пятница

Якщо ви завагітніли...у червні

Як утриматися від зайвого вживання рідини в літню спеку? У подібних ситуаціях виручають свіжі фрукти або овочі. Вони не тільки містять цілющу вологу, але і клітковину, вітаміни, мінеральні речовини. Вони багаті харчовими волокнами, які сприяють нормалізації рухової функції кишечника, попереджаючи розвиток запоровши, що часто спостерігаються під час вагітності.
Невесела молочниця

Дрожжеподобниє гриби роду Candida входять до складу нормальної мікрофлори людини і зазвичай не викликають захворювання. Збудник молочниці - Candida albicans (Кандіда біла) - починає активно розмножуватися при створенні сприятливих умов. У перші місяці вагітності організм жінки перебудовується, рівень жіночих статевих гормонів підвищується, вагінальне середовище стає кислішим, що дуже підходить кандиді. Гормональні зміни в організмі ведуть і до місцевого зниження клітинного імунітету, активності лейкоцитів, що також сприяє посиленому розмноженню грибка. Та і тепла погода значно збільшує вірогідність «повернення молочниці». Загалом, якщо ви коли-небудь страждали від цього захворювання, в перші місяці вагітності слід проявляти особливу обережність. Не носите синтетичну і тісну нижню білизну. Переглянете дієту: обмежте солодке, мучное, гостре, введіть в раціон бифидопродукты. Якщо уникнути молочниці не вдалося, у жодному випадку не займайтеся самолікуванням. Ряд препаратів, успішно вживаних в лікуванні кандидозу поза вагітністю, жінкам «в положенні» протипоказані. При необхідності лікар підбере вам місцеві протигрибкові препарати (свічки, креми), які не роблять негативного впливу на здоров'ї майбутньої мами і дитини.
Особливості літнього живлення

Як утриматися від зайвого вживання рідини в літню спеку? У подібних ситуаціях виручають свіжі фрукти або овочі. Вони не тільки містять цілющу вологу, але і клітковину, вітаміни, мінеральні речовини. Вони багаті харчовими волокнами, які сприяють нормалізації рухової функції кишечника, попереджаючи розвиток запоровши, що часто спостерігаються під час вагітності.
А ще в жарі у багатьох відсутній апетит. В цьому випадку повноцінний обід краще перенести на вечірній годинник, а вдень є легку їжу. І будьте акуратні: не залишайте продукти поза холодильником, особливо під прямими сонячними променями. Майбутній мамі і її малюкові необхідне виключно свіже живлення!
Комарі

В період вагітності, особливо в першому триместрі, у майбутніх мам часто виникає алергічна реакція на укуси комах. Тому, якщо ви збираєтеся на природу, необхідно підібрати захисні засоби. На жаль, мазі і креми деколи надають двояку дію. Вони, звичайно, відлякують комарів, але іноді теж викликають алергію. Особливо це стосується застосування «дорослих» засобів. Безпечна для дорослого доза токсичних речовин в період вагітності може викликати алергічну реакцію. Тому майбутнім мамам бажано користуватися засобами від комах, призначеними для дітей. У них значно нижче «доза» речовини, що діє, яка і провокує роздратування. І, звичайно, не користуйтеся простроченими засобами або з порушеною герметичною упаковкою.
І пам'ятаєте, що в період вагітності будь-які зовнішні засоби не рекомендуються для цілодобового захисту. У приміщенні бажано застосовувати електричні засоби захисту - електрофумігатори. Але будьте обережні: і на пластини електрофумігаторів іноді буває алергія.
Увага на ноги

Під час вагітності краще всього носити спеціальні колготки. І, як не дивно, особливо це актуально влітку, коли збільшується ризик виникнення набряків і варікозного розширення вен. Регулярне носіння спеціальних колготок сприяє збереженню тонусу судин, знімає навантаження з ніг, регулює кровообіг і перешкоджає появі варикозів. Колготки для майбутніх мам бувають двох видів - профілактичні і лікувальні. Профілактичні - їх ще називають масажними - забезпечують постійний мікромасаж і підтримку судин. Вони покращують кровообіг і зменшують навантаження на ноги. Профілактичні колготки рекомендуються всім вагітним жінкам, а особливо тим, хто відноситься до групи риски. А лікувальні здійснюють посилений точковий масаж, компресію в окремих зонах. Такі колготки повинен підбирати врач-флеболог. Крім того, всі колготки для майбутніх мам мають спеціальну еластичну вставку, що закриває весь живіт, - це дуже зручно. Увага: необхідно враховувати, що при регулярній шкарпетці і особливо після декількох прань масажний ефект декілька слабшає. Тому на всю вагітність вам буде потрібно не менше семи-дев'яти пар колготок.

Ендометріоз. Який прогноз?

Суть захворювання полягає в тому, що ендометрій розростається за межами слизистої оболонки матки, в різних органах і тканинах. В даний час це явище недостатньо вивчено, і існує декілька теорій його розвитку. Наприклад, ендометріоз черевної порожнини пояснюють так: фрагменти ендометрія, вельми життєздатній тканині, можуть із зворотним потоком крові під час менструації по маткових трубах потрапляти в очеревину, «приживатися» там і розростатися.

«Я хочу дитину...» Одного разу ця думка приходить в голову жінці і, розростаючись до неймовірних розмірів, затьмарює собою інші. Тепер всі дії і устремління направлені на досягнення заповітної мети. І не дай Бог що-небудь перешкодить святій мрії здійснитися! І яке ж величезне потрясіння випробовує та, яка в результаті довгих і безуспішних спроб зачати малюка чує від лікаря лякаючий висновок: «Безпліддя»... На жаль, такі випадків немало. У деяких з них причиною може бути ендометріоз. Про це захворювання розповідає акушер-гинеколог-эндокринолог, фахівець з лікування безпліддя і невиношування вагітності Олена Юріївна ПЕЧНИКОВА

Ендометріоз - надзвичайно поширене захворювання. І характерний воно для жінок саме репродуктивного віку. Само слово походить від назви слизистої оболонки порожнини матки - ендометрій. Ця тканина підкоряється гормонам, які виробляються яєчниками і є причиною менструації. Річ у тому, що ендометрій розвивається циклічно, і в середньому цикл складає 28 днів. Якщо в порожнині матки після овуляції не прижилася запліднена яйцеклітина, тобто не наступила вагітність, то через певний час ендометрій відторгається. І виявляється цей процес, як ви вже здогадалися, кровотечею. Тобто починається менструація.
Суть захворювання полягає в тому, що ендометрій розростається за межами слизистої оболонки матки, в різних органах і тканинах. В даний час це явище недостатньо вивчено, і існує декілька теорій його розвитку. Наприклад, ендометріоз черевної порожнини пояснюють так: фрагменти ендометрія, вельми життєздатній тканині, можуть із зворотним потоком крові під час менструації по маткових трубах потрапляти в очеревину, «приживатися» там і розростатися.
Тканина, що розрослася за межами матки, поводиться активно. Вона як і раніше залежить від жіночих статевих гормонів, що виробляються яєчниками. В результаті в черевній порожнині відбувається процес, що нагадує менструацію. Це виглядає як безліч внутрішніх кровоизлияний різного ступеня тяжкості.

Місця дислокації
Симптоми і наслідки захворювання залежать від того, в якому органі проросте ендометрій.
Якщо це яєчник, то з часом в нім утворюється кіста. Її, як правило, визначають під час УЗІ. Зробити ультразвукове дослідження примушують жінку періодичні болі, що тягнуть, внизу живота. Хоча патологія може і не давати ніяких больових відчуттів. Деякі жінки живуть з нею все життя, ні про що не підозрюючи.
Якщо утворення невеликого розміру, то і зачаттю, виношуванню дитини воно, швидше за все, не пошкодить. Проте найчастіше лікарі, виявивши эндометриоидную кісту при обстеженні, наполягають на її видаленні хірургічним шляхом, тому що яєчник - це швидко і постійно працюючий орган. Щоб уникнути «жіночих» проблем надалі, краще взагалі не мати в нім ніяких новоутворень, тим більше зростаючих, - таких, як эндометриоидная кіста. До безпліддя ендометріоз яєчника може привести тільки в крайніх випадках - коли кіста заповнює собою весь орган і чисто механічно перешкоджає заплідненню яйцеклітини. Або є ще інші локалізації ендометріозу.
Інший різновид захворювання - поверхневий ендометріоз, зокрема, ендометріоз очеревини. В цьому випадку його вогнища розростаються по тазовій очеревині - тканині, що вистилає порожнину малого тазу зсередини. Симптоми в цьому випадку схожі: жінка відчуває болі внизу живота. Нерідко лікарі помилково підозрюють запальний процес і призначають антибіотики. Якщо вони не допомагають, то це, швидше за все, говорить про невірний діагноз: насправді, жінка страждає від ендометріозу. Лише іноді можна «намацати» ендометріоз під час пальпації, коли дотики лікаря заподіюють жінці біль або визначаються горбки. Підтвердити або спростувати здогадку в більшості випадків можна тільки за допомогою операції лапароскопії. Вогнища ендометрія при цьому дослідженні добре видно на очеревині і піддаються хірургічному видаленню.
Ця форма захворювання найчастіше є причиною безпліддя, так званої, неясної форми. Коли у жінки немає ніяких скарг, а бажана вагітність ніяк не наступає. Справа все в тому, що ендометріоз очеревини іноді викликає сильні спаечные процеси в самій очеревині, між яєчником і матковою трубою, навколо труби і в інших місцях. Спайки чисто механічно заважають заплідненню яйцеклітини. Щоб бажана вагітність наступила, необхідно провести лапароскопію: операцію по видаленню эндометриозной тканини з очеревини шляхом посічення або випалювання - коагуляції. Для профілактики розростання вогнищ ендометріозу, як правило, проводять подальшу гормональну або фізіотерапію.
Внутрішній ендометріоз (аденомиоз) достатньо часто виявляють при УЗІ. При цій формі захворювання вогнища ендометріозу проростають в товщу м'язового шару самої матки. В деяких випадках це відбувається із-за стоншування базальної мембрани, яка страждає при абортах і інструментальних вискоблюваннях, хронічних запальних процесах ендометрія. В результаті розростання ендометрія в стінці матки відбуваються множинні міжм'язові крововиливу, які заподіюють жінці біль. З часом м'язова тканина стає грубою, втрачає еластичність і перестає скорочуватися. Це приводить до того, що менструація не закінчується вчасно. Постійні крововтрати спричиняють за собою анемію.
Втрата еластичності стінок матки чревата ще і тим, що при настанні вагітності вона не може розтягуватися, як це відбувається у здорової жінки у міру розвитку плоду. Хоча після зачаття місячні у жінки припиняються, і эндометриоидные тканини, пророслі в стінку матки, запустівають. Еластичність органу частково відновлюється.
Одна з важких форм ендометріозу - ретроцервикальний. В цьому випадку простір між шийкою матки і прямою кишкою заповнюється вогнищами ендометріозу. Симптоми цієї форми захворювання - болі під час статевого акту і дефекація, яка віддається в поясницю і пряму кишку. Хворобливе ущільнення діагностує гінеколог при огляді. Деякі фахівці, щоб побачити межі розростання вогнищ ендометріозу, роблять УЗІ. А щоб встановити, наскільки тканина розповсюдилася на сусідні органи (сечоводи, пряму кишку), має сенс зробити комп'ютерну томографію (КТ) або ядерний-магнітно-резонансне дослідження (МРТ). Операція по видаленню вогнищ ендометріозу - при цій формі захворювання - складна. Інший раз вона триває до 6 годин, оскільки в процес включено багато сусідніх органів. І, на жаль, навіть серед московських лапароскопистов-гинекологов знайдуться небагато, хто проведе її по вищому розряду.
Окрім цих форм захворювання, ендометрій може розростатися в піхві, в просвіті маткових труб, шийці матки, на рубцях після операцій і, в принципі, будь-яких інших органах і тканинах. Навіть на слизових оболонках очей!..
У атаку!
Оскільки ендометріоз - захворювання не до кінця вивчене, на жаль, абсолютно ефективних способів його лікування не існує. На сьогоднішній день відомо два методи боротьби: за допомогою гормональних препаратів і шляхом хірургічного втручання.
Відомо, що розростання вогнищ ендометріозу за межами слизистої оболонки матки залежить від менструального циклу. Як вже мовилося, з припиненням місячних, наприклад під час вагітності, эндометриоидные ходи запустівають і розростання тканини зупиняється природним чином. Суть медикаментозного лікування полягає в тому, щоб «сымитировать» вагітність. Для цього жінці призначаються гормональні монофазні контрацептиви, гестагенные препарати, які викликають штучну менопаузу. Коли медикаментозні засоби не допомагають, удаються до хірургічного втручання.
Про безпліддя
Підводячи підсумок, необхідно відзначити, що ендометріоз - це необов'язково безпліддя. Захворювання лише в деяких випадках приводить до утворення спайок, рубців і кіст, які чисто механічно перешкоджають заплідненню яйцеклітини. Крім того, розростання вогнищ ендометріозу за межами слизистої оболонки матки може супроводитися імунологічними і (або) ендокринними порушеннями у жінки, які самі по собі здатні привести до безпліддя або понизити вірогідність настання вагітності. Іноді з вини ендометріозу відбувається раннє переривання вагітності.
Є припущення, що ендометріоз, як і деякі інші «жіночі» захворювання, може бути пов'язаний з емоційно-психологічною стороною життя. Причина - серйозні, глибинні зміни внутрішнього стану. Можливо, женищина в чомусь не задоволена, відчуває себе незахищеною, недооціненою. Їй не вистачає уваги, ласки, турботи. Вона не відчуває себе жінкою в повному розумінні слова. Якраз у таких пацієнток гінекологи нерідко спостерігають клінічну форму ендометріозу. Лікування в цьому випадку не можна обмежувати медикаментозними і оперативними методами.

