пятница

Токсикоз: 8 теорій і п'ять способів боротьби

Яким він буває? В світі медицини розрізняють два види токсикозу: ранній і пізній.
РАННІЙ починається приблизно з 5-6 тижня вагітності. Його ще називають «уранішньою хворобою», при якій у вагітної різко знижується апетит, вранці виникає нудота, блювота, слинотеча (за добу може виділитися до 1,5 л слини!), жінка худне, у неї змінюється смак, загострюється нюх


Теорія №1:
Токсикоз з'являється із-за особливого гормону, ім'я якому - хронічний гонадотропин людини (ХГЧ). Це, за словами фахівців, специфічний гормон вагітності, який є не у всіх жінок.

Теорія №2: .
Причина поганого самопочуття в імунологічній несумісності матери і дитини. З часом материнський організм «звикає» до малюка, і неприємні відчуття зникають самі собою.

Теорія №3: .
Оскільки вагітність пред'являє організму жінки підвищені вимоги, тіло майбутньої мами не завжди відразу адаптується до нових умов. Через це нервова система дає збій і виникає токсикоз.

Теорія №4: .
Прихильники цієї теорії вважають, що факт появи токсикозу залежить від хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту або печінки.

Теорія №5: .
Токсикоз - це чистої води психосоматика. Стрес, негативні емоції і страх перед пологами.

Теорія №6: .
Ця теорія не сама обнадійлива, оскільки, згідно її положенням, токсикоз - «хвороба» спадкова і все залежить від родоводу. Якщо у жінки мати страждала токсикозом вагітності, то в 20-25% випадків і вона ризикує «захворіти».

Теорія №7: .
У список гормонів, що виробляються плацентою, входить плацентарний лактоген. Цей гормон поводиться дуже активно, впливаючи на обмін речовин. В результаті у жінки збільшується запас амінокислот, які йдуть на «споруду» дитячих тканин, а у майбутньої мами вони викликають токсикоз.

Теорія №8: .
Втім, деякі учені вважають, що нудота і блювота дуже корисні вагітним, оскільки допомагають організму матери і дитині захиститися від шкідливих мікроорганізмів і отруйних речовин. Більш того, проведені дослідження в клініках США дозволили медикам стверджувати, що токсикоз оберігає малюка від пошкоджень, а жінку від викидня.

