пятница

Печія під час вагітності

Автор: Краснова Ірина
Печія - це відчуття тепла або паління в нижній загрудинній або підкладковій області шлунку. Чому це відбувається? Річ у тому, що вміст шлунку закидається в нижній відділ стравоходу, із-за чого відбувається роздратування його слизової оболонки. Печія - це не самостійна хвороба. Це основний симптом захворювання, званого рефлюкс-эзофагитом

Що ховається за цими лякаючими словами? Рефлюкс-езофагіт - запалення слизистої оболонки нижнього відділу стравоходу, що граничить з шлунком. Це захворювання розвивається унаслідок занедбаності в стравохід його вмісту. Точних даних про те, як і чому рефлюкс-езофагіт розвивається під час вагітності, немає. Проте на печію скаржиться більше половини вагітних. Причому найчастіше вона з'являється у жінок в другому - третьому триместрі. Неприємні відчуття майбутні мами починають переживати після їди, а продовжується цей стан від декількох хвилин до декількох годин. Повторюватися може кілька разів в добу.

У народі говорять, що коли печія - у дитини росте волосся. Складно судити, наскільки ця прикмета працює. Волохаті і абсолютно лисі діти з'являлися у жінок і що випробували подібні неприємні відчуття, і у тих, хто поняття не має, що це таке.

Звідки що береться?

Стравохід відділяється від шлунку нижнім стравоходом сфінктером - круговим м'язом. Вона замикає при скороченні отвори між шлунком і стравоходом. Під час вагітності в крові достатньо сильно підвищується рівень гормону прогестерону. Він розслабляє гладко-м'язові органи, зокрема нижній стравохідний сфінктер (тобто ліквідовується перешкода до попадання шлункового вмісту в стравохід). Крім того, із зростанням матки підвищується внутрішньочеревний тиск, що також сприяє занедбаності вмісту шлунку в стравохід. Не слід забувати і про те, що вагітність може сприяти прояву ряду приховано протікаючих захворювань органів травлення. Симптомом багато з них є печія.

Якщо це стан дуже сильно докучає вам, лікар, напевно, захоче уточнити, в чому справа, і призначити дослідження із загадково довгою назвою «езофагогастродуоденоскопія». Проводиться воно за допомогою трубки з оптичними і освітлювальними системами - ендоскопа. Таким чином оглядають стравохід, шлунок, а при необхідності - і дванадцятипалу кишку.

Чудово допомагають від печії народні засоби. З'їжте трохи тертій моркві. Ви здивуєтеся, наскільки дієвий цей простий захід. Благотворно впливає стільниковий мед. Візьміть в рот шматочок і жуйте віск поволі і довго, як жувальну гумку. Постраждалий стравохід при цьому обволікається цілющою якнайтоншою восковою плівкою.

Полегшення приносить лужна мінеральна вода, тільки негазована.

Як же боротися?

Жінкам «в положенні» слід дотримуватися щадної дієти. З раціону необхідно виключити продукти, дратівливі слизисту оболонку шлунку і стимулюючі вироблення соляної кислоти: здобу, свіжий хліб, жирні сорти м'яса і риби, овочі. А також що містять грубу рослинну клітковину, зварені круто яйця, кислі сорти ягід і фруктів, морозиво, чорну каву, газовані напої, гострі мариновані блюда і спеції.

Живлення має бути дробом - 5-7 разів на день, остання їда - за 3 години до сну. Після того, як ви поїли, не слід лягати протягом 30-40 хвилин. Горизонтальне положення тіла (так само, як і нахили тулуба вперед) провокує занедбаність соляної кислоти з шлунку в стравохід. Спати краще всього на ліжку з підведеним на 15- 20 см узголів'ям. Можна підкласти під голову ще одну подушку. Не слід носити тісну, здавлюючу одяг, піжами і сорочки мають бути вільними.

Як обволікаючі і терпкі засоби можна використовувати відвари рослинних засобів: звіробій, вільхи, ромашки, а також крохмаль. Наприклад зварити кисіль.

Необхідно уникати замків, оскільки натуження приводить до занедбаності шлункового вмісту в стравохід і появи печії. Необхідно включити в раціон продукти, що володіють лужною реакцією, - молоко, сир, омлети, відварне м'ясо, рибу, птаха. овочі краще відварювати, яблука запікати.
Кислі, гострі, смажені блюда, що містять грубу клітковину, а також чорний хліб, шоколад, каві краще уникати.

До лікаря!
Медикаментозне лікування можливе тільки після консультації лікаря! Навіть ті антацидні засоби (нейтралізуючі кислоти), які безпечні для вагітних, зокрема маалокс, фосфалюгель, смекта, ренни, слід приймати, відвідавши лікаря. Їх приймають одноразово при прояві печії або курсом (3 рази на день через 1 годину після їжі і четвертий раз - на ніч). По можливості, уникайте прийому спазмолітиків (ліків, що знімають спазми гладкої мускулатури, внутрішніх органів) - но-шпи, папаверину. Вони розслабляють нижній стравохідний сфінктер, сприяючи посиленню його недостатності. Зрозуміло, при необхідності спазмолітики все ж таки призначаються. Тільки варто попередити лікаря про те, що ви страждаєте печією.