пятница

Шматочок мела для майбутньої мами

Автор: Сорокина Ганна . гінеколог

Спілкування вагітних
Що ми знаємо про кальцій? Чи дійсно потрібно приймати його у вигляді препаратів, як переконує нас реклама на радіо і телебаченні? А майбутній мамі він важливий?


Так! Ви тільки уявіть собі: на кальцій доводиться 2% ваги людини. Він складає основу кісткової тканини, входить до складу ферментів, бере участь в передачі нервових імпульсів і скороченні м'язів. Кальцій - важливий компонент згортаючої системи крові. Цей елемент присутній в людському організмі в найбільшій кількості. Із загального запасу кальцію (1-1,5 кг у дорослої людини - близько 20 грама на кожен кілограм маси тіла) приблизно 98-99% доводиться на кісткову і хрящові тканини. У міру розпаду старих кісткових кліток утворюються нові, тому необхідне постійне поповнення запасів цього елементу.

Скільки кальцію потрібно майбутній мамі? Потреба в нім складає 1000 міліграм в день у невагітних жінок у віці від 19 до 50 років і 1300 міліграм - у віці до 18 років. Під час вагітності і лактації це число збільшується до 1500 міліграма.

Зростаючому плоду в надмірній кількості кальцій потрібний як для зростання кісток і зубів, так і для формування нервової системи, серця і м'язів. Важко переоцінити роль цього елементу в регуляції ритму серця і процесу згортання крові. Кальцій необхідний для розвитку всіх тканин дитини, включаючи нервові клітини, внутрішні органи, скелет, очі, вуха, шкіру, волосся і нігті. Дослідження показують, що через плаценту до плоду поступає приблизно 250 - 300 міліграм цього мікроелемента в добу.

Нормальне для вагітності збільшення об'єму циркулюючого кальцію і зростання його виведення з сечею, які наголошуються і при хорошому живленні, ще більше збільшують потребу жінки в цьому елементі.

Де його узяти?
Багато кальцію міститься в молоці і молочних продуктах, особливо знежирених, деяких овочах (капусті, цвітній капусті, часнику, селері, петрушці), фруктах і ягідних культурах (агрусі, смородині, полуниці, черешні), хрящі тварин (холодець), рибі.
Тільки необхідно пам'ятати, що деякі продукти (злакові, щавель, шпинат) уповільнюють всмоктування харчового кальцію. Вони містять фитиновую і щавлеву кислоти, які в результаті взаємодії з цим елементом утворюють нерозчинні солі, - фитаты і оксалати, і всмоктування важко. Тому необхідно враховувати сумісність харчових продуктів.
Надмірне споживання продуктів, що містять кофеїн: коли, кави, сподіваючись - також може порушувати обмін кальцію, тому не рекомендується ними зловживати, особливо під час вагітності.

Хто особливо потребує кальцію?
Любителі жирного! Тістечка з кремом, шинка містять жири, які в кишечнику зв'язують кальцій, утворюючи з ним нерозчинні з'єднання. Вони проходять травний тракт як би транзитом, не всмоктуючись в кров. Ласуни! Прості вуглеводи (солодощі, булочки, киселі) погіршують всмоктування і засвоєння цього елементу.
Любителі м'ясних продуктів заводського виготовлення! Шинка, карбонат, ковбаса утрудняють засвоєння кальцію, тоді як натуральне м'ясо на це не впливає. Любителі солоного! Надлишок солі витісняє з організму кальцій, який йде разом з сечею.

У вас проблеми?
Серед захворювань вагітної, при яких порушено всмоктування або засвоєння кальцію, слід назвати захворювання шлунково-кишкового тракту: виразкову і жовчно-кам'яну хвороби, хронічний коліт - запалення товстого кишечника, що супроводиться діареєю, хронічні гепатити.
З ендокринних захворювань варто згадати цукровий діабет, гіперпаратиреоз (захворювання околощитовидных залоз), тиреотоксикоз (захворювання щитовидної залози), а також бронхіальну астму і інші захворювання, що вимагають прийому глюкокортикоїдів - гормональних препаратів, в нормі тих, що виробляються наднирковими.
Дослідження показують, що навіть при неускладненій вагітності в 17% випадків за 2-3 місяці до пологів з'являються симптоми кальцієвої недостатності у вигляді парестезій (відчуття «повзання мурашок»), судорожних сіпань, зведення м'язів, болів в кістках.
У вагітних з гестозами (ускладнення вагітності, що виявляються підвищенням артеріального тиску, появою білка в сечі, набряків) вказані симптоми зустрічаються частіше - приблизно в 50% випадків. Положення погіршується при нераціональному живленні, несприятливих кліматичних умовах (у весняно-зимовий період спостерігаються нижчі концентрації вітаміну D і кальцію в крові, чим в літньо-осінній).
Наслідками дефіциту кальцію в організмі є карієс, остеопороз (підвищена крихкість кісток), остеомаляція (розм'якшення кісток і їх деформація). Недолік цього елементу в організмі також сприяє розвитку токсикозу першої половини вагітності, гестозу.
Кальцій усуває дискомфортні відчуття вагітної: м'язові болі, судоми в нижніх кінцівках, відчуття серцебиття.
Дефіцит цього елементу може привести до затримки зростання плоду; також він є одній з причин рахіту у дітей, оскільки у внутріутробному періоді формуються умови для нормального зростання кісток.
Очевидним свідоцтвом проблем з кальцієм є кількість зубів, які втратила жінка під час вагітності, в період годування. Як мовилося вище, зміни мінерального обміну під час вагітності при дефіциті цього елементу позначаються на кістковій тканині і тканині зубів жінки. Положення посилюється, якщо мама годує дитину грудьми. Відомо, що у таких жінок протягом перших 6 місяців після пологів знижується вміст мінеральних компонентів в хребті в порівнянні з 2-ою добою після пологів. Також доведено, що дефіцит кальцію під час вагітності і годування грудьми збільшує частоту появи остеопорозу під час клімаксу, що збільшує вірогідність переломів.