Пологи...у травні

Попереду літо - поїздки на дачу, відпустки і планові відключення гарячої води в міських квартирах. Всім відомо, що навіть щонайменша грязь може привести до шлунково-кишкових захворювань у малюків.

Помилкова тривога
Збільшення фізичної активності і світлового дня часто провокує виникнення помилкових сутичок. І якщо лікар поставив вам термін пологів на кінець травня - початок червня, за 3-4 тижні до пологів ви можете відчути періодичні скорочення матки. Це помилкові сутички, сутички Брекстона Хикса. Вони можуть з'являтися через 7-10 хвилин (а іноді через 4-5 хвилин) і тривати протягом 2-3 годин. Потім вони згасають. Такі сутички носять несистематичний характер, але можуть супроводитися досить сильними болями в крижах, поясниці і внизу живота. Вони не приводять до розвитку пологової діяльності, викликають дискомфорт. Справитися з неприємними відчуттями, які виникають при помилкових сутичках, допомагає тепла ванна. Якщо зануритися у воду комфортної температури на 20 хвилин, помилкові сутички або утихають зовсім, або йдуть набагато рідше. При цьому вони стають інтенсивними. Але якщо ви відмітили, що сутички знаходять регулярність і посилюються - це свідчить про початок пологової діяльності. Родові сутички завжди супроводяться розкриттям шийки матки, і їх неможливо нейтралізувати шляхом розслабляючих процедур. До речі, в травні збільшується вірогідність виникнення пологів на 3-4 тижні раніше терміну. Тому, якщо ви відмітили, що сутички з помилкових перетворилися на родові, - не відкладайте поїздку в пологовий будинок.

Одяг по погоді
Травнева погода відрізняється непостійністю: то жарко, то холодно, то дощ, то сонце! При різких скачках температури повітря у батьків виникають складнощі при виборі одягу для дитини. Часто, слідуючи приказці, що «пара кісток не ломить», вони одягають немовляти дуже тепло. Але для новонароджених дітей перегрів не менш небезпечний, чим переохолодження. Тому прагніть не кутати дитини. Вважається, що немовляти слід одягати на вулицю на одну кофту (пелюшку) тепліше, ніж себе. Визначити, не холодно і чи не жарко дитині, можна по його носу: якщо він теплий, то все гаразд, малюк одягнений правильно. Але якщо ніс гарячий або холодний, не варто чекати, коли дитина затурбується - почервоніє, спітніє або, навпаки, зблідне і заплаче. Слід відразу повернутися додому і переодягнути малюка.

Стерильно!
Попереду літо - поїздки на дачу, відпустки і планові відключення гарячої води в міських квартирах. Всім відомо, що навіть щонайменша грязь може привести до шлунково-кишкових захворювань у малюків. В той же час багато мам по-старому стерилізують дитяче приладдя для годування просто в киплячій воді. Але така стерилізація має масу недоліків. Найефективніший спосіб знищення шкідливих бактерій - використання пари. Тому, набуваючи приданого для новонародженого, не забудьте купити паровий стерилізатор. Вибираючи його, звернете увагу на компактність, місткість і простоту експлуатації. До речі кажучи, всім цим вимогам відповідає паровий стерилізатор EXPRESS англійської компанії AVENT. Він вміщає 6 пляшок, час стерилізації не перевищує 9 хвилин. Просто налийте води і включите прилад. Гаряча пара знищить всі хвороботворні бактерії. Такий стерилізатор не вимагає витрат на покупку спеціальних розчинів, а після обробки предмети не мають неприємного запаху. Крім того, компанія AVENT пропонує модель стерилізатора для мікрохвильової печі. Він заснований на тому ж принципі, що і електричний паровий стерилізатор, проте економічніший. Використовуючи потужність мікрохвильової печі, він перетворює на пару 200 мл води. Прилад дозволяє одночасно стерилізувати або 4 пляшки для годування всіх типів і розмірів, або молокоотсос. Стерилізатор підходить для всіх типів мікрохвильових печей. Тривалість циклу стерилізації задається за допомогою таймера микроволновки і залежить від її потужності.

Прогулянки
Днів через десять після виписки з пологового будинку можна вперше вийти на вулицю. Перша прогулянка нетривала - всього 10-15 хвилин. Потім час перебування на свіжому повітрі поступово, додаючи по 15-20 хвилин, доводять до 3 годин, по 2 рази на день. Головне - не забувайте захищати особу новонародженого від вітру. Особливу обережність слід проявляти за наявності у дитини спадкової схильності до алергії на пилок. Пам'ятаєте, що її зміст в повітрі мінімально після дощу і в безвітряну погоду. Якщо на вулиці сильний вітер, обов'язково піднімайте капюшон коляски і прикривайте обличчя дитини Марлеєм або куточком. Також в перші тижні прогулянок бажано закривати малюкові рот, наприклад давати пустушку, щоб на вулиці він дихав тільки носом. Таке дихання очищає і зволожує повітря, що в деякій мірі знижує ризик виникнення алергічних реакцій.

Якщо ви завагітніли... у травні

для захисту очей від зовнішніх дій (грязі, пил, пилки і, звичайно ж, сонця) в перші тижні вагітності бажано носити сонцезахисні окуляри.

Аристократична блідість
Саме навесні у багатьох жінок в перші шість тижнів вагітності шкіра стає хворобливо блідою. Все це витрати збільшення гормонів, які відповідають за збереження вагітності. Одним з «побічних» ефектів їх дії є тимчасове порушення кровопостачання кліток шкіри, що і провокує «аристократичну» блідість. Не турбуйтеся, через деякий час ваш організм звикне до гормонального фону, що змінився, і здоровий колір особи відновиться. А поки «пожвавте» його за допомогою масок зі свіжих овочів і фруктів. І найголовніше, не намагайтеся виправити ситуацію за допомогою сонця. Загар не позбавить вас від цієї проблеми. Вагітність підсилює дія ультрафіолетових променів. Пігмент меланін при цьому виробляється нерівномірно. Ви ризикуєте покритися пігментними плямами. Щоб захистити особу, регулярно користуйтеся кремами з сонцезахисними фільтрами.

Все квітне і пахне!
На травень доводиться період цвітіння таких дерев і чагарників, як вільха, верба, ліщина, береза, дуб, ясен, тополя, верба, клен. Їх пилок є сильним алергеном. У жінок, схильних до алергії, ці реакції на тлі вагітності можуть значно посилитися. Відсутність зелені в місті не захищає від пилкової алергії. Навпаки, у жителів мегаполісу поліноз зустрічається в 6 разів частіше, ніж у «селян».
Для зняття алергічних симптомів в період вагітності бажано використовувати антигістамінні препарати місцевої дії: краплі, мазь, гель, спрей. Провітрюючи кімнату, закривайте вікно вологим Марлеєм або тюлем. Бажано якомога частіше мити голову, оскільки саме у волоссі осідає найбільша кількість пилку. Споживання продуктів з властивостями перехресних алергенів може викликати посилення алергічних симптомів. Тому при алергії до пилку дерев і чагарників слідує на час їх цвітіння, в даному випадку до початку червня, виключити зі свого раціону горіхи, фрукти, зростаючі на деревах і чагарниках, моркву, петрушку і селеру.

Тиск
У першому триместрі вагітності майбутня мама найбільш чутлива до перепадів атмосферного тиску. Щоб уникнути неприємностей, необхідно звести до мінімуму чинники риски: виключити з раціону продукти, що містять кофеїн, звести до мінімуму споживання солі, більше рухатися (якщо немає загрози викидня), стежити за своєю вагою, дотримувати питний режим (до 1-1,5 літрів в добу) і спати не менше 8-10 годин в день. Увага: більшість препаратів для нормалізації тиску в період вагітності протипоказані. Призначати їх повинен тільки лікар. Але у жодному випадку не можна пускати на самоплив підвищення тиску. Гіпертонія під час вагітності може супроводитися затримкою рідини, багатоводдям і браком кисню у плоду. За даними Усесвітньої організації охорони здоров'я, у майбутніх мам артеріальний тиск в нормі повинен не перевищувати 130/85 мм рт. ст. Якщо тиск регулярно підвищується до відмітки 140/90 мм рт. ст., необхідно встати на облік до кардіолога.

Косметолог під забороною
Весной багато жінок починають активно наводити красу. Але з настанням вагітності, особливо в перші дванадцять тижнів, не рекомендуються такі процедури, як всілякі пилинги (особливо хімічний і пилинг фруктовими кислотами), видалення шкірних утворень (родимок, бородавок, папілом), дермобразии, а також процедури, які пов'язані з шліфовкою шкіри, і криомассаж. Всі вони ушкоджують верхній шар епідермісу. В результаті, коли цей шар шкіри оновлюється, він має схильність до гіперпігментації. А сезонне збільшення інтенсивності ультрафіолетового випромінювання значно підвищує ризик виникнення побічних ефектів. Виключення - форс-мажорні обставини, наприклад, ви сколупнули родимку, вона кровоточить і її треба видалити.

Бережіть «дзеркало душі»
У перші тижні вагітності із-за різкої зміни гормонального фону збільшуються навантаження на круговий і радіальний м'язи ока. Тому постарайтеся в цей період не піддавати ока надмірному навантаженню. Замість того, щоб перед сном дивитися телевізор або читати книгу, - полежите, закривши очі. А для захисту очей від зовнішніх дій (грязі, пил, пилки і, звичайно ж, сонця) в перші тижні вагітності бажано носити сонцезахисні окуляри. Якщо вони правильно підібрані, то не тільки уловлюють ультрафіолетові промені, але і захищають від пошкоджень очної оболонки і сітківки очного дна. Увага: в період вагітності бажано носити окуляри з скла або поликарбонатного пластика.

Будь в тонусі?!..

Автор: Баурова Наталія


Практично всі діти народжуються з фізіологічно підвищеним тонусом. Це пояснюється тим, що в позі ембріона, з щільно притиснутими до тулуба кінцівками і підборіддям, мускулатура плоду знаходиться в сильній напрузі. Інакше, малюк просто б не помістився у мами в животі.

У розгиначах м'язів голови і шиї тонус вищий, ніж в сгибателях, тому у новонародженого голова злегка закинена назад. У м'язах стегон, що приводять, тонус підвищений, і при спробі відвести ніжки в сторони відчувається опір цьому руху. У здорової дитини можна розвести ноги приблизно на 90 градусів - по 45 з кожного боку. Фізіологічний тонус тримається до 3-3,5 місяців, потім відбувається його поступове зниження.
Різні ускладнення в період вагітності, родова травма, погана екологія і безліч зовнішніх чинників приводять до порушення м'язового тонусу. Якщо його не регулювати, дитина починає відставати в руховому розвитку, у нього виникають проблеми з поставою і ходою. Тому завдання батьків вчасно звернути увагу на ознаки порушення тонусу. Розрізняють три види порушень:
Гіпертонус - підвищений тонус

Діти з підвищеним тонусом, як правило, неспокійні, часто плачуть, погано сплять, реагують на будь-який звук, яскраве світло, при плачі у них тремтить підборіддя, і вони постійно відригують. При гіпертонусі дитина з народження добре тримає голову: його потиличні м'язи напружені. Ніжки і ручки підібгані і приведені один до одного. Якщо ви спробуєте їх розвести, то відразу відчуєте опір. Щоб відрізнити фізіологічну згинальну позу від тієї, яка зустрічається при патології центральної нервової системи, необхідно провести по вторное розведення кінцівок. Якщо удруге опір посилюється - це ознака підвищеного тонусу.
Для усунення гіпертонусу необхідно, перш за все, зняти зайву напругу. В цьому випадку дитині призначають розслабляючі ванни, найчастіше з морською сіллю, і щадний масаж. Робити такий масаж можна і самим, природно після консультації з лікарем і отримавши рекомендації по його проведенню. Починають його, при підвищеному тонусі, з погладжування рук, ніг, спини тильною і долонною поверхнею декількох зімкнутих пальців. Можна чергувати площинне (поверхнею пальців) погладжування, що обхвачує (всією кистю). Після погладжування робиться розтирання шкіри круговими рухами. Покладете дитину на живіт, а свою долоню уздовж спини малюка. Не відриваючи руки від спини, штриховими рухами ніжно переміщайте його шкіру вгору, вниз, управо і вліво. Неначе ви рукою просіваєте пісок через сито. Потім покладете дитину на спину, візьміть його за кисть і легко потрясіть її, притримуючи немовляти за передпліччя. Таким чином, кілька разів помасажуйте обидві руки і ноги. Тепер можна переходити до похитування. Обхватите дитину за руки трохи вище зап'ястя і ніжно, але швидко похитуйте і трусіть руки з одного боку в інший. Ваші рухи мають бути швидкими і ритмічними, але не різкими. Виконайте те ж саме з ногами, схопивши дитину за гомілки. Закінчувати масаж, також як і починати, - слідує плавним погладжуванням.
Гипотонус - знижений тонус

