пятница

Пологи будинку: давайте подумаємо?

Люди, що приймають пологи вдома, називають себе духовними акушерами. Вони не лікарі, хоч у багатьох - медична освіта. На відміну від акушерів в пологових будинках, вони вважають: не можна без особливих причин втручатися в хід пологів. Жінку не треба учити народжувати - треба тільки допомогти включитися її глибинному інстинкту, задавленому цивілізацією і недовір'ям до себе

Марія Бор-раменськая

На сьогоднішній день тільки в Москві відкрито і діє більше 30 різних курсів по підготовці до пологів. Жодні з них офіційно не готують до пологів будинку. На ділі ж виявляється, що переважну більшість з існуючих курсів підводять слухачів саме до цієї ідеї. Загальна картина виглядає таким чином: вагітна жінка або пара, навіть спочатку настроєна проти домашніх пологів, приходить на заняття і отримує масу інформації про позитивні сторони пологів будинку і таку ж масу негативних знань про пологові будинки і лікарів. Природним результатом цього стає прагнення уникнути будь-якого контакту з медичним персоналом і вибрати альтернативний варіант - народження дитини в домашніх умовах.

Не говоритимемо про моральну сторону питання. Давайте просто звернемо увагу на декілька істотних моментів, які слід мати на увазі, ухвалюючи рішення про такі пологи.

Перше, про що не варто забувати: абсолютно будь-які курси по підготовці до пологів, як до домашніх, так і не домашнім - це насамперед комерційне підприємство. Іншими словами, викладачі і автори курсів живуть на гроші, які приносять їм слухачі. При цьому, якщо доходи від вагітної жінки, що відправилася народжувати в пологовий будинок, закінчуються із закінченням занять, то жінка, що народжує удома, приносить додаткові гроші "духовному" акушерові. Звичайно, це не єдина причина, по якій організатори курсів беруться розповідати про переваги домашніх пологів. Часто вони дійсно переконані в правильності своїх методик і щиро бажають вам якомога легших пологів і благополучної вагітності. Але фінансову зацікавленість проте не слід недооцінювати.

Не можна сказати, що "офіційна" медицина на вас не заробляє. Але в нашому житті взагалі практично немає речей, так або інакше не пов'язаних з грошима. Коли ви купуєте цукерки дитині, хтось на цьому теж робить гроші. Але все питання в тому, що опиниться під фантиком - "Ведмедик на півночі", виготовлений за ретельно вивіреною технологією продукт, або кустарного виробництва карамелька з паленого цукру.

Прекрасні людські якості викладачів курсів взагалі і "духовних" акушерів зокрема не повинні затьмарювати ступені їх професіоналізму. Статистика, зібрана сайтом "Mother.ru" по відгуках самих слухачів курсів, що готувалися до домашніх пологів, говорить про те, що тільки чверть людей, що беруться приймати пологи будинку, має вищу медичну освіту. Хоч яка-небудь медична освіта має тільки половина з "духовних" акушерів.

Тоді як в пологовому будинку навіть при ідеальному перебігу пологів поряд з вами знаходитиметься бригада, що складається з акушера-гінеколога, акушера і неонатолога.

Наступне, до чого варто віднестися максимально критично. Дуже часто мовиться, що після підготовки, отриманої на курсах, ви і ваш малюк будете абсолютно здорові і легко зумієте уникнути будь-яких ускладнень в пологах.

Прекрасно, якби це було так.

Але, на жаль, є речі, абсолютно непіддатливі ніякому контролю і не вирішувані завдяки короткій підготовці на курсах. Звичайно, якщо ви вестимете здоровий спосіб життя, почнете обертати більше уваги на власну духовну сферу і навчитеся прийомам правильного дихання і руху, це допоможе і вам, і дитині до закінчення вагітності прийти міцнішими і сильнішими. Але, проте, стовідсотково управляти процесом ви не зможете. Дев'ять місяців - дуже короткий термін для того, щоб навчитися цьому. Жодна з відомих духовних практик, жоден з комплексів фізичного розвитку і вдосконалення не освоюються за такий малий час. По суті, управляти власними пологами - це приблизно те ж, що управляти роботою свого серця. І м'язи матки, і м'язи серця виконують свої функції окрім нашої волі. В принципі, свідомо контролювати їх можливо, і ми всі знаємо, що є люди, здатні на подібне. Але вони йшли до такого контролю протягом довгих років. Тому, як ні хотілося б вірити в те, що курси, що тривають всього 2 - 3 місяці, дадуть вам можливість повністю володіти ситуацією в пологах, контролювати своє тіло і благополуччя малюка, насправді це недосяжно.

Пологи ж з "духовною" акушеркою припускають саме ідеальну їх течію. Звідси і виникає стільки випадків, коли будинки, що почалися, пологи закінчуються (і, на жаль, не завжди щонайкраще) в пологовому будинку.

