пятница

Термін пологів

Як визначається термін пологів? Через 40 тижнів, через 10 циклів, після 9-го повного місяця...

Термін пологів: В призначену годину

Соколова Наталія

Одін з поширених міфів про вагітність стверджує, що вона продовжується певна кількість днів, і, якщо знати день зачаття, можна точно визначити день пологів дитини.

Звичайний час пологів розраховують, додаючи до першого дня останньої менструації 28 днів і потім ще дев'ять місяців. Такі підрахунки створюють у жінок ілюзію, що вагітність продовжується строго певний час - і в призначений термін немовля зобов'язане з'явитися на світло. Ніхто не пояснює майбутній мамі, що ці цифри середні, отримані арифметичним шляхом і до конкретної жінки мають не більше відношення, чим будь-які інші середні показники: середня зарплата, наприклад, або середнє зростання. Лише 5% немовлят настільки ввічливі, що з'являються точно в покладений день.

Всі брешуть календарі

Чи так можна визначити термін майбутніх пологів і наскільки точно? Почнемо з того, що не кожна жінка відзначає дні початку менструацій, хоча кожну вивчали, що це потрібно робити.
Навіть якщо вона точно знає день зачатья - це ще далеко не все. Формула розрахована для циклу тривалістю в 28 днів. Такий ідеальний цикл буває зазвичай у жінок, що приймають протизаплідні пігулки. У останніх він може не збігатися з еталоном. У деяких цикл коротший, ще більше тих, у кого він довший (30 і більше днів). Часто тривалість циклу непостійна і коливається протягом року. При цьому місяць від місяця іноді відрізняється навіть на 7-8 днів, і це вважається за норму. Чи потрібно дивуватися, що багато жінок, благополучно минувши призначений для пологів день, продовжують ходити з животом як ні в чому не бувало.
Таким чином, навіть будучи упевненою в точці відліку можна розрахувати лише вік плоду, але не дату пологів. Оскільки нормальна здорова вагітність, як і нормальний менструальний цикл, у одних довше, у інших коротше середньостатистичних.
Можливий варіант, коли для розрахунків просто немає даних. Скажімо, у жінки місячні взагалі приходять нерегулярно, або у годуючої матери вагітність наступила до приходу першої менструації. Якщо жінка приймала протизаплідні пігулки і завагітніла в процесі або в перший місяць після відмови від них, її цикл не можна вважати за достовірний, оскільки він був створений штучно.
У таких випадках визначають вік плоду за допомогою УЗІ. Найбільш точні дані можна отримати між 14-м і 17-м тижнями - помилка складає плюс-мінус тиждень. УЗІ використовується також для підтвердження або спростування розрахункових цифр, особливо якщо вони сильно різняться із спостереженнями лікаря при огляді.

Навіщо це потрібно?

Але якщо визначення часу пологів настільки передбачене, навіщо взагалі всі ці розрахунки і вимірювання?
Головним чином потім, щоб отримати інформацію про вік і розміри плоду. Для нормальної вагітності, яка закінчується природними пологами, ці розрахунки не мають значення. Але вони потрібні у разі передчасних пологів або переношування.
Інформація про вік і розміри плоду важлива для проведення деяких пренатальних тестів, наприклад, амниоцентезиса і тесту на альфа-фетопротеїн. Вона потрібна у разі планового кесарева перетини (щоб уникнути передчасної операції), у випадку, якщо у вагітної діабет (плід більший). Ну і, природно, вона потрібна для розрахунку декретної відпустки. Якщо це зараз для когось ще актуально.