Яким він буває?
В світі медицини розрізняють два види токсикозу: ранній і пізній. РАННІЙ починається приблизно з 5-6 тижня вагітності. Його ще називають «уранішньою хворобою», при якій у вагітної різко знижується апетит, вранці виникає нудота, блювота, слинотеча (за добу може виділитися до 1,5 л слини!), жінка худне, у неї змінюється смак, загострюється нюх.
В більшості випадків ранній токсикоз проходить до 12-13 тижня, але трапляється, що тримається і довше, до 16-17 тижнів. Отже, якщо до третього місяця блювота і нудота не зникли, лякатися не варто. Існує три ступені тяжкості блювоти при ранньому токсикозі: легка, помірна і важка.
При легкому ступені блювота буває не більше 3-5 разів на добу, зазвичай вранці натщесерце або після їжі. Такий токсикоз проходить сам собою до 3-4 місяця вагітності.
Коли у жінки спостерігається так званий помірний ступінь, блювота може з'являтися до 10-12 разів за добу, причому незалежно від прийому їжі. Таке часте відторгнення їжі може негативно позначитися на загальному стані організму вагітної. Майбутня мама почне скаржитися на слабкість, дратівливість, прискорене серцебиття, сухість і в'ялість шкіри. Проте ніякій небезпеці ні для неї, ні для дитини немає.
А ось остання, важка, ступінь - це вже, дійсно, серйозно. Нудота і блювота, яку медики іменують «неприборкною», повторюється до 20-25 разів на добу і виникає від будь-якого руху вагітною (!). Це приводить до виснаження організму майбутньої мами і знесилення. Мова стає сухою, підвищується температура, а з рота пахне ацетоном. При такому токсикозі слід пройти лікування в лікарні, де кваліфіковані фахівці нададуть необхідну допомогу і мамі, і ще не народженому малюкові. Втім, такий ступінь токсикозу зустрічається, слава богу, не так часто.
Крім того, бувають такі рідкісні форми раннього токсикозу, як дерматози (шкірне свербіння, екзема) і доброякісна жовтяниця вагітних (холестатичний гепатоз), при виникненні яких потрібно відразу ж звернутися до лікаря.
ПІЗНІЙ токсикоз - це порушення водоно-солевого обміну, яке може виникнути в третьому триместрі вагітності. Якщо пізній токсикоз запустити, дитина не дополучит кисень і необхідне живлення, а це може негативно позначитися на нервовій системі малюка.
Чому ж виникає це порушення? На жаль, учені поки не знайшли точної відповіді. Більш того, близько 20 років тому один відомий медичний журнал США опублікував обіцянку спорудити пам'ятник у колонади університету Чікаго тому, хто відкриє природу пізнього токсикозу вагітності. До цих пір пам'ятника немає.
Але все таки відомі деякі чинники, від яких залежить токсикоз другої половини вагітності. Це імунний конфлікт між матерью і дитиною, порушення в роботі нирок, зміни в балансі гормонів або хвороби жінки (наприклад, цукровий діабет або артеріальна гіпертонія), аборти. Крім того, ключову роль можуть зіграти стресові навантаження або вік вагітної: ризик вище для жінок молодше 20 або старше 35 років.
Пізній токсикоз, на відміну від раннього, не завжди має так яскраво виражені прояви, як нудота або блювота. Втім, будь-яка хвороба завжди видає себе, тому, якщо у вас з'явилася сильна спрага, ви почали пити багато води, а в туалет ходите значно рідше, варто задуматися, адже це ознака пізнього токсикозу. Велика частина випитої води затримується в тканинах, і при великих кількостях рідини можуть з'явитися «приховані» набряки. Спочатку вони з'являються на ногах, в основному вечорами, і до ранку зникають. З часом починають набрякати пальці рук, так що навіть стає неможливим зняти кільце. Потім вже набряклість на ногах стає постійною і з'являється проблема з взуттям, оскільки майбутня мама попросту не може в неї влізти. І якщо не лікуватися, набряки можуть «розпливтися» і на обличчя, і навіть на все тіло.
Ще одна ознака пізнього токсикозу - поява в сечі білка і підвищення артеріального тиску, який не знижується навіть при прийомі ліків. Діагноз «пізній токсикоз» ставиться при тиску понад 140/90 мм рт. ст. При таких змінах у вагітної виникають головний біль, запаморочення, слабкість, шум у вухах, нудота, блювота, «мигтіння мушок перед очима». Якщо у вас виникнуть подібні симптоми - не зволікаєте, ідиті до лікаря. Токсикоз на пізній стадії може нашкодити не тільки вам, але і вашому малюкові.

Будь на варті!
Одним з самих «крайніх» станів при пізньому токсикозі медики називають еклампсію. Проте такий важкий перебіг токсикозу буває лише в найрідкісніших і дуже запущених випадках.
Але, не дивлячись на те, що еклампсія - явище рідкісне, лікарі приділяють велику увагу виявленню пізнього токсикозу з тим, щоб запобігти можливим ускладненням. Для цього акушери-гінекологи вимірюють кров'яний тиск, досліджують вміст білка в сечі при кожних відвідинах, вимірюють коло гомілки і пальців на руках, регулярно зважують майбутніх мам. По надбавці ваги судять про «приховані набряки».
Починаючи приблизно з 32 тижнів, маса жінки повинна наростати на 50 грамів в добу, 350-400 грама в тиждень або 1 кг 600 грама в місяць. Приріст ваги за всю вагітність не повинен перевищувати 10-12 кг Якщо ж вага раптово за тиждень збільшилася на 2 кг, слід звернутися до лікаря.
Тому десь з 20-го тижня кожної вагітної важливо вести щоденник самоконтролю. У цьому щоденнику потрібно записувати як свою щоденну вагу, так і зауваження про ворушіння крихти.

