пятница

Платні пологи: Буде все, як ти захочеш

Автор: Кузьміна Наталія

Процес цей часто тривалий, складний і непередбачуваний, не дивлячись на професіоналізм, турботу лікарів і ваш власний стан.

Тому краще спочатку не тішити себе ілюзіями: мовляв, я плачу, тому все буде чудово і по-моєму. Але жінка народжує деколи капризнее, чим жінка вагітна. В принципі, в солідних установах готові задовольнити будь-який каприз пацієнтки, заздалегідь звівши наклеп ці умови в контракті. І все-таки в речах, що стосуються медицини, варто прислухатися до рад доктора.

«Подумаєш — ніжні які! Ми свого часу в полі під стогом народжували — і нічого! А ним окрему палату з телефоном подавай...» Чи не здається вам ця фраза, розхожа в крузі матерей радянського гарту, лише якоюсь захисною реакцією, яка викликана відчуттям заздрості до молодого покоління жінок? Невже, будь у наших мам і бабусь свого часу можливість індивідуального медичного обслуговування, вони не спробували б нею скористатися? Віриться в це насилу. Та і довід, що, мовляв, «нічого, народили» зовсім не переконливий. Навряд чи у той час велася статистика дитячої смертності, а якщо і велася, то цифри ці не оголошувалися привселюдно. Не йде в порівняння із старшим поколінням і здоров'я сучасних мам і новонароджених. Зачати, виносити і народити дитину для багатьох з нас фізіологічно дуже непросто, а для деяких практично неможливо. Тому без персонального медичного підходу, кваліфікованого обслуговування і благополучного емоційного фону, якого особливо не дістає в «безкоштовних» пологових будинках, деколи просто не обійтися. Саме тому сучасні жінки «в очікуванні дива» вибирають платні пологи.

Підтримуючи таке рішення, хочеться, проте, застерегти: не все те золото, що блищить. Не думайте, що якщо ви тим або іншим чином сплатите майбутні пологи, цей знаменний момент вашого життя обов'язково пройде без сучка і задирочки, а обслуговуючий персонал скакатиме навколо вас зайчиком і задовольняти будь-які капризи. То, наскільки ваші бажання будуть реалізовані, залежить від багато чого: пологового будинку або медичного центру, вибраного вами, професіоналізму, особистих якостей лікарів і акушерів, від сплаченої вами суми, умов підписаного договору і, звичайно, від фізіологічних особливостей вашого організму в період вагітності. Але якщо від випадковостей в останньому пункті ніхто не застрахований, все останнє можна передбачити.

Без посередників
Ви ухвалили тверде рішення народжувати за гроші? Найпоширеніший спосіб зробити це — укласти контракт безпосередньо з медичною установою. Для цього перш за все визначитеся з сумою, на яку розраховуєте. Спектр клінік, що пропонують свої послуги, широкий. Розкид цін на них теж. Найдорожче обійдуться пологи в спеціалізованих наукових центрах, найдешевші — комерційні відділення звичайних районних пологових будинків. Вибрати в даному випадку ви можете не тільки той, до якого «відноситеся», а абсолютно будь-який за власним розсудом.
Турбуватися вибором місця появи на світло малюка слідує задовго до цього моменту. Самі «просунуті» батьки ухвалюють рішення ще до зачаття. Це не дурощі. Просто вони піклуються про те, щоб вів вагітність і приймав пологи один і той же лікар. В цьому випадку в найвідповідальніший момент він з'явиться у всеозброєнні, оскільки буде знайомий з особливостями організму майбутньої мами. Причому важливі не тільки кваліфікація доктора, але і чисто людські якості, у тому числі і психологічна сумісність з пацієнткою.
Крім того, якщо за ціною ви не постоїте і захочете народжувати в спеціалізованому науковому центрі, але прийдете туди в останню мить, для вас просто може не опинитися місця. Дуже багато майбутні мами віддають їм перевагу. Особливо ті жінки, вагітність яких протікає з ускладненнями. Центри, як правило, оснащені сучасним технічним устаткуванням, мають в своєму розпорядженні можливість зробити рідкісні аналізи, провести повне обстеження, і працюють в них кращі фахівці.
У таких медичних установах навіть «безкоштовним» породіллям надають комфортні побутові умови і якісне обслуговування. Що вже говорити про комерційне відділення!
Останнім часом окрема палата, наявність телевизора-холодильника-телефона в ній стала мало не основним критерієм вибору пологового будинку для майбутніх мам. В принципі, комфортне перебування пацієнтки забезпечує будь-яка комерційна установа або відділення. Але якщо, наприклад, в звичайному пологовому будинку ви все ж таки лежатимете в трех-четырехместной палаті, то в суперустанові вам запропонують одномісний «люкс».
Загалом, щоб не розчаруватися в найостанніший момент, краще заздалегідь зробити екскурсію по декількох пологових будинках: познайомитися з можливими умовами перебування і персоналом. Щоб звузити круг пошуку, прислухайтеся до відгуків подруг і знайомих, що недавно стали мамами. Якщо є можливість, відвідаєте форум молодих мам в Інтернеті і запитаєте ради у них.
Та все ж, щоб гарантовано забезпечити собі комфортне і благополучне перебування в пологовому будинку, щоб все було «по-вашому» (але не захоплюйтеся, тому що лікарі деколи краще знають, що вам треба), просто необхідно укласти договір. Причому досконально вивчити його пункти і при необхідності додати свої або змінити запропоновані.

