пятница

Якщо ви завагітніли... у травні

для захисту очей від зовнішніх дій (грязі, пил, пилки і, звичайно ж, сонця) в перші тижні вагітності бажано носити сонцезахисні окуляри.

Аристократична блідість
Саме навесні у багатьох жінок в перші шість тижнів вагітності шкіра стає хворобливо блідою. Все це витрати збільшення гормонів, які відповідають за збереження вагітності. Одним з «побічних» ефектів їх дії є тимчасове порушення кровопостачання кліток шкіри, що і провокує «аристократичну» блідість. Не турбуйтеся, через деякий час ваш організм звикне до гормонального фону, що змінився, і здоровий колір особи відновиться. А поки «пожвавте» його за допомогою масок зі свіжих овочів і фруктів. І найголовніше, не намагайтеся виправити ситуацію за допомогою сонця. Загар не позбавить вас від цієї проблеми. Вагітність підсилює дія ультрафіолетових променів. Пігмент меланін при цьому виробляється нерівномірно. Ви ризикуєте покритися пігментними плямами. Щоб захистити особу, регулярно користуйтеся кремами з сонцезахисними фільтрами.

Все квітне і пахне!
На травень доводиться період цвітіння таких дерев і чагарників, як вільха, верба, ліщина, береза, дуб, ясен, тополя, верба, клен. Їх пилок є сильним алергеном. У жінок, схильних до алергії, ці реакції на тлі вагітності можуть значно посилитися. Відсутність зелені в місті не захищає від пилкової алергії. Навпаки, у жителів мегаполісу поліноз зустрічається в 6 разів частіше, ніж у «селян».
Для зняття алергічних симптомів в період вагітності бажано використовувати антигістамінні препарати місцевої дії: краплі, мазь, гель, спрей. Провітрюючи кімнату, закривайте вікно вологим Марлеєм або тюлем. Бажано якомога частіше мити голову, оскільки саме у волоссі осідає найбільша кількість пилку. Споживання продуктів з властивостями перехресних алергенів може викликати посилення алергічних симптомів. Тому при алергії до пилку дерев і чагарників слідує на час їх цвітіння, в даному випадку до початку червня, виключити зі свого раціону горіхи, фрукти, зростаючі на деревах і чагарниках, моркву, петрушку і селеру.

Тиск
У першому триместрі вагітності майбутня мама найбільш чутлива до перепадів атмосферного тиску. Щоб уникнути неприємностей, необхідно звести до мінімуму чинники риски: виключити з раціону продукти, що містять кофеїн, звести до мінімуму споживання солі, більше рухатися (якщо немає загрози викидня), стежити за своєю вагою, дотримувати питний режим (до 1-1,5 літрів в добу) і спати не менше 8-10 годин в день. Увага: більшість препаратів для нормалізації тиску в період вагітності протипоказані. Призначати їх повинен тільки лікар. Але у жодному випадку не можна пускати на самоплив підвищення тиску. Гіпертонія під час вагітності може супроводитися затримкою рідини, багатоводдям і браком кисню у плоду. За даними Усесвітньої організації охорони здоров'я, у майбутніх мам артеріальний тиск в нормі повинен не перевищувати 130/85 мм рт. ст. Якщо тиск регулярно підвищується до відмітки 140/90 мм рт. ст., необхідно встати на облік до кардіолога.

Косметолог під забороною
Весной багато жінок починають активно наводити красу. Але з настанням вагітності, особливо в перші дванадцять тижнів, не рекомендуються такі процедури, як всілякі пилинги (особливо хімічний і пилинг фруктовими кислотами), видалення шкірних утворень (родимок, бородавок, папілом), дермобразии, а також процедури, які пов'язані з шліфовкою шкіри, і криомассаж. Всі вони ушкоджують верхній шар епідермісу. В результаті, коли цей шар шкіри оновлюється, він має схильність до гіперпігментації. А сезонне збільшення інтенсивності ультрафіолетового випромінювання значно підвищує ризик виникнення побічних ефектів. Виключення - форс-мажорні обставини, наприклад, ви сколупнули родимку, вона кровоточить і її треба видалити.

Бережіть «дзеркало душі»
У перші тижні вагітності із-за різкої зміни гормонального фону збільшуються навантаження на круговий і радіальний м'язи ока. Тому постарайтеся в цей період не піддавати ока надмірному навантаженню. Замість того, щоб перед сном дивитися телевізор або читати книгу, - полежите, закривши очі. А для захисту очей від зовнішніх дій (грязі, пил, пилки і, звичайно ж, сонця) в перші тижні вагітності бажано носити сонцезахисні окуляри. Якщо вони правильно підібрані, то не тільки уловлюють ультрафіолетові промені, але і захищають від пошкоджень очної оболонки і сітківки очного дна. Увага: в період вагітності бажано носити окуляри з скла або поликарбонатного пластика.