Останнім часом дослідники виявили зв'язок артеріальної гіпертензії (підвищеного артеріального тиску) вагітних і дефіциту кальцію. Артеріальна гіпертензія, обумовлена вагітністю, ускладнює стан зразково кожної десятої майбутньої мами і є основним чинником риски дитячої і материнської смертності, а також важких ускладнень. Поки не відомі механізми, через які цей елемент здатний знижувати артеріальний тиск, проте є свідоцтва ефективності застосування препаратів кальцію для лікування цих станів.
Здорова майбутня мама може отримати норму кальцію - 1300-1500 міліграм в добу - з продуктів. Це може бути:
200 грама сиру середньої жирності (4%) - 300 міліграм кальцію
200 мл кефіру низької жирності (1-1,5%) - 240 міліграм кальцію
200 мл молока (враховується і те молоко, на якому варять кашу) - 240 міліграм кальцію
50 грама сира, наприклад «Чеддера» - 500 міліграм кальцію.
Разом: 1280 міліграм кальцію.

Окрім кисломолочних і молочних продуктів кальцій є у волоських горіхах, капусті, рибі, ягодах, наприклад в черешні, родзинках. А ще майбутній мамі необхідні прогулянки, обов'язково в денний час (тільки на сонці ми отримуємо вітамін D). Їх тривалість має бути не менше 45 хвилин в день.
Кальцинуємося!
Як же лікувати недолік кальцію? Слід зазначити, що менше всього міститься його в широко поширеному в Росії глюконате кальцію, а найбільша кількість - в карбонаті кальцію. Всі препарати, його солі, що містять, можна розділити на три групи:
монопрепарати, що містять тільки сіль кальцію;
комбіновані препарати, до складу яких включені солі кальцію, вітамін D або вітамін С, а в деяких - такі мінеральні елементи, як магній, цинк, бор;
полівітамінні засоби, в які входять солі кальцію.

Серед першої групи добре себе зарекомендував Кальцій D3 Никомед, що містить в одній пігулці 1250 міліграм карбонату кальцію (500 міліграм кальцію елементу) і 200МЕ холекальциферолу (вітаміну D). Він відноситься до комбінованих препаратів кальцію і вітаміну D. Останні дослідження показали ефективність поєднання солей кальцію і цього вітаміну в профілактиці і лікуванні порушень кальций-фосфорного обміну. Застосування даного препарату забезпечує достатнє потрапляння в організм кальцію і вітаміну D, сприяє запобіганню втраті кісткової маси. На тлі його застосування у вагітних зменшуються або зникають симптоми його дефіциту. Лікувальна доза препарату для вагітних з проявом кальцієвої недостатності - 2 пігулки в добу, профілактична доза - 1 пігулка. Препарат не викликає побічних ефектів, безпечний для майбутніх мам. В принципі, прийом препаратів кальцію у поєднанні з вітаміном D в останніх 2 місяці вагітності обгрунтований. Він благотворно впливає на показники кальций-фосфорного обміну у матери, плоду і новонародженого, сприяє профілактиці рахіту у дітей першого року життя.

Мультівітаміни або вітамінні комплекси для вагітних містять не менше 150-200 міліграма кальцію (Вітрум, Пренатал з кальцієм, Матерна), що може бути рекомендоване з профілактичною метою практично всім здоровим майбутнім мамам як додаткове джерело кальцію.

Якщо ж ви не любите або погано переносите молочні продукти, не проводите покладеного часу на вулиці, вживаєте багато кави, сподіваючись або палите, а також якщо останні 2-3 місяці вашої вагітності доводяться на зимово-весняний період, то без додаткових нехарчових джерел кальцію вам не обійтися. На закінчення хотілося б додати: навчитеся слухати свій організм! Він завжди підкаже, чого йому не вистачає. Так, при дефіциті кальцію виникає бажання з'їсти крейду або штукатурку, з'являється пристрасть до сиру, сиру, молока. Загалом, майбутні мами, вам знадобиться багато сил, щоб носити своїх довгожданих малюків на руках, а значить, вам потрібна міцна спина і м'язи. А ще красиві зуби, щоб щасливо і без утруднення посміхатися, дивлячись на свого крихту.