пятница

Майбутня мама? Ідиті в лазню!

Автор: Сорокина Майя . гінеколог
З давніх часів лазня була местомом, без якого себе не мислила російська людина! Тонкощі банної справи передавалися з покоління в покоління. В даний час багато традицій і особливості поведінки в лазні втрачено, а шкода. Адже якщо стихійно «увійти» до цього процесу, без достатніх знань, то можна швидше знайти проблеми, чим їх вирішити. Багатьом лікарям акушерам-гінекологам простіше заборонити майбутнім мамам ходити в лазню або сауну, чим підійти до даної «проблеми» індивідуально. На самій же справі відвідини лазні - відмінна річ для вагітних; недаремно раніше і пологи там же приймали. У цій статті ми спробуємо розповісти вам про банні правила, щоб ви могли отримати задоволення і користь від цього процесу

На сучасному світі ми отримуємо дуже багато інформацію, яку не встигаємо переробити, і вона відкладається в наших енергетичних структурах, викликаючи стомлення і хвороби. Основне, що робить лазня, - виводить ці надлишки, з чим і пов'язаний її оздоровлюючий ефект.

Насамперед, приходивши туди, ми обполіскуємо себе, як би змиваємо все чуже, поверхневе і зайве. Далі в жаркій атмосфері парною, в стані потовиділення і інтенсивного дихання, ми мимоволі стимулюємо вихід інформації.

Віники пожвавили тіло, розгонять по ньому енергетичні потоки, розкривають зони «застою». Уміло ними користуючись, можна оздоровити найглибші області. Натираючи тіло злитиму, ви очищаєте пори і шкіру, ініціюєте процес витягування енергії назовні. Мед, нанесений на шкіру, чудово живить і відновлює її; проте потрібно бути обережним, особливо, якщо ви схильні до алергічних реакцій!

Прохолодний душ або басейн після лазні продовжують процес активізації організму і видалення інформації шар за шаром.

Гарячий чай з медом і лимоном теж допомагають виводити все зайве з внутрішніх органів через кровеносную, мочевыделительную і потову системи. Що стосується вагітної, та присутність в лазні готує її до тих станів, які вона випробовуватиме в пологах. Тренує дыхательную, кровеносную системи, покращує кровопостачання плаценти, запобігає її передчасному старінню - все це служить профілактикою внутріутробної гіпоксії плоду і гестозов (набряки, підвищення тиску, білок в сечі), знімається підвищений тонус матки.

Найактивніше на заняття в лазні відгукується кровоносна система. Добре «опрацьовується» шкіра (профілактика розтяжок), м'язи, внутрішні органи, кістки і сухожилля. Грамотно запарені віники додають ефект і від аромату зелені, від масажу клейкими листочками. Під впливом лазні шкірні захворювання, такі як кропив'янка, дерматотоксикоз, свербіння та інші, під час вагітності можуть регресувати або повністю зникати.

У лазні зміцнюється і імунна система, відступають простудні захворювання, грип, ОРВІ. При застосуванні ефірних масел або настоїв (евкаліпт, пом'ята) відбувається інгаляція дихальних шляхів, йде природна санація. Відмічено, що у вагітних, що відвідували баню, під час пологів значно рідше виникали болі, що вимагають прийому спазмолітиків і анальгетиків. Це відбувається із-за збільшення еластичності зв'язкового апарату, зниження надмірної м'язової напруги, позитивного впливу лазні на вегетативну нервову систему і психіку.

Відомо, що приблизно 1/3 частина жінок страждає під час вагітності від варікозного розширення вен і викликаних цим захворюванням ускладнень. При відвідинах лазні ці проблеми до певної міри зникають, що пов'язане з підвищенням тонусу судинної стінки. Після пологів у таких жінок значно рідше виникають кровотечі і загальна крововтрата в їх процесі помітно нижче. Для м'якого входження в банний процес краще відвідувати російську парну: невисока температура (80-85оС) і висока вологість (на відміну від сухої пари в сауні) сприяють швидкому потовиділенню при хорошому самопочутті! Ефекту російською парною можна добитися і в сауні - просто зменшите температуру і більше піддайте води на камені. Сухе повітря несприятливо впливає на дихальні шляхи, висушуючи слизову оболонку.

