пятница

Відпустка для колобка

Автор: Далецкая Вероника

Як відомо, під час вагітності лікарі радять по можливості менше працювати, нервувати і більше спати, займатися улюбленими справами і думати про хороший. Тільки про хороший! Але як слідувати цим мудрим радам, якщо ви працюєте, ведете господарство і ще виховуєте старшу сестричку, того, хто росте в животі? Так і проходять всі дев'ять місяців в метушні, турботах по будинку і думках про роботу. А не чи краще, поки у вас є можливість, закинути на недельку-другую поділа і використовувати останній шанс — поїхати у відпустку? Відпочинок під час вагітності — захід особливий, до нього треба підійти з усією відповідальністю. Вашій увазі — ради акушера-гінеколога жіночої консультації пологового будинку № 32.


Під час нормальної протікаючої вагітності рекомендується планувати відпочинок в проміжку між 12 і 30 тижнями. Ці обмеження пов'язані з тим, що до 12 тижнів відбувається закладка органів і систем дитини, а в останніх 10 тижнів — на матку і на всі системи організму (кровеносную, лімфатичну і ін.) лягає максимальне навантаження. Крім того, це час стрімкого зростання плоду. Отже на цих термінах вагітним показаний щадний режим.
Але повернемося до відпочинку. Як правило, перш, ніж добре відпочити, до цього місця треба добратися. І найчастіше майбутніх мам хвилює питання про безпеку перельотів. При нормальному перебігу вагітності політ на літаку не повинен принести шкоди, тому якихось особливих заборон в цьому питанні немає. Переїзди з відпочинком під час шляху не перешкодять нормальному перебігу вагітності.
Але є ряд ситуацій, коли слід постійно знаходитися під спостереженням лікаря. Так, кожне хронічне захворювання має свої критичні терміни, в які воно може загостритися. Наприклад, хронічний пієлонефрит найчастіше загострюється після 20-го тижня вагітності, коли зростає навантаження на кровоносну систему, на нирки і серце. А фетоплацентарна недостатність, яка, на жаль, останнім часом зустрічається достатньо часто, не любить різкої зміни клімату. Тому так важливо, збираючись виїхати з міста, порадитися з лікарем. До речі, якщо у жінки в минулу вагітність були якісь проблеми, їй слід залишатися під наглядом лікаря в критичний період справжньої вагітності.
Ну і звичайно, майбутнім мамам слід вибирати спокійний відпочинок. Так, пані в положенні не рекомендується кататися на гірських і водних лижах, займатися дайвингом. А ось просте плавання, навіть аквааеробіка під спостереженням інструктора, навпаки, дуже корисні. До речі, різка зміна клімату за умови нормальної протікаючої вагітності не протипоказана.
Плануючи відпочинок, відмовіться також від поїздок в гори — розряджене повітря шкідливе і вам, і малюкові. Не потрібно їхати і в екзотичні країни. Відправляючись туди, слід робити щеплення, а це небажано у вашому положенні. І, нарешті, забудьте про тури «галоп по европам». Ваше дозвілля не має бути утомливим, тому краще, якщо він пройде в одному місці з невеликою кількістю екскурсій.
Якщо ви їдете на машині або поїзді, прагніть не сидіти довго, міняйте положення тіла. Пояс безпеки слід застібати нижче за живіт. У літаку постарайтеся зайняти місце попереду, у проходу, щоб у разі потреби можна було швидко дійти до туалету. І пам'ятаєте, що тривалі перельоти можуть негативно позначитися на вашому стані, так що поїздки на край світу вам протипоказані.
Під час подорожі краще не змінювати звичного графіка життя, продовжувати правильно харчуватися. Після прибуття на місце дізнайтеся адресу лікарні або довколишньої клініки і обов'язково захопите з собою в поїздку свою карту або, якщо лікар її не віддасть, наприклад, її ксерокс.
По міжнародних правилах страхування звичайна страховка включає випадки, пов'язані з вагітністю, але тільки до терміну 12 тижнів. На жаль, останнім часом більшість російських компаній взагалі відмовилися від страхування випадків, пов'язаних з цим, пояснюючи своє рішення тим, що витрати не покриваються, і вони залишаються в збитку. Досвід компаній показує, що випадки ускладнень течії вагітності, пов'язані з перельотом і зміною звичного кліматичного поясу, не так вже рідкісні. Тому в Росії спеціальної страховки для майбутньої мами немає, а все, що пов'язане з вагітністю, розглядається страховими компаніями в індивідуальному порядку.
Не забудьте узяти з собою
Якщо ви вирішили відпочити, не забудьте захопити з собою похідну аптечку, в якій мають бути наступні лікарські засоби:
седативные препарати (валеріана, гліцин)

спазмалитики (но-шпа, магнезія, Магне В6, свічки з папаверином)

анальгетики. Вибирати їх варто з розрахунку на свій звичайний тиск. Якщо у вас гіпотонія, то варто користуватися препаратами з кофеїном, наприклад, цитрамоном. Якщо ж тиск зазвичай підвищений, зупините свій вибір на препаратах типу папаверину

на випадок виникнення кровотечі можна запастися Вікасолом

комплекс полівітамінів

засоби, застережливі розлади шлунково-кишкового тракту.


До речі, медична страховка завжди входить у вартість туру (за рідкісним виключенням) і складає в середньому $1 в добу, із страховим покриттям $ 15 000 — $ 30 000 залежно від компанії, яка вас страхує. Але за додаткову плату можливе підвищення суми страхового покриття. Окрім стандартних умов в страховці обмовляються і можливі страхові випадки, характерні для кожної конкретної країни. Наприклад, в Єгипті — це поріз об корали або укуси риб, а в Андоррі — страховка, пов'язана з катанням на гірських лижах, зі сходом сніжної лавини.
З авіакомпаніями теж не все просто. Перш ніж купити квиток, поцікавтеся, за яких умов вас пустять на борт. Приведені в матеріалі таблиці допоможуть вам зорієнтуватися відносно авіації до вашого «цікавого» положення.
Але відпочинок — це не обов'язково поїздка за кордон. У нашій країні і ближньому зарубіжжі є маса прекрасних місць, так що розглянете і ці варіанти. Ось декілька ідей вам на замітку: круїз на теплоході, наприклад, по Волзі по маршруту Моськва—астрахань або відпочинок на побережжі Криму — теплий клімат і велика кількість фруктів у вашому положенні дуже корисні. А російські озера типу Селігера! Великий плюс такого відпочинку — красиві види, гриби і ягоди у відповідну пору року і чудове повітря! Та хіба мало в Росії знайдеться красивих куточків? Головне — зважитися на подорож.