Найважливіші моменти і нюанси
Бригада лікарів, яка прийматиме пологи
Звичайно, ви зацікавлені в тому, щоб приймав пологи той же акушер-гінеколог, який вів вагітність. З'ясуєте, чи можливо це, адже малюк для появи на світло може вибрати день, в який ваш доктор не чергує. Якщо, за умовами договору, приймати пологи у будь-якому випадку буде лікар, вибраний вами, то зв'язок у вас з ним має бути постійно налагоджена. Як тільки почалися сутички, дзвоните йому і їдьте в пологовий будинок. Якщо ви впродовж декількох місяців спостерігалися в одній і тій же установі, то у вас напевно буде можливість звести наклеп в контракті повний склад бригади, яка вас обслуговуватиме. Якщо ж ви укладаєте договір безпосередньо перед пологами, можете вибрати тільки акушера-гінеколога і довірити йому підбір персоналу в «команду». Крім того, по вашому бажанню в бригаді лікарів може бути присутнім анестезіолог. Перідуральная анестезія — сучасний метод знеболення. Оскільки однозначної думки серед фахівців з приводу застосування анестезії під час пологів немає, породіллі надається самою можливість ухвалювати рішення, потрібне їй знеболення чи ні.
У деяких комерційних установах вам можуть надати окрему передпологову палату. Цей момент теж слід звести наклеп при укладенні контракту.

Пологи
Процес цей часто тривалий, складний і непередбачуваний, не дивлячись на професіоналізм, турботу лікарів і ваш власний стан. Тому краще спочатку не тішити себе ілюзіями: мовляв, я плачу, тому все буде чудово і по-моєму. Але жінка народжує деколи капризнее, чим жінка вагітна. В принципі, в солідних установах готові задовольнити будь-який каприз пацієнтки, заздалегідь звівши наклеп ці умови в контракті. І все-таки в речах, що стосуються медицини, варто прислухатися до рад доктора.
УВАГА! Хоча рівень сервісу в комерційних установах припускає, що персонал обходитиметься з вами доброзичливо і ввічливо, варто звернути увагу на пункт в контракті, який ця умова обумовлює.

Кесаревий перетин
Як правило, при необхідності хірургічного втручання вноситься додаткова плата. Сума обов'язково повинна обмовлятися заздалегідь і фіксуватися в контракті.

Присутність близьких при пологах
Останнім часом все більше майбутніх тат наважуються бути присутнім при пологах дружини. Це стало модним. Але не поспішаєте ухвалювати таке рішення. Для «сумісних» пологів потрібна відповідна підготовка обох подружжя: як психологічна, так і практична. Якщо вам все ж таки необхідна підтримка близьких в такий відповідальний момент, можете звести наклеп в договорі і цей пункт. Причому знаходитися з вами під час пологів дозволяється чоловікові або мамі. Якщо в якийсь момент ви побажаєте залишитися одна, родичі зможуть вийти, а потім доктор на ваше прохання покличе їх назад. У випадку кесарева перетини присутність в пологовій палаті родичів в нашій країні не вирішується.

