пятница

Ендометріоз. Який прогноз?

Суть захворювання полягає в тому, що ендометрій розростається за межами слизистої оболонки матки, в різних органах і тканинах. В даний час це явище недостатньо вивчено, і існує декілька теорій його розвитку. Наприклад, ендометріоз черевної порожнини пояснюють так: фрагменти ендометрія, вельми життєздатній тканині, можуть із зворотним потоком крові під час менструації по маткових трубах потрапляти в очеревину, «приживатися» там і розростатися.

«Я хочу дитину...» Одного разу ця думка приходить в голову жінці і, розростаючись до неймовірних розмірів, затьмарює собою інші. Тепер всі дії і устремління направлені на досягнення заповітної мети. І не дай Бог що-небудь перешкодить святій мрії здійснитися! І яке ж величезне потрясіння випробовує та, яка в результаті довгих і безуспішних спроб зачати малюка чує від лікаря лякаючий висновок: «Безпліддя»... На жаль, такі випадків немало. У деяких з них причиною може бути ендометріоз. Про це захворювання розповідає акушер-гинеколог-эндокринолог, фахівець з лікування безпліддя і невиношування вагітності Олена Юріївна ПЕЧНИКОВА

Ендометріоз - надзвичайно поширене захворювання. І характерний воно для жінок саме репродуктивного віку. Само слово походить від назви слизистої оболонки порожнини матки - ендометрій. Ця тканина підкоряється гормонам, які виробляються яєчниками і є причиною менструації. Річ у тому, що ендометрій розвивається циклічно, і в середньому цикл складає 28 днів. Якщо в порожнині матки після овуляції не прижилася запліднена яйцеклітина, тобто не наступила вагітність, то через певний час ендометрій відторгається. І виявляється цей процес, як ви вже здогадалися, кровотечею. Тобто починається менструація.
Суть захворювання полягає в тому, що ендометрій розростається за межами слизистої оболонки матки, в різних органах і тканинах. В даний час це явище недостатньо вивчено, і існує декілька теорій його розвитку. Наприклад, ендометріоз черевної порожнини пояснюють так: фрагменти ендометрія, вельми життєздатній тканині, можуть із зворотним потоком крові під час менструації по маткових трубах потрапляти в очеревину, «приживатися» там і розростатися.
Тканина, що розрослася за межами матки, поводиться активно. Вона як і раніше залежить від жіночих статевих гормонів, що виробляються яєчниками. В результаті в черевній порожнині відбувається процес, що нагадує менструацію. Це виглядає як безліч внутрішніх кровоизлияний різного ступеня тяжкості.

