пятница

Залізна леді в положенні

Автор: Сорокина Ганна . гінеколог

Вагітність. Спілкування "Пузатіков"
Анемія - стан, при якому зменшується вміст гемоглобіну в крові. Разом з ним зменшується зазвичай і кількість еритроцитів - кліток крові, що його містять. За нормальний зміст гемоглобіну у жінок вважається 120-160 грама/л, еритроцитів - 3,4-5,0 млн./мкл. У майбутніх мам в 90% випадків діагностується залізодефіцитна анемія - стан, при якому в організмі не вистачає один з основних компонентів гемоглобіну - заліза

У багатьох жінок поза вагітністю існує прихований дефіцит заліза, обумовлений рядом причин: дієти, підвищена кровоточивість ясен, рясні менструації. Необхідна добова доза в 18 міліграм заліза для дорослих жінок в самих окремих випадках покривається тільки за рахунок живлення, тому майже у половини майбутніх мам на початку вагітності резерви заліза дуже малі.

А згідно з сучасними даними, його дефіцит до кінця вагітності розвивається у всіх жінок без виключення або в прихованій, або в явній формі. Це пов'язано з тим, що вагітність супроводиться додатковою втратою заліза: 320-500 міліграм витрачається на приріст гемоглобіну, 100 міліграм - на побудову плаценти, 50 міліграм - на збільшення розмірів матки, 400-500 міліграм - на потребі плоду.

Крім того, до розвитку анемії у вагітних привертають різні чинники. Часто всього вони криються в порушенні всмоктування заліза в кишечнику, в кровотечах з шлунково-кишкового тракту (при геморої, наприклад), в передлежанні плаценти. Також провокують анемію блювота, викликана токсикозом, багатопліддя (двійнята, трійня), деякі хронічні захворювання (гепатит, пієлонефрит). Дефіцит заліза часто виявляється взимку і весною, коли в їжі мало вітамінів.

На склад крові великий вплив роблять жіночі і чоловічі статеві гормони. Жіночі - естроген - гальмують всмоктування заліза, а чоловічі - андрогени - навпаки, його стимулюють. Тому в період становлення статевої функції (у підлітковому віці), у дівчат нерідко з'являється анемія, яка надалі може перейти в залізодефіцитну проблему вагітних. Анемія ж, пов'язана безпосередньо з вагітністю, розвивається, як правило, в другій її половині.

Окрім залізодефіцитної, можуть розвиватися і інші види анемії: мегалобластная (дефіцит вітаміну В12 або фолиевой кислоти), гіпопластична (пригноблення кістковомозкового кровотворення), гемолітична (природжена або придбана аутоіммунна).

Причини, клінічна течія і прогноз при них різні. Страждаючі такими захворюваннями потребують спостереження гематолога з ранніх термінів вагітності. Які ж основні прояви анемії? Деякі її зовсім не відчувають, а тому можуть не пред'являти лікареві ніяких скарг. Інших турбує слабкість, задишка, запаморочення, серцебиття, зниження працездатності, непритомність. Симптоми, властиві тільки залізодефіцитній анемії, характеризуються змінами шкіри (жовтизна долонь і трикутника під носом, тріщини в кутах рота), ламкістю нігтів, випаданням волосся, м'язовою слабкістю, збоченням смакових відчуттів - бажанням є крейда, гумка, нюхати рідини з різкими запахами.

У аналізах крові при анемії виявляють гемоглобін менше 110 грама/л, колірний показник менше 0,95, рівень сироваткового заліза менше 10 ммоль/л. По ступеню тяжкості анемію ділять на легку (гемоглобін 90- 110 грама/л), середньому ступеню тяжкості (гемоглобін 80-89 грама/л) і важку (гемоглобін менше 80 грама/л).

Різні дослідження показали, що при дефіциті заліза вагітні жінки сприйнятливіші до інфекційних забо- леваниям, оскільки залізо бере участь в роботі імунної системи, а також в зростанні нервових клітин, синтезі колагену.