Дитина із зниженим тонусом майже не доставляє клопоту батькам: він абсолютно спокійний, багато спить і рідко плаче. Але це уявне благополуччя. Уважно подивитеся, як малюк лежить в ліжечку. Розслаблена поза, розкинуті в різні боки ручки і ніжки свідчать про те, що тонус його м'язів понижений. У дітей із зниженим тонусом ніжки і ручки розгинаються в суглобах більш ніж на 180 градусів. Крім того, із-за слабкості м'язів порушено смоктання і ковтання, часто наголошується затримка темпів моторного розвитку: такі малюки пізніше починають тримати головку, перевертатися, сидіти, стояти.
При зниженому тонусі проводиться стимулюючий масаж, який активізує дитину. Він включає велику кількість «рубаючих» рухів. Після традиційних погладжувань ребром долоні легенький пройдіться по ніжках, ручках і спині малюка. Потім покладете дитину на живіт і перекочуйте кісточки пальців після його спини, попа, ногам і рукам. Потім переверніть на спину і покатайте кісточками по його животу, рукам і ногам. Ваші рухи мають бути активними і достатньо сильними. Рухайтеся від периферії до центру, починаючи з кінцівок: від кисті до плеча, від стопи до паху.
Дистонія - нерівномірний тонус

Коли у дитини одні м'язи занадто расслабленны, а інші - навпаки, перенапружені, говорять про нерівномірний тонус - дистонію. У даному варіанті у дитини виражені ознаки гипо- і гіпертонусу. Асиметрію тонусу легко виявити по нерівномірному розподілу шкірних складок. Особливо яскраво це помітно, коли немовля лежить на животі на твердій, рівній поверхні. У такому положенні новонароджений з дистонією завалюватиметься на один бік, на той, де посилений тонус. Голова і таз дитини будуть повернена у бік напружених м'язів, тулуб згинається дугою.
При нерівномірному тонусі слід робити розслабляючий масаж із зусиллям на ту сторону, в якій тонус нижчий. Хорошим ефектом володіють заняття на надувному м'ячі. Покладете дитину животом на м'яч, ноги зігнуті (як у жаби) і притиснуті до поверхні м'яча. Тато або хтось з домочадців повинні утримувати ніжки дитини в такому положенні. А ви візьміть малюка за ручки і тягніть його на себе. Потім повертайтеся в початкове положення. Тепер візьміть крихту за гомілки і потягніть їх на себе до тих пір, поки обличчя дитини не опиниться у верхній точці м'яча, або ноги не торкнуться підлоги. Потім плавно повернете малюка в початкове положення. Нахилите карапуза вперед - від себе, щоб він долоньками дістав до підлоги. Повторите цю вправу по кілька разів вперед і назад. Потім покладете дитину на надувний м'яч боком. Плавно похитуйте м'яч. Щодня повторюйте ці вправи 10-15 разів.
Як ми вже відзначали, м'язовий тонус - величина змінна. Стежити за тим, щоб він був в нормі, можна за допомогою позотонических, кажучи простіше, залишкових, рефлексів. Їх ви можете перевірити навіть самі.

Присадка за руки. Покладете дитину на спину, на тверду, рівну поверхню, візьміть за зап'ястя і плавно потягніть на себе, як би усаджуючи. Ви повинні відчувати помірний опір при розгинанні рук в ліктях. Якщо ручки дитини розігнулися без опору, а в положенні сидячи, живіт сильно випнутий вперед, спина «колесом», голова відхилена назад або опущена вниз - це ознаки зниженого тонусу. Якщо вам не вдається відвести руки дитини від грудей і розігнути їх - це, навпаки, свідчить про гіпертонус. У міру дорослішання у відповідь на потягування за ручки дитина намагатиметься підтягатися і сідати.

Кроковий рефлекс і рефлекс опори. Візьміть малюка попід пахви, «поставте» його на пеленальный столик і злегка нахилите вперед, вимушуючи як би зробити крок. У нормі дитина повинна стояти, спираючись на повну стопу з розпрямленими пальцями на ногах. А при нахилі вперед - дитина імітує ходьбу. Якщо крихта перехрещує ноги і спирається тільки на пальці - це ознака підвищеного тонусу. Цей рефлекс поступово «згасає» і до 1,5-2 місяців практично зникає. Якщо у дитини старше за 2 місяці зберігається кроковий рефлекс - це свідоцтво гіпертонусу. Замість того, щоб стояти, новонароджений сідає, робить крок на сильно зігнутих ногах або взагалі відмовляється «ходити»? Це говорить про знижений тонус.

Симетричний і ассиметричный рефлекси. Покладете дитину на спину, а свою долоню йому під потилицю і обережно нахилите голову малюка до грудей. Він повинен зігнути руки і розігнути ноги. Потім покладете малюка на спину і поволі, без зусилля поверніть його голову до лівого плеча. Дитина прийме так звану позу фехтувальника: витягне вперед руку, розігне ліву ногу і зігне праву. Потім поверніть лице дитини управо - він повинен повторити цю позу, тільки в її «дзеркальному» варіанті: витягне вперед праву руку, розігне праву ногу і зігне ліву. Ассиметрічний і симетричний рефлекс поступово зникають до 2-3 місяців. Наявність у тримісячної дитини цих рефлексів свідчить про підвищений тонус, а їх відсутність в перші два місяці життя - навпаки, ознака зниженого тонусу.

Тонічний рефлекс. Покладете дитину на спину, на тверду поверхню. У такому положенні у новонародженого підвищується тонус розгиначів, він прагне розпрямити кінцівки і неначе розкривається. Потім переверніть дитину на живіт, і він «закриється», підтягне під себе зігнуті ручки і ніжки (на животі посилюється тонус сгибателей). У нормі тонічний рефлекс поступово зникає до 2-2,5 місяців. Якщо у новонародженого він відсутній, це свідчить про знижений тонус. А якщо до трьом місяцям тонічний рефлекс не проходить, це ознака гіпертонусу.

Рефлекси Моро і Бабінського. Рефлекс Моро полягає в розкиданні ручок в сторони при перезбудженні. А рефлекс Бабінського виражається в рефлекторному розгинанні пальців на ногах при роздратуванні, лоскотанні стопи. У нормі обидва рефлекси повинні зникнути до кінця 4-того місяця життя.
Якщо м'язовий тонус і пов'язані з ним рефлекси не зазнають відповідних віку малюка змін - це привід для звернення до лікаря-ортопеда і невропатолога.

Пологи в квітні

Автор: Баурова Наталія


Психологи встановили, що весною жінки значно частіше страждають від післяродової депресії, ніж в іншу пору року. Тим паче, що в організмі молодої мами гормони просто «бушують». Це викликає підвищену чутливість, дратівливість і плаксивість.
Профілактика мастита

Годуючим мамам слід берегти груди. Не поспішаєте знімати теплий одяг. Переохолодження наповнених молоком грудей може викликати застій молока і спровокувати розвиток лактостаза і мастита. Підтікає молоко? Користуйтеся вкладишами для бюстгальтера, які володіють високою абсорбуючою здатністю, вбирають вологу і знижують ризик запалення. Якщо ви відчули, що груди стали «кам'яними», гарячіше, болить, постарайтеся щонайшвидше її расцедить. Краще всього робити це не уручну, а використовуючи молокоотсосы нового покоління. Наприклад, у молокоотсоса AVENT є пелюстковий массажер, який ніжно масажуватиме груди і стимулюватиме рефлекс виділення. Якісні молокоотсосы імітують природний процес смоктання дитини, не травмують груди, дозволяють швидко і безболісно расцедить молоко і запобігають появі тріщин на сосках.
Пліснявілий гриб

Із-за підвищеної вологості повітря в квартирі часто з'являється цвіль. Щоб уникнути цього, частіше провітрюйте квартиру. Не закривайте вдень щільні штори або жалюзі, щоб забезпечити достатню кількість сонячного світла. А для профілактики мийте місця підвищеної вологості розчином питної соди (три столові ложки на літр гарячої води) або спеціальними засобами проти цвілі. Якщо ж ви виявили грибок, рекомендуємо протерти місце його виникнення оцтом (1 чайна ложка столового оцту на стакан теплої води). При перших ознаках появи цвілі в сухих місцях, наприклад, на книгах, необхідно ретельно провітрити предмет і протерти поверхню розчином перекису водню. Не слід стирати цвіль з паперових або дерев'яних поверхонь, змоченою у воді ганчіркою. Таким чином, ви не видаляєте пліснявілий гриб, а лише втираєте його.
Післяродова депресія

Психологи встановили, що весною жінки значно частіше страждають від післяродової депресії, ніж в іншу пору року. Тим паче, що в організмі молодої мами гормони просто «бушують». Це викликає підвищену чутливість, дратівливість і плаксивість. Додайте сюди різку зміну способу життя, постійну залежність від іншої людини і відчуття підвищеної відповідальності. І, як результат, післяродова депресія. Щоб уникнути зривів, укріплювати нервову систему слід задовго до пологів. Головний вітамін нервової системи - В1. Саме його дефіцит значно знижує стрессоустойчивость і порушує емоційну стабільність. Джерела вітаміну В1: хліб з муки грубого помелу, дріжджі, гречана крупа, печінка і боби. Крім того, психологи вважають, що жінки, готові до післяродової депресії, з успіхом її «долають».
Порушення сну у новорождненных

У нормі новонароджена дитина повинна спати 18-23 години в добу. Але в квітні відбувається найбільш інтенсивний стрибок температури, вологості і відповідно атмосферного тиску. Новонароджені діти, особливо хлопчики, дуже «метеочувствительны». При зміні погоди і скачках тиску вони вередують, не можуть заснути, часто прокидаються, сплять «уривками». При цьому, поклавши долоню на джерельце, ви відчуєте пульсацію - це ознака підвищення внутрічерепного тиску. Якщо дитина посеред ночі заходжується в нестямному крику - не сподівайтеся, що він сам заспокоїться. Візьміть його на руки, ласкаво поговорите з ним і вколишіть. Можна запропонувати малюкові пустушку. Смоктальні рухи заспокоюють і усипляють. Тільки вибирайте бездоганно симетричну пустушку, яка не порушує природний розвиток прикусу, зубів і ясен. Сучасні пустушки випускаються відповідно віку дитини - 0-3 - від нуля до трьох місяців, 3-6 - від трьох до шести місяців і 6+ - для дітей старше за шість місяців. А англійська компанія AVENT випускає нічні пустушки з кільцем, що світиться в темноті. Таку соску ви легко знайдете навіть в непроглядній темноті. При виборі пустушки слід звертати увагу на наявність захисного ковпачка, що дозволяє зберегти її стерильній до моменту використання і вирізу для носика відповідно вік.
Щоб епізодичні порушення сну не перейшли в хронічну форму, необхідно дотримувати розпорядок дня. Як правило, діти самі встановлюють цей графік і батькам потрібно тільки дотримуватися його.

Якщо Ви завагітніли в квітні

Автор: Баурова Наталія


Cтарайтесь уникати протягів. Якщо ж вас продуло, знімати м'язові і суглобові болі бажано за допомогою компресів з лікарських трав
Обережно: анемія!

