пятница

Кесарево: цікаві факти

Автор: Далецкая Вероника

Вперше мати, якою було проведено кесаревий перетин, залишилася жива в 1500 р. в Швейцарії. Після довгих мук в пологах її прооперував чоловік Якоб Нуфер. Згодом нормально народила ще 5 дітей, включаючи двійнят. Кесаренний немовля прожило до 77 років. Правда, деякі сучасні фахівці ставлять під сумнів цей факт, оскільки він був описаний тільки через 80 років.

Кесаревий перетин є якнайдавнішою порожнинною операцією, згадки про неї зустрічаються в грецьких міфах, а також в історичних документах Індії, Єгипту, Римської імперії і Китаю.

Старогрецький бог лікування Аськлепій (у римському варіанті — Ескулап) був сином Аполлона і німфи Короніди. Короніда, будучи вагітною від Аполлона, зрадила йому із смертним — красенем Ісхием. Розгніваний зевс убив Ісхия блискавкою, а Аполлон уразив стрілою невірну кохану. Сина ж він витягував з чрева мертвої матери і передав на виховання мудрому кентаврові Хирону

За переказами, шляхом кесарева перетини був народжений Цезарь, ось що пише про це в 10 столітті н.е. Абу Рейхан Мухаммед ибн Ахмед аль-Бируни: «Далі слідує ера царя Августа, а це перший Кесар. «Кесар» означає по-франкски «його вирізували». Причина такої назви в тому, що мати Августа померла в пологах, вагітна ним. Їй розкрили живіт і вийняли звідти немовляти, і прозвали його Кесарем. Август хвалився перед іншими царями тим, що він не вийшов з піхви жінки...»

В давнину операція проводилася тільки на мертвій матери в ім'я врятування життя дитини, і лише в 1521 р. Руссо (Франція) обгрунтував виробництво цієї операції на живій жінці. Перші достовірно відомі операції кесарева перетини на живій жінці були зроблені італійським хірургом Хрістіаном Байоном в 1540 р. і німецьким хірургом Траутманом в 1610 р., але розріз на матці не зашивали, і жінки продовжували вмирати від кровотеч і інфекцій.

Єврейський Талмуд забороняє визначення первородства у випадках, коли близнята витягують з утроби матери хірургічним шляхом.

Одним з перших цілком достовірних (на відміну від випадку з Якобом Нуфером) свідоцтв про успішне проведення кесарева перетини, є операція, проведена англійкою Джеймс Мірандою Стюарт Беррі, яка завербувалася до Південної Африки як військовий лікар (переодягнувшись чоловіком). Саме там вона і провела операцію, про яку йде мова, — десь між 1815 і 1821 рр.

Лише у XIX столітті почали застосовуватися антисептики і знеболюючі засоби, а розріз на матці почали зашивати. В результаті в даний час від 10 до 25% жінок народжують шляхом кесарева перетини.

У Росії перша операція кесарева перетини була вироблена в 1756 р. Еразмусом, друга в 1796 р. Зоммером. До 1880 р. в Росії налічувалося всього 12 кесаревих розтинів. До цієї операції вдавалися як до крайнього засобу, коли патологія в пологах заходила дуже далеко, при цьому всі жінки вмирали. Вмирали і багато (близько 50%) дітей.

Вивчення проведених кесаревих розтинів в 41 штаті показало, що 475 000 жінок воно було зроблене без достатніх підстав: вони могли мати нормальні пологи, а замість цього наражалися на велику небезпеку, оскільки смертність породіль при кесаревому розтині в 2—4 рази вище, ніж при звичайних пологах. Щороку зроблені без необхідності кесареві перетини приводять до 25 000 випадків розвитку серйозних інфекцій. Спостереження показали також, що в штатах, де частка кесаревих розтинів особливо велика, дитяча смертність була не нижча, ніж в інших, тоді як в Японії, країні з одним з найнижчих показників смертності новонароджених і грудних дітей, кесареві розтинів робиться дуже мало.







Кесареві діти



При проходженні по родових шляхах дитина переживає «стан вулканічного екстазу», коли боляче і страшно, але ці страждання обов'язково закінчуються, і все виявляється ще кращим, чим раніше. У цей момент у нього закладаються наступні якостей

Можливі хвороби дітей, народжених шляхом кесарева перетини:
логопедичні проблеми;
гіпертонус м'язів;
підвищене внутриче- ріповий тиск;
астма;
аутизм
порушення в роботі серцево-судинної системи.


Природні пологи (без операційного втручання) можна умовно розділити на три етапи: сутички, проходження по родових шляхах і народження. По декількох теоріях на кожному з цих етапів у дитини закладаються певні особові якості. При кесаревому розтині у малюка немає можливості повною мірою пережити всі три етапи, деякі психологи вважають, що це позначається на його характері. Але не всі «кесарята» схожі один на одного. Багато що залежить від того, на якій стадії пологів зробили операцію.

