пятница

Cпокойствие, тільки спокій

Автор: Баурова Наталія

Емоційна нестійкість вагітних пояснюється різкою зміною гормонального фону. Нервова система, у свою чергу, не залишається у боргу і відповідає стресом на зміни в організмі. І хоча все фізіологічно з'ясовно і зрозуміло, нерідко психіка жінки «в положенні» потребує корекції, для того, щоб без проблем виносити вагітність, не нанести шкоди життя, що зароджується

В цьому випадку встає питання про застосування заспокійливих засобів.

Синтетичні препарати - транквілізатори
До складу більшості з них входить психоактивна речовина (ЛІГШИ), яка може зробити негативний вплив на розвиток дитини, особливо на його нервову систему, і привести до вроджених вад. Найбільшу небезпеку прийом транквілізаторів представляє до 16-го тижня вагітності. І в більшості випадків лікарі настроєні категорично проти застосування сильнодіючих заспокійливих в період вагітності і годування грудьми. Проте, якщо нервове збудження майбутньої матери настільки сильно, що може привести до мимовільного переривання вагітності, доктор, зваживши ризик і користь, може прописати їй м'які (легені) транквілізатори.
Препарати рослинного походження
Ці препарати - комбінація з екстрактів рослин. На відміну від транквілізаторів, вони не містять психоактивних речовин. Речовина, що діє, - витяжка з лікарських рослин. Перевагою препаратів на рослинній основі є те, що біологічно активні речовини рослин природніше включаються в обмінні процеси організму людини, чим синтетичні препарати. І, отже, ризик виникнення побічних реакцій значно менший. Найпоширенішим заспокійливим препаратом цієї групи є екстракт валеріани. В більшості випадків лікарі рекомендують майбутнім мамам саме його. Також в період вагітності дозволено застосовувати (тільки за призначенням лікаря!) деякі сучасні препарати рослинного походження, наприклад Персен або Ново-пассит.
Гомеопатичні засоби
Основна відмінність гомеопатичних засобів від препаратів на основі рослинної сировини полягає в дозуванні речовини, що діє, і способі приготування препарату. Завдяки мікродозам речовини, що діє, і спеціальної технології виготовлення, гомеопатичні засоби відрізняються хорошою переносимістю і практично повною відсутністю побічних ефектів. Цим пояснюється можливість застосування більшості гомеопатичних препаратів в період вагітності. Найбільш поширеним гомеопатичним заспокійливим засобом є arsenicum album. Приймати гомеопатичний препарат слід за 30 хвилин до їжі або після їди. Під час лікувального курсу слід виключити з раціону м'яту у всіх видах, у тому числі і у складі жувальної гумки, сподіваючись, а також евкаліпта. При поліпшенні емоційного стану рекомендується відразу ж припинити прийом гомеопатичних препаратів. Якщо після 6 доз прийнятих ліків не наступає помітного поліпшення, то можливо даний препарат вам не підходить.
Під час вагітності із-за зростаючих потреб організму баланс тканинних солей порушується. Для його відновлення і профілактики різних порушень рекомендується приймати гомеопатичні препарати, що містять тканинні солі: фторид кальцію, фосфат заліза, фосфат магнію, хлорид натрію і двоокис кремнію.

Застосовувати заспокійливі препарати майбутнім і годуючим мамам слідує тільки по рекомендації лікаря і під його строгим спостереженням. Але можна спробувати і самостійно справитися із стресом. Як? Ось декілька варіантів:
Ароматерапія
Хорошою антистресовою дією володіють натуральні ефірні масла. Проникаючи крізь шкірні покриви і дихальні шляхи, вони впливають безпосередньо на вищі нервові центри і роблять ефективний вплив на більшість фізичних і психічних функцій організму. Ароматичні масла діють м'яко, при правильному застосуванні не дають побічних ефектів і не викликають звикання, залежності. Головне правильно вибрати аромат. Позитивно впливають на нервову систему, стимулюють механізми саморегуляції організму і благотворно позначаються на стані психічного здоров'я і емоційної сфери наступні масла: пачулі, іланг-іланг, лимон, кипарис, імбир, бергамот, сандал, троянда, апельсин, евкаліпт, грейпфрут і герань. Чисті ефірні масла можна додавати в крем, роблячи масаж, капати у ванну, втирати в тіло, додавати в компреси і просто вдихати. Або спробуйте нанести масло на ватяні кульки і покласти їх на батарею.
SPAсительный масаж
Масаж покращує місцевий кровообіг і рефлекторно впливає на нервові закінчення. Існують спеціальні методики точкового розслабляючого масажу. Але робити його повинен тільки фахівець: розслабляючі крапки знаходяться в безпосередній близькості з тими, які надають прямо протилежний ефект. А в домашніх умовах хороший розслабляючий і заспокійливий ефект дає самомассаж обличчя, вух і стоп. Починати краще з погладжуючих рухів: проведіть руками від середини лоба, від середини підборіддя і від перенісся до скронь. Потім по тій же траєкторії «пройдіться» по обличчю легкими постукуючими рухами кінчиків пальців. Тильною стороною долоні поплещіть під підборіддям. Кінчиками пальців «пройдіться» обертальними рухами по голові - від лоба до потилиці і від скронь до потилиці. Пощипуючими рухами помасажуйте підборіддя і мочки вух. Потім переходите до масажу стоп: починайте з погладжуючих рухів, поступово підсилюючи тиск пальців рук на стопу. Спочатку помасажуйте всю стопу від п'яти до пальців, потім окремо кожен палець і внутрішнє зведення стопи.
Вітаміни спокою
Часто стрес викликає підвищена витрата вітамінів і мікроелементів. Дефіцит вітаміну С доходить до 86%, вітаміну Е - до 45%, вітаміну А - до 30%, вітамінів групи В - до 90% ( вітаміну В2 - 76%, а вітаміну В6 - до 98%). Адже в період вагітності потреби в них підвищуються і будь-який, навіть маленький, стрес може спровокувати гіповітаміноз.
Особливо гостро нервова система реагує на нестачу вітамінів групи В, які регулюють діяльність нервових клітин кори великих півкуль головного мозку і інших відділів центральною і периферичною нервовою систем. Першим симптомом дефіциту вітамінів групи В є емоційна нестійкість і порушення сну. Тому при плануванні вагітності (приблизно за 3 місяці до зачаття) або як тільки ви дізналися, що чекаєте малюка, слід почати прийом спеціальних полівітамінних комплексів для вагітних і годуючих жінок. Крім того, включите в свій раціон продукти, багаті вітамінами групи В: молоко і молочні продукти, м'ясо, риба, гречана і вівсяна крупа, пивні дріжджі, білок, вершкове масло, сирий, печінка, горох, шпинат, томат, зелений лук.