На весну доводиться пік гіповітамінозу. Вагітність, що наступила на його фоні, часто супроводиться залізодефіцитною анемією. Нормальний рівень «заліза» в крові визначається змістом гемоглобіну: його нижня допустима межа складає 110 міліграм/л. Недолік кисню в організмі малюка може пригнічувати розвиток його імунної системи. З цієї причини у анемічних мам, як правило, народжуються слабкі і сприйнятливі до різних інфекцій діти. Регулярно здаючи кров на гемоглобін, ви забезпечите себе від подібного роду проблем. Лікар вчасно відмітить його зниження і прийме заходи. У раціоні майбутньої мами мають бути щодня присутніми свіжовичавлені соки, зокрема буряковий, гранатовий, а ще яблука, морква, гарбуз, зелень, печінка, м'ясо, а також пшоняна і гречана крупа. Для профілактики і запобігання анемії корисні відвари з лопуха, живокосту, листя малини, волошки, глоду, хмеливши і плодів шипшини. Заварити ці рослини можна як разом, так і окремо:
200 грама подрібненої сировини покласти в емальовану каструлю, залити 1 літром холодної води, довести до кипіння і тримати на слабкому вогні ще 10 хвилин. Потім остудити і процідити. Відвар приймається по одному стакану вранці до сніданку і увечері після вечері.
Алергія

Організм майбутньої мами в перші тижні вагітності, як ніколи, схильний до алергічних реакцій. Основним алергеном є пилок рослин. А для розвитку симптомів дихальної алергії достатньо одного вдиху «зараженого» пилком повітря. Небезпеку представляють і добрива, якими в надлишку посипають газони і пташине пір'я. Приймати антигістамінні препарати в першому триместрі вагітності слід з особливою обережністю. Тому якщо ви відмітили у себе симптоми алергії - не відкладайте візит до алерголога. Лікар за допомогою спеціальних тестів встановить алерген і призначить щадне лікування.
Мігрень

У перші тижні вагітності у майбутньої мами зменшується вироблення сератонина (хімічної речовини головного мозку, безпосередньо пов'язаного з головним болем). В результаті у жінок, страждаючих нападами мігрені, головні болі можуть стати регулярнішими. Як бути, адже мамам небажано приймати більшість болезаспокійливих препаратів до тих пір, поки не сформувалася плацента. Тому в першому триместрі вагітності боротися з мігренню бажано народними засобами. У початковій стадії зняти напад мігрені допоможе сік чорної смородини або калини, краще всього свіжовичавлений. Аналогічною дією володіє відвар з «звіробою продірявленого». 1 столову ложку сухої трави залити стаканом окропу, 10 хвилин кип'ятити на слабкому вогні, потім закрити кришкою і наполягати 30 хвилин, пити по 1-2 їдалень ложки, перед їжею. Також допомагає зняти напади головного болю масаж голови: подушечками пальців масажуйте голову обертальними рухами, починаючи від лоба і до потилиці.
Особливості догляду за шкірою

Вагітність - велике випробування для шкіри. Різка зміна гормонального фону викликає гіперфункцію сальних залоз і посилення вироблення шкірного сала. Зайвий жир скупчується в порах і закриває їх, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій і утворення запальних процесів. А підвищена вологість повітря ще більше посилює ситуацію. Навіть у жінок з сухою шкірою можуть з'явитися прищі і сальний блиск. В цьому випадку необхідно регулярно (1-2 рази на тиждень) очищати шкіру за допомогою спеціальних масок і скрабов. Вибираючи косметичні засоби, необхідно враховувати можливу зміну типу шкіри.
Якщо на руках шкіра обвітрилася і порепалася, побалуйте її лікувальними примочками і ваннами. Для цього заварите крохмаль, негустий, як для киселю. І потримаєте руки в цьому розчині 15-20 хвилин, тільки ванна має бути помірної температури (приблизно 38-39 градусів). А потім нанесіть на руки вітамінну мазь або вітамінний крем - Радевіт, Бепантен.
Протяги

У перші тижні вагітності із-за різкої зміни гормонального фону і природного зниження імунітету банальний протяг може викликати сильні м'язові і суглобові болі. При цьому більшість знеболюючих і розігріваючих мазей застосовувати в перші тижні вагітності не рекомендується. Cтарайтесь уникати протягів. Якщо ж вас продуло, знімати м'язові і суглобові болі бажано за допомогою компресів з лікарських трав: листя малини, кульбаби, квіти ромашки. Складену марлю змочити в настої з цих рослин і прикласти до хворого місця на 10-15 хвилин.

Cпокойствие, тільки спокій

Автор: Баурова Наталія

Емоційна нестійкість вагітних пояснюється різкою зміною гормонального фону. Нервова система, у свою чергу, не залишається у боргу і відповідає стресом на зміни в організмі. І хоча все фізіологічно з'ясовно і зрозуміло, нерідко психіка жінки «в положенні» потребує корекції, для того, щоб без проблем виносити вагітність, не нанести шкоди життя, що зароджується

В цьому випадку встає питання про застосування заспокійливих засобів.

Синтетичні препарати - транквілізатори
До складу більшості з них входить психоактивна речовина (ЛІГШИ), яка може зробити негативний вплив на розвиток дитини, особливо на його нервову систему, і привести до вроджених вад. Найбільшу небезпеку прийом транквілізаторів представляє до 16-го тижня вагітності. І в більшості випадків лікарі настроєні категорично проти застосування сильнодіючих заспокійливих в період вагітності і годування грудьми. Проте, якщо нервове збудження майбутньої матери настільки сильно, що може привести до мимовільного переривання вагітності, доктор, зваживши ризик і користь, може прописати їй м'які (легені) транквілізатори.
Препарати рослинного походження
Ці препарати - комбінація з екстрактів рослин. На відміну від транквілізаторів, вони не містять психоактивних речовин. Речовина, що діє, - витяжка з лікарських рослин. Перевагою препаратів на рослинній основі є те, що біологічно активні речовини рослин природніше включаються в обмінні процеси організму людини, чим синтетичні препарати. І, отже, ризик виникнення побічних реакцій значно менший. Найпоширенішим заспокійливим препаратом цієї групи є екстракт валеріани. В більшості випадків лікарі рекомендують майбутнім мамам саме його. Також в період вагітності дозволено застосовувати (тільки за призначенням лікаря!) деякі сучасні препарати рослинного походження, наприклад Персен або Ново-пассит.
Гомеопатичні засоби
Основна відмінність гомеопатичних засобів від препаратів на основі рослинної сировини полягає в дозуванні речовини, що діє, і способі приготування препарату. Завдяки мікродозам речовини, що діє, і спеціальної технології виготовлення, гомеопатичні засоби відрізняються хорошою переносимістю і практично повною відсутністю побічних ефектів. Цим пояснюється можливість застосування більшості гомеопатичних препаратів в період вагітності. Найбільш поширеним гомеопатичним заспокійливим засобом є arsenicum album. Приймати гомеопатичний препарат слід за 30 хвилин до їжі або після їди. Під час лікувального курсу слід виключити з раціону м'яту у всіх видах, у тому числі і у складі жувальної гумки, сподіваючись, а також евкаліпта. При поліпшенні емоційного стану рекомендується відразу ж припинити прийом гомеопатичних препаратів. Якщо після 6 доз прийнятих ліків не наступає помітного поліпшення, то можливо даний препарат вам не підходить.
Під час вагітності із-за зростаючих потреб організму баланс тканинних солей порушується. Для його відновлення і профілактики різних порушень рекомендується приймати гомеопатичні препарати, що містять тканинні солі: фторид кальцію, фосфат заліза, фосфат магнію, хлорид натрію і двоокис кремнію.

Застосовувати заспокійливі препарати майбутнім і годуючим мамам слідує тільки по рекомендації лікаря і під його строгим спостереженням. Але можна спробувати і самостійно справитися із стресом. Як? Ось декілька варіантів:
Ароматерапія
Хорошою антистресовою дією володіють натуральні ефірні масла. Проникаючи крізь шкірні покриви і дихальні шляхи, вони впливають безпосередньо на вищі нервові центри і роблять ефективний вплив на більшість фізичних і психічних функцій організму. Ароматичні масла діють м'яко, при правильному застосуванні не дають побічних ефектів і не викликають звикання, залежності. Головне правильно вибрати аромат. Позитивно впливають на нервову систему, стимулюють механізми саморегуляції організму і благотворно позначаються на стані психічного здоров'я і емоційної сфери наступні масла: пачулі, іланг-іланг, лимон, кипарис, імбир, бергамот, сандал, троянда, апельсин, евкаліпт, грейпфрут і герань. Чисті ефірні масла можна додавати в крем, роблячи масаж, капати у ванну, втирати в тіло, додавати в компреси і просто вдихати. Або спробуйте нанести масло на ватяні кульки і покласти їх на батарею.
SPAсительный масаж
Масаж покращує місцевий кровообіг і рефлекторно впливає на нервові закінчення. Існують спеціальні методики точкового розслабляючого масажу. Але робити його повинен тільки фахівець: розслабляючі крапки знаходяться в безпосередній близькості з тими, які надають прямо протилежний ефект. А в домашніх умовах хороший розслабляючий і заспокійливий ефект дає самомассаж обличчя, вух і стоп. Починати краще з погладжуючих рухів: проведіть руками від середини лоба, від середини підборіддя і від перенісся до скронь. Потім по тій же траєкторії «пройдіться» по обличчю легкими постукуючими рухами кінчиків пальців. Тильною стороною долоні поплещіть під підборіддям. Кінчиками пальців «пройдіться» обертальними рухами по голові - від лоба до потилиці і від скронь до потилиці. Пощипуючими рухами помасажуйте підборіддя і мочки вух. Потім переходите до масажу стоп: починайте з погладжуючих рухів, поступово підсилюючи тиск пальців рук на стопу. Спочатку помасажуйте всю стопу від п'яти до пальців, потім окремо кожен палець і внутрішнє зведення стопи.
Вітаміни спокою
Часто стрес викликає підвищена витрата вітамінів і мікроелементів. Дефіцит вітаміну С доходить до 86%, вітаміну Е - до 45%, вітаміну А - до 30%, вітамінів групи В - до 90% ( вітаміну В2 - 76%, а вітаміну В6 - до 98%). Адже в період вагітності потреби в них підвищуються і будь-який, навіть маленький, стрес може спровокувати гіповітаміноз.
Особливо гостро нервова система реагує на нестачу вітамінів групи В, які регулюють діяльність нервових клітин кори великих півкуль головного мозку і інших відділів центральною і периферичною нервовою систем. Першим симптомом дефіциту вітамінів групи В є емоційна нестійкість і порушення сну. Тому при плануванні вагітності (приблизно за 3 місяці до зачаття) або як тільки ви дізналися, що чекаєте малюка, слід почати прийом спеціальних полівітамінних комплексів для вагітних і годуючих жінок. Крім того, включите в свій раціон продукти, багаті вітамінами групи В: молоко і молочні продукти, м'ясо, риба, гречана і вівсяна крупа, пивні дріжджі, білок, вершкове масло, сирий, печінка, горох, шпинат, томат, зелений лук.

Пологи в березні

Автор: Баурова Наталія

Прогулянка з коляскою по березневій повені може обернутися для новонародженого роздратуванням на шкірі і нежиттю. Річ у тому, що узбіччя автомобільних трас і сніг, що тане на них, містять високу концентрацію шкідливих речовин.
День в день?
Цього місяця вплив зовнішніх чинників на настання пологової діяльності мінімально - немає жари, що виснажує, і холодів. Тому вірогідність настання пологів в заздалегідь визначений термін максимальна.

Як підготувати груди?
В середньому кожна молочна залоза до кінця вагітності досягає 700 р. Одночасно із збільшенням загального об'єму спостерігаються зміни в ареолах і сосках, а в другій половині вагітності у багатьох жінок з'являються перші краплі молозива. Різке збільшення молочних залоз в об'ємі викликає перерозтягання шкіри. Вона стоншується, стає більш уразливою. Тому так важливо правильно доглядати груди в період вагітності, готуючи таким чином її ще і до годування. Навіть якщо до цих пір ви не робили ніяких процедур, варто почати! Повітряні ванни, проведення спеціального масажу і вправ дозволять зберегти тонус м'язів і форму грудей. Особливе значення має і підготовка сосків до годування. Їх шкіра збіднена сальними залозами, а регулярне зволоження допоможе надалі запобігти появі тріщин і садна. Для цього добре підходять спеціальні креми. Так, наприклад, «Крем для сосків» AVENT зроблений на основі медичного ланоліну, містить екстракт алое і кокосове масло. Медичний ланолін і кокосове масло надають могутню зволожуючу дію на шкіру соска, роблячи шкіру еластичною і здоровою.
При підготовці грудей до годування особливу увагу необхідно звернути на форму сосків. Плоскі і втягнуті надалі можуть створити перешкоду для успішного грудного вигодовування. Скоректувати цю проблему можна за допомогою коректора форми соска Niplette від компанії AVENT, На сьогоднішній день це єдиний ефективний спосіб нехірургічної корекції плоских і втягнутих сосків. Необхідно звернути увагу на те, що призначати носіння Niplette і контролювати процес корекції може тільки лікар.

Потенційні алергени
Прогулянка з коляскою по березневій повені може обернутися для новонародженого роздратуванням на шкірі і нежиттю. Річ у тому, що узбіччя автомобільних трас і сніг, що тане на них, містять високу концентрацію шкідливих речовин. При таненні снігу свинець починає активно випаровуватися. Крім того, весняна рідота містить високу концентрацію хлористого натрію (NaCl), який є основною речовиною більшості антигололедных реагентів, що діє. Тому прагніть не гуляти поблизу автомобільних трас або прикривайте особу новонародженого куточком або капюшоном. Ваші вікна виходять на дорогу? Провітрюйте квартиру вечорами, коли температура трохи опускається і сніг тане не так активно. Використовуйте очищувачі повітря.

