пятница

У палаті з немовлям: "за і проти"

Автор: Жученко Алена


Материнська любов - найсвітліше відчуття на Землі. І бажання з першої хвилини бути разом зі своїм малюком найприродніше, воно не вимагає пояснень. Але необхідно зважити все "за і проти", перш ніж опинитися в післяродовій палаті наодинці зі своєю дитиною.

Іра, 20 років, студентка медичного інституту. Вона акуратно відвідувала курси для вагітних, на яких отримала всю необхідну інформацію про пологи і засвоїла навики догляду за немовлям. Після цього Іра ухвалила рішення, що новонароджений залишиться з нею в палаті.
"Малюкові необхідна постійна присутність матери. Коли двері в палату, нарешті, закриються, ніхто мені не перешкодить уволю надивитися на свій скарб, доторкнутися до нього, вдихнути його запах, поцілувати. Можна не обмежувати себе в ніжності з боязні заразити малюка. Я годуватиму маленького, коли він цього хоче, а не по годиннику, тоді і молоко швидше з'явиться. Крім того, їжа для дитини - особливий момент, і тут потрібні тільки двоє і ніяких обмежень в часі.
Я молода, пологи для мене не проблема, і догляд за крихтою буде тільки в радість, так навіщо довіряти турботу про нього чужим людям".

Свєта, 29 років, економіст. Під час вагітності багато часу присвячувала турботі про своє здоров'я, сутички ж застали її на робочому місці.
"Чи хочу я, щоб малюка залишили зі мною в одній палаті? Навряд чи. Під час вагітності потрібно було працювати в звичайному режимі: поспішала закінчити всі справи. В той же час візити до лікаря, гімнастика і прогулянки віднімали багато часу, тому ні на які курси для вагітних я не ходила, і про догляд за дитиною маю лише смутні уявлення. Я навіть жодного разу раніше не тримала немовляти на руках. Удома допоможе мама, а в пологовому будинку одній точно не справитися. Вся надія на лікарів і медсестер: вони і переповиють, і умиють, і як груди дати підкажуть.

Пологи і у Свєти, і у Іри завершилися цілком благополучно, правда, життя, як завжди, підкинуло свої сюрпризи.
Зусилля Свєти, витрачені на поліпшення своєї фізичної форми, не пропали дарма - не дивлячись на солідний для первородящей вік, все пройшло легко: жодного стогону, жодного шва.
Іра теж старалася, але без операційного втручання не обійшлося. Хоча нічого небезпечного в цій ситуації не було, і медперсонал швидко справився, але молода мама була не зовсім готова до такого повороту подій. Вона відчувала себе пригніченою, ніби не справилася з важливим завданням.
Коли Іру привезли в палату, дитина вже була там і мирно сопів, морщивши свій червоний носик. Ледве поглянувши на нього, вона заснула і не чула ні писку немовляти, ні кроків дитячої сестри, яка приходила заспокоїти і переповити його. Ранок не приніс нічого хорошого. Любов до сина не пронизала її в одну мить, як вона того чекала. Малюк виглядав зовсім чужим і лякає незрозумілим.
Крім того, у Іри розболілися шви і так кружлялася голова, що вона боялася впасти разом з малюком. Загалом, пропозиція медсестри забрати дитину в дитячу палату була зустрінута з радістю.
Свєта, опинившись в своїй палаті, збиралася, нарешті, відпочити. Вона, була абсолютно щаслива, але заснути ніяк не виходило. Ні теплий душ, ні молоко не допомагало, щось її турбувало. Зовсім змучившись, вона відправилася в дитячу. Дочка пхикала, а молоденька медсестра, помітно нервуючи, ніяк не могла її заспокоїти. Свєта відразу ж понесла малятка в свою палату і до самого ранку бродила туди-сюди по палаті, причому при кожній зупинці лунав оглушливий рев дитини.
Дівчинка залишалася з мамою до виписки додому, Свєта була вимотана недавніми пологами і недосипанням, але на пропозицію помістити малятка на час окремого і відпочити незмінно відповідала, що без дочки все одно не засне.

