пятница

Епідуральна анестезія: 50 років без болю

Автор: Ануфрієва Алла


В кінці XIV століття шотландка Евфанія Мак-елайнт була спалена на вогнищі за спробу усунути біль породіллі. Cейчас, на початку XXI століття, той або інший метод знеболення використовують при появі на світло кожного второго-третьего немовляти




«У болезнех будеши родити чаду», — так написано в Біблії. Цілі сторіччя ці слова з Книги буття були незаперечним законом для народжуючих жінок. Адже болі при пологах послані Богом, і будь-яка спроба ослабити їх — гріх.
В кінці XIV століття шотландка Евфанія Мак-елайнт була спалена на вогнищі за спробу усунути біль породіллі. Cейчас, на початку XXI століття, той або інший метод знеболення використовують при появі на світло кожного второго-третьего немовляти.
Родові болі — одні з найінтенсивніших болів, які існують. Недивно, що у всі часи люди намагалися знайти способи їх полегшити. Здійснювалися особливі магічні обряди, готувалися спеціальні відвари. В середні віки, наприклад, для цієї мети використовували настій макових головок або алкоголь. Зрозуміло, що результатом подібного знеболення були сонливість породіллі і втрата самовладання. Це зовсім не сприяло швидкому і вдалому дозволу від тягаря. В середині XIX століття професор Сімпсон з Шотландії вперше використовував під час пологів наркоз — спочатку ефірний, а трохи пізніше — хлороформный. Останній дійсно добре знижував больові відчуття в пологах. Саме під таким наркозом народжувала в 1853 році англійська королева Вікторія, а пізніше і пані Рузвельт, мати американського президента. Проте, дуже швидко сталі очевидні і недоліки даного методу. Частина хлороформу проникала в кров дитини і усипляла, душила його. Тільки деяких з дітей, що заснули, вдавалося повернути до життя, і від такого небезпечного методу довелося відмовитися.
На зміну тривалому наркозу прийшли ін'єкції новими лікарськими препаратами, і, нарешті, з середини XX століття в акушерській практиці почали застосовувати метод перидуральной (або епідуральною, що одне і те ж) анестезії.
Біль, що виникає у момент пологів, мобілізує всі системи життєзабезпечення. Вона немов переводить весь організм на екстрений режим роботи. Проте у ряді випадків сильний біль діє з точністю до навпаки. Вона може дискоординировать пологову діяльність. Тоді сутички стають різними по силі, за тривалістю, а нормальний перебіг процесу пологів порушується. При сильній больовий импульсации включається і емоційний чинник. Жінці стає неможливо терпіти часті, тривалі сутички. Від нестерпного болю вона перестає адекватно сприймати що відбувається і виконувати вказівки акушера, може навіть знепритомніти.
Із застосуванням епідуральної (ЕА) анестезії помітно зменшилася кількість ускладнень в пологах. До того ж, тепер стало можливим народити жінкам з пороком серця, з міопією високого ступеня. Ще п'ятдесят років тому народжувати з такими захворюваннями було протипоказано.
Дуже важливо, що сучасні препарати, використовувані при ЕА, створюються з урахуванням інтересів дитини і не володіють депресивною дією. Концентрація препарату, що потрапляє в кров, настільки мала, що не надає токсичної дії на новонароджену. Дитина уникає наркотичної (наркозною) депресії і народжується з нормальним тонусом, диханням, серцебиттям і іншими найважливішими життєвими показниками.