Післяродова палата
Чи будете ви знаходитися після пологів в одно- або багатомісній палаті, залежить від декількох умов: можливостей медичної установи, вашого бажання і суми, яку ви готові заплатити за комфорт. У загальної палати є один «плюс»: з ким «поговорить». Проте, якщо дозволяють засоби, жінки частіше вибирають індивідуальну палату. І набір побутових зручностей у такому разі варіюється: душ і туалет (прямо у палаті), холодильник, телевізор і, що зовсім важливо, телефон. Психологи стверджують, що деколи жінці після пологів спілкування з близькими і можливість виговоритися важливіше, ніж все останнє.
Звернете увагу на термін перебування в лікарні після пологів. Найчастіше це 4—5 днів. Але іноді, із-за виниклих ускладнень у мами або малюка, доводиться залишитися ще на декілька днів, а то і тижнів. Наприклад, у разі екстреного кесарева перетини. Деякі клініки за сплачену вами суму готові лікувати вас до повного одужання. У інших же доведеться сплатити додатково кожен «зайвий» день перебування.

Сумісне перебування
Як правило, в комерційних установах малюка доставляють мамі тоді, коли вона цього побажає. Деякі жінки вважають за краще, щоб немовля було поряд постійно, інші поки готові бачити крихту тільки під час годування. Варто заздалегідь дізнатися і про наявність в палаті спеціальних пристосувань для догляду за малюком: ліжечка, пеленального столика, ванни для купання.

Відвідини рідними
Ситуація, коли з вікна п'ятого поверху новоспечена мама показує крихту щасливому отцеві, знайома і, загалом, зворушлива. Але набагато радісніше було б отцеві і чоловікові відразу після пологів обійняти кохану і познайомитися з малюком ближче в буквальному розумінні цього слова. Та і решті родичів цього б хотілося. Сьогодні є і такі клініки, в яких можливо не тільки відвідини у будь-який час, але і мешкання в палаті разом з мамою і малюком. Новоспеченого отця навіть забезпечать гарячим живленням. Якщо для вас це так важливо, дізнайтеся про це заздалегідь, а потім відзначте в договорі.

Звичайно, не у всіх навіть «платних» пологових будинках або їх відділеннях надають перераховані вище послуги. Але це тільки зайвий довід до того, щоб спочатку краще детальніше довідатися про умови тієї або іншої установи, а потім вже укладати з ним договір. Причому від деяких послуг ви можете відмовитися. Наприклад, заплатити тільки за самі пологи, а потім знаходитися в загальній післяродовій палаті. Або навпаки. У окремих «дрібних» пунктах: використовувані медикаменти, додаткові послуги — теж можна вибрати не максимальний список. Можливо, у такому разі контракт обійдеться дешевшим.
Але іноді є сенс і «доплатити». Особливо це стосується не самих просунутих клінік або відділень в звичайних пологових будинках. Догляд за вами в таких місцях залежить від прихильності до вас няньок і медсестер. Їм із сплаченої вами суми дістається украй мало, тому можна піднести додатковий презент у вигляді коробки цукерок, пляшки шампанського або невеликої суми в конвертику.