Звичайно, не всі мають бажання і можливість користуватися послугами платних пологових будинків, але і в звичайних порядки стають все більш ліберальними, туди теж докотилися нові ідеї про користь сумісного перебування матери і дитини. Але ваше бажання постійне бути з малюком може натрапити на опір сусідок по палаті. Обговоривши і улагодивши деякі нюанси із завідувачем відділення, ви можете розраховувати на те, що хоч би протягом дня малюк буде з вами.
В той же час платна медицина відкриває нові можливості. І коли лікарі або викладачі курсів по вагітності говорять вам, що ви можете залишати дітей в своїй палаті, це здається прекрасним. Але насправді все виявляється не так вже просто.
Звичайно, якщо пологи були легкими і відчуваєте ви себе добре, та до того ж це не перша ваша дитина, то ви, швидше за все, справитеся. Хай нічний крик новонародженого не викличе захоплення, але радість спілкування з малюком з лишком окупить всі незручності.
Але якщо мати змучена важкими пологами, майже не спить декілька днів і будь-яку дрібницю в догляді за немовлям викликає паніку, то навряд чи вона зможе оточити малюка такою необхідною йому турботою і ніжністю. Це той випадок, коли кількість годинника, проведеного з дитиною, не переходить в якість.
Тому прагніть діяти залежно від обставин:
можливо, краще в першу ніч передати малюка дитячій медсестрі, відпочити, а потім вже не розлучатися з ним ні на хвилину. Але врахуйте, що дітей все ж таки відносять для гігієнічних і медичних маніпуляцій;
домовитеся, що дитину приноситимуть всякий раз, коли він захоче є.

А яка мораль в нашій історії? Та ніякий. Маленькі герої з крихітних зморщених грудочок перетворилися на чарівних непосид і вже роблять свої перші кроки. Причому Іра з сином нерозлучні, а ось дочка Свєти більше прив'язана до отця.

Скільки чоловік, стільки і думок, але існують люди, до слів яких варто прислухатися. Лікар-неонатолог пологового будинку N 25 Олена Леонідівна Хуторова бачила не одну тисячу новонароджених, і їй не складе труднощів розвіяти частину наших страхів і помилок.

- Олена Леонідівна, сумісне перебування матери і дитини в палаті після пологів - це щось нове і тому спірне?
- Що ви! Ця ідея висловлювалася вже давно. Розповсюдження її в нашій країні почалося в 80-х роках. А зараз користь сумісного перебування і тісно пов'язаного з ним раннього докладення до грудей, годування на вимогу, визнається більшістю пологових будинків.

- І ніяких обмежень із цього приводу не існує?
- Деякі протипоказання є. Обумовлені вони різними чинниками. У тому числі і тяжкістю стану дитини, але лише у тому випадку, коли за ним потрібний інтенсивний відхід. Так, наприклад, асфікція в пологах, хронічна гіпоксія або глибока недоношеність, окрім ряду медичних маніпуляцій, припускають ще цілодобове спостереження, тому що допомога може знадобитися терміново.
Проте всупереч існуючій думці, причин, що виключають сумісне перебування із-за стану матери, не так вже багато. До них відносяться важкі форми онкологічних, інфекційних захворювань, відкрита форма туберкульозу. Особливо хочу підкреслити, що структура пологового будинку припускає наявність відділення для жінок з інфекційними захворюваннями, носіїв вірусів герпесу, гепатиту В И С. І зовсім необов'язково, щоб діти знаходилися там окремо від матерей. У таких випадках лікарі ухвалюють рішення індивідуально залежно від обставин.

- Цікаво, а важкий психологічний стан - достатньо вагомий аргумент, щоб дитина знаходилася окремо від матери?
- Дивлячись що під цим розуміти. Випадки дійсно важких психічних розладів, які вимагають негайного втручання психіатра, на щастя, бувають украй рідко. Але і тоді питання про сумісне перебування вирішується лікарями колегіально, і відмітьте, не завжди негативно.
Але найчастіше те, із-за чого жінки передають дитину в дитячу палату, легко переборно. Ясно, що появу первістка приносить відчуття невпевненості в своїх силах. Це цілком природно.
Але це не означає, що в пологовому будинку потрібно подібно до страуса ховати голову в пісок, адже після повернення додому побутових проблем все одно не уникнути. А для мами, яка з користю проводить перші дні після пологів не складе труднощів переповити, умити, погодувати крихту.
Звичайно, лікарі і сестри пологового будинку обов'язково повинні розповісти і показати, як все це робити. Але одна справа слухати розповіді і зовсім інше - робити самій. Тут з'ясовується все, що мама недостатньо розуміла або забула, і в той же час поряд ті, хто може підказати і допомогти.

- Тобто ви вважаєте, що відразу після такого важкого випробування, як пологи, жінці під силу цілодобово доглядати немовляти?
- найголовніше - це розуміння мамою, наскільки важливо для неї і новонародженого сумісне перебування, тільки воно полегшить адаптацію дитини до внеутробной життя, поліпшить становлення лактації і дасть гарантію захисту від вірусів і бактерій.