пятница

Майбутня мама на прийомі у стоматолога

Автор: Чудінов Кирило Вадимович . лікар-стоматолог, дійсний член Міжнародного конгресу имплантологов (США), докторант Усесвітнього інформаційно-розподіленого університету
Не секрет, що відвертість людини, його краса, його внутрішній світ багато в чому виявляється в тому, як він може посміхнутися. Чекаючи появи малюка, приводів посміхатися у майбутньої мами додається. А щоб робити це якомога частіше - обов'язково відвідаєте кабінет стоматолога
Приказка про те, що «дитина зуба коштує», на жаль, не одурює. Дуже часто у вагітних руйнуються зуби, болять. Чому? Причин багато, але головна - це відсутність належного відходу і правильного лікування з урахуванням «положення».

Отже, давайте розберемося, що відбувається з організмом жінки в очікуванні малюка.
По-перше, серйозні гормональні і імунні перебудови. Формується свого роду імунодефіцит, для того, щоб не відбулося відторгнення плоду. І порожнина рота відповідно реагує на ці зміни. Каріозні процеси прискорюються, оскільки захисні властивості слини різко знижуються. У ній також наголошується зміст кальцію, який необхідний для ремінералізації - самовідновлення емалі. Це у свою чергу сприяє агресивнішому розвитку карієсу.
По-друге, не можна забувати, що потреба в кальції, фторі і інших макро- і мікроелементах у жінки «в положенні» різко зростає і це повинно заповнюватися за рахунок їх споживання з їжею або у вигляді препаратів. Правильне і збалансоване харчування для вагітної може скласти тільки досвідчений лікар-гінеколог, який після досліджень, за наслідками аналізів, розуміє, кому потрібно більше кальцію, кому препаратів заліза або вітамінів.

А щоб підтримувати гігієну порожнини рота на належному рівні, необхідно докласти ще більше зусиль. Своєчасна заміна зубної щітки (раз на місяць), підбір пасти - ось найбільш важливі моменти, на які необхідно звернути увагу майбутній мамі.
Почнемо з пасти. Їх повинно бути як мінімум дві. Перша - що містить мікро- і макроелементи (кальцій, фтор і т. д.) і антибактеріальні препарати (наприклад триклозан). Друга - з рослинними компонентами (ромашка, кора дуба, шавлія, ялиця). Першою пастою ми допомагаємо в якійсь мірі заповнити бракуючий кальцій і інші мікроелементи в емалі зубів, другій, - даємо можливість захисним механізмам організму боротися із запальними явищами на слизистій порожнині рота і, зокрема, на яснах. Пасти краще розділити в часі застосування. Допустимо, тій, що з мікроелементами, чистити зуби з ранку, а увечері використовувати пасту з рослинними компонентами. Також не можна забувати і про спеціальні обполіскувачи для рота. Підбір здійснюється аналогічно. З ранку гігієнічні, увечері - лікувальні з рослинними компонентами.
Що стосується вибору паст і обполіскувачів... Їх різноманіття на ринку може викликати замішання навіть у стоматолога. А тому рада проста: дотримуйтеся рекомендацій свого лікаря.

Хотілося б торкнутися такого моменту, як профілактика карієсу.
Якщо у вас є бажання і можливість витратити трохи часу і грошей на те, щоб зберегти здоров'я зубів, не забувайте про такий метод, як фторування. Покриття зубів фтористими препаратами допоможе зберегти цілісність емалі без шкоди для матери і майбутньої дитини. Головна умова: цю процедуру слід робити тільки в клініці. Ніяких самолікувань в домашніх умовах і використання препаратів, які рекламують.

Ні для кого не секрет, що нерідко про вагітність жінка дізнається, як про приємну несподіванку. Серед фахівців, яких необхідно відвідати майбутній мамі, значиться і стоматолог. Якщо під час обстеження були виявлені якісь проблеми, то до основного лікування лікар може приступити лише в другий триместр вагітності. А ось огляд порожнини рота і консультації по підтримці гігієни необхідно отримати щонайшвидше. Якщо ж є загроза втрати зубів, лікування треба проводити відразу з урахуванням застосування препаратів, допустимих для жінки «в положенні».
Окремо необхідно торкнутися препаратів миш'яку. Раніше них застосовували для девіталізації (руйнування) пульпи зуба. В даний час при правильно зробленій анестезії застосування цих препаратів невиправдане. Майте це на увазі: у хорошому центрі хороші фахівці постараються обійтися без застосування цих ліків.
По можливості краще уникати і рентгенівського випромінювання. Проте існують методи діагностики і лікування, при яких використання рентгенографії необхідне. У такому разі жінці повинні обов'язково надіти спеціальний ізолюючий захисний фартух, який не допустить опромінювання майбутнього чоловічка.
Що стосується застосування ультразвука в стоматології, то частіше за всього нього застосовують при проведенні профілактичних заходів, таких, як, наприклад, видалення зубного каменя. По можливості краще відкласти професійне чищення зубів до післяродового періоду. Звичайно, ультразвук не настільки шкідливий, як рентгенівське випромінювання, але негативна дія на плід не виключено. Відвідуючи кабінет стоматолога, майбутня мама повинна постійно повідомляти фахівця про своє загальне самопочуття. Якщо наголошується його погіршення безпосередньо перед прийомом у лікаря, то краще перенести візит на пізніший період.

Загалом, як бачите, нічого складного. Головне дотримувати елементарні правила, і тоді майбутня мама обов'язково зустріне свого малюка здоровою і білосніжною усмішкою. Це буде перше, що побачить крихта.