пятница

Кесаревий перетин: Царські пологи

Автор: Баурова Наталія


Перш за все, наявність рубця на матці створює плоду гірші умови для мешкання і дозрівання. Адже матка вже страждала, розітнуті не одного разу нерви і судини не заживуть, як раніше.


Про кесаревий перетин написані тисячі статей, сотні дисертацій і десятки книг. Чітко визначені всі свідчення. Відомі всі негативні наслідки оперативного розродження. І проте число жінок, що вважають за краще кесаревий перетин природним пологам, неухильно росте. Невже ми перестали бути частиною природи настільки, що більше не довіряємо їй? Або больовий поріг знизився настільки, що ми готові витерпіти хіба що укол в палець?
У Америці і в Англії оперують кожну четвертую-пятую жінку. У Бразилії ще більше — кожну вторую-третью. У нашій країні відсоток кесаревих розтинів поки не дуже великий, але він весь час підвищується. Чому? Це питання ми адресуємо професорові, керівникові 1-го акушерського відділення Наукового центру акушерства, гінекології і перинатологии РАМН Євгенію Олексійовичеві Чорнушці.

Царські пологи
— Жінка тепер народжує один, рідше двічі в житті. Багато хто вирішується на цей крок вже в зрілому віці. Зрозуміло, як важливі для них гарантії народження здорової дитини. А для плоду кесаревий перетин — це досить дбайливий метод появи на світло. До того ж після операції сексуальні функції жінки вищі, ніж після звичайних пологів. Не відбувається розриву промежини і надалі опущення внутрішніх органів.

? Чи змінилася за останні роки методика проведення самої операції?
— В принципі, техніка операції не змінилася. В центрі акушерства і гінекології ми проводимо її так само, як проводили і сорок років тому. Змінився хіба що шовний матеріал: ми користуємося тепер синтетичною ниткою, яка сприяє кращому загоєнню і сама через 5—6 місяців розсмоктується, і спосіб розтину тканин черевної порожнини: раніше живіт розрізали уподовж, від пупка до лона, а зараз — упоперек, так, що виходить маленький непомітний косметичний шов. Що ж до методу знеболення, то зараз акушери-гінекологи віддають перевагу перидуральную анестезії загальному наркозу. Звичайно, якщо для неї немає протипоказань.

?А якщо свідчення для перидуральной анестезії і для наркозу приблизно однакові, який вид знеболення є більш щадним як для немовляти, так і для матери?
— Більш щадною для плоду є перидуральная анестезія. Тому що в зворотному випадку частина наркозу, навіть наймінімальніша, все-таки передається плоду через пуповину. А що стосується стану мами — тут все індивідуально. Жінка може сказати: «Я не хочу бути присутнім на операції, не хочу чути і знати про те, що відбувається...». Їй спокійніше отримати наркоз і прокинутися вже після операції. Ми прислухаємося до бажання жінки. Це відноситься і до операції в цілому. Якщо породілля наполягає на кесаревому розтині, ми підемо їй назустріч, навіть якщо не бачимо явних свідчень. Проте ніяких законодавчих актів, що стосуються вибору самою жінкою способу розродження, в Росії не існує.

?Зараз більшість оперативних пологів відбуваються планово. Звичайно, їх прагнуть проводити при доношеній вагітності. Але ж дитина про це не знає! Можливо, він міцно спить у цей момент і зовсім не настроєний покидати затишне лоно? Можливо, непланове, раптове кесарево, хай і обтяжене сильним наркозом, більш фізіологічно для немовляти?
— Теоретично ви маєте рацію. Коли оперують жінку, що знаходиться вже в процесі пологів, адаптація дитини проходитиме природніше, правильно. Але в цілому результати все одно краще при плановому кесаревому розтині. Уявіть собі, що пологи почалися вночі і було потрібно екстрене втручання. Чергова бригада, напівсонна, мобілізує всі свої сили, поспішає, оскільки часу дуже мало. І в цій ситуації лікарям, звичайно, важче працювати. А вдень є можливість заздалегідь домовитися з певним хірургом або анестезіологом, є час все ретельно підготувати. І тому частіше вдається уникати якихось неприємностей.

?Чи зменшується з роками ризик ускладнень при проведенні кесарева?
— За статистикою зменшується. Хоча далеко не завжди результат залежить від того, хто оперує і як оперує. Багато що залежить від стану плоду, а значить, від роботи дитячих лікарів — неонатологів, а не хірурга. Якщо ми вимушені рятувати недоношену, страждаючу дитину, то високий рівень проведення кесарева перетину не поліпшить його положення.

?Після кесарева перетини у жінки на матці з'являється рубець, і протікання наступної вагітності, можливість самостійних пологів багато в чому залежить від стану рубця. Хороша якість рубця визначається майстерністю хірурга?
— Стан рубця залежить від стану материнського організму, від якості стінки матки насамперед. Я поранив руку — і поріз заживе так, що не буде помітно. А у іншого після точно такого ж порізу залишиться білий рубчик на все життя. Те ж саме відбувається і з рубцем на матці. Деяку роль грає і якість шовного матеріалу. Проте яким би хорошим і рівномірним не був рубець, в нашій країні, як правило, жінок не пускають в самостійні пологи при подальшій вагітності. Хоча за статистикою кожна четверта жінка з рубцем на матці може народжувати сама, багато породіль бояться і не хочуть ризикувати. У США кожна третя жінка після кесарева народжує природним чином. Але чи все проходить гладко, запитаєте ви? Ні, розриви матки по рубцю бувають. Отже ніяких гарантій благополучного результату таких пологів бути не може.