Етап перший. Cхватки
Саме на цьому етапі закладається уміння чекати, терпіти біль, пристосовуватися до ситуації, що склалася, і не втрачати віру у власні сили.
У дітей, які не проходили через сутички, на думку іноземних психологів, формується цілий ряд якостей, які заважатимуть в дорослому житті:

вони бояться змін. У будь-якій ситуації бачать тільки недоліки і завжди турбуються: «раптом буде ще гірше» або «як би що не вийшло»;

вони постійно накручують і без того складні ситуації. Придумують багато найстрашніших версій, що може відбутися і поступово починають вірити в те, що самі придумали. При цьому вони рассеянны і не уміють сосредотачиваться, особливо в екстремальних ситуаціях;

дитина не може сама планувати елементарні справи і дотримуватися свого плану. Йому потрібно, щоб дорослі, а в майбутньому друзі, колеги його контролювали. Таким чином, він підсвідомо намагається перекласти відповідальність за можливу невдачу на чужі плечі;
n вони запальні, швидко ображаються і довго відходять. При цьому рідко визнають свої помилки і просять вибачення.

Рада психолога.
Необхідно допомагати дитині розвивати в собі відсутні якості. З самого народження почастіше міняйте дитині обстановку. Причому абсолютно необов'язково переїздити з місця на місце. Досить просто зробити перестановку в дитячій, гуляти на різних майданчиках, а не в одному і тому ж дворі, стежити, щоб дитяче меню було максимально різноманітним. Головне, щоб будь-які зміни і нововведення викликали у малюка позитивні емоції. Тоді поступово установка «все нове — це погано» відійде на задній план і не заважатиме дитині. Вашими надійними помічниками стануть всілякі розвиваючі ігри і особливо конструктори, коли з одних і тих же деталей можна побудувати багато різних споруд.

Етап другий. Проходження по родових шляхах
При проходженні по родових шляхах дитина переживає «стан вулканічного екстазу», коли боляче і страшно, але ці страждання обов'язково закінчуються, і все виявляється ще кращим, чим раніше. У цей момент у нього закладаються наступні якості:
уміння боротися і долати перешкоди;
уміння ухвалювати важливі рішення;
цілеспрямованість і здатність завжди доводити почате до кінця;
відчуття довга і відповідальності за свої вчинки;
бажання бути лідером.
уміння не впадати в паніку в ризикованих ситуаціях;
тип сексуального темпераменту.

Рада психолога.
У розвитку якостей, які дитина може не отримати, минувши родові шляхи, добре допомагають ролеві ігри, в яких ви, батьки, граєте роль сильних, а малюк слабких і беззахисних героїв. Наприклад, сірий вовк і заєць. Створюйте «маленькому зайчикові» безвихідну на перший погляд ситуацію, і хай він сам шукає шляхи рішення. Дитина повинна навчитися мобілізовуватися в складних ситуаціях і вирішувати проблему. Або можна грати в «дочки-матери», коли батьки стають маленькими дітьми, а дитина татом (або мамою). «Діти» дурітимуть і сперечатимуться, а «дорослий» думати, хто має рацію, хто винен. Коли в процесі гри малюк навчиться концентруватися, знаходити вірні рішення і перемагати, то і в реальному житті він повірить у власні сили.

Етап третій. Народження
Дитина з'являється на світло. Перше враження зберігається на все життя. При кесаревому розтині жінка найчастіше знаходиться без свідомості. Новонародженому ж необхідно переконатися, що «нове життя» буде не гірше «колишньою». Для цього потрібно відчути тепло материнських рук, грудей, почути її голос.
Але після операції немовляти зазвичай відразу відносять від матери!
У дітей, які відразу після пологів не відчули материнське тепло і захист, в більшості випадків складаються напружені стосунки з батьками. Причому до отця вони зазвичай переживають тепліші почуття, ніж до матери.
У малюка закладається установка на «завоювання любові». Надалі вона переходить у владолюбство. Людина хоче підпорядкувати собі світ, «який його так погано зустрів». При цьому яких би результатів він не досяг, він завжди не задоволений власними досягненнями.
Якщо кесарево зроблено при епідуральній анестезії, породілля може спостерігати за процесом пологів і прикласти дитину до грудей відразу після операції, то це багато в чому знижує негативний настрій новонароджений.

Рада психолога.
Почастіше хвалите дитину, говорите, який він розумний, хороший, красивий, і як ви його любите. Причому повторювати слова любові потрібно постійно, а не після того, як малюк зробив хороший вчинок. Дитина повинна зрозуміти, що батьки його люблять просто так. За те, що він є. Навіть коли лаєте крихту, робіть це дуже акуратно, щоб не підірвати віру в батьківську любов: «Я тебе дуже люблю, але ти поводишся погано». І найголовніше, постарайтеся якомога довше годувати дитину грудьми.

Мінімальна перерва між вагітностями після кесарева — рік. Рубець формується протягом року. Якщо він стоншений, то таким і залишиться. Дуже велика перерва між вагітностями (10 років і більш) небажана.

Тим, хто зібрався вагітніти після кесарева, слід знати, що аборт — вискоблювання матки стоншує рубець і може зробити його неповноцінним.