Як довго знаходитися в парній, скільки разів туди заходити, як відпочивати або охолоджуватися? Вирішувати вам. Прагніть відчути, що вам комфортніше - встати під прохолодний душ, зануритися в басейн або просто посидіти на лавці. Вагітні дуже чутливі і прекрасно уловлюють бажання свого організму і самопочуття дитини.

Якщо паритися правильно, то це приносить відчуття радості, легкості, чистоти! З кожним разом організм розширюватиме діапазон реагування, шукатиме нових відчуттів; з'явиться бажання забратися у воду холодніше, посидіти в парній подовше.

Паритися можна аж до самих пологів! А відновлювати відвідини сауни, якщо ви відчуваєте себе добре, має сенс вже через 1,5 місяця після народження крихти.

Для тих, хто боїться підхопити в суспільній лазні інфекції, перед відвідинами можна застосовувати бальзам «Інтісан» або спрей «Епіген». Ці засоби дозволено застосовувати під час вагітності; вони наносяться на шкіру і слизисті оболонки статевих органів і підвищують місцевий імунітет, тим самим захищають від проникнення бактерій і грибків.
Основні правила:
Голова обов'язково має бути закрита! Ідеально підійдуть спеціальні фетрові капелюхи, які продаються в магазинах і відділах товарів для лазні.
У перервах між парною обов'язково треба пити! Добре підходить для цього відвар шипшини, трав'яний чай або звичайна вода. Чим більше ви вип'єте, тим активніше відбуватиметься потовиділення, а з потім виводяться зайві солі і шлаки.
Обов'язково охолоджуйте організм після парної! Ідеально, звичайно, для цього зануритися в басейн, причому бажано з головою - ви відразу відчуєте, як відступає тяжкість.
Не «пересиджуйте» в парній! Краще зайти кілька разів, ніж один раз сидіти довго і вийти з поганим самопочуттям.
Добре відвідувати лазню разів на тиждень, присвячуючи цьому достатньо часу, щоб розслабитися і насолодитися цим дивовижним процесом!
Обов'язково одягайте в лазні гумові тапочки (і не знімайте їх в парній) і на полку стеліть власний рушник або підстилку.
Якщо ви вперше відвідуєте лазню «в положенні», краще це робити в спеціальних групах для вагітних під керівництвом інструктора, щоб уникнути ускладнень!

Сауна для грудничка
Якщо говорити про відвідини лазні мамами з грудними дітьми, то, поза сумнівом, для жінок, які ходили туди під час вагітності, має сенс продовжувати це і після пологів. Там відбувається швидке і ефективне відновлення після пологів; відвідини лазні допомагають молодій мамі вирватися з круга побутових справ, якісно відпочити.
Крім того, сауна викликає збільшення лактації у годуючих матерей, що наголошується приблизно в 80% випадків.
Груднічки ж в повному захваті від спілкування один з одним, від великої кількості вражень і приємних відчуттів. Чергування парною з купанням в басейні - ідеальна комбінація для мам і малюків!
Складніше йде справа з жінками, які вирішили відвідувати лазню тільки після пологів. Ним важче відчути, що відбувається з ними і їх дітьми, більше страхів. Таким мамам треба мати на увазі: щоб отримати задоволення повною мірою від парної - потрібний час.
Кому не можна відвідувати лазню?
Парна абсолютно протипоказана при всіх гострих запальних захворюваннях з підвищенням температури тіла, при епілепсії, онкологічних захворюваннях, ішемічній хворобі серця, гіпертонічній хворобі II і III стадії, бронхіальній астмі, після недавніх оперативних втручань, при ускладненій вагітності.
Ну і, звичайно, в лазню не потрібно йти, якщо... вам просто не хочеться! У будь-якому випадку перед відвідинами сауни майбутня мама повинна обов'язково проконсультуватися з лікарем акушером-гінекологом, який «веде» її вагітність і знає особливості її організму.