Кімнатні рослини
З настанням весни кімнатні рослини починають інтенсивно рости, квітнути. Особливо небезпечні для новонародженої дитини квіти, що володіють токсичними властивостями: філодендрони, бегонії і олеандри. У березні-квітні ці рослини виділяють максимальну кількість токсичних речовин в суперконцентрації. Тривале вдихання пари цих рослин може викликати у немовляти інтоксикацію, порушення сну, блювоту і головні болі. Тому навесні ці кімнатні квіти краще прибрати не тільки з дитячої кімнати, але і з квартири.

Гуляти по воді...
При температурі вище -8о З можна вийти на вулицю вже через 2 тижні. Перша прогулянка не тривала - всього 10-15 хвилин. Потім час перебування на свіжому повітрі поступово (додаючи по 15-20 хвилин) доводять до 2-3 годин, 2 рази на день. Якщо стовпчик термометра опускається нижче -10 градусів, то першу прогулянку з новонародженим краще відкласти до настання теплих днів. Також небажано виходити на вулицю в дні різкого коливання температури в мінусову сторону. А ось при скачках температури в плюсову сторону від прогулянок можна не відмовлятися.

«Весняна» нежить
У березні гостро відчувається перепад вологості повітря на вулиці і в приміщенні. На вулиці - підвищена, а в приміщеннях ще працює центральне опалювання і повітря сухе. В результаті носові шляхи новонародженого не можуть адаптуватися до різких перепадів, і з'являється нежить. Інфекція тут ні при чому. Як правило, така нежить супроводиться нападами чхання. Одна з причин, по якій новонароджені часто чхають, - необхідність прочистити носові ходи. Щоб допомогти дитині перед і після прогулянки, прочищайте йому носик ватяними паличками, змоченими в прохолодній воді, а увечері, після ванни, можна змастити носик дитячим маслом.

Якщо ви завагітніли... у березні

Автор: Баурова Наталія


Весной організм людини переживає пік гіповітамінозу. Лікарі рекомендують з перших тижнів вагітності приймати полівітамінні комплекси для вагітних

Редакція дякує за допомогу в підготовці матеріалу Тетяні КАСИМОВУ, лікареві акушера-гінеколога

Порушення сну
Як відомо, з настанням темноти вміст в крові адреналіну і інших природних стимуляторів різко знижується, а кількість мелатонина - «гормону сну» - навпаки, досягає максимальних значень. Зміни в природі порушують цей процес. До того ж і із-за вагітності відбувається різка зміна гормонального фону. В результаті організму доводиться адаптуватися удвічі. Вечорами у майбутньої мами спостерігається недолік мелатонина в крові - заснути не виходить, а вранці його концентрація досягає свого граничного значення і дуже важко прокидатися. Щоб уникнути подібного роду проблем, дотримуйте режим дня. Прагніть лягати і вставати приблизно в один і той же час.
У останнє воскресіння березня відбувається перехід на «літній» час. На думку фахівців, організму майбутньої мами для адаптації до перекладу годинника необхідно близько 5-6 днів. Тому постарайтеся поступово міняти свій режим дня, щодня зміщуючи звичний графік на 15-20 хвилин.

Одяг
У перші тижні вагітності організм майбутньої мами сприйнятливий до алергенів. А розчинники, вживані при сухому чищенні, є дуже сильними подразниками. Досить довгий час річ, що піддалася сухому чищенню із застосуванням розчинника, продовжує випаровувати шкідливі речовини. При тривалому вдиханні пари цих розчинників може відбутися інтоксикація організму, яка виражається в утрудненому диханні, головних болях, розладі травного тракту. Тому в період вагітності одяг бажано чистити за допомогою водної обробки. Грязь віддаляється спеціальними миючими засобами без розчинників. А після чищення, для повного видалення миючих засобів, речі ретельно полощуть. Той одяг, який ви все-таки піддали сухій хімчистці, бажано протягом декількох днів провітрювати на свіжому повітрі.
Особливості догляду за шкірою
У багатьох жінок в перші тижні вагітності на обличчі з'являється так звана «маска вагітності»: темніють щоки і лоб. Щоб цього уникнути, необхідно захищати шкіру кремами з сонцезахисними фільтрами. Крім того, шкіра гостро реагує на різкі перепади температури. Як тільки організм адаптується до нового стану, все пройде. А поки перед виходом на вулицю користуйтеся спеціальними кремами проти купироза (розширення судин) з вітаміном К. Только не забудьте, що підбирати його слід відповідно своєму типу шкіри.

Вітаміни
Весной організм людини переживає пік гіповітамінозу. Лікарі рекомендують з перших тижнів вагітності приймати полівітамінні комплекси для вагітних. При його виборі обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Якщо по якихось причинах полівітаміни вам протипоказані, можливо, вам призначать фолиевую кислоту. Беручи участь в процесі ділення клітин, вона забезпечує потрібну швидкість росту і розвитку плоду, особливо - на ранніх етапах.
Парадокс, але одночасно з нестачею вітамінів навесні багато людей страждають від надлишку ретинолу. Він міститься в продуктах тваринного походження. Особливо його багато в печінці, в злаках. Підвищений вміст ретинолу небезпечний, тому як джерело нешкідливої форми вітаміну А лікарі рекомендують овочі і фрукти, що мають жовте або оранжеве забарвлення. У них міститься провітамін А, необхідний плоду і що не викликає його пошкоджень. При покупці вітамінів переконаєтеся, що в їх формулу входить бета-каротин, причому його доза не перевищує 5000 МЕ.

Водопровідна вода
Небезпека для майбутніх мам представляє водопровідна вода. Весной велика вірогідність, що разом з талим снігом у водосховища потраплять небезпечні для здоров'я людини хімічні сполуки. Крім того, під час очищення воду хлорують, причому навесні дозування збільшують. При хлоруванні утворюється соляна кислота. Таким чином, з одного боку, убиваються віруси, а з іншої - соляна кислота викликає могутню корозію водопровідних труб. Струм води в іржавих трубах сповільнюється, накопичуються бактерії. І ще, на думку фахівців, хлор вступає в контакт з органічними сполуками і утворюється гексохлорциклогексан - небезпечний пестицид. Кип'ячення ситуацію не рятує. Тому фахівці рекомендують майбутнім мамам використовувати побутові водоочисні фільтри.

Маю право!

Автор: Баурова Наталія


З одного боку, вагітність - це час суцільних обмежень: не можна палити, вживати алкогольні напої, піднімати тяжкість, займатися деякими видами спорту, нарешті, нервувати! Але, з іншого боку, у майбутньої мами є безліч привілеїв. І щоб дев'ять місяців очікування здалися вам найпрекраснішим періодом в житті, ми розповімо вам про ваші права і про те, як ними скористатися

У поліклініці
Право на: Обслуговування поза чергою.
Як користуватися: Як правило, в поліклініках є дві черги: загальна і пільгова. Право на пільгове обслуговування мають інваліди, ветерани ВОВ і вагітні жінки. І абсолютно неважливо: помітно ваше цікаве положення таким, що оточує чи ні. Пільгова черга, як правило, значно коротше і рухається «через одного». Замість того щоб терпляче стояти декілька годин в загальній, а потім декілька днів мучитися від болів в спині і ногах, з незворушним виразом обличчя підійдіть до потрібного вам кабінету і поцікавтеся, хто останній по пільговій черзі. Якщо пільгової черги немає, загляньте в кабінет лікаря і поцікавтеся, може він вас прийняти прямо зараз або через декілька чоловік. На обурені вигуки із загальної черги парируйте: «Пробачите, мені не можна чекати! Я вагітна». Для переконливості можна додати про погане самопочуття і сильний токсикоз.
У інституті
Право на: Індивідуальний графік відвідин занять і дострокову здачу сесії. Всі лабораторні роботи, що пов'язані з шкідливим виробництвом або проходять в небезпечних цехах, ви маєте право здавати теоретично, на підставі даних, отриманих однокурсниками. Крім того, вас не мають права відрахувати. А якщо ви член профспілки, то маєте право на матеріальну допомогу.

Як користуватися: Щоб оформити індивідуальний графік відвідин занять, необхідно написати заяву на ймення декан факультету, підкріпивши його довідкою, підтверджуючою вашу вагітність. Якщо передбачуваний термін пологів потрапляє на час сесії, ви можете написати заяву про до-
терміновій її здачі. У деканаті вам призначать індивідуальний розклад іспитів і заліків. Основна складність полягає в тому, що в більшості учбових закладів індивідуальний графік іспитів призначають тільки в тому випадку, якщо ви встигли отримати допуски «по всіх предметах» і здати всі необхідні лабораторні і практичні роботи. Тому останні теми вам доведеться вивчити самостійно. Складаючи іспити по індивідуальному графіку, ви, у разі невдачі (двійки), маєте право перездавати цей предмет разом зі всіма однокурсниками в період основної і «хвостової» сесії. Для звільнення від лабораторних робіт, пов'язаних з шкідливим виробництвом, необхідно принести на кафедру довідку від лікаря, завірену в інститутській поліклініці або медпункті. При загрозі відрахування ви на підставі довідки, підтверджуючої вашу вагітність, маєте право оформити академічну відпустку. Якщо ви є членом студентської профспілки, то обов'язково повідомите голову профспілкової організації про свою вагітність. Якщо у вас виникнуть які-небудь проблеми з адміністрацією Вузу, то профспілкова організація допоможе вирішити конфлікт. Крім того, можна звернутися в профспілковий комітет з проханням надати матеріальну допомогу, у зв'язку з народженням дитини. Розмір матеріальної допомоги визначає голова профспілки. Як правило, це від одного до десяти розмірів стипендії.

На роботі
Право на: Переклад на безпечну для здоров'я і менш важку роботу із збереженням середнього заробітку по колишній роботі. Вас не мають права звільнити незалежно від терміну вагітності і увязнених раніше договорів, навіть якщо термін його закінчився до моменту настання вагітності. Виняток становлять випадки повної ліквідації підприємства. У цьому варіанті адміністрація зобов'язана виплатити майбутній мамі компенсацію по заробітній платі і
сплатити декретну відпустку. За 70 календарних днів до пологів (у разі багатоплідної вагітності за 84 календарних дня) ви маєте право піти в оплачувану декретну відпустку. Крім того, майбутня мама має право узяти чергову відпустку (якщо він їй покладений) в будь-який слушний для неї час, а не згідно графіку відпусток.
Як користуватися: Для перекладу на іншу менш небезпечну для здоров'я роботу необхідно принести у відділ кадрів довідку, підтверджуючу факт вагітності і написати відповідну заяву. До рішення питання про надання вам іншої роботи, що виключає дію несприятливих виробничих чинників, ви маєте право на звільнення від роботи із збереженням середнього заробітку, включаючи оплату всіх пропущених внаслідок цього робочих днів. Декретна відпустка оформляється також у відділі кадрів на підставі особистої заяви і лікарняного листа. У разі звільнення необхідно повідомити працедавця про свою вагітність, підтвердивши свої слова відповідною довідкою. Якщо адміністрація наполягає на звільненні - необхідно поводитися з відповідним позовом до суду.

