пятница

Маю право!

Автор: Баурова Наталія


З одного боку, вагітність - це час суцільних обмежень: не можна палити, вживати алкогольні напої, піднімати тяжкість, займатися деякими видами спорту, нарешті, нервувати! Але, з іншого боку, у майбутньої мами є безліч привілеїв. І щоб дев'ять місяців очікування здалися вам найпрекраснішим періодом в житті, ми розповімо вам про ваші права і про те, як ними скористатися

У поліклініці
Право на: Обслуговування поза чергою.
Як користуватися: Як правило, в поліклініках є дві черги: загальна і пільгова. Право на пільгове обслуговування мають інваліди, ветерани ВОВ і вагітні жінки. І абсолютно неважливо: помітно ваше цікаве положення таким, що оточує чи ні. Пільгова черга, як правило, значно коротше і рухається «через одного». Замість того щоб терпляче стояти декілька годин в загальній, а потім декілька днів мучитися від болів в спині і ногах, з незворушним виразом обличчя підійдіть до потрібного вам кабінету і поцікавтеся, хто останній по пільговій черзі. Якщо пільгової черги немає, загляньте в кабінет лікаря і поцікавтеся, може він вас прийняти прямо зараз або через декілька чоловік. На обурені вигуки із загальної черги парируйте: «Пробачите, мені не можна чекати! Я вагітна». Для переконливості можна додати про погане самопочуття і сильний токсикоз.
У інституті
Право на: Індивідуальний графік відвідин занять і дострокову здачу сесії. Всі лабораторні роботи, що пов'язані з шкідливим виробництвом або проходять в небезпечних цехах, ви маєте право здавати теоретично, на підставі даних, отриманих однокурсниками. Крім того, вас не мають права відрахувати. А якщо ви член профспілки, то маєте право на матеріальну допомогу.

Як користуватися: Щоб оформити індивідуальний графік відвідин занять, необхідно написати заяву на ймення декан факультету, підкріпивши його довідкою, підтверджуючою вашу вагітність. Якщо передбачуваний термін пологів потрапляє на час сесії, ви можете написати заяву про до-
терміновій її здачі. У деканаті вам призначать індивідуальний розклад іспитів і заліків. Основна складність полягає в тому, що в більшості учбових закладів індивідуальний графік іспитів призначають тільки в тому випадку, якщо ви встигли отримати допуски «по всіх предметах» і здати всі необхідні лабораторні і практичні роботи. Тому останні теми вам доведеться вивчити самостійно. Складаючи іспити по індивідуальному графіку, ви, у разі невдачі (двійки), маєте право перездавати цей предмет разом зі всіма однокурсниками в період основної і «хвостової» сесії. Для звільнення від лабораторних робіт, пов'язаних з шкідливим виробництвом, необхідно принести на кафедру довідку від лікаря, завірену в інститутській поліклініці або медпункті. При загрозі відрахування ви на підставі довідки, підтверджуючої вашу вагітність, маєте право оформити академічну відпустку. Якщо ви є членом студентської профспілки, то обов'язково повідомите голову профспілкової організації про свою вагітність. Якщо у вас виникнуть які-небудь проблеми з адміністрацією Вузу, то профспілкова організація допоможе вирішити конфлікт. Крім того, можна звернутися в профспілковий комітет з проханням надати матеріальну допомогу, у зв'язку з народженням дитини. Розмір матеріальної допомоги визначає голова профспілки. Як правило, це від одного до десяти розмірів стипендії.

На роботі
Право на: Переклад на безпечну для здоров'я і менш важку роботу із збереженням середнього заробітку по колишній роботі. Вас не мають права звільнити незалежно від терміну вагітності і увязнених раніше договорів, навіть якщо термін його закінчився до моменту настання вагітності. Виняток становлять випадки повної ліквідації підприємства. У цьому варіанті адміністрація зобов'язана виплатити майбутній мамі компенсацію по заробітній платі і
сплатити декретну відпустку. За 70 календарних днів до пологів (у разі багатоплідної вагітності за 84 календарних дня) ви маєте право піти в оплачувану декретну відпустку. Крім того, майбутня мама має право узяти чергову відпустку (якщо він їй покладений) в будь-який слушний для неї час, а не згідно графіку відпусток.
Як користуватися: Для перекладу на іншу менш небезпечну для здоров'я роботу необхідно принести у відділ кадрів довідку, підтверджуючу факт вагітності і написати відповідну заяву. До рішення питання про надання вам іншої роботи, що виключає дію несприятливих виробничих чинників, ви маєте право на звільнення від роботи із збереженням середнього заробітку, включаючи оплату всіх пропущених внаслідок цього робочих днів. Декретна відпустка оформляється також у відділі кадрів на підставі особистої заяви і лікарняного листа. У разі звільнення необхідно повідомити працедавця про свою вагітність, підтвердивши свої слова відповідною довідкою. Якщо адміністрація наполягає на звільненні - необхідно поводитися з відповідним позовом до суду.