Що говорять доктори?
Спочатку декілька слів про лікування раннього токсикозу. Фахівці вважають, що якщо у майбутньої мами «мучитель» легкого ступеня, то ніяких особливих дієт і лікування не потрібно. Якщо ж нудота і блювота «помірні», то лікар призначить цілий ряд препаратів, які регулюють роботу центральної нервової системи, блокують блювотний рефлекс, замінюють звичайне живлення, заповнюючи втрату рідини і мінеральних речовин. Препарати можуть бути і антиспастичними, і вітамінними, і заспокійливими, і антигістамінними і навіть транквілізаторами. Крім того, при необхідності доктор може призначити фізіотерапію, фіто- і ароматерапию, акупунктуру або гіпноз.
Ну, а вже якщо жінці не повезе і вона зіткнеться з «неприборкною» блювотою, то її покладуть в стаціонар, де за нею і вдень і вночі спостерігатиме лікар.

За один з ефективних методів лікування вважається иммуноцитотерапия, коли вагітній в шкіру передпліччя вводять клітки крові (лімфоцити) її чоловіка. Проте перед проведенням цього методу чоловікові доведеться пройти обстеження на наявність різних інфекцій: гепатитів В і З, Віча, реакції Вассермана. Але це те коштує, адже поліпшення самопочуття майбутньої мами наступає, як правило, вже через 24 години.

Самі з вусами
Втім, будь-яка жінка при легких формах «захворювання» може допомогти собі сама. Перш за все, не потрібно себе мучити - їжте все, що захочеться. Точніше, що можете, вигляд і запах чого не викликає нападів нудоти. Тільки старайтеся, щоб їжа була легкозасвоюваною і містила якомога більше вітамінів. Приймати їжу краще невеликими порціями кожні 2-3 години, причому їжа має бути або охолодженою, або злегка підігрітою. І найголовніше: їжте лежачи! Не поспішаєте схоплюватися з ліжка відразу після з'їденого сніданку або обіду, розслабтеся і трішки полежите, щоб їжа почала засвоюватися.

Прагніть пити якомога більше води, особливо мінеральної. Це допоможе вашому організму справитися з обезводненням. Тільки не пийте каву або солодку газовану воду. Заміните їх журавлинним морсом, сподіваємося з ромашки, зеленим чаєм з лимоном, яблучним соком або настоєм шипшини - смачно і, головне, корисно. Але, окрім газованої води, виключите зі свого раціону продукти, які важко засвоюються: смажене, м'ясне, шоколад, соленья і копченина.
Віддайте перевагу над ними молочним продуктам і яйцям, які корисні вагітним.
До речі, при нудоті відмінно допомагає часте жування, тому не скупилися на солоні горішки, сухарі і сухофрукти, благо зараз їх повно у продажу.

В тому випадку, якщо вас турбує слинотеча, вам допоможе полоскання з настою ромашки, шавлії або кори дуба. Готують його так: 1 столову ложку подрібненого листя заливають стаканом гарячої води, наполягають на водяній лазні 15 хвилин, охолоджують, зціджують і приймають по 1 столовій ложці 3 рази на день.
Ще один народний засіб від нудоти - пом'ята перцева, змішана з мелісою. Треба узяти по 1 чайній ложці трави на стакан окропу, наполягти на водяній лазні 15-20 мин., охолодити і приймати по 1 столовій ложці 4-5 разів на день. А якщо потрібна екстрена допомога, на вас «накотило» в суспільному місці, можна посмоктати м'ятні льодяники або пожувати м'ятну жуйку. Крім того, в будь-якій аптеці можна придбати трав'яні збори. Наприклад, збір з кореня валеріани, пом'яті, пустирника або календули, які заспокоюють, знімають дратівливість і зменшують нудоту і блювоту.