Зовсім не страшно?
Анемія сприяє розвитку різних ускладнень вагітності. При тривалій її течії порушується функція плаценти, розвивається плацентарна недостатність. Токсикоз у вагітних, страждаючих анемією, з'являється в 1,5 разу частіше, ніж у здорових жінок. Зокрема, гестоз, який супроводиться набряками, білком в сечі, підвищеним артеріальним тиском, виявляють приблизно у 40-50% вагітних жінок, хворих анемією. Іншими ускладненнями у майбутніх мам при анемії можуть бути: передчасні пологи, слабкість пологової діяльності, гіпотонічні кровотечі в пологах, гнійно-септичні післяродові ускладнення і гіпогалактія - зменшення кількості молока.
У дітей, матери яких під час вагітності страждали анемією, до року життя теж нерідко виявляють дефіцит заліза. Такі крихти частіше хворіють ОРВІ, у них значно вище вірогідність розвитку ентероколіту, пневмонії, різних форм алергії.
Профілактика анемії перш за все потрібна жінкам:
що раніше страждав від дефіциту заліза;
що має хронічні захворювання;
вагітною не першою дитиною;
у положенні з рівнем гемоглобіну в I триместрі менше 120 грама/мл;
з багатоплідною вагітністю;
з явищами токсикозу;
у яких протягом багатьох років менструації продовжувалися більше 5 днів.
У таких випадках призначають препарат заліза, який рекомендується приймати протягом 4-6 місяців, починаючи з 15-го тижня вагітності.

Геть дефіцит!
Лікувальна тактика при залізодефіцитній анемії у вагітних включає білкову дієту, вітаміни, препарати заліза. Широко поширено помилкове уявлення про те, що треба переважне овочі і фрукти, що містять залізо (яблука, особливо антонівські, гранати, морква). Насправді акцент має бути зроблений на м'ясопродуктах - з м'яса всмоктується 6 % залоза, а з рослинної їжі тільки 0,2%.

Деякі вважають, що м'ясо, що піддалося обробці, втрачає частину своїх корисних властивостей, і вважають за краще є, наприклад, сиру печінку. Це не тільки не корисно, але і небезпечно. Необроблена печінка може бути джерелом сальмонельозу.

Крім того, необхідно мати на увазі, що дефіцит заліза не можна ліквідовувати тільки продуктами харчування. З них всмоктується тільки 6% залоза, а з ліків засвоюється 30-40%.

Існує безліч препаратів, що його містять, причому жоден з них не надає шкідливої дії на плід. А ось з погляду їх впливу на стан самої вагітної жінки далеко не все з них можна назвати нешкідливими. Наявні в продажі засоби розрізняються по процентному змісту заліза і додатковим інгредієнтам.

Так, «Ферроцирон» здатний викликати диспепсію (порушення травлення) і порушення сечовиділення. «Ферокаль», як і «Фероплекс», рекомендується приймати в досить великих дозах: по 2 пігулки 3-4 рази на день. «Гино-тардіферон», «Актіферрін» містять корисну для плоду фолиевую кислоту і їх досить приймати по 1 пігулці в день з профілактичною і по 2 пігулки - з лікувальною метою.

Призначають препарати заліза найчастіше для вживання - в пігулках або в капсулах. Ін'єкції не мають переваг, зате чреваті ускладненнями. При внутрішньовенному введенні можливий розвиток шокового стану, порушень згортаючої системи крові, при внутрішньом'язовому - можуть з'явитися инфильтраты, абсцеси в місцях ін'єкцій. Лікарі призначають уколи лише в окремих випадках, коли є порушення всмоктування заліза в шлунково-кишковому тракті, при захворюваннях органів травлення, непереносимості препаратів заліза (нудота, блювота), загостренні виразкової хвороби шлунку або дванадцятипалої кишки. Лікування анемії звичайне тривало. Рівень гемоглобіну підвищується, як правило, до кінця 3-го тижня прийому препаратів, норма- лизуется ж цей показник ще пізніший - через 9-10 тижнів. При цьому самопочуття майбутньої мами поліпшується швидко.

Дуже важливо при перших ознаках поліпшення не припиняти лікування. Вагітність з її підвищеними вимогами до організму жінки продовжується, предстоят пологи з неминучою крововтратою, тривалий період годування дитини грудьми - все це може викликати рецидив анемії. Тому рекомендується протягом 3 місяців підтримуюча терапія препаратами заліза: 1 пігулка 1-2 рази на день. Але і це не все. У післяпологовий період необхідно приймати таку ж дозу ще 6 місяців.
Якщо під час вагітності не вдалося добитися лікування анемії, то після пологів необхідно щорічно протягом місяця проводити повноцінний курс прийому ліків до нормалізації стану.

Залізодефіцитну анемію лікують переважно амбулаторно. Тільки у важких випадках потрібна госпіталізація.
Здоров'я вам і вашим майбутнім дітям!