пятница

Нам пісня народжувати допомагає

Автор: Андросова Тетяна
У всі часи при підготовці до пологів особлива увага приділялася правильному диханню

Але на пальцях пояснити жінці, що не народжує, як потрібно дихати, досить складно. З цієї причини лікарі рекомендують заздалегідь записатися на курси по вагітності і пологам. Там вам дадуть докладнішу інформацію про самий родовий процес і підготують до такого відповідального заходу не тільки з медичного, але і з психологічного боку. А також навчать різній розслабляючій техніці. Але по тих або інших причинах не всі добираються до «шкіл лоя мам і тат», тому ми в кратце торкнемося теми дихання при пологах.

Cуществует два найбільш простих типу розслабляючого дихання. Перший — це поверхневе дихання, або, як його ще називають, — диханням «по-собачому». До настання чергової сутички жінка рівно дихає через рот. А у міру наростання сутички прискорює дихання і на піке дихає зовсім поверхнево. Потім, коли сутичка «спадає», дихання потрібно поступово повернути в норму. Такий тип дихання дуже зручний. Вважається, що тон укорочує сутички, знімає біль і сприяє повнішому розкриттю шийки матки. Як правило, в пологових будинках акушерки рекомендують дихати саме «по-собачому». Але багато жінок, особливо якщо вони не тренувалися так дихати до пологів, просто не в змозі сконцентрувати свою увагу на диханні і відключитися від болю.
Другий тип дихання — простанывание звуку. Для цього з настанням сутички робиться глибокий вдих через рот, а вже в процесі повітря поволі видихається і при цьому видається горловий стогін. Але можна просто стогнати, а можна співати пісні, що, погодитеся, набагато цікавіше і эстетичней.
Цей стогін у нас піснею зветься
Вважається, що спів допомагає майбутній мамі управляти своїм станом під час пологів. Це стародавня методика психофізіологічної саморегуляції. Спів знімає біль, а іноді навіть дозволяє уникнути застосування лікарських препаратів. Також багато психологів рекомендують в процесі пологів розмовляти з дитиною і підтримувати його. А якщо ви ще і співатимете малюкові пісні, то не тільки вам, але і йому буде набагато легко. Тільки, звичайно, треба знати, коли і які пісні співати.
Природні пологи можна розділити на три етапи — сутички, перехідний період і потуги. І на кожному з них від жінки вимагається певна тактика дихання. Отже, буде потрібно три різні пісні.
Під час сутичок
За основний спосіб відключення від болю і розслаблення вважають перемикальні дії. Часто жінці під час сутичок акушер починає ставити «дурні» питання або веде порожню базікання. Але на розмові, тим більше з абсолютно чужою людиною достатньо складно зосередитися. А коли вам ще і страшно боляче, а хтось пристає з безглуздими питаннями, то взагалі хочеться нагрубіянити у відповідь.
Дуже важливо, щоб на сильних сутичках було розслаблено особа, очі і рот, не можна зажмурюватися і зціплювати зуби. Ви здивуєтеся, але акушерам-гінекологам напевно відомо, що саме при такому поєднанні і вагінальні м'язи знаходитимуться в розслабленому стані. Як цього добитися? Допоможе пісня. Адже спів не тільки відключає безпосередньо від болю, але концентрує і сприяє правильному диханню і розслабленню м'язів.
Звичайно, якщо ви у всю глотку кричатимете «таких не беруть в космонавти» або що-небудь подібне, то це навряд чи допоможе. Розслабляє не зовсім звичайний спів, а швидше певні горлові, утробні звуки, які не напружують м'яза шиї і рота, полегшуючи розкриття шийки матки. Від різких викриків біль посилюється, оскільки м'язи стають менш пластичними. Тому під час сутичок рекомендується співати мелодійні тихі пісні, а коли сутичка посилюється, підвищувати голос. Багато мам вважають за краще у цей момент співати колискові пісні, які вони вивчали під час вагітності.
Перехідний період
Особливу увагу варто звернути на перехідний стан від сутичок до потуг, коли сутички ще не закінчилися, а потуги вже почалися. На цьому етапі не можна тужитися, інакше можна порвати шийку матки. Як правило, акушер говорить, коли і як себе правильно вести. Але якщо ви повністю віддастеся відчуттю болю, то буде украй важко стримуватися і не тужитися.
Для того, щоб не тужитися, треба не затримувати дихання. Потрібно дихати без перерви, але не глибоко. У цей період краще всього наспівувати вголос яку-небудь веселу ритмічну пісеньку. Багато жінок вважають за краще співати всім відомі дитячі пісні: «Хай біжать незграбно», «Блакитний вагон», «Разом весело крокувати».
На потугах
