пятница

Відеозйомка пологів

Автор: Баурова Наталія .


Ніщо так не зближує жінок, як спогади про пережиті пологи.

Раніше мене завжди дивувало, як це пані вельми похилого віку, що забувають, що було вчора, годинами готові розповідати, як вони народжували і згадувати найдрібніші подробиці цього процесу. Народивши сина, я прилучилася до цієї армії розповідачок. Деякі поступають інакше, а саме — знімають пологи на відео
Єдине, що варто врахувати, так це те, що пологи — це процес інтимний і при відеозйомці слід враховувати ряд особливостей.
Зйомка будь-якого фільму складається з чотирьох основних етапів: написання сценарію, підбір акторів, зйомка і монтаж. І якщо у вашому випадку з акторами все ясно — головні герої майбутнього бестселера ви, чоловік і дитина, яка повинна народитися, то інші етапи необхідно ретельно продумати.

Етап 1: сценарій
Перш за все необхідно заздалегідь обговорити сценарій, оскільки під час пологів у вас будуть зовсім інші турботи. Бажано заздалегідь подивитися декілька демонстраційних касет: їх можна узяти у відеопрокаті або на курсах підготовки до пологів. Так ви зможете врахувати всі помилки і придивитися до знахідок інших людей. Чітко визначитеся з тим, хто здійснюватиме зйомку, який план здається оптимальним, і що вам неприємно.
Наприклад, знімаючи тільки обличчя породіллі, чоловіка і лікарів, а також новонародженого, ви уникнете дуже відвертих сцен. Крім того, адже саме вираз обличчя передає ту бурю емоції, які переживає людина в найсерйозніші миті свого життя. До того ж, якщо ви не зніматимете всю таємницю родового процесу, цей фільм можна буде з гордістю демонструвати родичам, друзям і навіть просто знайомим.
Так, до речі, можна зняти цілий «вагітний» серіал. Фільм охоплює і пологи, і всю вагітність: перші відвідини лікаря, УЗІ, прогулянки по дитячих магазинах, повідомлення родичів про прийдешнє збільшення в сімействі, як росте черевце, поїздка в пологовий будинок, безпосередньо пологи, перший крик малюка, перше докладення дитинчати до грудей, перше купання, прогулянка. Дія може розгортатися під класичну музику, а за кадром супроводитися коментарями молодих батьків.
Скористайтеся чужими ідеями або придумайте щось своє. Головне, щоб сценарій не вимагав від виконавця головної ролі складної «гри».

Етап 2: увага, знімаю
Потурбуйтеся заздалегідь

Незалежно від того, хто зніматиме пологи, чоловік, друг сім'ї або професійний оператор, необхідно заздалегідь поклопотатися про аналізи. Інакше того, хто знімає, не допустять на пологи. Практично у всіх пологових будинках вимагають стандартний набір аналізів: кров на сифіліс, СНІД, гепатит В і З, аналіз калу на кишкову групу, флюорографія, довідка від терапевта і від венеролога. Причому на момент пологів з моменту отримання результатів аналізів повинно пройти не більше 30 днів. Поклопочіться і про те, щоб оператор обов'язково захопив з собою гумові тапочки, що милися, і чисту бавовняну сорочку.

Що стосується відеозйомки, то її може здійснювати спеціально запрошений професійний оператор або чоловік. Виклик професійного оператора справа морочлива, та зате ви з чоловіком зможете цілком і повністю присвятити себе пологам. Практично всі крупні компанії, зокрема «Акко», «Сфера-відео», «Премьер-інфо», «Арт-пікнік», «Гелла-студия», «Інфофільм», що спеціалізуються на зйомці сімейних свят, здійснюють і відеозйомку пологів. Єдина умова — з адміністрацією пологового будинку ви повинні домовлятися самостійно. Вартість роботи оператора залежатиме від тривалості пологів. Практично у всіх фірмах вилучається почасова оплата від 10$ в годину на відеокамеру типу VHS і від 35$ в годину при зйомці на цифрову або професійну відеокамеру. Плюс, звичайно, витратні матеріали. В деяких випадках бувають і додаткові витрати, наприклад, пологи почалися вночі і операторові довелося добиратися на таксі. При складанні контракту обов'язково обговорите і ці моменти.
Основна трудність при виклику професійного оператора — це неможливість спрогнозувати дату і час зйомок. Тому, як правило, обмовляється орієнтовний термін, протягом якого оператор буде готовий у будь-який час доби (по вашому дзвінку) приїхати у вказаний пологовий будинок.
І ще одна рада. При виборі оператора насамперед звертайте увагу не на його суперпрофесіоналізм, а на людські якості. Чи викликає ця людина у вас симпатію, чи взаємна вона? З технічної точки зору зняти пологи не складніше, ніж весілля або ювілейне торжество, але в такий інтимний момент поряд не повинно бути никакаких дратівливих моментів.
До речі, в деяких пологових будинках на пологах дозволено присутність тільки одного людини — близького родича, чоловіка. В цьому випадку залишається тільки один варіант — знімати самим. Це не так складно, як здається. Ось декілька рад:


