пятница

Будь в тонусі?!..

Автор: Баурова Наталія


Практично всі діти народжуються з фізіологічно підвищеним тонусом. Це пояснюється тим, що в позі ембріона, з щільно притиснутими до тулуба кінцівками і підборіддям, мускулатура плоду знаходиться в сильній напрузі. Інакше, малюк просто б не помістився у мами в животі.

У розгиначах м'язів голови і шиї тонус вищий, ніж в сгибателях, тому у новонародженого голова злегка закинена назад. У м'язах стегон, що приводять, тонус підвищений, і при спробі відвести ніжки в сторони відчувається опір цьому руху. У здорової дитини можна розвести ноги приблизно на 90 градусів - по 45 з кожного боку. Фізіологічний тонус тримається до 3-3,5 місяців, потім відбувається його поступове зниження.
Різні ускладнення в період вагітності, родова травма, погана екологія і безліч зовнішніх чинників приводять до порушення м'язового тонусу. Якщо його не регулювати, дитина починає відставати в руховому розвитку, у нього виникають проблеми з поставою і ходою. Тому завдання батьків вчасно звернути увагу на ознаки порушення тонусу. Розрізняють три види порушень:
Гіпертонус - підвищений тонус

Діти з підвищеним тонусом, як правило, неспокійні, часто плачуть, погано сплять, реагують на будь-який звук, яскраве світло, при плачі у них тремтить підборіддя, і вони постійно відригують. При гіпертонусі дитина з народження добре тримає голову: його потиличні м'язи напружені. Ніжки і ручки підібгані і приведені один до одного. Якщо ви спробуєте їх розвести, то відразу відчуєте опір. Щоб відрізнити фізіологічну згинальну позу від тієї, яка зустрічається при патології центральної нервової системи, необхідно провести по вторное розведення кінцівок. Якщо удруге опір посилюється - це ознака підвищеного тонусу.
Для усунення гіпертонусу необхідно, перш за все, зняти зайву напругу. В цьому випадку дитині призначають розслабляючі ванни, найчастіше з морською сіллю, і щадний масаж. Робити такий масаж можна і самим, природно після консультації з лікарем і отримавши рекомендації по його проведенню. Починають його, при підвищеному тонусі, з погладжування рук, ніг, спини тильною і долонною поверхнею декількох зімкнутих пальців. Можна чергувати площинне (поверхнею пальців) погладжування, що обхвачує (всією кистю). Після погладжування робиться розтирання шкіри круговими рухами. Покладете дитину на живіт, а свою долоню уздовж спини малюка. Не відриваючи руки від спини, штриховими рухами ніжно переміщайте його шкіру вгору, вниз, управо і вліво. Неначе ви рукою просіваєте пісок через сито. Потім покладете дитину на спину, візьміть його за кисть і легко потрясіть її, притримуючи немовляти за передпліччя. Таким чином, кілька разів помасажуйте обидві руки і ноги. Тепер можна переходити до похитування. Обхватите дитину за руки трохи вище зап'ястя і ніжно, але швидко похитуйте і трусіть руки з одного боку в інший. Ваші рухи мають бути швидкими і ритмічними, але не різкими. Виконайте те ж саме з ногами, схопивши дитину за гомілки. Закінчувати масаж, також як і починати, - слідує плавним погладжуванням.
Гипотонус - знижений тонус

Дитина із зниженим тонусом майже не доставляє клопоту батькам: він абсолютно спокійний, багато спить і рідко плаче. Але це уявне благополуччя. Уважно подивитеся, як малюк лежить в ліжечку. Розслаблена поза, розкинуті в різні боки ручки і ніжки свідчать про те, що тонус його м'язів понижений. У дітей із зниженим тонусом ніжки і ручки розгинаються в суглобах більш ніж на 180 градусів. Крім того, із-за слабкості м'язів порушено смоктання і ковтання, часто наголошується затримка темпів моторного розвитку: такі малюки пізніше починають тримати головку, перевертатися, сидіти, стояти.
При зниженому тонусі проводиться стимулюючий масаж, який активізує дитину. Він включає велику кількість «рубаючих» рухів. Після традиційних погладжувань ребром долоні легенький пройдіться по ніжках, ручках і спині малюка. Потім покладете дитину на живіт і перекочуйте кісточки пальців після його спини, попа, ногам і рукам. Потім переверніть на спину і покатайте кісточками по його животу, рукам і ногам. Ваші рухи мають бути активними і достатньо сильними. Рухайтеся від периферії до центру, починаючи з кінцівок: від кисті до плеча, від стопи до паху.
Дистонія - нерівномірний тонус

