пятница

Пологи начинаюся з сутичок — це знають навіть чоловіки.

"Я — не боягуз. Але я боюся..." Цими безсмертними словами головного героя фільму "Діамантова рука" можна описати моє відношення до усіляких медичних процедур. Голки викликають у мене трепет, металеві підносики з непізнаними інструментами — тремтіння в колінах, та і взагалі побачивши людей в білих халатах у мене псується настрій. Але я готова узяти себе в руки. Готова без- гомінкий терпіти всі неприємні відчуття. Тільки розкажіть мені, що ви робитимете, як і навіщо.
Ось і тепер, чекаючи появи на світло свого первістка, я хочу за- раніше знати, як все відбуватиметься. Скільки це може тривати, чим може допомогти лікар, а чим я сама, як правильно поводитися і че- го взагалі треба чекати. Коротше, Що таке ПОЛОГИ?

Пологи начинаюся з сутичок — це знають навіть чоловіки. Але що з себе представляють сутички, навіщо вони потрібні і, головне, як з ними справлятися? Але про все по порядку. Сутички — це скорочення матки, що говорять про те, що вона почала готуватися до виселення свого маленького мешканця. Слабкі скорочення плавно розгладжують шийку матки, а сильні розкривають її. Перші сутички дають про себе знати як тупі болі в спині і стегнах. Потім до них додаються не найприємніші відчуття в низу живота, вже знайомі по днях менструації. .
Пам'ятаєте, менше всього варто лякатися початки сутичок, панікувати, кудись поспішати. Якщо в пологовому будинку про вас вже знають, якщо сумка зі всім необхідним зібрана, а машина стоїть біля під'їзду, вам залишається тільки чекати. Перші пологи тривають досить довго, в середньому 12—14 годин, чи так не краще частина цього часу провести удома, де і стіни, як відомо, допомагають? Періодичність і інтенсивність скорочень підкажуть вам, коли пора відправлятиметься в пологовий будинок. Прислухайтеся до себе, озброїтеся годинами і спробуйте зафіксувати інтервали між сутичками. Спочатку вони можуть бути через двадцять хвилин і навіть більш. У цей період прагніть більше ходити, читайте, щоб відвернутися, злегка перекусите або прийміть теплий душ, а якщо ще не відійшли води, то можна і у ванні полежати. На той час, як перерви між сутичками скоротяться до 5 хвилин, вам краще вже бути в пологовому будинку.
На жаль, приїзд в пологовий будинок — це майже завжди стрес. Незнайома обстановка, що лякають пристосування, нагнітання відчуття небезпеки плюс болі, що посилюються, і страх за дитину. Але так чи інакше пологи — процес фізіологічний, природний. У жінці прокидається інстинкт самки. Вона хоче знайти затишне надійне «гніздо», прийняти зручну для себе позу і сховатися від всього світу. А замість цього їй доводиться відповідати на нескінченні питання: «Коли почала жити статевим життям? Коли був перший день останньої менструації?», терпіти всілякі неприємні процедури, необхідні під час вступу. Швидше за все, після прибуття в пологовий будинок вас попросять здати сечу на аналіз, зміряють тиск, пульс, температуру, проведуть обстеження плоду і внутрішнє обстеження, яке повторюватиметься у міру розкриття шийки матки. Якщо до всього цього ще додаються неуважність або грубість лікарів, стрес виявляється настільки сильним, що сутички можуть просто... припинитися. Чому? Тому що головним ворогом пологів є відчуття незахищеності і дискомфорту. Адже якщо в природі самці будь-якої живої істоти під час пологів загрожує небезпека, їй доводиться рятуватися втечею. Для цього пологи перетворюються і поновлюються тільки тоді, коли вона відчуває себе в надійному місці.
Пологи в пологовому залі — це яскраві лампи, крики, метушня, дзвін інструментів, різкі запахи медикаментів. І, як правило, поза — лежачи на спині: найзручніша для лікарів, але нестерпна для породіллі. Втім, існують різні пологові будинки, різні умови і різний медперсонал, Тому розповім про те, як можуть і повинні протікати нормальні пологи в нормальному пологовому будинку.
