пятница

Пологи в квітні

Автор: Баурова Наталія


Психологи встановили, що весною жінки значно частіше страждають від післяродової депресії, ніж в іншу пору року. Тим паче, що в організмі молодої мами гормони просто «бушують». Це викликає підвищену чутливість, дратівливість і плаксивість.
Профілактика мастита

Годуючим мамам слід берегти груди. Не поспішаєте знімати теплий одяг. Переохолодження наповнених молоком грудей може викликати застій молока і спровокувати розвиток лактостаза і мастита. Підтікає молоко? Користуйтеся вкладишами для бюстгальтера, які володіють високою абсорбуючою здатністю, вбирають вологу і знижують ризик запалення. Якщо ви відчули, що груди стали «кам'яними», гарячіше, болить, постарайтеся щонайшвидше її расцедить. Краще всього робити це не уручну, а використовуючи молокоотсосы нового покоління. Наприклад, у молокоотсоса AVENT є пелюстковий массажер, який ніжно масажуватиме груди і стимулюватиме рефлекс виділення. Якісні молокоотсосы імітують природний процес смоктання дитини, не травмують груди, дозволяють швидко і безболісно расцедить молоко і запобігають появі тріщин на сосках.
Пліснявілий гриб

Із-за підвищеної вологості повітря в квартирі часто з'являється цвіль. Щоб уникнути цього, частіше провітрюйте квартиру. Не закривайте вдень щільні штори або жалюзі, щоб забезпечити достатню кількість сонячного світла. А для профілактики мийте місця підвищеної вологості розчином питної соди (три столові ложки на літр гарячої води) або спеціальними засобами проти цвілі. Якщо ж ви виявили грибок, рекомендуємо протерти місце його виникнення оцтом (1 чайна ложка столового оцту на стакан теплої води). При перших ознаках появи цвілі в сухих місцях, наприклад, на книгах, необхідно ретельно провітрити предмет і протерти поверхню розчином перекису водню. Не слід стирати цвіль з паперових або дерев'яних поверхонь, змоченою у воді ганчіркою. Таким чином, ви не видаляєте пліснявілий гриб, а лише втираєте його.
Післяродова депресія

Психологи встановили, що весною жінки значно частіше страждають від післяродової депресії, ніж в іншу пору року. Тим паче, що в організмі молодої мами гормони просто «бушують». Це викликає підвищену чутливість, дратівливість і плаксивість. Додайте сюди різку зміну способу життя, постійну залежність від іншої людини і відчуття підвищеної відповідальності. І, як результат, післяродова депресія. Щоб уникнути зривів, укріплювати нервову систему слід задовго до пологів. Головний вітамін нервової системи - В1. Саме його дефіцит значно знижує стрессоустойчивость і порушує емоційну стабільність. Джерела вітаміну В1: хліб з муки грубого помелу, дріжджі, гречана крупа, печінка і боби. Крім того, психологи вважають, що жінки, готові до післяродової депресії, з успіхом її «долають».
Порушення сну у новорождненных

У нормі новонароджена дитина повинна спати 18-23 години в добу. Але в квітні відбувається найбільш інтенсивний стрибок температури, вологості і відповідно атмосферного тиску. Новонароджені діти, особливо хлопчики, дуже «метеочувствительны». При зміні погоди і скачках тиску вони вередують, не можуть заснути, часто прокидаються, сплять «уривками». При цьому, поклавши долоню на джерельце, ви відчуєте пульсацію - це ознака підвищення внутрічерепного тиску. Якщо дитина посеред ночі заходжується в нестямному крику - не сподівайтеся, що він сам заспокоїться. Візьміть його на руки, ласкаво поговорите з ним і вколишіть. Можна запропонувати малюкові пустушку. Смоктальні рухи заспокоюють і усипляють. Тільки вибирайте бездоганно симетричну пустушку, яка не порушує природний розвиток прикусу, зубів і ясен. Сучасні пустушки випускаються відповідно віку дитини - 0-3 - від нуля до трьох місяців, 3-6 - від трьох до шести місяців і 6+ - для дітей старше за шість місяців. А англійська компанія AVENT випускає нічні пустушки з кільцем, що світиться в темноті. Таку соску ви легко знайдете навіть в непроглядній темноті. При виборі пустушки слід звертати увагу на наявність захисного ковпачка, що дозволяє зберегти її стерильній до моменту використання і вирізу для носика відповідно вік.
Щоб епізодичні порушення сну не перейшли в хронічну форму, необхідно дотримувати розпорядок дня. Як правило, діти самі встановлюють цей графік і батькам потрібно тільки дотримуватися його.