пятница

Дорожче за перли і золотце?..

Автор: Ануфрієва Алла
Безумовно, у кожної молодої мами є своя думка про платні пологи, заснована на особистому досвіді або досвіді подруг і знайомих.

Вони можуть в корені не збігатися, навіть щодо одного і того ж закладу, одного і того ж лікаря. Одні вважають за краще платити персоналу «в кишеню». Інші вважають, що спокійніше оформити договір і ні за що більше не приплачувати. Ми надаємо майбутнім мамам робити вибір самим. І в цьому, сподіваємося, їм допоможе інтерв'ю з професіоналом. На питання про платні пологи в Москві сьогодні відповідає головний акушер-гінеколог столиці, доктор медичних наук, професор Юрій Миронович Блошанський.

? Юрій Миронович, яким родопомічним установам дозволено вводити платні послуги і на яких умовах?
— В Москві немає тенденції переводити пологи в розряд платних послуг. Наше місто забезпечене бюджетною охороною здоров'я, тобто потреби жіночих консультацій і пологових будинків покриваються повністю. Але разом з тим є установи, які цілком або частково існують на засоби страхової медицини. Це ті пологові будинки, в яких є хороші санітарні умови, є можливість виділити комфортні палати і відокремити що народжують за гроші. Такі установ в Москві досить багато, серед них — пологові будинки № 2, 4, 8, 10, 16, акушерські відділення в лікарнях № 15 і 67, Центр планування сім'ї і репродукції, пологовий будинок ЦКБ Управління справами президента РФ, Центр акушерства і гінекології. Якщо ж говорити про статистику, то в Москві платно народжують приблизно 5—6% жінок. Останніми роками ця цифра не росте, тобто даний соціальний прошарок стабільний.
Майбутні мами повинні пам'ятати, що безкоштовні пологи за бажання можливі в будь-якому пологовому будинку. До того ж, пологові будинки зараз не переобтяжені, і безкоштовно народжувати можна в цілком комфортних умовах, навіть в індивідуальних пологових залах.

? І все-таки, чим платні пологи відрізняються від безкоштовних?
— На мій погляд, люди платять за комфортні умови і за присутність особистого лікаря. З 36-го тижня вагітності жінка укладає договір з тією комерційною структурою, яка створена в пологовому будинку, на індивідуальне ведення пологів. Гідність цієї системи полягає в тому, що вагітною виділяється лікар, який спостерігає її останні тижні перед пологами і присутній на пологах. Якщо жінка народжує безкоштовно, лікар може займатися не тільки нею, але і ще одной-двумя породіллями. У платних пологах присутність персонального лікаря обов'язкова. Акушерка, педіатр і анестезіолог також беруть участь в процесі. Якщо ж говорити про побутові умови, то для платних клієнтів прагнуть виділити комфортнішу, ніж зазвичай, палату, в ній, швидше за все, будуть холодильник і телевізор. Після того, як СЕС подивиться і прийме виділені приміщення, ми видаємо дозвіл на їх використання. Живлення, як правило, нічим не відрізняється від живлення останніх.

? Індивідуальний підхід до ведення пологів здатний забезпечити кращий результат?
— Якоюсь мірою, так, ускладнень менше. Але в цифрах особливої різниці немає, зараз і в звичайних пологах ускладнень небагато. Тому не можу сказати, що мене ці цифри переконують перейти на сторону «платников».

? Чи допустимі вільні відвідини і присутність чоловіка в комерційному секторі?
— Присутність чоловіка вирішується після відповідного обстеження. Він повинен здати аналізи на флору носоглотки, щоб зрозуміти, чи немає він носієм якої-небудь інфекції. Якщо ви хочете знати мою особисту думку, то я проти цього. За моїми спостереженнями, присутність чоловіка не зближує сім'ю, і число розлучень не зменшує — я спеціально цим цікавився. Вільні відвідини в платні відділення обмежені. Приходити можна тільки найближчим родичам. Свого часу я вирішив вільні відвідини в пологових будинках, і це був кошмар! На другий же день всі підвіконня і стіни були списані всіма словами, які, мабуть, відвідувачі знали, а в приміщення приходили п'яні. Навіть з собаками дружин відвідували. Отже дуже швидко це неподобство мені довелося припинити.

