пятница

Перші пологи - на заклик природи

Автор: Сандалова Кристина
Згідно соціологічним опитам, велика частина дівчат студентського віку не готова народжувати дітей під час навчання і відразу після закінчення Вузу - теж. Вони хочуть спочатку знайти гідну роботу, досягти певного матеріального благополуччя, знайти незалежність - «встати на ноги». І вже тоді, за умови, що поряд опиниться надійний чоловік, народити дитину. Проте, на думку медиків, з народженням дітей все ж таки краще не затягувати. Про це наше інтерв'ю з лікарем-гінекологом Центральної поліклініки Міністерства надзвичайних ситуацій Росії Арменом Карапетовічем КОЛЯНОМ

?- Армен Карапетовіч, скажіть, з якого віку жінка вважається позднородящей?
- Зараз існує таке поняття, як «вікова первородящая». Раніше говорили «стара» первородящая, але тепер термін змінили. До того ж жінки ображалися... Отже тепер за «вікову первородящей» вважаються породіллі після 30 років.

?- Чому саме після тридцяти?
- До 30 років відбувається досить сильний знос організму. У жінки, яка жодного разу не народжувала, матка абсолютно нетренована, її тіло просто не готове до пологів. Тому якщо вона вирішується на дитину після 30-ти років, то повинна розуміти, що народжувати їй, швидше за все, буде непросто.
У 18-20 років тканини еластичні, добре розтягуються, жіночий організм фізіологічно підготовлений до виношування і народження дитини. Так закладено природою. А зараз багато хто настільки зайнятий навчанням, побудовою кар'єри і бізнесом, що ним не до дітей. Коли ж, нарешті, вони починають замислюватися про дитину, виявляється, що стан здоров'я залишає, як мовиться, бажати кращого. Адже що таке навчання або бізнес? Це постійний стрес. Він викликає спазм судин. Через це порушується живлення тканин організму, функції статевих органів погіршуються, тканини стають регидными (менш еластичними), і народжувати дитину при такому стані здоров'я, природно, складніше. Така загальна тенденція. Але, звичайно, кожна людина індивідуальна, і деякі до 60 років зберігають здібність до дітородіння.

?- чи Існують якісь особливості перебігу вагітності у первородящих 30-35 років?
- Звичайно, існують. Ви, напевно, чули вислів, що у вагітних бувають очі, як «у Корівки», «коров'ячі очі». Жінка немов занурюється в себе, починає дивитися на навколишню дійсність інакше, вся її увага і думки сосредотачиваются на дитині. Майбутня мама підсвідомо відстороняється від зовнішнього світу, вона слухає свій організм, свого малюка, настроюється на хвилю материнства. Молода дівчина, у якої голова ще не забита різними страхами, проблемами, вирішенням питань бізнесу, набагато легше входить в цей стан. А тридцятирічна жінка, яка, перш за все, націлена на професійне зростання, на досягнення певних кар'єрних успіхів, насилу перебудовується, їй складніше досягти цієї гармонійної фази.

?- Це ви говорите про психологічні особливості. А фізіологічно як протікає виношування дитини в цьому віці?
- Жінка вступає в період статевої зрілості в 14-15 років. У неї починають функціонувати яєчники, міняється матка. Таким чином, організм готується до дітородіння. Проте сьогодні багато дівчат з 18-19-річного віку починають вживати контрацептиви. Уявіть, що впродовж довгих років жінка п'є гормональні пігулки. Що відбувається з її яєчниками за ці роки? Вони стільки часу «простоювали», були без роботи! Вони попросту забувають, що це таке. Крім того, у жінки багато що залежить від психофізичних чинників. Були проведені серйозні наукові дослідження, що показали, що ендометріоз частіше виникає у бізнес-леді, причому до 30 років, чого раніше майже ніколи не було. Ендометріоз не небезпечний, якщо він з'являється після 40 років у народжуючих жінок, але молодим загрожує безпліддям.

?- Ваше особисте спостереження, які жінки народжують після тридцяти?
- Назвемо їх загальним поняттям «бізнес-леді» - дівчата, які основне завдання свого життя бачать в досягненні кар'єрних висот, в тому, щоб заробляти багато грошей. Найбільший відсоток таких жінок сконцентрований в містах. Проте говорити, що відкладають народження малюка тільки панночки, націлені на грошове благополуччя, було б неправильно. У нашій поліклініці багато жінок - робітниць МНС. Вони регулярно виїжджають в гарячі крапки, постійно стикаються із смертю, горем, рятують пострадавших, деколи ризикуючи власним життям. І коли я їм говорю, що час йде і пора народжувати, вони коротко відповідають «колись». Отже якось особливо виділити зріз або назвати причину не можна.

?- Перші пологи після тридцяти - це обов'язково кесарево?
- У нашій країні кесаревий перетин роблять виключно за медичними показаннями. Тому, якщо жінку направляють на операцію, значить, вони є. У первородящих після тридцяти кількість проблем із здоров'ям збільшується: і матка може себе неправильно вести в пологах, погано скорочуватися, і шийка за рахунок своєї регидности може не розкриватися, і живлення плоду може бути порушене. Тому тут нічому дивуватися. Але знову ж таки не можна сказати, що всім, кому за тридцять, робитимуть кесарево - здоров'я-то у всіх разное.

?- З роками росте ризик внутріутробного розвитку патологій у дитини. Чому це відбувається?
- Генетична система з віком починає давати збій. Відсоток народження малюків з відхиленнями або, навпаки, геніїв, у жінок до 35 років мінімальний. А ось після він зростає. Але не потрібно зациклюватися на патологіях. Адже ризик появи на світло малюка з проблемами всього лише 1-2 % від всіх вагітностей.

?- Як протікає післяпологовий період у вікової первородящей?
- Зазвичай складніше, ніж у молодої дівчини. В молодості і запасу сил, і потенції більше. А з роками енергія йде.

?- чи Існують якісь особливі рекомендації по дієті, вправам, прийому ліків для первородящих після 30-35 років?
- Якихось особливих рекомендацій не існує. Вправи такі ж, як і для всіх вагітних, - направлені на розслаблення, розтяжку м'язів і вироблення навиків правильного дихання. Це основне. Дієта теж загальна для всіх. Що ж до ліків - все індивідуально. І, взагалі, перш за все потрібно навчитися слухати свій організм і бути ближче до природи. Тоді все пройде добре.