пятница

Якщо ви завагітніли... у березні

Автор: Баурова Наталія


Весной організм людини переживає пік гіповітамінозу. Лікарі рекомендують з перших тижнів вагітності приймати полівітамінні комплекси для вагітних

Редакція дякує за допомогу в підготовці матеріалу Тетяні КАСИМОВУ, лікареві акушера-гінеколога

Порушення сну
Як відомо, з настанням темноти вміст в крові адреналіну і інших природних стимуляторів різко знижується, а кількість мелатонина - «гормону сну» - навпаки, досягає максимальних значень. Зміни в природі порушують цей процес. До того ж і із-за вагітності відбувається різка зміна гормонального фону. В результаті організму доводиться адаптуватися удвічі. Вечорами у майбутньої мами спостерігається недолік мелатонина в крові - заснути не виходить, а вранці його концентрація досягає свого граничного значення і дуже важко прокидатися. Щоб уникнути подібного роду проблем, дотримуйте режим дня. Прагніть лягати і вставати приблизно в один і той же час.
У останнє воскресіння березня відбувається перехід на «літній» час. На думку фахівців, організму майбутньої мами для адаптації до перекладу годинника необхідно близько 5-6 днів. Тому постарайтеся поступово міняти свій режим дня, щодня зміщуючи звичний графік на 15-20 хвилин.

Одяг
У перші тижні вагітності організм майбутньої мами сприйнятливий до алергенів. А розчинники, вживані при сухому чищенні, є дуже сильними подразниками. Досить довгий час річ, що піддалася сухому чищенню із застосуванням розчинника, продовжує випаровувати шкідливі речовини. При тривалому вдиханні пари цих розчинників може відбутися інтоксикація організму, яка виражається в утрудненому диханні, головних болях, розладі травного тракту. Тому в період вагітності одяг бажано чистити за допомогою водної обробки. Грязь віддаляється спеціальними миючими засобами без розчинників. А після чищення, для повного видалення миючих засобів, речі ретельно полощуть. Той одяг, який ви все-таки піддали сухій хімчистці, бажано протягом декількох днів провітрювати на свіжому повітрі.
Особливості догляду за шкірою
У багатьох жінок в перші тижні вагітності на обличчі з'являється так звана «маска вагітності»: темніють щоки і лоб. Щоб цього уникнути, необхідно захищати шкіру кремами з сонцезахисними фільтрами. Крім того, шкіра гостро реагує на різкі перепади температури. Як тільки організм адаптується до нового стану, все пройде. А поки перед виходом на вулицю користуйтеся спеціальними кремами проти купироза (розширення судин) з вітаміном К. Только не забудьте, що підбирати його слід відповідно своєму типу шкіри.

Вітаміни
Весной організм людини переживає пік гіповітамінозу. Лікарі рекомендують з перших тижнів вагітності приймати полівітамінні комплекси для вагітних. При його виборі обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Якщо по якихось причинах полівітаміни вам протипоказані, можливо, вам призначать фолиевую кислоту. Беручи участь в процесі ділення клітин, вона забезпечує потрібну швидкість росту і розвитку плоду, особливо - на ранніх етапах.
Парадокс, але одночасно з нестачею вітамінів навесні багато людей страждають від надлишку ретинолу. Він міститься в продуктах тваринного походження. Особливо його багато в печінці, в злаках. Підвищений вміст ретинолу небезпечний, тому як джерело нешкідливої форми вітаміну А лікарі рекомендують овочі і фрукти, що мають жовте або оранжеве забарвлення. У них міститься провітамін А, необхідний плоду і що не викликає його пошкоджень. При покупці вітамінів переконаєтеся, що в їх формулу входить бета-каротин, причому його доза не перевищує 5000 МЕ.

Водопровідна вода
Небезпека для майбутніх мам представляє водопровідна вода. Весной велика вірогідність, що разом з талим снігом у водосховища потраплять небезпечні для здоров'я людини хімічні сполуки. Крім того, під час очищення воду хлорують, причому навесні дозування збільшують. При хлоруванні утворюється соляна кислота. Таким чином, з одного боку, убиваються віруси, а з іншої - соляна кислота викликає могутню корозію водопровідних труб. Струм води в іржавих трубах сповільнюється, накопичуються бактерії. І ще, на думку фахівців, хлор вступає в контакт з органічними сполуками і утворюється гексохлорциклогексан - небезпечний пестицид. Кип'ячення ситуацію не рятує. Тому фахівці рекомендують майбутнім мамам використовувати побутові водоочисні фільтри.