Знаніє- сила
Процес пологів, як відомо, складається з трьох періодів, Перший починається із слабких сутичок і закінчується повним розкриттям шийки матки. В цей час ви повинні володіти повною свободою рухів і дій. Прагніть перемкнути свій розум на що-небудь відвернуте — наприклад, сосредоточьтесь на диханні. Повірте, ваше тіло само зуміє знайти для себе найбільш зручне і безболісне положення. Більше рухайтеся: ходите, сідаєте, вставайте на коліна або на карачки, експериментуйте з подушками, спирайтеся на руки, на стіну, стілець, лікарняне ліжко, чоловіка або подругу. Якщо біль стає сильним, співайте, кричите, читайте вірші — вам стане трішки легшим. Головне, не думати про те, скільки ще це може продовжитися і наскільки посиляться сутички. Набудуйте себе на те, що вже дуже скоро — після дев'яти місяців хвилювань, токсикозу, незліченних процедур і очікування - ви зможете побачити свого малюка, узяти його на руки, погодувати, одягнути... По можливості тримаєтеся прямо: голова дитини упиратиметься
Стануть сильніше — і відповідно процес піде швидшим. Якщо поряд з вами близька людина, він зможе допомогти вам, масажуючи круговими рухами підставу поясниці, «диригуючи» вашим диханням і підтримуючи вас — як морально, так і фізично, В перерві між сутичками прагніть розслаблятися, це дасть вам можливість економити сили.
Кінець першого періоду пологів — найважчий час. Породілля вже змучена і стомлена, а скорочення всі посилюються і частішають. Інтервали між ними вже не більше хвилини. Знесилівши, ви можете провалюватися в сон, у вас можуть навіть початися нудота або озноб. Проте ось вона, рятівна думка: як тільки перший період закінчиться, найважче буде вже позаду. Потерпите ще трішки!
Другий період — вигнання плоду — починається, як тільки шийка матки повністю розкриється. Скорочення в другому періоді ще сильніші, ніж в першому, але вони вже менш хворобливі. Дуже добре, якщо лікарі не наполягатимуть на необхідності народжувати лежачи, тоді ви самі зможете вибрати найбільш зручну для вас позу Переважно вертикальне положення — в цьому випадку на вас працюватиме і сила тяжіння. Спробуйте сісти навпочіпки, широко розставивши ноги, опуститися на коліна, спираючись на близьких або на власні руки, сісти, обхвативши ноги руками і опустивши голову. Як і в першому періоді, прагніть зосередитися на диханні і розслабляйтеся між сутичками.
І ось те, чого ви чекали такий невимірний довго, ради чого терпіли всі ці муки, почалося, Пік пологів наступив - немовля виглянуло назовні Як тільки у вагинальном отворі покажеться його верхівка, вас, напевно, попросять більше не тужитися, щоб уникнути розривів промежини. Можливо, у міру появи головки ви відчуєте паління, але воно скоро зміниться онімінням, викликаним сильним розтягуванням тканин. Тому, навіть якщо вам зроблять епізіотомію — розтин входу піхви, ви не відчуєте болю. Услід за верхівкою вивільняється вся головка вашого малюка, обернена личком вниз. Він повертає її убік, медсестра протирає йому очки, носик, рот, видаляє слиз. Останнє зусилля — і крихта з'являється цілком.
