пятница

Влаштуємося зручніше Все про тазове передлежання

Автор: Каравайко Наталія
Літо - пора, коли жінок в «цікавому положенні» на вулицях помічаєш особливо часто. З розчуленням дивлячись на них, я згадую останні місяці своїх вагітностей - вони доводилися на літо і були пов'язані із справді драматичними переживаннями. Всім моїм діткам, а їх у мене четверо, чомусь було зручно сидіти у мене в животі, не перевертаючись головкою вниз, а я, в черговий раз почувши висновок лікарів: «Тазове передлежання», хвилювалася: що ж робити?
Передлежання плоду визначається передлежачою частиною, тобто частиною, яка знаходиться в нижньому сегменті матки: якщо там визначається голова, то це головне передлежання (найбільш частий і сприятливий варіант для пологів); якщо ж там знаходиться попка малюка, то говорять про тазове передлежання плоду. І тазове, і головне передлежання представляють подовжнє положення плоду в матці. Якщо предлежит плечико, ми маємо справу з поперечним положенням.
У свою чергу, тазове передлежання ділиться на сідничне (ніжки малюка зігнуті в тазостегнових суглобах і витягнуті уздовж тулуба, це найпоширеніший вигляд), змішане (предлежат сідниці і ніжки, зігнуті в тазостегнових і колінних суглобах) і ножне (предлежат ніжки).
Тазове передлежання зустрічається в середньому в 5% від загального числа пологів. Більшість карапузів влаштовуються головою вниз до 31-33 тижня вагітності, але деякі малюки здійснюють вирішальний поворот на 36-37 тижні, а хтось продовжує сидіти в такому положенні «до останнього».
Передлежача частина як би прокладає шлях і народжується першою. Головка дитини є найкрупнішою частиною тіла, тому після її народження тулуб і ноги вийдуть досить швидко. Очевидно, що дитині, лежачій в матці головою вгору, буде трохи складніше з'явитися на світло.
Серед можливих причин такого положення дитя лікарі називають аномалії розвитку матки, рубець на матці, мало- і багатоводдя, передлежання плаценти, багатоплідну вагітність, вузький таз, хоча жодна з них не є абсолютною. Ніхто точно не скаже, чим обумовлено тазове передлежання у кожному конкретному випадку.
До 1985 року тазове передлежання вітчизняні акушери вважали за фізіологічне, як різновид подовжнього положення, і пологи в переважній більшості випадків велися через природні родові шляхи. Зараз ситуація змінилася. Відсоток ускладнень при пологах в тазовому передлежанні вище, ніж в головному, тому все частіше при веденні таких пологів удаються до кесареву перетину. Тенденція така, що практично у всіх платних клініках миру пологи в тазовому передлежанні ведуться оперативним шляхом. Однією з країн-виключень є, наприклад, Ізраїль, де стараються, по можливості, вести такі пологи через природні родові шляхи.
У нашій країні на сьогоднішній день відсоток розроджень через кесаревий перетин за наявності тазового передлежання великий, але все таки нерідко лікарі вважають за краще виходити з конкретної ситуації і допомагають крихті народитися природним чином. Такі пологи ведуться під постійним спостереженням лікаря. Враховуються багато чинників: розміри плоду, паритет пологів (тобто які вони по рахунку), стан здоров'я самої матери, наявність обвивання пуповини, пів дитину (для хлопчиків пологи в тазовому передлежанні небезпечніші, ніж для дівчаток) і інші «обтяжливі» обставини. Абсолютним свідченням для кесарева перетини вважається ножне передлежання.
Раз тазове передлежання викликає стільки проблем, то у нас виникає зустрічне питання: а чи можна його виправити, тобто зробити так, щоб малюк влаштувався в черевці головкою вниз і зробив свою появу на світло легше для себе і матусі? Є декілька способів спробувати це здійснити.