У гуртожитку
Право на: Поліпшення житлових умов. По медичних нормах з 16 тижнів вагітності вам має бути надана окрема кімната, з вікном, батареєю центрального опалювання, двома розетками і радіо. Крім того, ваша житлоплоща повинна розташовуватися поблизу холодильника (якщо його немає в кімнаті), телефону, туалету і душу. Також адміністрація не має права відмовити вам в проханні про переселення на нижчі поверхи, якщо в гуртожитку відсутній ліфт. Крім того, вагітну жінку не повинні привертати до суспільно-корисної праці: заклеюванню і миттю вікон, чергуванню на кухні, прибиранню місць загального користування і нічним чергуванням.
Як користуватися: Для поліпшення житлових умов вам необхідно написати заяву на ймення керівник організації, що надала вам гуртожиток (ректора учбового закладу, якщо гуртожиток вам надається учбовою організацією, або директори підприємства, якщо гуртожиток належить підприємству, де ви або ваш чоловік працюєте). З підписаною заявою і довідкою від лікаря, підтверджуючою факт вагітності, необхідно звернутися до адміністрації гуртожитку. Будьте готові до того, що, як тільки представникам адміністрації гуртожитку стане відомо про ваше цікаве положення, вам можуть відкрито натякати, щоб ви підшукували собі інше місце проживання. Насправді неприязнь админимистрации гуртожитку викликана не патологічною ненавистю до вагітних жінок, а страхом за себе. Адже у разі перевірки з якого-небудь медичного або санітарно-гігієнічного відомства до них будуть пред'явлені додаткові вимоги по забезпеченню належних умов майбутньої матери. А більшість гуртожитків (несімейного типу) просто не в змозі забезпечити вагітній жінці навіть необхідний мінімум умов. Тому, виставляючи ті або інші вимоги, обов'язково керуйтеся не тільки власними правами, але і можливостями даного гуртожитку.
У церкві
Право на: Не стояти всю службу на ногах, сісти на лаву. Приходити до дієприкметника і робити це першою. Крім того, вагітних жінок православна церква звільняє від дотримання тілесного поста. Їм в пісні дні дозволяється споживати м'ясо, молоко, яйця і рибу.
Як користуватися: Щоб на «законних» підставах користуватися своїми правами, необхідно прийти в церкву, сповідатися і отримати благословення. Винятки становлять випадки, коли у жінки під час вагітності продовжується кровотеча. У ці дні, як і при місячних, їй не слід відвідувати храм і не можна прикладатися до святинь: цілувати ікони, хрест. При кровотечі майбутня мама повинна молитися удома. Питання про недотримання поста бажано заздалегідь обговорити зі своїм священиком і попросити у нього благословення. Але подібне звільнення не означає, що ви можете дозволяти собі непомірність в їжі. У пісні дні необхідно стежити за своїм живленням, наприклад, є пісне м'ясо. Не споживати продукти, які не є життєво необхідними: шоколад, випічку.
У літаку
Право на: Першою йти на посадку і першою покидати салон літака після приземлення. Зайняти місце в перших рядах салону, де можна витягнути ноги. Замовити «спеціальне» меню. Крім того, в багатьох авіакомпаніях існують додаткові пільги для майбутніх мам.
Як користуватися: При бронюванні квитків обов'язково повідомите про свою вагітність (у графі додаткова інформація). В цьому випадку у співробітників авіакомпанії буде час, щоб створити вам найбільш комфортні умови. Якщо ви повідомите про те, що чекаєте малюка, тільки при проходженні реєстрації, то ви зможете розраховувати лише на посадку поза чергою і місце в перших рядах. «Спеціальне» меню і додаткові пільги надаються тільки тим, хто заздалегідь проінформував адміністрацію про своє положення. І пам'ятаєте, що більшість авіакомпаній при терміні вагітності більше 20 тижнів вимагають у вагітної наявність довідки від лікаря, де вказано, що вам дозволяються перельоти.
У поїзді дальнього проходження
Право на: Місце на нижній полиці, навіть якщо у вас квитки на верхню. Також майбутня мама має право просити про зміну купе, якщо воно, наприклад, розташовується поряд з туалетом.
Як користуватися: При посадці повідомите провідника про свою вагітність, підкріпивши слова довідкою з жіночої консультації. Якщо провідник посилатиметься на відсутність місць або пропустить ваші прохання мимо вух - сміливо звертайтеся до начальника поїзда. У поїздах дальнього проходження завжди є броньовані місця, які вам зобов'язані надати. Правда, якщо у вас квитки на плацкартне місце, а броньовані місця знаходяться в купе, вам доведеться доплатити різницю у вартості квитків.
У Загсі
Право на: Одруження поза чергою. Без випробувального терміну або з скороченим варіантом. Крім того, вас не мають право розводити без вашої згоди.
Як користуватися: Для одруження поза чергою при подачі заяви повідомите співробітника Загсу про своє положення і пред'явите відповідну довідку з жіночої консультації. Але майте на увазі, що користуватися правом на «позачергове» одруження ви можете тільки в своєму районному Загсі і того дня, який надасть вам адміністрація. Як правило, це буденні дні. Якщо ж ви вже заміжній і чоловік наполягає на розлученні, а вас по якихось причинах дане положення справ не влаштовує - необхідно надати в ЗАГС довідку про вагітність.
У пологовому будинку
Право на: Безкоштовні пологи.
Як користуватися: Чекайте сутичок і їдьте у вибраний пологовий будинок. Якщо вже почалася інтенсивна пологова діяльність, вас зобов'язані прийняти в будь-якому пологовому будинку абсолютно безкоштовно. Бажано відправлятися на власному транспорті, оскільки працівники «швидкої» за відсутності відповідного контракту можуть відмовитися вести вас у вибрану вам клініку і доставлять в найближчий районний пологовий будинок.

Батьки теж роблять це

Автор: Трутнева Юлія


Питання тільки: як? Що відбувається з сексуальними стосунками під час вагітності і після пологів? І чим вони відрізняються від тих, що були раніше?
До того як...


Плюси
Вам ніхто не заважає. Вас поки тільки двоє - ви і він. Ви повністю маєте в своєму розпорядженні свій вільний час, свою житлоплощу і своє тіло.
Ви у відмінній формі - ніяких черевець, розтяжок, болів в поясниці і витікаючого молока.
Ви висипаєтеся.
У ваших стосунках присутня романтика і відсутня груба фізіологія.
Ви ходите на побачення, зустрічаєтеся в ресторанах, кафе, кіно, театрах, метро, нарешті. Ви предстаєте один перед одним в самому парадному, доглянутому вигляді.
Вас не лякають думки про прийдешнє майбутньому - пологах, дитячих хворобах, життя утрьох.

Мінуси
Ви вимушені постійно думати про надійну контрацепцію.
Ви не відчуваєте себе до кінця упевненої в партнерові і в довгостроковості ваших стосунків.
Ви поки не можете точно сказати, що це - той самий, єдиний, на все життя.

У час...

Відразу обмовимося: секс під час вагітності теж існує. Відмовлятися від нього доводиться лише по релігійних міркуваннях або за медичними показаннями.

Плюси

Можливість не оберігатися і, отже, займатися сексом не за розкладом, а у будь-який час і в будь-якому місці.
Для багатьох жінок «вагітний» секс виявляється найяскравішим сексуальним досвідом за все попереднє життя. Гормональний вибух і підвищене кровопостачання статевих органів перетворює їх на сьогоденню секс-гуру.

Досить великий відсоток жінок вперше випробовує оргазм саме під час вагітності
Під час вагітності жінка відчуває свою значущість, відчуває себе по-справжньому жіночною. Крім того, якщо вагітність протікає нормально, вона і виглядає дуже привабливо: збільшуються груди, гормони, що розігралися, роблять шкіру гладкою і ніжною, додають блиску і пишноти волоссю. А відчуваючи себе красивою і бажаною, жінка і в ліжку поводиться більш розкуто.

Виявившись не тільки коханцями, але і майбутніми батьками, партнери стають упевненішими один в одному. Крім того, вона випробовує вдячність за те, що він зробив її справжньою жінкою і подарував їй це диво. А він - за те, що вона носить його дитину.

Змінна з кожним місяцем фігура майбутньої мами примушує сексуальних партнерів експериментувати з позами - про місіонерську можна забути вже в кінці першого триместра. А можливі медичні розпорядження - наприклад, тимчасова заборона вагинальных контактів - дає можливість вивчити інші види ласк.

Секс в положенні не тільки не шкодить майбутній дитині, але і йде йому на користь. Дослідження показали, що плід виявляється залучений в сексуальні переживання батьків і реагує на них що то різко частішає, то, навпаки, сповільненим серцебиттям. Під час материнського оргазму йому передаються все ті позитивні емоції, які захльостують його маму. Крім того, скорочення матки під час оргазму стають для нього своєрідною зарядкою, тренуванням перед прийдешнім виходом в світ. Навчившись їх переносити, він легше адаптується до випробувань під час пологів.

Мінуси

Токсикоз - особливо на ранніх стадіях вагітності.

Гормональний вибух, що приводить до емоційної нестабільності майбутньої мами.

Хвороблива чутливість грудей.

Прискорене сечовипускання, задишка, швидка стомлюваність і інші вагітні симптоми.

Зміни фігури.

Після

Відбулося! Ви, нарешті, стали батьками - не потенційними, не майбутніми, а як там не є справжнісінькими. Поздоровляємо! Звичайно, якийсь час вам було не до цього. А може бути, це було мало не перше, про що ви подумали після того, як переконалися, що з малюком все гаразд, та і ви самі, здається, дихаєте. У будь-якому випадку вам хотілося б знати, коли це буде можна, і як воно тепер відбуватиметься.
Що торкається «коли», одній моїй знайомій на аналогічне питання медсестра відповіла: «Все залежить від того, в якій палаті лежатимеш - в загальній або персональній». А якщо серйозно, лікарі рекомендують партнерам утримуватися від статевих контактів протягом шести тижнів після пологів.

Плюси

Можливість знову відчути себе юними закоханими: відтепер вам знову доведеться робити це крадькома, тайком. Тільки вже не від батьків, а від власної дитини.

Перешкоди зазвичай лише підсилюють бажання і підвищують градус стосунків. А їх у вас буде хоч відбавляй: заснув? прокинувся? не розбудимо? а якщо зайде, почує?

Стриманість - кращий афродизиак. Після цнотливості протягом двох тижнів до пологів і шести тижнів після ви будете готові накинутися один на одного хоч в ліфті, хоч на молочній кухні.

Ну і, нарешті, регулярні ласки допомагають прийти у форму швидше, ніж спеціальні вправи.

Мінуси

Неприємні відчуття після пологів - для багатьох мам цей перший післяпологовий секс здається хворобливішим, ніж перший сексуальний досвід.

Психологічний дискомфорт - після важких пологів жінці буває складно зважитися на те, щоб хтось знову турбував її. Як емоційно заявила одна моя знайома: «З мене тільки що вийшла істота розміром з кавун. І я поки не хочу, щоб туди проникало щось ще, нехай навіть розміром з огірок».

Наслідки стриманості - звичайно, це як з велосипедом: навчившись, вже не розучишся. Але...

Відсутність природного мастила - явище тимчасове і легко поправне за допомогою купувальних лубрикантов, придбати які можна не тільки в секс-шопе, але і в аптеці. Набряклі груди і витікаюче перший час молоко - в цьому випадку можуть допомогти зручний бюстгальтер і спеціальні всмоктуючі вкладки для годуючих мам.

Постійна присутність немовляти і повна залежність від нього - але не спати цілими цілодобово навіть він не може.Хронічний недосип - використовуйте для відпочинку будь-яку вільну хвилинку. Прибирання, готування і інші прання почекають.

Боязнь нової вагітності - порадьтеся з лікарем з приводу надійної контрацепції. І не вірте міфам, що жінка, що годує грудьми, не може завагітніти.Що стосується поки що не ідеальної фігури: зайві кілограми, м'язи, що обвиснули, розтяжки - експериментуйте зі світлом, нижньою білизною, довгими нічними сорочками. А ще краще - робіть зарядку, користуйтеся засобами, що підвищують пружність шкіри, і не мучтеся комплексами. Повірте, в ці моменти чоловікові не важливий ваш об'єм талії або розмір грудей, він зосереджений на іншому. Тому просто розслабтеся і отримуйте задоволення.





Пологи в лютому



Новонароджені діти чутливі до зовнішніх дій, а тому при догляді за немовлям необхідно враховувати «сезонні» нюанси. Отже, особливості догляду за немовлятами, народженими цього місяця.
.

Ризик переношування За даними Асоціації планування сім'ї, жінки, у яких термін пологів доводиться на лютий, частіше переношують вагітність. Лікарі пояснюють це тим, що в холодну пору року всі процеси в організмі людини сповільнюються. Крім того, взимку майбутні мами ведуть менш активний спосіб життя, менше рухаються і менше бувають на свіжому повітрі, ніж ті, у кого останній триместр вагітності доводиться на теплу пору року.
Щоб уникнути переношування, старайтеся в останні тижні вагітності якомога більше часу проводити на свіжому повітрі, особливо коли ще ясно. Ведіть активний спосіб життя і стежите за надбавкою у вазі. Вагітність вважається за переношену після 42-го тижня. Отже, якщо ви наближаєтеся до критичного терміну, а пологи не наступають, прислухайтеся до ради фахівця. Найшвидше, вам запропонують планову госпіталізацію, щоб здійснювати контроль за плодом і у разі потреби прийняти заходи.

Залишкова інфекція
На початок лютого, коли ваш малюк з'явиться на світло, епідемія грипу мине. Але якщо протягом місяця до народження дитини хтось з членів сім'ї перехворів грипом або ОРВІ, мікроби-збудники можуть бути ще присутніми і в організмі що перехворів, і у вашій квартирі. Це так звані залишкові віруси. У дорослих і дітвори, яка хоч би раз перехворіли ОРВІ, виробився імунітет до залишкових вірусів, і вони їх не помічають. Але новонароджена дитина «відкрита» для всіх мікробів. І присутність в квартирі залишкових вірусів може привести до зараження . Тому, перш ніж ви з дитиною приїдете додому, попросите родичів продезинфікувати квартиру. Для цього підійдуть звичайні миючі засоби, наприклад, дитячий пральний порошок «Доместос» або кварцева лампа.

Потенційні алергени
Протягом всієї зими наші дороги посипають спеціальними хімічними реагентами, які сприяють таненню снігу і перешкоджають появі ожеледі. До складу більшості реагентів, використовуваних в нашій країні, входить хлористий натрій (NaCl), який є потенційним алергеном. До кінця лютого концентрація хлористого натрію на узбіччях дороги досягає свого граничного значення. Тому під час прогулянок з новонародженим прагніть менше ходити уздовж траси, дорогий, які посипають реагентами. При необхідності піднімайте капюшон коляски, а після прогулянки промивайте носик дитини прохолодною водою.