Місця дислокації
Симптоми і наслідки захворювання залежать від того, в якому органі проросте ендометрій.
Якщо це яєчник, то з часом в нім утворюється кіста. Її, як правило, визначають під час УЗІ. Зробити ультразвукове дослідження примушують жінку періодичні болі, що тягнуть, внизу живота. Хоча патологія може і не давати ніяких больових відчуттів. Деякі жінки живуть з нею все життя, ні про що не підозрюючи.
Якщо утворення невеликого розміру, то і зачаттю, виношуванню дитини воно, швидше за все, не пошкодить. Проте найчастіше лікарі, виявивши эндометриоидную кісту при обстеженні, наполягають на її видаленні хірургічним шляхом, тому що яєчник - це швидко і постійно працюючий орган. Щоб уникнути «жіночих» проблем надалі, краще взагалі не мати в нім ніяких новоутворень, тим більше зростаючих, - таких, як эндометриоидная кіста. До безпліддя ендометріоз яєчника може привести тільки в крайніх випадках - коли кіста заповнює собою весь орган і чисто механічно перешкоджає заплідненню яйцеклітини. Або є ще інші локалізації ендометріозу.
Інший різновид захворювання - поверхневий ендометріоз, зокрема, ендометріоз очеревини. В цьому випадку його вогнища розростаються по тазовій очеревині - тканині, що вистилає порожнину малого тазу зсередини. Симптоми в цьому випадку схожі: жінка відчуває болі внизу живота. Нерідко лікарі помилково підозрюють запальний процес і призначають антибіотики. Якщо вони не допомагають, то це, швидше за все, говорить про невірний діагноз: насправді, жінка страждає від ендометріозу. Лише іноді можна «намацати» ендометріоз під час пальпації, коли дотики лікаря заподіюють жінці біль або визначаються горбки. Підтвердити або спростувати здогадку в більшості випадків можна тільки за допомогою операції лапароскопії. Вогнища ендометрія при цьому дослідженні добре видно на очеревині і піддаються хірургічному видаленню.
Ця форма захворювання найчастіше є причиною безпліддя, так званої, неясної форми. Коли у жінки немає ніяких скарг, а бажана вагітність ніяк не наступає. Справа все в тому, що ендометріоз очеревини іноді викликає сильні спаечные процеси в самій очеревині, між яєчником і матковою трубою, навколо труби і в інших місцях. Спайки чисто механічно заважають заплідненню яйцеклітини. Щоб бажана вагітність наступила, необхідно провести лапароскопію: операцію по видаленню эндометриозной тканини з очеревини шляхом посічення або випалювання - коагуляції. Для профілактики розростання вогнищ ендометріозу, як правило, проводять подальшу гормональну або фізіотерапію.
Внутрішній ендометріоз (аденомиоз) достатньо часто виявляють при УЗІ. При цій формі захворювання вогнища ендометріозу проростають в товщу м'язового шару самої матки. В деяких випадках це відбувається із-за стоншування базальної мембрани, яка страждає при абортах і інструментальних вискоблюваннях, хронічних запальних процесах ендометрія. В результаті розростання ендометрія в стінці матки відбуваються множинні міжм'язові крововиливу, які заподіюють жінці біль. З часом м'язова тканина стає грубою, втрачає еластичність і перестає скорочуватися. Це приводить до того, що менструація не закінчується вчасно. Постійні крововтрати спричиняють за собою анемію.
Втрата еластичності стінок матки чревата ще і тим, що при настанні вагітності вона не може розтягуватися, як це відбувається у здорової жінки у міру розвитку плоду. Хоча після зачаття місячні у жінки припиняються, і эндометриоидные тканини, пророслі в стінку матки, запустівають. Еластичність органу частково відновлюється.
Одна з важких форм ендометріозу - ретроцервикальний. В цьому випадку простір між шийкою матки і прямою кишкою заповнюється вогнищами ендометріозу. Симптоми цієї форми захворювання - болі під час статевого акту і дефекація, яка віддається в поясницю і пряму кишку. Хворобливе ущільнення діагностує гінеколог при огляді. Деякі фахівці, щоб побачити межі розростання вогнищ ендометріозу, роблять УЗІ. А щоб встановити, наскільки тканина розповсюдилася на сусідні органи (сечоводи, пряму кишку), має сенс зробити комп'ютерну томографію (КТ) або ядерний-магнітно-резонансне дослідження (МРТ). Операція по видаленню вогнищ ендометріозу - при цій формі захворювання - складна. Інший раз вона триває до 6 годин, оскільки в процес включено багато сусідніх органів. І, на жаль, навіть серед московських лапароскопистов-гинекологов знайдуться небагато, хто проведе її по вищому розряду.
Окрім цих форм захворювання, ендометрій може розростатися в піхві, в просвіті маткових труб, шийці матки, на рубцях після операцій і, в принципі, будь-яких інших органах і тканинах. Навіть на слизових оболонках очей!..
У атаку!
Оскільки ендометріоз - захворювання не до кінця вивчене, на жаль, абсолютно ефективних способів його лікування не існує. На сьогоднішній день відомо два методи боротьби: за допомогою гормональних препаратів і шляхом хірургічного втручання.
Відомо, що розростання вогнищ ендометріозу за межами слизистої оболонки матки залежить від менструального циклу. Як вже мовилося, з припиненням місячних, наприклад під час вагітності, эндометриоидные ходи запустівають і розростання тканини зупиняється природним чином. Суть медикаментозного лікування полягає в тому, щоб «сымитировать» вагітність. Для цього жінці призначаються гормональні монофазні контрацептиви, гестагенные препарати, які викликають штучну менопаузу. Коли медикаментозні засоби не допомагають, удаються до хірургічного втручання.
Про безпліддя
Підводячи підсумок, необхідно відзначити, що ендометріоз - це необов'язково безпліддя. Захворювання лише в деяких випадках приводить до утворення спайок, рубців і кіст, які чисто механічно перешкоджають заплідненню яйцеклітини. Крім того, розростання вогнищ ендометріозу за межами слизистої оболонки матки може супроводитися імунологічними і (або) ендокринними порушеннями у жінки, які самі по собі здатні привести до безпліддя або понизити вірогідність настання вагітності. Іноді з вини ендометріозу відбувається раннє переривання вагітності.
Є припущення, що ендометріоз, як і деякі інші «жіночі» захворювання, може бути пов'язаний з емоційно-психологічною стороною життя. Причина - серйозні, глибинні зміни внутрішнього стану. Можливо, женищина в чомусь не задоволена, відчуває себе незахищеною, недооціненою. Їй не вистачає уваги, ласки, турботи. Вона не відчуває себе жінкою в повному розумінні слова. Якраз у таких пацієнток гінекологи нерідко спостерігають клінічну форму ендометріозу. Лікування в цьому випадку не можна обмежувати медикаментозними і оперативними методами.