Синюватий, крихітний, покритий первородним мастилом, він пройшов весь цей шлях разом з вами. Йому був не менш важкий — адже довелося покинути рідне затишне гніздечко з центральним опалюванням і багаторазовим живленням, змінити водне середовище на повітря, виявитися таким, що безцеремонно виштовхнув по якихось дуже вузьких каналах в холодний, величезний і чужий світ... Він цілком заслуговує на те, щоб полежати на маминому черевці, відчути рідне тепло і заспокійливий мамин запах, а може, і отримати порцію цілющого молозива, замість того щоб бути безжально від неї відірваним і відвезеним незнайомими людьми в дитячу. Та і мамі, як би вона не була змучена і пригнічена, це перше побачення з дитиною важливіше за будь-який відпочинок і знеболюючих. З психологічної точки зору це пояснюється і тим, що їй просто необхідно отримати заслужену на нагороду, відчути тепло і рухи крихітного тельця, нарешті узнать^ який він, її малюк, і переконатися, що з ним все гаразд. На фізичному рівні все ще зрозуміліше: в той момент, коли мама вперше бере на руки дитину, що тільки що народилася, у неї в крові найвищий в житті рівень змісту окситоцину. Окситоцин — гормон, що відповідає за скорочення матки, відділення плаценти, утворення молока. Крім того, це так званий «гормон любові». Його рівень дуже високий під час оргазму. Мама, що притискує до себе свого крихту відразу після його появи на світло, починає миттєво і беззастережно любити його, між ними встановлюється міцний, майже фізичний контакт. Крім того, вважають психологи і неонатологи, малюки, в перші хвилини після народження що опинилися на маминому животі і майже не розлучалися з нею під час перебування в пологовому будинку, поводяться значно спокійніше, рідше вередують. А якщо дитина відразу після пологів бере груди, у жінки швидше йде процес відновлення, вона швидше починає відчувати себе краще.
Але повернемося до пологів. Отже, з появою немовляти закінчується другий період пологів. На цьому етапі вам можуть зробити внутрішньовенну ін'єкцію препарату, що підсилює скорочення матки, — тоді плацента відійде практично миттєво. У малюка за цей час відріжуть пуповину, його оглянуть, оцінюючи стан: дихання, частоту серцебиття, м'язовий тонус і рефлекси за 10-балльной шкалою Ангари. Через п'ять хвилин цей огляд повторять — показник, як правило, встигає вирости.
Після того, як відійшла плацента, останній, третій період пологів позаду. Вас обмиють і, якщо необхідно, накладуть шви.
Щипці або вакуум-екстрактор — невеликий присосок, сполучений з вакуумним насосом, можуть знадобитися для примусового витягання дитини. Вам роблять знеболення, на головку малюка накладають щипці або присосок і обережним потягуванням виводять її назовні Після цього на голові дитини можуть з'явитися синячки або вм'ятини, але через декілька днів вони зникнуть.
Стимуляція, що штучно викликає сутички, застосовується в тому випадку, якщо пологи сильно затримуються або плоду що-небудь загрожує. Існує декілька способів стимуляції: або в шийку матки вводиться гормональний препарат, що розм'якшує її, - або лікар проколює отвір в навколоплідному міхурі, або гормональний препарат вводиться через крапельницю внутрішньовенно.
Звичайно, не можна заздалегідь із стовідсотковою упевненістю передбачити, як проходитимуть саме ваші пологи. Але, щоб відчувати себе спокійніше і упевненіше, вже після 35-го тижня вагітності обговорите з лікарем всі можливості вашого пологового будинку: чи застосовується знеболення — яке і в яких випадках, що воно дає, яка дія надає на дитину, чи є електронний моніторинг плоду або вистачає звичайного акушерського стетоскопа, в якій ситуації можуть знадобитися особливі методи допомоги породіллі і які саме. Чи дозволено чоловікові, мамі або подрузі бути присутнім при пологах, чи практикуються «вертикальні» пологи і чи дозволять вам приймати зручні положення під час сутичок і потуг, чи покладуть дитину відразу після його появи вам на живіт, чи дадуть погодувати грудьми. Чи буде дитина з вами в палаті і вдень, і вночі, чи є відділення інтенсивної терапії для новонароджених, як довго ви можете пробути в пологовому будинку, чи вирішуються візити родичів і друзів і тому подібне
Добре підготовлені, розуміючі, що з вами відбувається, що знають, що треба робити і що уміють довірятися що відбувається, ви справитеся і з болем, і із страхом, правильно розрахуєте свої сили і нарешті доторкнетеся до свого малюка. Пізніше ви вже не зможете пригадати, що таке сутички — родові муки на відміну від зубного або головного болю швидко забуваються. Але це відчуття повного, ніколи не випробовуваного раніше полегшення, власної сили і могутності і неймовірного, буквально заливаючого від п'ят до верхівки щастя залишиться з вами назавжди.