У Московському центрі планування сім'ї і репродукції на Севастопольському проспекті вже четвертий рік проводять пологи у жінок, що мають рубець на матці після КС. У 2000 році 57 таких пацієнток народили дітей через природні родові шляхи, не дивлячись на те, що в перших пологах їм була проведена операція. Дослідження показали, що від що 50-80% перенесли процедуру можуть народити естесственным шляхом.

Актриса з серіалу «Секретні матеріали» Джілліан Андерсон, що зіграла роль Шкір, була така захоплена серіалом, що в клініку її забрали прямо із зйомок. Вже через 10 днів після операції кесарева перетини вона включилася в роботу, пропустивши тільки зйомку однієї серії. Правда, Джіліан признається, що після операції повернутися до напруженого ритму було непросто.

Актриса Джейн Сеймур, відома як «Доктор Куїн, жінка-лікар», народила хлопчиків-двійнят Джона і Крістофера при допомозі кесарева на місяць раніше терміну. Операцію знімав на відео отець дітей. Серед наших зірок особливо не прийнято афішувати спосіб розродження, але достовірно відомо, що шляхом кесарева перетини на світло з'явилися діти Любові Крилової — дружини співака і шоумена Сергія Крилова, Анжеліки Варум, Наталії Сенчукової, Ольги Орлової.






Рекомендації ВІЗ по допомозі породіллі



Провокація сутичок повинна практикуватися не більше ніж в 10% випадків.

У приведених нижче положеннях мовиться про права кожної жінки на момент пологів.

1. Кожна жінка може вибрати будь-який тип обслуговування при пологах, який вона віддає перевазі (можливе будь-яке положення: стоячи, на колінах, сидячи навпочіпки, в клініці або удома).

2. Неофіційні системи обслуговування в передпологовому, родовому і післяродовому періодах (там, де вони вже існують) повинні функціонувати разом з офіційною системою. Співпраця з ними слід всіляко підтримувати на користь матери і дитини. Такі стосунки, що встановлюються за відсутності переваги однієї системи над іншою, можуть бути надзвичайно ефективними.

3. Інформація про методи, що практикуються, у вибраною жінкою лікарні (пологовому будинку) і її статистика мають бути відомі населенню, що обслуговується цими лікарнями (частота випадків кесарева перетини, смертності на кожних 1000 випадків народження, частота захворюваності новонароджених стафілококами, стрептококами і так далі).

4. Психологічне благополуччя молодої матери повинне забезпечуватися не тільки за допомогою вільного доступу родичів по її вибору під час пологів, але також і за допомогою вільних відвідин після пологів.

5. Здоровий новонароджений повинен залишатися з матерью. Жоден процес спостереження за здоров'ям новонародженого не виправдовує розлучення його з матерью! Не слід перешкоджати спілкуванню матери і дитини, тривалість якого повинна визначатися бажанням матери. Слід заохочувати знаходження матери і дитини в одному приміщенні.

6. Годування грудьми повинне початися не пізніше ніж через 30 хвилин після пологів.

7. Кесаревий перетин застосовується в середньому не більше ніж в 10% випадків.

8. Електронний контроль за плодом під час пологів не завжди адекватно позначається на процесі пологів. Контрольне спостереження за плодом за допомогою комп'ютера повинне проводитися в ретельно відібраних випадках і при провоцированных (що стимулюють) пологах.

9. Немає свідчень до того, щоб збривалося волосся на лобку або ставилася клізма перед пологами.

10. Необхідно, щоб під час сутичок жінки могли ходити. Кожна жінка повинна вільно вирішувати, яке положення їй прийняти під час пологів.

11. Провокація сутичок повинна практикуватися не більше ніж в 10% випадків.

12. Під час пологів слід уникати застосування болезаспокійливих і анестезуючих препаратів без відповідних медичних свідчень.

13. Час виписки з пологового будинку повинен визначатися залежно від стану матери і дитини, бажання батьків і підтримки вдома. Зокрема, політика виписки із стаціонару не повинна визначатися лише критеріями маси тіла дитини, а має бути орієнтована на можливо ранішу виписку.

14. Батьки мають право на ранню активну участь в процесі догляду за своєю дитиною. Державні органи охорони здоров'я повинні прагнути до включення в учбові програми університетів, медичних шкіл і курсів по суспільній охороні здоров'я питань здоров'я матери і дитини. Проводити роз'яснювальну і просвітницьку роботу з метою підготовки молодих людей — батьків і медпрацівників — до відповідальності, пов'язаної з народженням дітей, доглядом за ними, за допомогою лекцій, тематичних передач на телебаченні і радіо, а також публікацій в газетах і інших засобах масової інформації.

Після прочитання цього документа може створитися таке враження, що до організації допомоги породіллі в нашій країні вони мають вельми опосередковане відношення. Але не варто робити різких виводів, оскільки всім нам зрозуміла різниця між рівнем життя в Росії і в розвинених європейських країнах...
Як мовиться, немає межі досконалості!