пятница

Якщо Ви завагітніли в квітні

Автор: Баурова Наталія


Cтарайтесь уникати протягів. Якщо ж вас продуло, знімати м'язові і суглобові болі бажано за допомогою компресів з лікарських трав
Обережно: анемія!

На весну доводиться пік гіповітамінозу. Вагітність, що наступила на його фоні, часто супроводиться залізодефіцитною анемією. Нормальний рівень «заліза» в крові визначається змістом гемоглобіну: його нижня допустима межа складає 110 міліграм/л. Недолік кисню в організмі малюка може пригнічувати розвиток його імунної системи. З цієї причини у анемічних мам, як правило, народжуються слабкі і сприйнятливі до різних інфекцій діти. Регулярно здаючи кров на гемоглобін, ви забезпечите себе від подібного роду проблем. Лікар вчасно відмітить його зниження і прийме заходи. У раціоні майбутньої мами мають бути щодня присутніми свіжовичавлені соки, зокрема буряковий, гранатовий, а ще яблука, морква, гарбуз, зелень, печінка, м'ясо, а також пшоняна і гречана крупа. Для профілактики і запобігання анемії корисні відвари з лопуха, живокосту, листя малини, волошки, глоду, хмеливши і плодів шипшини. Заварити ці рослини можна як разом, так і окремо:
200 грама подрібненої сировини покласти в емальовану каструлю, залити 1 літром холодної води, довести до кипіння і тримати на слабкому вогні ще 10 хвилин. Потім остудити і процідити. Відвар приймається по одному стакану вранці до сніданку і увечері після вечері.
Алергія

Організм майбутньої мами в перші тижні вагітності, як ніколи, схильний до алергічних реакцій. Основним алергеном є пилок рослин. А для розвитку симптомів дихальної алергії достатньо одного вдиху «зараженого» пилком повітря. Небезпеку представляють і добрива, якими в надлишку посипають газони і пташине пір'я. Приймати антигістамінні препарати в першому триместрі вагітності слід з особливою обережністю. Тому якщо ви відмітили у себе симптоми алергії - не відкладайте візит до алерголога. Лікар за допомогою спеціальних тестів встановить алерген і призначить щадне лікування.
Мігрень

У перші тижні вагітності у майбутньої мами зменшується вироблення сератонина (хімічної речовини головного мозку, безпосередньо пов'язаного з головним болем). В результаті у жінок, страждаючих нападами мігрені, головні болі можуть стати регулярнішими. Як бути, адже мамам небажано приймати більшість болезаспокійливих препаратів до тих пір, поки не сформувалася плацента. Тому в першому триместрі вагітності боротися з мігренню бажано народними засобами. У початковій стадії зняти напад мігрені допоможе сік чорної смородини або калини, краще всього свіжовичавлений. Аналогічною дією володіє відвар з «звіробою продірявленого». 1 столову ложку сухої трави залити стаканом окропу, 10 хвилин кип'ятити на слабкому вогні, потім закрити кришкою і наполягати 30 хвилин, пити по 1-2 їдалень ложки, перед їжею. Також допомагає зняти напади головного болю масаж голови: подушечками пальців масажуйте голову обертальними рухами, починаючи від лоба і до потилиці.
Особливості догляду за шкірою

Вагітність - велике випробування для шкіри. Різка зміна гормонального фону викликає гіперфункцію сальних залоз і посилення вироблення шкірного сала. Зайвий жир скупчується в порах і закриває їх, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій і утворення запальних процесів. А підвищена вологість повітря ще більше посилює ситуацію. Навіть у жінок з сухою шкірою можуть з'явитися прищі і сальний блиск. В цьому випадку необхідно регулярно (1-2 рази на тиждень) очищати шкіру за допомогою спеціальних масок і скрабов. Вибираючи косметичні засоби, необхідно враховувати можливу зміну типу шкіри.
Якщо на руках шкіра обвітрилася і порепалася, побалуйте її лікувальними примочками і ваннами. Для цього заварите крохмаль, негустий, як для киселю. І потримаєте руки в цьому розчині 15-20 хвилин, тільки ванна має бути помірної температури (приблизно 38-39 градусів). А потім нанесіть на руки вітамінну мазь або вітамінний крем - Радевіт, Бепантен.
Протяги

У перші тижні вагітності із-за різкої зміни гормонального фону і природного зниження імунітету банальний протяг може викликати сильні м'язові і суглобові болі. При цьому більшість знеболюючих і розігріваючих мазей застосовувати в перші тижні вагітності не рекомендується. Cтарайтесь уникати протягів. Якщо ж вас продуло, знімати м'язові і суглобові болі бажано за допомогою компресів з лікарських трав: листя малини, кульбаби, квіти ромашки. Складену марлю змочити в настої з цих рослин і прикласти до хворого місця на 10-15 хвилин.