Ніхто не може передбачити, як проходитимуть саме ваші пологи. "Хрестоматійна" вагітність може закінчитися патологією в пологовій діяльності, і про це, на жаль, практично неможливо почути на курсах. Звичайно, настрій батьків на благополучний перебіг пологів дуже важливий. Але є ситуації, коли "духовна" акушерка опиниться просто не в змозі допомогти вам і вашій дитині, хоча при своєчасному кваліфікованому втручанні можна не тільки врятувати новонародженого, але і практично звести до нуля наслідки родових ускладнень.

Наприклад, в такому зовсім нерідкому випадку, коли головка дитини в пологах вставляється неправильно, "духовна" акушерка виявиться безсилою. Вважається, що у головки є 4 акушерських розміру, і проходити по родових шляхах мами вона винна найменшим з них. Якщо відбувається інакше – те дитина просто застряє. Заздалегідь визначити, що таке трапиться, абсолютно неможливо. Єдиний спосіб врятувати малюка при цьому – зробити екстрене кесареве перетин. Задумайтеся, чи достатня кваліфікація людини, що приймає пологи вдома, щоб точно діагностувати причину уповільнення пологової діяльності? Чи встигнете ви дістатися до пологового будинку перш, ніж почне надто пізно?

Ще одна річ, вплинути на яку не можна ні спеціальною гімнастикою, ні домовленостями, – це швидкість перебігу пологів. Якими в цьому сенсі виявляться ваші пологи, передбачити неможливо. Ні спадковість, ні досвід попередніх пологів не означають в цьому випадку нічого. У однієї і тієї ж жінки перша дитина може народжуватися зазвичай, а другий – дуже поволі або дуже швидко. При затяжних пологах часто виникає ситуація, коли води вже відійшли, а розкриття ще дуже маленьке або його немає зовсім. У цих випадках ліміт безпеки для малюка – 10 – 12 годин, далі потрібно проводити стимуляцію пологової діяльності, проти якої висувають так багато аргументів "духовні" акушерки. Звичайно, будь-яке медикаментозне втручання завжди небажано, але сучасні препарати зводять дію на дитину до мінімуму. А ось кожну годину безводого періоду збільшує вірогідність інфікування крихти. Це означає, що вашому новонародженому синові або дочці доведеться з перших же хвилин життя вводити антибіотики для лікування пневмонії або сепсису. Порівнюйте, вибирайте.

При стрімких пологах (пам'ятаєте, як народжувала сестра Хетуей в коханому багатьма серіалі "Швидка допомога"?) може відбутися масивне відшарування плаценти, розривши плаценти або розрив вен пуповини, і тоді єдине, що врятує дитину – негайне переливання крові. Це можливо в дитячій реанімації, але не удома!

І до слова про реанімацію. Новонародженого немовляти можна реанімувати протягом 20 хвилин, далі починаються необоротні зміни мозку. За перших 40 секунд життя можна встигнути врятувати маленького чоловічка, якщо у нього присутній тільки один з ознак життєдіяльності – дихання, серцебиття, пульсація пуповини або рефлекси. Головне – встигнути. Тому в Голландії, наприклад, якщо жінка народжує удома, біля її під'їзду коштує машина реанімації, що дуже часто не згадується нашими прихильниками домашніх пологів. Як швидко у разі потреби добереться невідкладна "допомога" до ваших дверей?

Ще один момент, на який слід звернути увагу, – наскільки великий досвід у акушерки, яка, можливо, допомагатиме вам в пологах. Медичний досвід – це щоденна практика. Чим більше різноманітних випадків пройшли через руки лікаря або акушера, тим упевненіше він діє. За зміну і лікар і акушерка пологового будинку приймають від 2 до 5 пологів. Скільки пологів приймає "духовна" акушерка в місяць?

Дуже часто можна чути, про "природність" домашніх пологів на противагу пологам в "казенній установі". Так, безумовно, століттями жінки народжували не в лікарні. Але, по-перше, при цьому їм допомагали далеко не "духовні", а реальні акушерки, що все життя присвятили цій практиці і передавальні секрети і досвід з покоління в покоління. А по-друге, часи все-таки змінилися і завдяки розвитку науки, у тому числі і медичною, вже не вмирають в епідеміях чуми або віспи до 80% населення, вже не вважаються смертельно за небезпечні хвороби грип або запалення легенів. Навіть зуби ми йдемо лікувати до зубного лікаря, а не до знахаря, і вже точно нікому в голову не приходить виривати хворий зуб будинку за допомогою кліщів або суворої нитки. Зрозуміло, вагітність – не хвороба, але і втратити дитину зовсім не те ж саме, що втратити корінною або різець. А пару століть назад однаковим везінням була і наявність зубів до сорока років, і здоров'я всіх народжених дітей в сім'ї. Малюків народжувалося багато, але не менше третині в середньому вмирало в пологах. Зараз це здається диким, а тоді було нормою. Критерії "природності" міняються з часом, і не визнавати цього – означає не визнавати очевидних речей. Подумайте, чому, якщо ви вважаєте за природний включити таке досягнення сучасної техніки як музичний центр із записом заспокійливої музики під час пологів, то використання реанімаційного устаткування для врятування життя вашої дитини вам здається неприродним?