Справа серйозна
Зовсім інша картина з лікуванням пізнього токсикозу. Він лікується тільки в лікарні за участю цілої армії лікарів: гінеколога, терапевта, уролога, ендокринолога і невропатолога. У цей період майбутній мамі дуже важливий спокій і постільний режим, тому лікарі вважають за краще госпіталізувати вагітних, страждаючих пізнім токсикозом. У клініці проведуть комплексне лікування: інфузійну терапію (введення розчинів) для запобігання обезводненню організму, введуть білкові препарати, щоб компенсувати втрати білка, понизять артеріальний тиск і почнуть боротися з набряками. До речі, раніше для лікування набряків обмежували вживання рідини, призначалися сечогінні засоби і дієта з низьким змістом солі. Тепер же учені вважають, що такі методи лікування не тільки не ефективні, але і шкідливі. Тому зараз вважається, що майбутня мама повинна вживати нормальну кількість солі і пити достатньо води. Окрім цього, вагітній слід дотримуватися білково-рослинної дієти: є м'ясо, рибу у відварному вигляді, сир і пити кефір.

Це цікаво:
l В літературі по народній медицині зустрічається згадка про успішне лікування блювоти вагітних медом. Мед - природний продукт природи, унікальний по своєму складу і дії, що надається на організм людини. Цілюща властивість меду визначається змістом великої групи вітамінів, мікроелементів, глюкози, фруктози, легко засвоєних організмом. При лікуванні раннього токсикозу вагітних (блювота) рекомендується прийом меду по 1 ст. ложці натщесерце.
l Протиблювотною дією володіє і гарбузовий сік. Можна пити також відвар гарбуза з лимоном.
l Народні цілителі рекомендують застосування деревного вугілля при лікуванні блювоти вагітних. У традиційній фармакології вугілля активований випускається у вигляді пігулок. У відсутність інших, сучасніших, препаратів його можна приймати при токсикозі по 1-2 пігулці за 30 хвилин до їжі. Але майте на увазі, що при застосуванні активованого вугілля і його різновидів можливі замок або пронос. Оскільки вугілля активно всмоктує не тільки токсини, але і живильні речовини, то при систематичному застосуванні препарату можливий дефіцит вітамінів, гормонів, жирів, білків.
l Від токсикозу можна рятуватися цитрусовими - якнайкращим ефектом володіє вживання лимонів. Так, при появі нудоти можна з'їсти часточку лимона або випити з ним чай.
l Корисний при токсикозі відвар чорносливу і кураги, причому пити слід саме відвар, а не компот, тобто без цукру (на 1 літр води беруть 200 грама чорносливу або кураги).

Можна запобігти?
Всім відома істина: краще не допустити, ніж потім лікувати. Тому, якщо ви готуєтеся стати мамою або тільки плануєте вагітність, постарайтеся дотримати деякі ради лікарів. Перш за все, якщо у вас є проблеми із здоров'ям, якнайскоріше їх вирішите. Причому краще застосовуйте не медикаментозні засоби, а такі методи, як фітотерапія, гомеопатія, гірудотерапія. Залиште всі шкідливі звички: сигарети, кава, чай, алкоголь. Це хоч і важко, але ради здоров'я малюка потрібно постаратися і дечим пожертвувати.

Постарайтеся не зловживати, а краще зовсім виключите зі свого меню консерви, копченину, гостре, прянощі, газовану воду, генетично модифіковані продукти і продукти з великим змістом фарбників і інших добавок.
Регулярно займайтеся гімнастикою - це забезпечить роботу серцево-судинної системи і активізує обмін речовин.
Дотримуйте режим дня і обов'язково гарненько висипайтеся. Вагітній жінці необхідний міцний сон протягом 8-10 годин в нічний час і, по можливості, в денний час від 20 хвилин до 1 години. Крім того, спасти потрібно в добре провітреному приміщенні.
І останнє: постарайтеся не хвилюватися, слухати приємну музику, радісно дивитися вперед і пам'ятати - все буде добре!
Щасливій вам вагітності!