? Публікуючи перелік платних послуг, багато страхових компаній вносять туди такі пункти, як різні методи знеболення, використання одноразового інструментарію, щоденну зміну білизни...
— Це є у всіх пологових будинках і використовується незалежно від того, платні пологи або безкоштовні, запевняю вас! Лікарі зобов'язані застосовувати знеболення завжди, коли це необхідно, а воно необхідне в більшості випадків. Тобто рівень медичного обслуговування і акушерської допомоги має бути однаковим в будь-яких пологах. Вся відмінність — в ступені комфортності.

? Договірні стосунки, які виникають у разі оплати послуг, здатні додати додаткові гарантії, від чогось застрахувати?
— Психологія людини така, що він вважає, що так. Існує маса нештатних ситуацій, коли результат не залежить від дій лікарів і які просто неможливо передбачати або заздалегідь прописати в договорі. Наприклад, в Москві фіксується 7 % передчасних пологів. Ніякий особистий лікар і ніяка комерційна структура не зможе гарантувати, що ви не опинитеся в цьому числі. Як говорили за старих часів англійці, найбільший ризик в житті людини — це проходження через родові шляхи. Якщо ви з'явилися на світло — вже нічого не страшно. Насправді, страхові компанії, дійсно, повертають гроші, але тільки тоді, коли розуміють, що порушення відбулося по їх провині. На жаль, люди на цьому не заспокоюються і починають вимагати колосальні суми за нанесення морального збитку.

?Що робити в тому випадку, якщо виникла спірна ситуація? Наприклад, жінка переконана, що кесарева перетину, за який у неї узяли додатково $1700, можна було уникнути, якби лікарі інакше діяли?
— Жоден лікар, що поважає себе, не піде на операцію тоді, коли можна без неї обійтися. У Америці, на жаль, прийнято робити кесарево, якщо жінка наполягає. Я категорично проти цього. Оперативне втручання чревате будь-якими наслідками, аж до смертельних. Тому лікар може робити кесаревий перетин тільки за наявності вагомих свідчень і письмової згоди жінки. У разі виникнення загрози життю породіллі доктор може піти на операцію без її згоди. Якщо в результаті виникла спірна ситуація, після виписки з пологового будинку жінка повинна поводитися з скаргою в дану страхову компанію, а та вже має право привернути будь-якого незалежного експерта для з'ясування всіх обставин справи.

? А куди в таких випадках звертатися матери, що народжувала на бюджетній основі?
— Поки вона знаходиться в пологовому будинку, то повинна звертатися до головного лікаря. Якщо її вже виписали — те до головного гінеколога свого окружного управління охорони здоров'я.

? Багато жінок скаржаться, що в звичайних пологових будинках їх примушують лежати під час сутичок, в той час, як на курсах учили бути господинями свого положення, шукати зручну позу...
— Існують різні періоди пологів. Під час сутичок можна ходити, і ми навіть наполягаємо на цьому, але в другому періоді обов'язково потрібно лежати. Врешті-решт, не вагітна диктує докторові, а він диктує їй, що потрібно робити. Тому що краще розуміє стан речей і діє в її ж інтересах.

? Альтернативне акушерство можливе тільки в платних пологах?
— У нас в країні альтернативне акушерство взагалі не прийняте, тому що воно достатнє спірно. Є у нас в Москві один-єдиний пологовий будинок № 4, де проводять альтернативні пологи. Там жінки народжують вертикально, стоячи на колінах. У тих, хто народжує повторно, це виходить успішніше, у первородящих можливі розриви. І все-таки у будь-якому випадку, це, на мій погляд, вельми ризиковане підприємство. Альтернатива взагалі можлива тільки в допустимих межах — коли ніщо не загрожує життю матери і дитини.

