пятница

Ночі любові

 
Автор: Бубнова Тетяна . лікар-гінеколог
Лікарі упевнені, що якщо у жінки "в положенні" не існує яких-небудь протипоказань (наприклад, загроза викидня, маткові кровотечі і так далі), то цей період секс особливо благотворно впливає на фізичний і психічний стан пари.
Проте часто майбутні батьки випробовують страх за майбутню дитину. Чи дійсно ним є чого боятися або всі їх побоювання необоснованны?

Як боротися із страхами
Насамперед як жінка, так і чоловік не повинні забороняти собі насолоджуватися сексом, адже нормальні сексуальні стосунки не можуть пошкодити майбутній дитині. Малюк переживає ті ж почуття, що і його мати (позитивні і негативні), всі її відчуття передаються крихті.
Якщо ж ви боїтеся нашкодити майбутній дитині, поділитеся своїми побоюваннями з лікарем або навіть із знайомими і родичами. Жінки, що народжують вперше, можуть запитати ради у своїх вже народжуючих подруг, які свого часу, напевно, переживали ті ж самі відчуття. Чоловіки ж у свою чергу можуть поділитися з друзями своїми тривогами: страхом за дружину і дитину; відчуттям самоти і брошенности, адже дружина вся поглинена своєю вагітністю; відчуттям ревнощів, оскільки чоловік вже не єдина найголовніша людина в житті своєї коханої.
Але найважливіше для сімейної пари - це поділитися своїми відчуттями і побоюваннями один з одним, адже в цей період відношення між чоловіком і дружиною декілька міняються і їм стає важчим зрозуміти один одного: організм жінки зазнає за 9 місяців величезні фізичні і психологічні зміни, які неможливо пояснити чоловікові.
Якщо пропав сексуальний "апетит"
Під час перших місяців вагітності у більшості жінок абсолютно відсутній сексуальний "апетит", що пов'язане з тими змінами, які відбуваються в їх організмі.
Зазвичай в цей час майбутня мама відчуває себе втомленою, її постійно хилить в сон, у неї болить або ниє груди, які швидко збільшуються в розмірах, готуючись до годування, іноді жінку мучать неприємні відчуття в області тазу, запаморочення, блювота...
З емоційної точки зору вона в цей період особливо чутлива і ранима, схильна до частої зміни настроїв, так що може розвеселитися або турбуватися із-за якоїсь дрібниці. Але головне - жінка ще не до кінця вірить в те, що вона вагітна: боїться, що ось-ось почнуться місячні (адже деякі симптоми збігаються з передменструальним синдромом) або що який-небудь різкий рух (наприклад, під час інтимної близькості) може пошкодити її малюкові.
Секс в такій ситуації відступає на другий план. Проте, хоча бажання займатися любов'ю у неї немає, вона, як ніколи, потребує ласок і ніжності свого чоловіка. Адже завдяки цим ласкам вона отримує від нього любов і підтримку. У цей період для жінки найголовніше - відчувати себе улюбленою і захищеною.
Якщо дружина в змозі висловити свої відчуття і бажання ("Я хочу, щоб ти був голублений і показував свою любов, але це не обов'язково за допомогою сексу"), а чоловік зрозуміти їх і спробувати виконати - все це на користь сімейним стосункам. Але якщо діалогу, а як слідство і взаєморозуміння немає, чоловік прагне не наближатися до дружини і навіть не торкатися до неї, щоб вона не подумала, що він не бере до уваги її нове положення і "домагається" її, а та у свою чергу відчуває себе кинутою і обділеною.
Проте, якщо у жінки не пропав сексуальний "апетит", а гінеколог говорить, що ніяких протипоказань не немає, вона цілком може займатися сексом.
Другий медовий місяць
До цього часу всі процеси, що відбуваються в організмі жінки, стабілізуються, плацента нормально функціонує, плід надійно захищений (тому вірогідність викидня зводиться практично до нуля), нудота і запаморочення перших місяців припинилися.
Гормони вагітності продовжують свою роботу, унаслідок чого відбувається розширення судин і підвищується притока крові до статевих органів, це сприяє збудливості і можливості легко досягти оргазму, а також довше їм насолоджуватися. Іншими словами, це самий відповідний час для занять любов'ю, адже живіт ще не встиг достатньо округлятися, а значить, не заважає солодким утіхам.
Проте потрібно пам'ятати, що головний наш "статевий" орган - це мозок, тому всі проблеми, що виникають в цей період, носять, як правило, психологічний характер. Жінка бачить, як змінюється її тіло: груди розбухають, зникає талія, стегна стають менш стрункими - і їй здається, що вона вже не може бути сексуальне привабливою.
Тим часом про свої страхи потрібно відкрито і ясно розповісти своєму чоловікові. Якщо цього не зробити, він, змирившись з відсутністю у його коханої сексуального бажання, що властиве першим трьом місяцям вагітності, так і не прагнутиме до інтимної близькості. А подібна поведінка тільки підтвердить побоювання жінки про те, що з її зовнішністю, що змінилася, вона вже не може сподобатися чоловікові.
Дитина надійно захищена
Деякі батьки уникають інтимної близькості із-за боязні заподіяти шкоду майбутній дитині. Проте плід добре захищений водною оболонкою, "вихід" в шийку матки перегороджує слизиста пробка.
Отже жінка повинна знати, що в період з 4 до 6 місяців вона все ще бажана для свого чоловіка, а секс - чудовий спосіб ще раз признатися один одному в любові.
Секс до самих пологів
Починаючи з 6-7 місяців вагітності жінка вже достатньо багато важить, швидко втомлюється, а живіт вже стає великим і заважає інтимним стосункам. Тому потрібно вибирати найбільш зручні для дружини пози або ж займатися іншими видами сексу.
Головне - ніжність
У останні три місяці вагітності у майбутніх батьків часто знов загострюються різного роду страхи. Деяких чоловіків мучить думка про те, що їх з дружиною вже не двоє, а троє (адже присутність малюка, його рухи стають все більш ясними з кожним днем). Для інших дружина чисто психологічно перетворилася на МАТІР, і вони не насмілюються доторкнутися до неї. Дуже багато хто побоюється, що заняття любов'ю можуть викликати у жінки передчасні пологи.
Точно так, як і в перші три місяці вагітності, за відсутності протипоказань немає ніякої риски. Проте, якщо по яких-небудь причинах ви все ж таки побоюєтеся займатися сексом в останні місяці вагітності, пам'ятаєте, що головне - це не сам секс, а ніжність, ласки, любов і турбота. Можливо, що ніжні дотики і ласкаві слова доставлять вам ні з чим не порівнянне задоволення.