Коли у дитини одні м'язи занадто расслабленны, а інші - навпаки, перенапружені, говорять про нерівномірний тонус - дистонію. У даному варіанті у дитини виражені ознаки гипо- і гіпертонусу. Асиметрію тонусу легко виявити по нерівномірному розподілу шкірних складок. Особливо яскраво це помітно, коли немовля лежить на животі на твердій, рівній поверхні. У такому положенні новонароджений з дистонією завалюватиметься на один бік, на той, де посилений тонус. Голова і таз дитини будуть повернена у бік напружених м'язів, тулуб згинається дугою.
При нерівномірному тонусі слід робити розслабляючий масаж із зусиллям на ту сторону, в якій тонус нижчий. Хорошим ефектом володіють заняття на надувному м'ячі. Покладете дитину животом на м'яч, ноги зігнуті (як у жаби) і притиснуті до поверхні м'яча. Тато або хтось з домочадців повинні утримувати ніжки дитини в такому положенні. А ви візьміть малюка за ручки і тягніть його на себе. Потім повертайтеся в початкове положення. Тепер візьміть крихту за гомілки і потягніть їх на себе до тих пір, поки обличчя дитини не опиниться у верхній точці м'яча, або ноги не торкнуться підлоги. Потім плавно повернете малюка в початкове положення. Нахилите карапуза вперед - від себе, щоб він долоньками дістав до підлоги. Повторите цю вправу по кілька разів вперед і назад. Потім покладете дитину на надувний м'яч боком. Плавно похитуйте м'яч. Щодня повторюйте ці вправи 10-15 разів.
Як ми вже відзначали, м'язовий тонус - величина змінна. Стежити за тим, щоб він був в нормі, можна за допомогою позотонических, кажучи простіше, залишкових, рефлексів. Їх ви можете перевірити навіть самі.

Присадка за руки. Покладете дитину на спину, на тверду, рівну поверхню, візьміть за зап'ястя і плавно потягніть на себе, як би усаджуючи. Ви повинні відчувати помірний опір при розгинанні рук в ліктях. Якщо ручки дитини розігнулися без опору, а в положенні сидячи, живіт сильно випнутий вперед, спина «колесом», голова відхилена назад або опущена вниз - це ознаки зниженого тонусу. Якщо вам не вдається відвести руки дитини від грудей і розігнути їх - це, навпаки, свідчить про гіпертонус. У міру дорослішання у відповідь на потягування за ручки дитина намагатиметься підтягатися і сідати.

Кроковий рефлекс і рефлекс опори. Візьміть малюка попід пахви, «поставте» його на пеленальный столик і злегка нахилите вперед, вимушуючи як би зробити крок. У нормі дитина повинна стояти, спираючись на повну стопу з розпрямленими пальцями на ногах. А при нахилі вперед - дитина імітує ходьбу. Якщо крихта перехрещує ноги і спирається тільки на пальці - це ознака підвищеного тонусу. Цей рефлекс поступово «згасає» і до 1,5-2 місяців практично зникає. Якщо у дитини старше за 2 місяці зберігається кроковий рефлекс - це свідоцтво гіпертонусу. Замість того, щоб стояти, новонароджений сідає, робить крок на сильно зігнутих ногах або взагалі відмовляється «ходити»? Це говорить про знижений тонус.

Симетричний і ассиметричный рефлекси. Покладете дитину на спину, а свою долоню йому під потилицю і обережно нахилите голову малюка до грудей. Він повинен зігнути руки і розігнути ноги. Потім покладете малюка на спину і поволі, без зусилля поверніть його голову до лівого плеча. Дитина прийме так звану позу фехтувальника: витягне вперед руку, розігне ліву ногу і зігне праву. Потім поверніть лице дитини управо - він повинен повторити цю позу, тільки в її «дзеркальному» варіанті: витягне вперед праву руку, розігне праву ногу і зігне ліву. Ассиметрічний і симетричний рефлекс поступово зникають до 2-3 місяців. Наявність у тримісячної дитини цих рефлексів свідчить про підвищений тонус, а їх відсутність в перші два місяці життя - навпаки, ознака зниженого тонусу.

Тонічний рефлекс. Покладете дитину на спину, на тверду поверхню. У такому положенні у новонародженого підвищується тонус розгиначів, він прагне розпрямити кінцівки і неначе розкривається. Потім переверніть дитину на живіт, і він «закриється», підтягне під себе зігнуті ручки і ніжки (на животі посилюється тонус сгибателей). У нормі тонічний рефлекс поступово зникає до 2-2,5 місяців. Якщо у новонародженого він відсутній, це свідчить про знижений тонус. А якщо до трьом місяцям тонічний рефлекс не проходить, це ознака гіпертонусу.

Рефлекси Моро і Бабінського. Рефлекс Моро полягає в розкиданні ручок в сторони при перезбудженні. А рефлекс Бабінського виражається в рефлекторному розгинанні пальців на ногах при роздратуванні, лоскотанні стопи. У нормі обидва рефлекси повинні зникнути до кінця 4-того місяця життя.
Якщо м'язовий тонус і пов'язані з ним рефлекси не зазнають відповідних віку малюка змін - це привід для звернення до лікаря-ортопеда і невропатолога.