Як тільки починається позив на потугу, лікарі рекомендують робити глибокий різкий вдих, при цьому набирається максимальна кількість повітря в легені, потім на декілька секунд затримується дихання і повітря як би продавлюється в живіт. При цьому потрібно постаратися сымитировать видих через піхву. Але первородящим жінкам дуже складно зрозуміти, як це зробити. Тому вони тужаться, як говорять лікарі, в голову. Якщо ж при потугах у вас буде правильне дихання, то ви мимоволі тужитиметеся так, як необхідно.
У цей період потрібно співати пісні без слів або кректати, не можна сильно кричати, тому що напружуються м'язи особи і вагінальні м'язи. А самі потуги зменшуються.
Після того, як показалася головка, лікар, як праивло, рекомендує не тужитися або тужитися по трохи, щоб не було розривів. Саме у ці миті змученій пологами жінці важко контролювати себе і правильно виконувати прохання лікаря, але якщо ви співаєте, то для того, щоб перестати тужитися, достатньо лише перестати співати або змінити пісню.
Ну а коли акушер покладе крихту вам на груди, можете тихенько поплакати від щастя і заспівати йому вітальну колисанку.
Нічого і сумніватися, такий малюк обов'язково піде з піснею по життю.
Коментар лікаря-гінеколога.
Повне розкриття шийки складає близько 9—11 див. Але з 6 —7 см розкриття у жінок часто спостерігається зміна свідомості, і їй стає важко управляти собою. У цей період необхідно контролювати своє дихання, а це дуже складно. Рекомендую під час пологів «дихання по-собачому». Але якщо жінка вважає за краще співати, то це ще краще. Це відключає її від болю, вона перестає неправильно тужитися і навіть контролює свою поведінку. Звичайно, необхідно заздалегідь підготуватися і вибрати відповідні пісні для кожної стадії пологів і обов'язково повідомити про це лікареві. Тоді, коли необхідно змінити тактику дихання, акушер просто попросить вас заспівати відповідну пісню.
З лікарем же варто підбирати і відповідні музичні композиції.
Вібрація голосу під час співу блокує надходження болезеннных сигналів в мозок, зменшуючи фізичний біль. Завдяки дії на діафрагму поліпшується дихання і зменшується м'язова напруга. Правильне дихання і спів істотно полегшують родовий біль і зменшують вірогідність появи розривів. Також це позитивно відбивається на дитині, зменшує вірогідність виникнення ускладнень під час пологів і знижує ризик виникнення родової травми.
Тетяна АНДРОСОВА, лікар, курси для батьків «Перлина»:
Дихання є найістотніша частина життя, і в нім поміщений ключ до здоров'я, гармонії і заспокоєння. Поки ви вагітні, ви дихаєте за себе і за свою дитину, тому такі важливі дихальні вправи в цей період. Коли ми співаємо спокійні, задушевні, мелодійні пісні, розтягуючи голосні, ми, по суті, займаємося вправами глибокого дихання. Це допомагає вам знайти свій внутрішній центр, заспокоює вас, знімає внутрішню напругу, мобілізовує ресурси організму, щоб у всеозброєнні зустріти будь-які виникаючі труднощі.
Різні звуки «омивають» різні відділи вашого тіла: вищі — легені, діафрагму, нижчі — нижні відділи. Під час вагітності корисно займатися дихальними вправами щодня, дуже добре виконувати їх після фізичних вправ, а щоб сумістити приємне з корисним, можна іноді замінювати, а ще краще доповнювати «правильне дихання» співом.
Навіть якщо ви не знаєте пісень, просто співайте голосні. Покличте дітей, чоловіка, і всі разом на видиху співайте «а-а-а-а», «у-у-у-у», «о-о-о-о», поки не кінчиться повітря. Запевняю вас, що ви дуже весело проведете час в крузі сім'ї.
А ще ви можете позайматися так званою голосовою йогою. Згідно постулатам йоги, наша сексуальна енергія присутня в нашому тілі у вигляді змії, що згорнулася в клубок, яка лежить в підставі спини і піднімається через тіло до голови. На цьому шляху вона проходить через таємничі енергетичні центри, або чакры, кожна з яких асоціюється із звуком і кольором.
1) тазовий пояс— звук «о-о-о», колір червоний
2) область пупка— звук «оу», колір жовтий
3) сердце— звук «а-а-а», колір діамантова зелень
4) горло — звук «эг«, колір синій (індиго)
5) центр лоба (третє око) — звук «и-и-и», колір фіолетовий
6) вінець — звук «ом», колір чисто-білий.
Глибоко дихаючи, вимовляєте співучо звук чакры при видиху, протягніть цей звук до повного закінчення видиху, потім поволі вдихніть і повторите процедуру кілька разів. Візуально уявите чакру у вигляді сфери, що обертається, випускає світло певного кольору з центру в унісон із звуком. Почніть з нижньої чакры в тазовому поясі і пропрацюйте всі енергетичні центри. Вінцеву (останню) чакру представляють у вигляді лотоса з тысячью пелюсток, що розкривається до енергії Всесвіту. Завершите процедуру, вимовляючи співучо звук «ом» три рази і якийсь час посидите мовчки. Повірте, після цього ви відчуєте гармонію свого тіла і духу.