? Вам не здається, що існує ефект ножиць: кількість курсів, що проповідують вільні, нетрадиційні пологи, росте, а число пологових будинків, що практикують подібні пологи, зведене до одному-единственному установи?
— До традиційної пози народжувати лежачи на спині прийшли близько 300 років тому. До цього народжували по-різному. Чому почали народжувати лежачи? Тому що система спостереження за серцебиттям плоду, система охорони його безпеки здійснюється кращим, коли жінка лежить. Ті комерційні структури, які займаються підготовкою до альтернативних пологів, не мають на це спеціальної ліцензії! У одних є дозвіл на читання лекцій з психології, у інших — на підготовку жінок до пологів шляхом спілкування з нею... Це не професійні акушери-гінекологи! І ми, фахівці, неодноразово стикалися з ситуаціями, коли в пологовий будинок привозили напівмертвих жінок, що народжували «альтернативно», — удома або у воді. Ніде за кордоном таких установ немає! У Германії всього одна-две клініки, де народжують альтернативно. У інших європейських країнах така ж картина.

? Ви особисто стикалися з тим, що відношення медичного персоналу до жінки міняється залежно від того, скільки грошей вона заплатила?
— Я особисто стикався з хамством — як в платних пологах, так і в безкоштовних. Тому що до мене доходять не захоплення, а скарги на дії лікарів. Ці скарги поступають і від «платников», і від «бюджетників». Я не можу сказати, що лікарі ціпеніють від тих сум, які вони отримують. Адже вони отримують всього 13% від того, що платить жінка, згідно з угодою. Але в той же час це більше, ніж отримують доктора на звичайній роботі. Тому немає нічого дивовижного, що вони прагнуть бути уважнішими і відповідальнішими. Втім, якщо у людини совісті немає, гроші нічого не додадуть і не змінять.

? Страхові компанії відмовляють в наданні платній допомозі пацієнтам з венеричними захворюваннями, з гнійно-септичними осередками інфекції, ВІЧ-ІНФІЦИРОВАННИМ і деяким іншим категоріям вагітних. Це правильно?
— Звичайно, правильно. Для таких хворих передбачені спеціальні пологові будинки, серед них — лікарні № 2 і 36, де, до речі сказати, народжують тільки на безкоштовній основі.

Переваги платних пологів:
Укладаючи з вами договір добровільного медичного страхування, комерційна структура (або страхова компанія), що існує при пологовому будинку, бере на себе певні зобов'язання. Чим ширше пакет послуг, тим вище його вартість.
Типовий перелік включає:

консультації фахівців, різні види діагностики і обстеження жінки і плоду починаючи з 36-го тижня вагітності, медичну допомогу під час пологів (за свідченнями — операція кесаревий перетин), спостереження протягом 2-х тижнів (місяця) після пологів;

розміщення в 1—2-місцевій палаті підвищеної комфортності з дотриманням санітарно-гігієнічних норм;

вибір того або іншого методу знеболення;

ведення пологів медичною бригадою у складі 3—4 чоловік: персонального акушера-гінеколога, анестезіолога (з потреби), неонатолога і акушерки;

присутність чоловіка (або іншої близької людини) на пологах;

ведення пологів в індивідуальному залі;

використання одноразового інструментарію в пологах.

Вартість подібного пакету послуг може бути різною, залежно від пологового будинку, але в середньому складе $ 700—$ 1200.

VIP-пакет (від $ 1700 і вище) може передбачати самі різні послуги: домашню кухню, сумісне мешкання з чоловіком і дитиною в двокімнатній післяродовій палаті, облаштованій на зразок 5-звездочного готелю. Цілий комплекс косметичних процедур для особи і тіла — масажі, маски, депиляцию, післяродову гімнастику, консультації психолога, всі засоби по догляду за дитиною в повному об'ємі, індивідуальний підхід в процесі сутичок — джакуззи, душ, масаж.