Взагалі, пологовий будинок в уявленні багато (і, ймовірно, не в останню чергу зусиллями "духовних" акушерів) залишається напівказармою-напівв'язницею де складно чекати до себе теплого і уважного відношення де, незалежно від реальної необхідності, жінці робитимуть знеболення, стимуляцію, та ще, можливо, і кесареве впридачу, де малюк і мама лежатимуть роздільно, а тато побачить новонародженого тільки при виписці.

Насправді зараз це далеко не так. У більшості пологових будинків є платні відділення, практично в будь-якому пологовому будинку, якщо дозволяють його санітарно-гігієнічні умови, можна народжувати з чоловіком. Пологи можливо проводити в зручній для породіллі позі, препарати, що призначаються, і втручання заздалегідь погоджувати, а новонародженого малюка відразу прикладати до грудей і не розлучатися з ним ні на хвилину. При цьому немовля перші дні буде під спостереженням неонатолога, а ви – під наглядом акушера-гінеколога, які у разі потреби можуть скоректувати всі виникаючі проблеми на найранішій стадії – а значить, з мінімальними наслідками. "Духовна" ж акушерка покине вас практично відразу після пологів.

І, напевно, останнє зауваження щодо "духовних" акушерок. Жодна з них не несе ні юридичної, ні професійної відповідальності якщо щось піде не так. Про це треба пам'ятати насамперед.

Вам треба визначитися, чого ви чекаєте від тих, хто буде поряд з вами на пологах, якими ви хочете їх бачити, і, головне, пам'ятати про можливі наслідки. Чи готові ви узяти на себе відповідальність не тільки за власне здоров'я, але і за життя дитини? І, якщо щось, не дай бог, трапиться, чи готові ви жити з думкою про те, що якби поряд в потрібний момент опинилося спеціальне устаткування, то найсумніших результатів можна було б уникнути?

Все сказане, звичайно, не означає, що не треба готуватися до пологів взагалі. Готуватися до пологів необхідно!

Будь-які курси окрім корисної інформації дають ще і безцінне спілкування з людьми, що знаходяться в такому ж щасливому очікуванні, що і ви. Проблеми і питання в цьому оточенні вирішуються дивно легко і втрачають свою значущість – ви не зациклюєтеся на речах, не вартих уваги. Крім того, хороші курси дозволяють майбутній мамі зберегти фізичну форму і швидше відновитися після пологів. Та і самі пологи, так само, як і вагітність, у жінки, що стежить за своїм живленням і фізичним станом, проходять набагато легше.

Загальний емоційний настрій на благополучні пологи, який отримує майбутня мама або сімейна пара на курсах підготовки до пологів, також переоцінити неможливо.

Але до вибору курсів варто підійти максимально обдумано.
Поставте собі такі питання:

Хто підготував і веде заняття на курсах?
Якщо це роблять "духовні" акушери, то будьте готові до того, що інформація подаватиметься з позицій привабливості саме домашніх пологів.

Чи можуть вам дати напрям в пологовий будинок або порекомендувати пологовий будинок?
Якщо курси насправді готують не тільки до домашніх пологів або не готують до таких пологів взагалі, то вам обов'язково зможуть дати якісь рекомендації. Майте на увазі, що пологові будинки влітку закриваються на миття і на цей випадок добре б мати "в запасі" декілька варіантів.

Чи є серед викладачів професійні лікарі?
Якщо заняття ведуть психологи, то ви отримаєте максимум професійної інформації щодо психологічного настрою на вагітність і пологи, але мінімум кваліфікованої інформації щодо медичних аспектів перебігу вагітності і пологів, а також подальшому догляді за малюком і про його здоров'я. Найімовірніше, питання живлення під час вагітності, встановлення лактації, прояви і запобігання алергічним реакціям, вакцинації і тому подібне освітлюватимуть на рівні популярної літератури.

До початку занять гімнастикою і занять в басейні чи дізналися у вас про особливості перебігу вагітності?
Існують обмеження у виконанні певних вправ при деяких особливостях перебігу вагітності. І вам, і інструкторові добре б знати про це заздалегідь.

Хто веде заняття гімнастикою і хто веде заняття в басейні?
Бажано, щоб інструктори мали кваліфікацію викладачів ЛФК або аеробіки, оскільки ці фахівці зазвичай чітко уявляють собі межі допустимих навантажень. Грамотно розроблена програма не дозволить вам ні дуже розслабитися, ні перевтомлюватися.

Яка тривалість курсів?
У ідеалі, курси мають бути супутником вашої вагітності. З кожним новим заняттям ви повинні дізнаватися, що відбувається з вами і малюком саме зараз. Крім того, дихальні вправи і гімнастику потрібно починати з найраніших термінів, щоб ваш організм краще адаптувався і ефект був максимальним. Тому ніж довше пропонована програма, тим краще.

На закінчення хотілося б побажати всім майбутнім батькам як можна ответственнее підходити до питання про те, де і як з'явиться на світло крихта, і про те, яким чином ви готуватиметеся до цієї події. Адже від правильності ухваленого рішення залежить і все подальше життя вашого малюка, і ваш власний душевний спокій і благополуччя.