Треті особи
Щоб бути до кінця упевненими в тому, що ви не ризикуєте у разі чого втратити заплачені за пологи гроші, можна укласти договір із страховою компанією. Такий договір — один з видів додаткового медичного страхування.
Страхова компанія працює з певними медичними установами.
Спектр послуг в порівнянні з комерційними пологовими будинками і їх відділеннями набагато ширший. Тут вам запропонують не тільки традиційні пологи, але також модні зараз домашні, так звані «вертикальні», пологи у воду та інші.
Крім того, можна укласти довгостроковий контракт: домовитися не тільки безпосередньо про самі пологи, але і про передпологове спостереження в певній клініці у того або іншого фахівця і навіть про курси по підготовці до пологів. Цей момент важливий. Напевно ви самі не раз чули про те, що жінки, що пройшли такі курси (фізичний і дихальний комплекси, психологічні консультації, теоретичні знання про пологи), набагато легше переносять сам процес, з найменшими травмами для себе і малюка. Та і татам, що зважилися «народжувати» разом з дружиною, просто необхідні такі заняття.
Велика перевага страхових компаній ще і в тому, що їх клієнтам набагато легко потрапити на прийом до того або іншого провідного фахівця, здати рідкісні аналізи. Зробити це без договірних умов не так-то просто. Крім того, на відміну від договірних відділень клінік, які не завжди піклуються про постійний зв'язок вас з вашим доктором, практично будь-яка страхова компанія забезпечує свою клієнтку пейджинговой зв'язком з лікарем.
Сума договору коливається залежно від набору вибраних вами послуг і від медичної установи, в якій ви побажали обслуговуватися. Додатковий пункт витрат — оплата послуг компанії, тобто страховки.
Пункти контракту, на які слід звернути увагу при його підписанні, приблизно ті ж, що і перераховані вище. Додаткові виникають, якщо ви побажаєте проходити курси для вагітних, допологове спостереження, отримувати консультації у фахівців.
У хороших компаніях готові виконати практично будь-який каприз клієнтки, аж до шампанська, яке новоспечені батьки пригублять прямо в родовій за здоров'я немовляти, що тільки що з'явилося на світло. Залишається тільки додати, що, вибираючи страхову компанію, краще зупинити свій погляд на тій, яка спеціалізується на медичних послугах.

Пологи за кордоном
Сьогодні деякі жінки можуть дозволити собі народжувати за кордоном. Ціна, природно, залежить від країни, яку ви виберіть. Наприклад, простенькі пологи в Германії обійдуться вам в 14 000 євро. Але в цю суму не включені переліт, мешкання більше покладених 5 днів і «непередбачені» випадки. Тобто будь-який збій в нормальному процесі пологів (а таке, самі розумієте, буває) оплачуватиметься окремо. Наприклад, кесаревий перетин, переливання крові. Можна поїхати народжувати до Франції або Швейцарії.
За пологи і тиждень перебування в клініці вам доведеться заплатити від 5000 євро до 14 000 євро.
Пологи по...
У Канаді будь-які види знеболення застосовуються лікарями украй неохоче. До речі, у жодному випадку не погоджуйтеся
народжувати в госпіталях при учбових закладах. Хоча плата там істотно нижче і вони вважаються за установи високого класу, але там на вас практикуватимуться студенти. Залишається додати, що в більшості канадських, як, втім, і в інших західних пологових будинках вважають, що пологи не вимагає присутність лікаря. Отже приймати їх у вас буде тільки акушерка.

Цікаво, що у Відні жодна страхова компанія не оплачує пологи при зверненні в неї за фактом вагітності. На допологове спостереження ще можна оформити страховку, а на самі пологи — ні. Що стосується цін, то у всіх клініках вони приблизно одинакововые. Пологи обійдуться вам десь в 7—8000 $. У цю суму входить: 10 планових відвідин гінеколога, 2 планових УЗІ, пологи, вміст в лікарні 7 днів з живленням. Трохи дешевше народжувати в Братиславі. Ще дешевше в Москві. А вже в Урюпінське майже безкоштовно.

Варто відзначити, що окремі родові і післяродові палати є не у всіх закордонних клініках. За окрему кімнату (якщо вона є) доведеться доплатити. Орієнтування 70—100 доларів в день. До речі, в більшості країн аналізи і дослідження, які ви робили на батьківщині, не котируються. Тому не варто розраховувати, що ви заощадите, якщо привезете з собою результати УЗІ або дослідження на інфекції. Рівно, як і на те, що лікарняний персонал пеститиме і леліятиме вас. Інша справа, що такого ж хамства, як в деяких безкоштовних пологових будинках в Росії, ви не зустрінете. Просто тому що за межею людей люблять більше, ніж у нас.