Перепад температури
Весна не за горами. Це відчувається по різких скачках температури за вікном. Ще вчора стовпчик термометра показував мінус п'ятнадцять. А сьогодні за вікном «0о З». Новонароджені, як правило, погано переносять такі різкі перепади. Вони погано сплять (або, навпаки, ніяк не можуть прокинутися), вередують і погано їдять. Щоб полегшити процес адаптації дитини до погодних умов, прагніть регулярно провітрювати приміщення і підтримувати в дитячій оптимальну вологість повітря за допомогою спеціальних зволожувачів або судин з водою.

Прогулянки
При температурі не нижче -8оС можна вийти на вулицю вже через 2 тижні після виписки. При температурі від -8оС до - 15оС перший вихід на вулицю бажано відкласти, поки дитині не виповниться 3 тижні. Перша прогулянка нетривала - всього 10-15 хвилин. Потім час перебування на свіжому повітрі поступово додаючи по 15-20 хвилин, доводять до 1,5-2 годин, 2 рази на день. При мінусовій температурі гуляти з новонародженим більше 2-х годин не рекомендується. Також не варто виходити на вулицю в дні різкого коливання температури (більш ніж на п'ятнадцять градусів) в мінусову сторону. Наприклад, якщо вчора було плюс три, а сьогодні стовпчик термометра опустився до мінус дванадцяти. Новонародженому необхідно дати день адаптуватися до різкого похолодання.

Що купити на виписку?
Якщо ви збираєтеся сповивати дитину, то на виписку необхідно приготувати дві сорочечки (байкова і бавовняна), два чіпці, тепла шапочка, дві пелюшки, одноразовий підгузник, шкарпеточки, куточок (щоб прикрити обличчя дитини на вулиці), тонка і товста ковдра в підковдрі. Товстою ковдрою ви потім зможете вкривати дитину будинку. Якщо ви проти сповивання, то замість двох пелюшок вам буде потрібно байкові повзунки і такий же костюмчик на кнопках. А замість ковдри - комбінезон або конверт з рукавами. Набагато розумно придбати відразу осеннее-весенний комбінезон.

Вода, вода довкруги вода... Все про амниотической рідину

Автор: Калініченко Наталія
Все про амниотической рідину Ми всі чули поєднання «навколоплідні води» і, звичайно, розуміємо, про що мова. Але у більшості з нас немає ясного уявлення, що ж це таке насправді. Про те, які функції виконують навколоплідні води і як з їх допомогою діагностувати стан малюка, ми розповімо в нашому матеріалі.
Кров + мочивши
«Жива вода» оточує плід з ранніх термінів вагітності до пологів і виступає як «амортизатор» при травмах і як антибактеріальний бар'єр при інфекціях, оберігає пуповину від здавлення між стінкою матки, і плодом, бере участь в обміні речовин.
У утворенні навколоплідних вод бере активну участь вся система «мать-плацента-плод»:
материнський організм (частково це плазма крові мами);
амніон (клітки, що вистилають плодову оболонку). Секретує білки, ліпіди, вуглеводи, мікроелементи, гормони, ферменти, імуноглобуліни, групові антигени);
плід (до 14 тижнів навколоплідна рідина просочується в організм дитини через шкіру. Потім його шкірні покриви стають товщими, а води з цієї миті потрапляють всередину по травному тракту: малюк поглинає рідину і виводить її з організму разом з сечею).

Навколоплідні води (синонім - «амниотическая рідина», «плодові води») від грецького слова «амніон», що означає «плодова оболонка». Це рідке біологічно активне середовище, яке оточує плід і забезпечує разом з іншими чинниками його нормальну життєдіяльність.

Дізнатися в обличчя
Навколоплідні води зазвичай прозорі або злегка мутнуваті. У них виявляють кисень, вуглекислий газ, лусочки епідермісу (шкірки), частинки первородного мастила і пушок плоду. Склад навколоплідних вод протягом вагітності міняється.

Щоб поплавати
Навколоплідні води повною мірою забезпечують вільний рух плоду. Малюк може рухати ручками і ніжками, а на ранніх термінах навіть «плавати». Кількість вод міняється по ходу вагітності. Особливо інтенсивна освіта наголошується в перші місяці. А пізніше, у міру зростання плоду, кількість навколоплідних вод відносно зменшується і в останні тижні, як правило, складає близько 0,5-2 літрів. Це норма. А на практиці медики деколи стикаються з відхиленнями: «багатоводдям» і «маловоддям».

На Заході в деяких пологових будинках новонародженим не миють ручки, щоб вони могли смоктати свої пальчики, «ароматизовані» навколоплідними водами, до запаху яких вони так звикли.

Багатоводдя
Багатоводдя - це перевищення норми рідини більш ніж на 2 літри, і це викликано порушенням секреторної функції амніона (плодового міхура). Ця патологія зустрічається достатньо рідко (0,3 до 0,6% від загального числа вагітностей). Її причини недостатньо з'ясовані, проте, як правило, може спостерігатися при цукровому діабеті, нефриті, серцево-судинних захворюваннях вагітною, а також при внутріутробному інфікуванні і пороках розвитку плоду. Як правило, розвивається в середині або в другій половині вагітності.
Головна небезпека багатоводдя полягає в тому, що в таких умовах плід поводиться досить активно, із-за чого може відбутися обвивання пуповини навколо шиї. Розтягування плодових оболонок може привести до раннього відтоку навколоплідних вод, можливі передчасні пологи і відшарування плаценти.
Пологи при багатоводді можуть супроводитися слабкою пологовою діяльністю, сильним розтягуванням матки, зниженням її тонусу

Вважається, що запах навколоплідних вод схожий з ароматом материнського молока, що дозволяє немовляті безпомилково визначити, де знаходяться мамині груди.

Маловоддя
Маловоддя - це, навпаки, недостатня кількість навколоплідних вод, що не перевищує напівлітра. Воно зустрічається ще рідше, ніж багатоводдя.
Вагітні з таким діагнозом скаржаться на постійні болі в животі, що посилюються під час руху плоду, оскільки розміри матки нерідко менше, ніж мають бути при передбачуваному терміні вагітності. Маловоддя дуже несприятливо впливає на розвиток самого плоду: нерідко наголошується затримка розвитку, деформація кісток, а деколи і внутріутробна загибель.

Все на діагностику!
У діагностиці перебігу вагітності велике значення мають кількість, колір, прозорість навколоплідних вод, їх гормональний, хімічний, клітинний склад і так далі
Метод, яким можна отримати навколоплідні води для дослідження, називається АМНІОЦЕНТЕЗ (від грецького «амніон» - «плодова оболонка» і «центезис» - «проколювання»). Це пункція (прокол) плодового міхура, і він проводиться строго за свідченнями.
А свідчення до цієї процедури можуть бути наступні:
резус-конфлікт;
підозра на хромосомну патологію плоду;
підозра на хронічну гіпоксію плоду (кисневу недостатність);
необхідність визначення зрілості легенів плоду, коли коштує питання про дострокові пологи.
Амніоцентез допомагає виявити:
спадкові захворювання і пороки розвитку плоду.
пів плоду і захворювання, пов'язані з підлогою, наприклад гемофілію і м'язову дистрофію Дюшенна.
групу крові плоду при АВО-КОНФЛІКТНОЙ вагітності.

УЗІ. Велика увага при УЗІ приділяється кількості навколоплідних вод, оскільки виявлена залежність між цим параметром і патологіями вагітності - гестозом (він виявляється підвищенням артеріального тиску, набряками, наявністю білка в сечі) і гіпоксією плоду (кисневим голодуванням).

Амніоськопія. Це огляд нижньої частини плодового міхура за допомогою спеціального приладу, який вводиться в канал шийки матки через піхву. Дослідження дозволяє оцінювати колір навколоплідних вод і їх кількість. Якщо у плоду гіпоксія (кисневе голодування), навколоплідні води набувають зеленуватого кольору із-за домішки меконію (первородного калу).
Амніськопію здійснюють, як правило, в кінці вагітності, коли шийка матки вже готується до пологів і може пропустити оптичний апарат - амніоскоп.

Наш консультант: Людмила Романовна АРЦИБИШЕВА - головний лікар «Клініки Здоров'я», врач-акушер-гинеколог вищої категорії, експерт просвітницької програми «Щастя материнства - кожній жінці!»

Печія під час вагітності

Автор: Краснова Ірина
Печія - це відчуття тепла або паління в нижній загрудинній або підкладковій області шлунку. Чому це відбувається? Річ у тому, що вміст шлунку закидається в нижній відділ стравоходу, із-за чого відбувається роздратування його слизової оболонки. Печія - це не самостійна хвороба. Це основний симптом захворювання, званого рефлюкс-эзофагитом

Що ховається за цими лякаючими словами? Рефлюкс-езофагіт - запалення слизистої оболонки нижнього відділу стравоходу, що граничить з шлунком. Це захворювання розвивається унаслідок занедбаності в стравохід його вмісту. Точних даних про те, як і чому рефлюкс-езофагіт розвивається під час вагітності, немає. Проте на печію скаржиться більше половини вагітних. Причому найчастіше вона з'являється у жінок в другому - третьому триместрі. Неприємні відчуття майбутні мами починають переживати після їди, а продовжується цей стан від декількох хвилин до декількох годин. Повторюватися може кілька разів в добу.

У народі говорять, що коли печія - у дитини росте волосся. Складно судити, наскільки ця прикмета працює. Волохаті і абсолютно лисі діти з'являлися у жінок і що випробували подібні неприємні відчуття, і у тих, хто поняття не має, що це таке.

Звідки що береться?

Стравохід відділяється від шлунку нижнім стравоходом сфінктером - круговим м'язом. Вона замикає при скороченні отвори між шлунком і стравоходом. Під час вагітності в крові достатньо сильно підвищується рівень гормону прогестерону. Він розслабляє гладко-м'язові органи, зокрема нижній стравохідний сфінктер (тобто ліквідовується перешкода до попадання шлункового вмісту в стравохід). Крім того, із зростанням матки підвищується внутрішньочеревний тиск, що також сприяє занедбаності вмісту шлунку в стравохід. Не слід забувати і про те, що вагітність може сприяти прояву ряду приховано протікаючих захворювань органів травлення. Симптомом багато з них є печія.

Якщо це стан дуже сильно докучає вам, лікар, напевно, захоче уточнити, в чому справа, і призначити дослідження із загадково довгою назвою «езофагогастродуоденоскопія». Проводиться воно за допомогою трубки з оптичними і освітлювальними системами - ендоскопа. Таким чином оглядають стравохід, шлунок, а при необхідності - і дванадцятипалу кишку.

Чудово допомагають від печії народні засоби. З'їжте трохи тертій моркві. Ви здивуєтеся, наскільки дієвий цей простий захід. Благотворно впливає стільниковий мед. Візьміть в рот шматочок і жуйте віск поволі і довго, як жувальну гумку. Постраждалий стравохід при цьому обволікається цілющою якнайтоншою восковою плівкою.

Полегшення приносить лужна мінеральна вода, тільки негазована.

Як же боротися?

Жінкам «в положенні» слід дотримуватися щадної дієти. З раціону необхідно виключити продукти, дратівливі слизисту оболонку шлунку і стимулюючі вироблення соляної кислоти: здобу, свіжий хліб, жирні сорти м'яса і риби, овочі. А також що містять грубу рослинну клітковину, зварені круто яйця, кислі сорти ягід і фруктів, морозиво, чорну каву, газовані напої, гострі мариновані блюда і спеції.

Живлення має бути дробом - 5-7 разів на день, остання їда - за 3 години до сну. Після того, як ви поїли, не слід лягати протягом 30-40 хвилин. Горизонтальне положення тіла (так само, як і нахили тулуба вперед) провокує занедбаність соляної кислоти з шлунку в стравохід. Спати краще всього на ліжку з підведеним на 15- 20 см узголів'ям. Можна підкласти під голову ще одну подушку. Не слід носити тісну, здавлюючу одяг, піжами і сорочки мають бути вільними.

Як обволікаючі і терпкі засоби можна використовувати відвари рослинних засобів: звіробій, вільхи, ромашки, а також крохмаль. Наприклад зварити кисіль.

Необхідно уникати замків, оскільки натуження приводить до занедбаності шлункового вмісту в стравохід і появи печії. Необхідно включити в раціон продукти, що володіють лужною реакцією, - молоко, сир, омлети, відварне м'ясо, рибу, птаха. овочі краще відварювати, яблука запікати.
Кислі, гострі, смажені блюда, що містять грубу клітковину, а також чорний хліб, шоколад, каві краще уникати.