Звичайно, це спеціальна гімнастика. Найвідомішою вправою є повороти з боку на бік. Вагітна жінка лежить 10 хвилин на одному боці, потім різко повертається на іншій, знову лежить 10 хвилин на цьому боці і повертається назад. Такі повороти треба виконувати до їжі 2-3 рази в день приблизного по 40-60 хвилин.
Лежати, підвівши таз на 30 см по відношенню до голови, підклавши валик під поясницю. Для більш тренованих майбутніх мам - «Напівмісток»: лежачи на спині, зігнути ноги в колінах і підвести таз.
Поза кішки. Встати на карачки, спина пряма. Класичний варіант - прогнути спину (кішка «добра») - не підходить. Можна потім округляти спину, опустивши голову (кішка «зла»).
Багато шкіл підготовки до пологів рекомендують перевернуті пози, наприклад добре всім знайому «Берізку». Не всі готово прийняти ці рекомендації, тому порадьтеся з лікарем і прислухайтеся до власних відчуттів.
Вправа «Зімкнення стоп і долонь», яке рекомендує М.Гогулан в своїй книзі «Попрощайтеся з хворобами» (система Ніши). Лягти на спину, стулити ступні і долоні і розвести коліна, залишатися в такому положенні 10 хвилин. Ніші припускав, що вправа упорядковує тіло матери, і завдяки цій дитині буде простіше зайняти нормальне положення.
Перед початком будь-яких занять проконсультуйтеся з лікарем, адже існують протипоказання до проведення коригуючої гімнастики: (передлежання плаценти, рубець на матці). В цілому досвідчені лікарі відзначають, що краще не ризикувати з екстремальними заняттями, адже є спокійні і абсолютно нешкідливі вправи, перевірені роками і при цьому ефективні. Ми розповіли лише про їх частину, а докладніше можна дізнатися про них в жіночій консультації і в лікарсько-фізкультурних диспансерах. Інструктор покаже їх і простежить за правильним виконанням. Головним принципом гімнастики буде «Не нашкодь!»
І ще: потрібно обов'язково просити малюка обернутися, говорити з ним, постаратися, щоб до цих прохань приєднався майбутній тато! Людям віруючим допоможе молитва.
Відбулося! Малюк все-таки зайняв сприятливе для пологів положення в матці, правда завдяки чому це відбулося, ми так і не дізнаємося. Прийміть наші поздоровлення і порадьтеся з лікарем щодо необхідності надіти бандаж, щоб «закріпити» досягнуті успіхи.
«Переворот» не вдався? Будьте готові до госпіталізації в 38 тижнів вагітності. Тактика ведення пологів залежатиме від сукупності багатьох чинників і від лікаря. Якщо ви здорові, у вас хороша пологова діяльність, дрібний (до 3500 грама) плід в сідничному передлежанні, то доктор, швидше за все, постарається прийняти природні пологи, які часто проходять цілком успішно. Якщо ж спостерігається крупний плід, слабкість пологової діяльності, передчасне вилиття вод, обвивання пуповини і інші ускладнення, то йтиме мова про кесаревий розтин. Планове (до початку пологової діяльності) або екстрене (у пологах) кесареве перетин: яке краще? Існує думка, що друге переважно, оскільки дитина з'являється на світло тоді, коли він до цього готовий (фізіологічно зрілим), жінка краще і швидше відновлюється після пологів. Це дійсно так, але лікар повинен вибирати правильну тактику, знову ж таки виходячи з конкретної ситуації, не йдучи на невиправданий ризик. Деякі жінки дуже переживають, що не вдалося народити природним чином, але пам'ятаєте, що «хороше» кесареве перетин краще «поганих» природних пологів. Що може бути важливіше за здоров'я маленького чоловічка! До речі, пара слів про здоров'я. «Тазовій» дітворі, тобто що народився в тазовому передлежанні, обов'язково потрібний огляд невропатолога і ортопеда. Хочете «ложку меду»?
Вважається, що у «тазових» дітей дуже красива форма голови.
І пам'ятаєте: багато негативних наслідків не дуже вдалої появи на світло зціляються нашою гарячою любов'ю і ніжною турботою про малюка!