У гуртожитку
Право на: Поліпшення житлових умов. По медичних нормах з 16 тижнів вагітності вам має бути надана окрема кімната, з вікном, батареєю центрального опалювання, двома розетками і радіо. Крім того, ваша житлоплоща повинна розташовуватися поблизу холодильника (якщо його немає в кімнаті), телефону, туалету і душу. Також адміністрація не має права відмовити вам в проханні про переселення на нижчі поверхи, якщо в гуртожитку відсутній ліфт. Крім того, вагітну жінку не повинні привертати до суспільно-корисної праці: заклеюванню і миттю вікон, чергуванню на кухні, прибиранню місць загального користування і нічним чергуванням.
Як користуватися: Для поліпшення житлових умов вам необхідно написати заяву на ймення керівник організації, що надала вам гуртожиток (ректора учбового закладу, якщо гуртожиток вам надається учбовою організацією, або директори підприємства, якщо гуртожиток належить підприємству, де ви або ваш чоловік працюєте). З підписаною заявою і довідкою від лікаря, підтверджуючою факт вагітності, необхідно звернутися до адміністрації гуртожитку. Будьте готові до того, що, як тільки представникам адміністрації гуртожитку стане відомо про ваше цікаве положення, вам можуть відкрито натякати, щоб ви підшукували собі інше місце проживання. Насправді неприязнь админимистрации гуртожитку викликана не патологічною ненавистю до вагітних жінок, а страхом за себе. Адже у разі перевірки з якого-небудь медичного або санітарно-гігієнічного відомства до них будуть пред'явлені додаткові вимоги по забезпеченню належних умов майбутньої матери. А більшість гуртожитків (несімейного типу) просто не в змозі забезпечити вагітній жінці навіть необхідний мінімум умов. Тому, виставляючи ті або інші вимоги, обов'язково керуйтеся не тільки власними правами, але і можливостями даного гуртожитку.
У церкві
Право на: Не стояти всю службу на ногах, сісти на лаву. Приходити до дієприкметника і робити це першою. Крім того, вагітних жінок православна церква звільняє від дотримання тілесного поста. Їм в пісні дні дозволяється споживати м'ясо, молоко, яйця і рибу.
Як користуватися: Щоб на «законних» підставах користуватися своїми правами, необхідно прийти в церкву, сповідатися і отримати благословення. Винятки становлять випадки, коли у жінки під час вагітності продовжується кровотеча. У ці дні, як і при місячних, їй не слід відвідувати храм і не можна прикладатися до святинь: цілувати ікони, хрест. При кровотечі майбутня мама повинна молитися удома. Питання про недотримання поста бажано заздалегідь обговорити зі своїм священиком і попросити у нього благословення. Але подібне звільнення не означає, що ви можете дозволяти собі непомірність в їжі. У пісні дні необхідно стежити за своїм живленням, наприклад, є пісне м'ясо. Не споживати продукти, які не є життєво необхідними: шоколад, випічку.
У літаку
Право на: Першою йти на посадку і першою покидати салон літака після приземлення. Зайняти місце в перших рядах салону, де можна витягнути ноги. Замовити «спеціальне» меню. Крім того, в багатьох авіакомпаніях існують додаткові пільги для майбутніх мам.
Як користуватися: При бронюванні квитків обов'язково повідомите про свою вагітність (у графі додаткова інформація). В цьому випадку у співробітників авіакомпанії буде час, щоб створити вам найбільш комфортні умови. Якщо ви повідомите про те, що чекаєте малюка, тільки при проходженні реєстрації, то ви зможете розраховувати лише на посадку поза чергою і місце в перших рядах. «Спеціальне» меню і додаткові пільги надаються тільки тим, хто заздалегідь проінформував адміністрацію про своє положення. І пам'ятаєте, що більшість авіакомпаній при терміні вагітності більше 20 тижнів вимагають у вагітної наявність довідки від лікаря, де вказано, що вам дозволяються перельоти.
У поїзді дальнього проходження
Право на: Місце на нижній полиці, навіть якщо у вас квитки на верхню. Також майбутня мама має право просити про зміну купе, якщо воно, наприклад, розташовується поряд з туалетом.
Як користуватися: При посадці повідомите провідника про свою вагітність, підкріпивши слова довідкою з жіночої консультації. Якщо провідник посилатиметься на відсутність місць або пропустить ваші прохання мимо вух - сміливо звертайтеся до начальника поїзда. У поїздах дальнього проходження завжди є броньовані місця, які вам зобов'язані надати. Правда, якщо у вас квитки на плацкартне місце, а броньовані місця знаходяться в купе, вам доведеться доплатити різницю у вартості квитків.
У Загсі
Право на: Одруження поза чергою. Без випробувального терміну або з скороченим варіантом. Крім того, вас не мають право розводити без вашої згоди.
Як користуватися: Для одруження поза чергою при подачі заяви повідомите співробітника Загсу про своє положення і пред'явите відповідну довідку з жіночої консультації. Але майте на увазі, що користуватися правом на «позачергове» одруження ви можете тільки в своєму районному Загсі і того дня, який надасть вам адміністрація. Як правило, це буденні дні. Якщо ж ви вже заміжній і чоловік наполягає на розлученні, а вас по якихось причинах дане положення справ не влаштовує - необхідно надати в ЗАГС довідку про вагітність.
У пологовому будинку
Право на: Безкоштовні пологи.
Як користуватися: Чекайте сутичок і їдьте у вибраний пологовий будинок. Якщо вже почалася інтенсивна пологова діяльність, вас зобов'язані прийняти в будь-якому пологовому будинку абсолютно безкоштовно. Бажано відправлятися на власному транспорті, оскільки працівники «швидкої» за відсутності відповідного контракту можуть відмовитися вести вас у вибрану вам клініку і доставлять в найближчий районний пологовий будинок.