пятница

Пологи...у травні

Попереду літо - поїздки на дачу, відпустки і планові відключення гарячої води в міських квартирах. Всім відомо, що навіть щонайменша грязь може привести до шлунково-кишкових захворювань у малюків.

Помилкова тривога
Збільшення фізичної активності і світлового дня часто провокує виникнення помилкових сутичок. І якщо лікар поставив вам термін пологів на кінець травня - початок червня, за 3-4 тижні до пологів ви можете відчути періодичні скорочення матки. Це помилкові сутички, сутички Брекстона Хикса. Вони можуть з'являтися через 7-10 хвилин (а іноді через 4-5 хвилин) і тривати протягом 2-3 годин. Потім вони згасають. Такі сутички носять несистематичний характер, але можуть супроводитися досить сильними болями в крижах, поясниці і внизу живота. Вони не приводять до розвитку пологової діяльності, викликають дискомфорт. Справитися з неприємними відчуттями, які виникають при помилкових сутичках, допомагає тепла ванна. Якщо зануритися у воду комфортної температури на 20 хвилин, помилкові сутички або утихають зовсім, або йдуть набагато рідше. При цьому вони стають інтенсивними. Але якщо ви відмітили, що сутички знаходять регулярність і посилюються - це свідчить про початок пологової діяльності. Родові сутички завжди супроводяться розкриттям шийки матки, і їх неможливо нейтралізувати шляхом розслабляючих процедур. До речі, в травні збільшується вірогідність виникнення пологів на 3-4 тижні раніше терміну. Тому, якщо ви відмітили, що сутички з помилкових перетворилися на родові, - не відкладайте поїздку в пологовий будинок.

Одяг по погоді
Травнева погода відрізняється непостійністю: то жарко, то холодно, то дощ, то сонце! При різких скачках температури повітря у батьків виникають складнощі при виборі одягу для дитини. Часто, слідуючи приказці, що «пара кісток не ломить», вони одягають немовляти дуже тепло. Але для новонароджених дітей перегрів не менш небезпечний, чим переохолодження. Тому прагніть не кутати дитини. Вважається, що немовляти слід одягати на вулицю на одну кофту (пелюшку) тепліше, ніж себе. Визначити, не холодно і чи не жарко дитині, можна по його носу: якщо він теплий, то все гаразд, малюк одягнений правильно. Але якщо ніс гарячий або холодний, не варто чекати, коли дитина затурбується - почервоніє, спітніє або, навпаки, зблідне і заплаче. Слід відразу повернутися додому і переодягнути малюка.

Стерильно!
Попереду літо - поїздки на дачу, відпустки і планові відключення гарячої води в міських квартирах. Всім відомо, що навіть щонайменша грязь може привести до шлунково-кишкових захворювань у малюків. В той же час багато мам по-старому стерилізують дитяче приладдя для годування просто в киплячій воді. Але така стерилізація має масу недоліків. Найефективніший спосіб знищення шкідливих бактерій - використання пари. Тому, набуваючи приданого для новонародженого, не забудьте купити паровий стерилізатор. Вибираючи його, звернете увагу на компактність, місткість і простоту експлуатації. До речі кажучи, всім цим вимогам відповідає паровий стерилізатор EXPRESS англійської компанії AVENT. Він вміщає 6 пляшок, час стерилізації не перевищує 9 хвилин. Просто налийте води і включите прилад. Гаряча пара знищить всі хвороботворні бактерії. Такий стерилізатор не вимагає витрат на покупку спеціальних розчинів, а після обробки предмети не мають неприємного запаху. Крім того, компанія AVENT пропонує модель стерилізатора для мікрохвильової печі. Він заснований на тому ж принципі, що і електричний паровий стерилізатор, проте економічніший. Використовуючи потужність мікрохвильової печі, він перетворює на пару 200 мл води. Прилад дозволяє одночасно стерилізувати або 4 пляшки для годування всіх типів і розмірів, або молокоотсос. Стерилізатор підходить для всіх типів мікрохвильових печей. Тривалість циклу стерилізації задається за допомогою таймера микроволновки і залежить від її потужності.

Прогулянки
Днів через десять після виписки з пологового будинку можна вперше вийти на вулицю. Перша прогулянка нетривала - всього 10-15 хвилин. Потім час перебування на свіжому повітрі поступово, додаючи по 15-20 хвилин, доводять до 3 годин, по 2 рази на день. Головне - не забувайте захищати особу новонародженого від вітру. Особливу обережність слід проявляти за наявності у дитини спадкової схильності до алергії на пилок. Пам'ятаєте, що її зміст в повітрі мінімально після дощу і в безвітряну погоду. Якщо на вулиці сильний вітер, обов'язково піднімайте капюшон коляски і прикривайте обличчя дитини Марлеєм або куточком. Також в перші тижні прогулянок бажано закривати малюкові рот, наприклад давати пустушку, щоб на вулиці він дихав тільки носом. Таке дихання очищає і зволожує повітря, що в деякій мірі знижує ризик виникнення алергічних реакцій.