До лікаря!
Медикаментозне лікування можливе тільки після консультації лікаря! Навіть ті антацидні засоби (нейтралізуючі кислоти), які безпечні для вагітних, зокрема маалокс, фосфалюгель, смекта, ренни, слід приймати, відвідавши лікаря. Їх приймають одноразово при прояві печії або курсом (3 рази на день через 1 годину після їжі і четвертий раз - на ніч). По можливості, уникайте прийому спазмолітиків (ліків, що знімають спазми гладкої мускулатури, внутрішніх органів) - но-шпи, папаверину. Вони розслабляють нижній стравохідний сфінктер, сприяючи посиленню його недостатності. Зрозуміло, при необхідності спазмолітики все ж таки призначаються. Тільки варто попередити лікаря про те, що ви страждаєте печією.

Мамина школа, або Курси для вагітних: міфи і реальність

Автор: Кнорре Ксенія
Очевидно, що жінка, якою предстоит в перший разрожать, прагне зробити все від неї залежне, щоб прийти до цього урочистого моменту максимально підготовленою.Одинизосновных способів навчитися правильно поводитися в процесі пологів, знати, що вас чекає, і розуміти, що з вами відбувається, – це відвідини спеціальних курсів для вагітних.Ось тільки... чи завжди вони корисні?

У абсолютній більшості випадків на курсах для вагітних, за винятком тих, які проходять при пологових будинках і жіночих консультаціях, приблизно однакова програма. Як правило, інструктори і методисти користуються практично одними і тими ж джерелами і повторюють одні і ті ж, часто не підтверджені наукою відомості. Звернете увагу: приведені в статті приклади - те, що автор чув власними вухами, проте щось схоже розповідають і інші відвідувачі «маминих шкіл». І якщо деталі різні, то в головному вони схожі: коли слухаєш інструкторів і читаєш програму, створюється враження, що основна маса людей, їх ведучих, мають якісь особисті рахівниці з офіційною медициною. Вони прагнуть вселити своїм слухачкам нехитру - думка: лікарі – вороги своїх пацієнтів, тільки і думають про те, як би нашкодити жінці і малюкові. А серед педагогів найчастіше – представники самих різних медичних спеціалізацій: акушерки, психологи, медсестри, а іноді і просто «досвідчені мами», що пройшли спеціальний семінар. Окрім дійсно корисних відомостей: як розвивається дитина, які симптоми основних патологій вагітності, ознаки початку пологів, етапи даного процесу, як правильно дихати в сутичках і потугах і почати годувати грудьми і так далі – на курсах можна почути масу як сумнівною, з медичної точки зору, так і відверто шкідливій інформації. До сумнівної відносяться відомості про те, що:
вітаміни на пізніх термінах шкідливі
у третьому триместрі не стоїть є м'ясо
на останніх термінах абсолютно нешкідливий секс
дефіцит гемоглобіну лікувати не треба
недоношені діти обов'язково народжуються з патологіями
годуючій мамі можна є практично все, зате категорично не можна продукти, що містять дріжджі.

Приблизний список найчастіше вимовних рекомендацій. Також до сумнівних не стільки з медичною, скільки з погляду здорового глузду можна назвати народно–эзотерические міркування про те, що плаценту після пологів треба забрати з пологового будинку з собою, а потім закопати її або відпустити плавати в морі. Або що гуляти з дитиною, перемішуючи власними ногами грязь на вулиці, корисно, ніж виставити коляску на балкон, тому що в цьому випадку – на лоджії – малюк позбавлений енергії руху... Вірити цьому чи ні – особиста справа кожного. Врешті-решт, нікому не буде гірше тому, що ви закопаєте планценту під дубом.

Проте, окрім таких нешкідливих і «нешкідливих» речей, відверте шкідливі думки.

Чи варто вірити?
На жаль, медицина в нашій країні далеко не бездоганна. Кожен з нас, особливо не напружуючись, може пригадати масу випадків, подіям з ним самим і з його близькими, що свідчать про низький професіоналізм деяких лікарів, про черствість, нечуйність, пожадливості і так далі. Проте, зрозуміло, не можна всіх чесати під одну гребінку і тим більше безглуздо їхати до медичної установи, як в стан до ворога.

До речі, саме на цій підставі (лікарі – вороги, вони прагнуть полегшити собі життя на шкоду пацієнтові) більшість курсів і будує свою програму.

Ось декілька тверджень, які, швидше за все, ви почуєте на заняттях в маминих школах і які із зрозумілих причин викликають у лікарів гостру і часто вельми обгрунтовану негативну реакцію.

«Необхідно терпіти сутички будинку якомога довше, щоб якомога пізніше опинитися в пологовому будинку, – чим пізніше жінка туди потрапить, тим менше у неї буде стрес».
В результаті породіллі деколи «досиджують» удома до небезпечної межі, а то і переходять його, народжують в машині і так далі; відбувається гіпоксія, інфікування плоду... Не кажучи про те, що початок пологів у будь-якої, навіть найздоровішою, вагітній може бути патологічним і, природно, вимагаючим обов'язкового медичного контролю, про що жінка навряд чи може здогадуватися, якщо тільки вона не акушер-гінеколог за освітою.

«Лікарі зацікавлені в тому, щоб якнайскоріше позбавитися від породіллі, тому обов'язково стимулюють пологи, не питаючи її думки».
Або: «Доктори протикають плодовий міхур, а це дуже погано і небезпечно, треба старатися від цього відмовитися за всяку ціну».
Ще варіант:«Во час пологів делаютэпизиотомию(розтин промежини), щоб жінка швидше і легше народила плід, проте краще за саму порватися, чим порізатися, – рвана рана краще гоїться».
На останнє твердження є однозначна думка лікарів: розріз гоїться краще!

«Кесаревий перетин – це погано, лікарі часто роблять його безпідставно, тому що їм простіше розрізати і зашити протягом півгодини, чим декілька годин возитися з породіллею, тому треба чинити опір такому втручанню в єство».
Дійсно, у нас в країні достатньо висока статистика кесаревих розтинів (проте не треба думати, що в інших цивілізованих країнах вона низька). Але, перестраховуючись, лікарі думають не про себе, повірте. Якщо потім будуть проблеми у вас або у малюка, хто опиниться винен?

«Коли прорізується головка плоду, доктора«вывинчивают»малыша з мами, замість того щоб дати йому народитися самому.В результаті того, що кроху«выкручивают» найчастіше в протиставлену сторону тій, в яку він сам «загорнутий», у дитини травмується шия. Слідство – серйозні проблеми з хребтом».
Таке повідомлення може повергнути в паніку кого завгодно. Ще б: серед біла дня вам розповідають про те, що при абсолютно нормальному перебігу пологів лікарі влаштовують дитині серйозну родову травму і що це загальноприйнята практика! Звичайно, насамперед виникає питання: чому на курсах знають про те, що це робити шкідливо, а в пологових будинках – ні?! Коли одна моя знайома, почувши про цей «викрут», в жаху побігла до свого лікаря, та насамперед запитала: «На курси ходите?» І, почувши ствердну відповідь, вибухнула довгим монологом в їх адресу, а потім двома словами пояснила, що ніхто і ніколи дитини не «вигвинчує». Його приймають, а не витягують.

«Обезболіваніє–ето зло;женщина,родившая із застосуванням епідуральної анестезії, нездібна стати повноцінною матерью. Якщо породілля правильно розслабиться, то болю в пологах не відчує».
Приводити в приклад себе, напевно, непривабливо, тому пошлюся на відомих мені інших вагітних (близько десятка випадків), матерей одного, два і трьох дітей, які в один голос благословляють «эпидуралку» і навіть говорять, що коли б не вона, невідомо, зважилися б вони народжувати другу ( третього) дитину! До речі, їх досвід говорить про те, що з кожним разом дійсно больові відчуття менше і анестезія потрібна на більшому розкритті, ніж у попередньому випадку, проте всетаки потрібна. У мене немає підстав для того, щоб засумніватися в достатній досвідченості цих мам і в їх умінні правильно дихати і розслаблятися, проте вони зовсім не вважають, що можна без епідуральної анестезії зробити пологи безболісними. Так, ймовірно, в природі людини закладена здатність послаблювати біль в пологах, повністю расслабляя своє тіло.
Проте слід пам'ятати, що сучасна людина вже настільки далека від природи, що у багатьох випадках його організм просто не здатний реагувати природним чином, що він НЕ МОЖЕ настільки розслабитися, щоб болю не було.
Твердження «якщо правильно розслабитися...» зовсім не так нешкідливо, як здається. Дуже часто з маминих шкіл до пологів приходять, як це ні парадоксально звучить, абсолютно неготові до них жінки. Тобто вони-то якраз так не вважають, вони упевнені в тому, що знають всі. Вони привозять з собою магнітофони з «правильною» музикою, ароматичні палички, намагаються розмовляти з малюком і направляти його дії, проте, стикаючись з реальним болем, з яким вони нічого не можуть поробити, втрачаються, повністю деморалізуються, випадають з процесу, лякаються, не слухаються лікарів і так далі.

«Щеплення в роддоме–это шкідливо, вони підривають імунітет дитини, слід від них відмовитися».
Питання про щеплення, звичайно ж, неоднозначне, і кожна мама вирішує його сама, під свою відповідальність. На цивілізованому світі не роблять БЦЖ – вважається, що туберкульоз, від якого існує дана вакцина, – переможена хвороба, так само, як і віспа.
Проте гепатит В, друга з роддомовских щеплень, робиться повсюдно і – більше того – в куди розвиненіших країнах, ніж наша. У будь-якому випадку, це питання дуже серйозне для того, щоб повірити на слово не завжди компетентному і не достатньо інструкторові, що добре знається на цьому питанні, з курсів. Якщо у вас є сумніви, краще порадьтеся з фахівцем, хоч би з практикуючим лікарем, який дійсно часто вакцинує і стикається з ускладненнями. І врахуйте, що відмова від щеплень в пологовому будинку приводить, як правило, до того, що батьки попросту потім забувають про них, у них немає часу, є справи поважливіше – в перший місяць вам буде не до того, можливо, в другій (третій, четвертий...) теж.

Кому це треба?
Багато лікарів стверджують, що в результаті діяльності курсів для вагітних, як це ні жорстко прозвучить, зросла дитяча смертність і ускладнення в пологах: пацієнтки категорично відмовляються від медикаментозного втручання, терплять будинки сутички.
Результат буває самим різним.

Ймовірно, дійсно часты випадки, коли і кесарево можна б було не робити, і стимулювати не обов'язково було, але наша медицина часто перестраховується, як я вже говорила. Проте питання про те, що краще – пере-или недо-, не настільки простий, щоб вирішувати його, спираючись на думку «напівфахівця». Просто ще раз задумайтеся: чому люди, які читають лекції на курсах для вагітних, знають про те, що шкідливо робити в пологах, а самі лікарі – не знають? Звичайно, у нас сильна інертність медицини, вона поволі реагує на останні дослідження, довго упроваджує всілякі нововведення. Дійсно, жіночі консультації з їх підходом до вагітності, як до хвороби з відповідним її веденням, м'яко кажучи, застаріли. Проте чи варто кидатися в іншу крайність і вставати на шлях експерименту, коли мова йде про вашому здоров'ї і здоров'ї вашої дитини?

І це притому, що зараз наша медицина значно еволюціонувала відносно природних пологів. Практично у всіх установах поширені викладання дитини на живіт, докладення до грудей в пологовому залі, сумісне перебування, годування на вимогу, а також сумісні пологи. Все це давно перестало бути екзотикою!

Окрема розмова – домашні пологи. Статистика по ним (відхилення у дитини, ускладнення у породіллі) із зрозумілих причин вельми приблизна. У цивілізованих країнах, коли жінка вирішує народжувати удома, у неї, окрім цілої бригади лікарів будинку, під вікном ще чергує реанімація – на всякий пожежник, що називається. Доктори часто відмовляються приймати пологи будинку без відповідного устаткування і реанимобиля біля під'їзду. Тому, перш ніж піти на таке, подумайте, кому це вигідно, і знайдіть незалежне і незацікавлене джерело інформації, звідки почерпнете все про пологи будинку, про те, наскільки вони безпечні і чи підходять вони особисто вам.

Що ще можна сказати наприкінці? Якщо ви приїдете в пологовий будинок, затискаючи в руках конспект з курсів, і прагнутимете контролювати кожну дію лікарів і час від часу керувати ними, напевно, процес ваших пологів дійсно сильно відрізнятиметься від ідеального. Більш того, я допускаю в цій ситуації навіть деяку грубість з боку лікарів, що, зрозуміло, тільки утвердит вас в тому, що на курсах мали рацію, кажучи про те, які вони погані. Сходити на прийом до різних фахівців... Врешті-решт, якщо ви знайдете «правильного» доктора, то вам ніякі курси не знадобляться – все необхідне він розповість і покаже сам. І, враховуючи те, що одна з головних ролей в пологах належить саме акушерові-гінекологові, а не інструкторові з курсів, навіть якщо він буде поряд, напевно, логічно буде спочатку визначитися з доктором і запитати його думку щодо курсів – може, він порекомендує місце, куди дійсно варто піти.