Ніякої косметики! Професійний грим ви накласти не зможете, а звичайна декоративна косметика не витримає випробування пологами. Вже через декілька годинників ваша розфарбована фізіономія виглядатиме вельми плачевно. Ваш головний козир в даному випадку — природність.

По можливості забезпечте в родблоке більше світла. Чим більше світла, тим менше помітні не найвиграшніші особливості інтер'єру. Якщо у вас професійна камера, знімайте так, щоб світло падало зверху, «нижний» використовується лише для зйомки ужастиков.

Кількість знятого матеріалу має бути приблизне вдесятеро більше передбачуваного метражу вашого фільму. Тоді можна буде вибрати самі кращі фрагменти, вирізувати невдалі.

Заздалегідь перевірте акумулятори на камері і при необхідності зарядите їх. У ідеалі бажано мати при собі запасну батарею. Адже ніхто не знає, скільки часу триватимуть пологи, і поряд, можливо, не буде вільної розетки. Необхідно мати і запас чистих касет для запису, щоб в найвідповідальніший момент у вас не кінчилася плівка.

Якщо у відеозйомці ви дилетант, то не шукайте і не купуйте наворочену за останнім словом техніки камеру. Ці навороти вимагають попереднього освоєння, і новачкові вони заважатимуть. Досить мати звичайну або цифрову відеокамеру, штатив заввишки приблизно півтора метри, краще вище. До речі, при необхідності відеокамеру можна узяти на прокат. Вартість оренди звичайної камери — 15—20$ в добу, а цифровий — 40—50$ в добу. При цьому ви залишаєте паспорт і від 200 до 600$ застави, які вам віддають назад, коли повертаєте камеру.

Етап 3: вмонтовуємо фільм
Перш ніж приступати до монтажу, необхідно визначитися з тим, що ви хочете отримати в результаті. Можна зробити документальний фільм без всяких відступів, можна злегка прикрасити кадри, змонтувавши фільм в жанрі відеокліпа. При монтажі ви можете розбавляти знятий матеріал всілякими фотографіями родичів, спецефектами і навіть титрами. Окремо виберіть музичний супровід до свого фільму, обговорите наявність коментарів за кадром. Деяким жінкам подобається коментувати, що вони випробовували в той або інший момент пологів, а можна давати два коментарі на те, що відбувається на екрані: жінки і чоловіки.
Перш ніж віддавати на монтаж свій матеріал, попросите подивитися декілька демонстраційних касет. У Москві існує досить багато фірм, що спеціалізуються на монтажі домашнього відео, наприклад: агентство «Свято», «Мікрофільм», «Сфера-відео», «Арт-пікнік». Вартість монтажу залежить від кількості знятого матеріалу і ваших запитів. Так, монтаж півгодинного фільму може зайняти від 2 до 10 годин. По Москві на такі послуги розцінки коливаються від 15 до 35$ за годину роботи над матеріалом.
Контракт на пологи зазвичай оформляється на терміні від 36 тижнів. Але в деяких випадках, наприклад, присутній ризик народження недоношеного малюка, контракт можна скласти і на ранішому терміні. При його складанні обов'язково письмово відзначте дозвіл на відеозйомку, можливість (або неможливість) присутності професійного оператора і установку додаткового освітлення.
Необхідно враховувати і те, що пологи — це такий процес, коли ніхто не може заздалегідь передбачити можливі ускладнення. У екстрених випадках, навіть при заздалегідь обумовленій в контракті відеозйомці, лікар має право попросити сторонніх (у тому числі і чоловіка) покинути пологовий зал. До речі, ні в одному з пологових будинків міста Москви не дозволяється знімати на відео операцію кесарева перетини.