?Чому ви не рекомендуєте жінкам, що двічі-тричі перенесли операцію кесарева перетини, знов вагітніти?
— Прежде всього, наявність рубця на матці створює плоду гірші умови для мешкання і дозрівання. Адже матка вже страждала, розітнуті не одного разу нерви і судини не заживуть, як раніше. А якщо нова плацента прикріплятиметься в області рубця, може бути порушене правильне кровопостачання плоду. Нарешті, біля рубця утворюються спайки, які можуть сильно утрудняти повторні операції.

?Скажіть, чи правда, що під час операції можна заразом підтягти живіт, «ушити» або прибрати трохи жировій тканині?
— Ми ніякої жирової тканини не прибираємо. Але перерозтягнута черевна стінка з часом скорочується, так що живіт після кесарева перетини не стає більш обвислим, ніж раніше.

? Кожну жінку, що перенесла кесаревий перетин, попереджають про те, що протягом 1,5—2 місяців не можна піднімати речі важче 3—4 кг А як же бути з дитиною, яка вже при пологах може важити більше і якого весь час доводиться носити на руках?
— Якщо підходити формально, то жінці не рекомендується сильно нагинатися, виймати дитину з низького ліжечка. Але я думаю, що вже через неделю-другую після виписки жінка цілком може доглядати свою дитину. Мити підлоги і піднімати з підлоги важкі сумки все-таки небажано.
Коментар лікаря анестезіолога Інесси Азгальдовни Орлікової:

Раніше при операції кесарева перетини завжди застосовували загальний наркоз. Ніхто не сперечався про його достоїнства і недоліки — іншого виходу не було. Зараз з'явилася альтернатива — місцева анестезія. Якщо заплановано кесаревий перетин, необхідно заздалегідь, враховуючи індивідуальні особливості організму, вибрати вид анестезії.
Існують три види місцевого наркозу: епідуральна, субарахноїдальна і екстрадуральна анестезія. Основна їх відмінність полягає в дозуванні лікарських препаратів, тривалості анестезуючого ефекту і області розповсюдження. В даний час при місцевому наркозі найбільш поширена анестезія епідуральна (перидуральная). Епідуральна анестезія в порівнянні із загальним наркозом має незаперечну перевагу — мати, як під час пологів, так і відразу після їх, знаходиться в свідомості. Крім того, при епідуральній анестезії лікар може через катетер (який не виймається до закінчення пологів) регулювати стан жінки і в міру необхідності збільшувати або зменшувати дозу знеболюючих ліків. Основна проблема полягає в тому, що в ході анестезії кров'яний тиск може несподівано впасти. Щоб цього уникнути, необхідно постійно його контролювати, і зазвичай внутрішньовенно вводять препарати, протидіючі зниженню тиску, або інфузійну рідину.
Основні протипоказання до епідуральної анестезії: індивідуальна непереносимість вживаних ліків, знижений тиск під час вагітності, травми хребта, порушення серцевої діяльності плоду, передлежання плаценти.
Загальний наркоз зазвичай робиться в екстрених випадках, коли дитину необхідно дістати якомога швидше і немає часу для застосування місцевої анестезії. При неправильному застосуванні загального наркозу дитина може народитися не тільки сплячим і слабо реагуючим, але і з порушеннями дихання або серцевої діяльності.
Незалежно від виду наркозу поки не закінчиться дія анестезії ви повинні знаходитися під постійним спостереженням лікаря. Всі люди переносять наркоз по-різному, і час опам'ятовування теж вельми індивідуально. Це викликається різною дією ліків на різні організми, і індивідуальною реакцією на один і той же препарат.
Анестезія нижньої частини тіла діє значно довше за загальний наркоз. Місцева анестезія проходить починаючи з пальців ніг, поступово відпускаючи все тіло. Тому, як тільки зможете, починайте інтенсивно ворушити пальцями ніг, згинати ноги в колінах, повертати стопи і упиратися ними в спинку ліжка. Виконання цих вправ стимулює кровообіг в ногах і перешкоджає утворенню тромбів.


При виборі методу контрацепції після кесарева перетини необхідно враховувати, як проходила операція і чи були ускладнення в післяопераційний період. Якщо все в нормі, то спосіб пологів практично не впливає на вибір методів контрацепції.
Деякі обмеження існують тільки відносно внутріматочних засобів (спіралі). ВМС — це, хоч і стерильне, але все-таки чужорідне тіло, яке вводиться в порожнину матки. І якщо рубець ще не зажив, то можливий розвиток запальних захворювань статевих органів. Крім того, в цьому випадку великий ризик випадання ВМС. Тому якщо рубець ще не остаточно зажив або присутня яка-небудь інфекція, вводити внутріматочний засіб не рекомендується.
Якщо операція і процес реабілітації пройшли без ускладнень, то внутріматочний засіб може бути введене приблизно через 2 місяці після пологів. При підборі і установці внутріматочного засобу лікар обов'язково повинен враховувати вид перетину і характер шраму. А після введення ВМС необхідно здатися лікареві приблизно через 1-3 місяці. Згодом, якщо вас ніщо не турбує, не рідше за 1 раз на рік.