, а тест нічого не показує. Якщо ви не хочете все-таки йти до лікаря, повторите тест через тиждень. Якщо двох смужок і на цей раз не видно за відсутності місячних, варто звернутися до лікаря.

?- Якщо тест підтвердив вагітність, чи потрібно здати аналіз крові на вагітність або це не обов'язково?
- Зробити його має сенс хоч би для того, щоб розібратися, чи все в порядку, чи все виникає так, як потрібно, і чи є необхідність зробити ще якісь додаткові дослідження.
Звичайно, кажучи про аналізи під час вагітності, не можна обійти питання: а без яких можна обійтися? Отже, необхідні аналізи при вагітності - це клінічний і біохімічний аналізи крові, дослідження сечі, мазання з піхви, аналіз на цитологический склад ( клітинний склад шийки матки). Необхідними є і всі дослідження на вірус СНІДУ, гепатиту. Що стосується УЗІ, то, в принципі, зараз акушери-гінекологи вважають, що це дослідження робити потрібно. І перший раз прийти в кабінет функціональної діагностики, якщо нічого не турбує, стоїть не пізніше за десятитижневий термін вагітності. Саме тоді лікар зможе зрозуміти, що вагітність розвивається нормально, проведе генетичний скринінг, який зараз обов'язковий не тільки у жінок після 35 років. Ультразвукове дослідження на цьому терміні також входить в комплекс досліджень на природжені внутріутробні порушення розвитку дитини.

?- Як бути з документами, аналізами, які майбутня мама отримує під час вагітності від різних лікарів? Чи мають право в приватній клініці відмовити їй у видачі аналізів, виписки?
- Карта - це юридичний документ, який захищає не тільки жінку, але і її лікаря. Видати карту на руки - не зовсім законний крок. Це ж документ! А ось зробити з історії хвороби виписку на вимогу пацієнта доктор зобов'язаний. Результати аналізів, які ви здавали у іншому місці, лікар не може просто прикріпити в карту. Це вже документ жінки. Тому лікар або списує їх, або робить копію. А тому рада: робіть копії всіх медичних документів.

?- Чим можна пояснити, що за час вагітності майбутня мати тричі здає аналіз на СНІД?
- Це здійснено закономірно. Останнім часом, на жаль, різко погіршала ситуація із захворюваннями венеричними і такими, що передаються статевим шляхом. Є із цього приводу і законодавчий акт, наказ Мінохоронздоров'я про те, що за час вагітності жінки здають аналізи на СНІД і сифіліс три рази, а на гепатити - двічі.

?- Скажіть, є якийсь календар, по якому майбутня мама могла б орієнтуватися, коли і що їй треба здавати?
- Звичайно. Це наказано Мінохоронздоров'я. У першому триместрі, в районі 10-ти тижнів вагітності, проводиться повномасштабне дослідження. Сюди входять і аналізи на СНІД, сифіліс, гепатити, біохімічний аналіз крові, клінічний аналіз крові і сечі. Якщо лікар припускає після огляду, що, можливо, є інфекції, передавані зокрема статевим шляхом, то він призначає аналіз на сечостатеву інфекцію. До речі кажучи, якщо ви жодного разу його не здавали, то коштує це зробити. Роблять в цей же період цитологический аналіз мазка, ультразвук. Якщо все гаразд, то наступні дослідження крові і сечі вас чекають тільки через місяць.
З 10-ти тижнів разів на місяць, якщо не виявлено жодних проблем, у вас братимуть тільки аналізи крові і сечі. І ще один важливий аналіз крові, який зараз рекомендований до скринінгового дослідження, - PAPP. Його теж роблять в період з 10-14 тижня вагітності.

?- Які аналізи повинен здати чоловік?
– Чоловік, як і інші члени сім'ї, що живуть разом з вагітною жінкою, повинні зробити флюорографію і принести висновок врача-туболога. Бажано зробити це до 12 тижнів вагітності. Якщо під час чергових обстежень у жінки були виявлені ЗППП (захворювання, що передаються статевим шляхом), то чоловік повинен буде здати аналізи такого ж типу. Якщо у майбутньої мами негативна група крові, то майбутньому тату доведеться здати кров для визначення його групи. За наслідками такого обстеження виноситься висновок про ступінь риски виникнення резус-конфликта і необхідних заходах для його профілактики.