Якщо гість спізнюється

За даними Усесвітньої організації охорони здоров'я, близько 80% немовлят з'являються на світло між 37-м і 42-м тижнями вагітності. Їх називають доношеними. Ще 10% народяться до 37 тижнів - їх називають недоношеними. Що залишилися 10% з'являються на світло після 42-х тижнів - зазвичай у первородящих мам. Їх називають переношеними. Щорічно сотні тисяч вагітностей тривалістю більше 295 днів потрапляють в останню категорію. 90% з них закінчуються народженням нормальної здорової дитини. Питання в тому, як визначити до пологів, які саме немовлята потраплять в тих, що залишилися 10% "проблемних".
Не існує симптомів "небезпечного" переношування. Більшість лікарів і акушерок мають власний досвід і, грунтуючись на спостереженнях, визначають групу риски. За формальну ознаку небезпеки вважається зменшення кількості амниотической рідини і присутність в ній меконію.
Що ж є ті 10%, які примушують фахівців уважно стежити за всіма випадками переношування? Три найбільш поширених ускладнення - це перезріле немовля, дуже велике немовля і, нарешті, загибель плоду. На жаль, останнє можливо і при своєчасних і передчасних пологах. Дуже крупні немовлята можуть народжуватися і без запізнення, особливо якщо у жінки діабет. Лише перезрілі немовлята - в чистому вигляді продукт переношування. Подібно до перезрілих плодів вони починають усихати, втрачають воду і виглядають декілька зморщеними. Зв'язано це з тим, що з якогось моменту постаріла плацента все гірше живить плід. Він перестає рости і навіть втрачає у вазі. Після народження перший час таке немовля може бути млявим, сонливим, погано смоктати.
Якщо ж плацента при переношуванні продовжує виконувати свої функції справно, результатом може стати дуже крупна дитина - 4,5 кг і більш (при нормі 3,2-3,5 кг). Це ускладнює і затягує процес розродження.
Якнайгірший можливий результат - загибель плоду. Вагітність тривалістю в 43-44 тижні пов'язана з таким великим ризиком.

Чи потрібно квапити події?

Вагітність - річ таємнича. Хто, окрім матери-природи, може сказати, пора або не пора конкретному немовляті з'являтися на світло? Оскільки сама процедура встановлення дати вельми приблизна, а тривалість нормальної вагітності варіює, завдання лікаря не просте. Як дізнатися, які з потенційно переношених немовлят насправді "запізнюються" з народженням?
В принципі жінці на 42-му тижні вагітності лікарі пропонують декілька варіантів подальшого розвитку подій.
Дочекатися природних сутичок.
Оскільки 9 з 10 тривалих вагітностей благополучно вирішуються, очікування природних сутичок - не найгірший варіант. Досвідчені акушерки частіше вибирають саме його. При цьому вони постійно контролюють рухи і серцебиття плоду і періодично перевіряють готовність шийки матки.
Якщо очікування затягується, можна:

визначити вік і стан плоду за допомогою УЗІ. Перш за все важливі активність плоду і кількість амниотической рідини;

спостерігати за рухами плоду. Після 40 тижнів лікар може попросити жінку щодня в певні інтервали вважати і записувати рухи плоду. Передбачається, що зниження його активності проти звичайної (скажімо, менше 10 рухів в двогодинному інтервалі) може служити підставою для ухвалення мерів, вказаних нижче;

стимулювати пологову діяльність. Ніхто не знає точно, який відсоток пологів в розвинених країнах штучно стимулюється. Часто самі лікарі приховують і занижують ці цифри, оскільки штучно прискорені пологи бувають більш травматичны. Жінка, не попереджена про це, теоретично може подати до суду на лікаря.

Найбільш поширений вид стимуляції - внутрішньовенне введення питоцина - синтетичного аналога гормону окситоцину. Іноді спершу використовують простагландин у вигляді гелю - місцево, на шийку матки. Буває, використовують ці засоби в поєднанні.
Що стосується стимуляції питоцином, то він дійсно може викликати або прискорити сутички, причому настільки інтенсивні, що жінці важко з ними справлятися. Проте, коли шийка матки не розкрилася, сутички можуть змучити породіллю, не привівши ні до якого результату, додаткові ін'єкції питоцина сутички уповільнюють або зовсім припиняють. У результаті - кесаревий перетин. Хоча цей спосіб розродження не вважається, власне, засобом від переношування, проте вірогідність такого результату підвищується при штучній стимуляції сутичок.
Кесаревий перетин в нашій медицині ніколи не вважалося за хороший вихід з положення. Там, де операція вигідна для лікарів, її вірогідність помітно зростає. У США майже чверть всіх породіль потрапляють на операційний стіл. Планувати точний день пологів складно, якщо взагалі можливо. Простіше вибрати лікаря, акушерку або асистента, яким ви довіряєте, чиї погляди збігаються з вашими і які діятимуть виходячи з ваших інтересів.
А крім того, для тих жінок, чий малюк примушує себе чекати, існує великий арсенал народних способів стимуляції пологів. За найбільш вірні засоби вважаються ручне прання і розвішування білизни на високому мотузку. Отже, якщо не вдалося розшукати хорошу акушерку, можна принаймні засукати рукави, зняти штори, попрати і знову повісити на місце. Це спосіб корисний в усіх відношеннях.