Складність методу
Суть методу полягає в тому, що анестезіолог повинен спеціальною голкою потрапити в перидуральное простір хребта, для того, щоб ввести туди спеціальну (ненаркотичне) речовину, яка заблокує і вимкне зону чутливості больової импульсации.
Якщо знеболюючий препарат вводять жінці, що народжує самостійно, це називають анальгезією. Якщо ж мова йде про оперативних пологах і повній відсутності чутливості, то в цьому випадку говорять про епідуральну анестезію.
У обох випадках метод пункції однаковий. Різна тільки концентрація речовини, що вводиться, і час його введення. Дози, що вводяться породіллі при анальгезії, не впливають на її рухову активність. Є сучасні препарати, після введення яких жінка навіть може ходити. При операції дози анестетика вище: породілля не може підняти ноги, поворушити ними. Але менше ніж через добу всі рухові функції відновлюються.
У самостійних пологах, що тривають до 24 годин, препарат може вводитися дозований і багато разів за допомогою катетера. Під час операції кесарева перетини препарат вводиться один раз, і термін його дії розрахований тільки на час проведення операції, звичайно це 35—40 хвилин.
Епідуральна анальгезія принципово не впливає на скоротливу здатність матки і на пологову діяльність. Проте застосовують її тільки тоді, коли почалося відкриття шийки матки і встановилися регулярні сутички. Після знеболення жінка відчуває сутички як звичайну напругу м'язового органу. Болів при цьому немає. Породілля може спокійно відпочивати, дрімати, міняти положення тіла, випробовуючи тільки дискомфорт. Перідуральная анальгезія надає позитивний ефект на родовий акт. Декілька швидше йде розкриття шийки матки, коротшає перший період пологів. А в другому періоді, коли йде просування головки по родових шляхах, завдяки ЕА знімається спазм м'язів тазового дна, що сприяє плавнішому і м'якшому просуванню плоду.
Якщо жінка починає народжувати під анальгезією, а пологи з якоїсь причини не йдуть, то лікар бере анестетик іншої концентрації, вводить його з необхідною швидкістю через катетер, і жінка в ясній свідомості шляхом операції кесарева перетини проводить на світло здорової дитини.

Пункція сама по собі досить хвороблива процедура, оскільки використовується голка великого діаметру. Тому перш за все проводять анестезію шкіри і підшкірної клітковини. Жінка у момент уколу відчуває тільки тиск в області спини, а болю не відчуває.
У момент операції больова чутливість також відключена. Жінка може відчувати, що з нею щось роблять, наприклад, натискають на живіт, але не більш того.
Після народження дитини, коли відновлюється чутливість, можлива поява болю в поясниці. Найімовірніше, це пов'язано з тим, що голка в процесі пункції пошкодила зв'язковий апарат хребта. Ніяких функціональних порушень це пошкодження не несе, за винятком неприємних відчуттів.

Буде боляче?
Є медичні, акушерські свідчення. Це дискоординация пологової діяльності, нерівномірне розкриття шийки матки, гистозы і токсикоз вагітних.
Серед соматичних свідчень — пороки серця, міопія високого ступеня, гіпертонічна хвороба і хвороби нирок. Але у будь-якому випадку для проведення ЕА необхідна згода жінки. Адже сумніви і страхи перед можливими ускладненнями бувають настільки сильними, що вагітні бояться йти на цей крок. Анестезіолог обов'язково розмовляє з кожною жінкою, роз'яснюючи як всі позитивні ефекти, так і можливі небезпеки і невдачі при проведенні ЕА.

Які протипоказання?
У їх числі захворювання центральної нервової системи, серйозні порушення в області хребта (сколиозы і лардозы високого ступеня), які можуть ускладнювати процес розповсюдження анестетика, гнійничкові ураження шкіри спини в області пункції, ну і найголовніше — некоррегированная гіповолемія (зниження об'єму циркулюючої крові).
Якщо у жінки є серйозні порушення згортаючої системи крові або порушення ритмів серця, це також послужить перешкодою для ЕА.

Загальне знеболення і епідуральна анестезія. Чи можна їх порівнювати?
Ці два методи знеболення не можна протиставляти. При операції кесарева перетини вони обидва мають право на існування. Для кожного з цих методів існують свої свідчення і протипоказання.
ЕА вимагає ретельної і досить тривалої підготовки. До того ж препарат, що вводиться в епідуральний простір, не діє вмить: для того, щоб відбулася повна блокада нервових закінчень, повинно пройти якийсь час (у кожної жінки воно індивідуальне). Тому в екстремальних умовах, коли потрібне термінове хірургічне втручання, застосовують загальну анестезію.