Скільки стоїть?
Ціни на платні пологи в містах Росії і ближнього зарубіжжя
Санкт-Петербург: Пологовий будинок № 13 ((812) 275-68-65) — $ 250.
Пологовий будинок № 18 ((812) 583-04-41) — $ 970.
Донецьк: Регіональний центр охорони материнства і дитинства
((0622) 58-42-08). В цілому із страховкою на маму і малюка пологи обійдуться в $ 250—350.
Одеса: Пологовий будинок № 5 ((0482) 68-19-37). В середньому $ 250. За кесаревий перетин — $ 300—400.
Львів: Приватний медичний центр «Богдан» ((0322) 59-33-59) В середньому $ 200—300 за пакет послуг
Київ: Пологовий будинок № 5 ((0644) 277-80-77) і № 7 (тел. 252-87-41)
Кесаревий перетин, медикаменти, анестезія, послуги лікарів (у тому числі і неофіційні «чайові») разом складуть $ 300—500.

Де з'являються на світло «зоряні» діти?
Наші знамениті батьки народжують як за кордоном, так і на батьківщині. Наприклад, свого першого сина Кристина Орбакайте народила в престижній лондонській клініці «Хаммерсміт». Там же народжувала дочку Валентина Юмашева — Поліна Деріпаська і дочку Єльцина Тетяна Дьяченко. У Америці народила дочку не тільки актриса Ірина Апексимова. Міністр праці і соціального розвитку Олександр Починок теж відправив свою дружину Наталію Грібкову народжувати до Нью-Йорка. У цьому ж місті народила дочку Олена Ханга, а актриса Світлана Фролова їздила народжувати до Ніцци.
В той же час з деяких пір все більше відомих мам користуються послугами російських роддов. Так, другу дитину Кристина Орбакайте народила в центрі планування сім'ї. Тут же з'явилися на світло діти у Анжеліки Варум, Наташі Корольовой, Маша Распутіной, Інни Малікової. У більшості з них пологи приймав відомий лікар Марк Аркадійович Курцер.
Але не всі прагнуть потрапити в Центр планування. Так, співачка Ольга Орлова благополучно народила в Московській клініці акушерства і гінекології, тут же стала мамою фотомодель Інна Гомес.

Любов'ю серед російських зірок естради і шоу-бізнесу користуються пологові будинки № 10, 8, 25, 29. У них з'явилися на світло діти Євгенія Симонової, Яни Поплавськой, Віктора Ракова.

Немає «платним» пологам!
У Кузбасі введена заборона на платні пологи і платне надання будь-яких медичних послуг вагітним жінкам. Всі фінансові витрати пологових будинків, спеціалізованих центрів по охороні здоров'я матери і дитини нестимуть районні, міські і обласний бюджети. Вирішення властей зумовила тривожна ситуація — за статистикою в Кузбасі найнижча народжуваність дітей в Західному Сибіру. Як затверджують фахівці, вона «в два рази нижче за необхідне заміщення покоління батьків їх дітьми». Разом з цим у дітей, що з'явилися на світло, часто виявляються важкі патології. Тільки за останні два роки число дітей-інвалідів виросло в регіоні на 4% і досягло 13 тисяч чоловік. За все це окреме спасибі Амангельди Молдагазиєвічу Тулєєву — губернаторові і громадянинові!

2 коммент.:

Jonny комментирует...

Добрий день!

Jonny комментирует...

Я ищу гинеколога для своей дочьки. Я отец одиночька. Живу в Киеве. Нужны такие услуги по гинекологии http://ginekolog-kiev.com.ua/uslugi-ginekologa Я не сильно разбираюсь в этих вещах, по этому мне необходима ваша помощь.