пятница

Вода, вода довкруги вода... Все про амниотической рідину

Автор: Калініченко Наталія
Все про амниотической рідину Ми всі чули поєднання «навколоплідні води» і, звичайно, розуміємо, про що мова. Але у більшості з нас немає ясного уявлення, що ж це таке насправді. Про те, які функції виконують навколоплідні води і як з їх допомогою діагностувати стан малюка, ми розповімо в нашому матеріалі.
Кров + мочивши
«Жива вода» оточує плід з ранніх термінів вагітності до пологів і виступає як «амортизатор» при травмах і як антибактеріальний бар'єр при інфекціях, оберігає пуповину від здавлення між стінкою матки, і плодом, бере участь в обміні речовин.
У утворенні навколоплідних вод бере активну участь вся система «мать-плацента-плод»:
материнський організм (частково це плазма крові мами);
амніон (клітки, що вистилають плодову оболонку). Секретує білки, ліпіди, вуглеводи, мікроелементи, гормони, ферменти, імуноглобуліни, групові антигени);
плід (до 14 тижнів навколоплідна рідина просочується в організм дитини через шкіру. Потім його шкірні покриви стають товщими, а води з цієї миті потрапляють всередину по травному тракту: малюк поглинає рідину і виводить її з організму разом з сечею).

Навколоплідні води (синонім - «амниотическая рідина», «плодові води») від грецького слова «амніон», що означає «плодова оболонка». Це рідке біологічно активне середовище, яке оточує плід і забезпечує разом з іншими чинниками його нормальну життєдіяльність.

Дізнатися в обличчя
Навколоплідні води зазвичай прозорі або злегка мутнуваті. У них виявляють кисень, вуглекислий газ, лусочки епідермісу (шкірки), частинки первородного мастила і пушок плоду. Склад навколоплідних вод протягом вагітності міняється.

Щоб поплавати
Навколоплідні води повною мірою забезпечують вільний рух плоду. Малюк може рухати ручками і ніжками, а на ранніх термінах навіть «плавати». Кількість вод міняється по ходу вагітності. Особливо інтенсивна освіта наголошується в перші місяці. А пізніше, у міру зростання плоду, кількість навколоплідних вод відносно зменшується і в останні тижні, як правило, складає близько 0,5-2 літрів. Це норма. А на практиці медики деколи стикаються з відхиленнями: «багатоводдям» і «маловоддям».

На Заході в деяких пологових будинках новонародженим не миють ручки, щоб вони могли смоктати свої пальчики, «ароматизовані» навколоплідними водами, до запаху яких вони так звикли.

Багатоводдя
Багатоводдя - це перевищення норми рідини більш ніж на 2 літри, і це викликано порушенням секреторної функції амніона (плодового міхура). Ця патологія зустрічається достатньо рідко (0,3 до 0,6% від загального числа вагітностей). Її причини недостатньо з'ясовані, проте, як правило, може спостерігатися при цукровому діабеті, нефриті, серцево-судинних захворюваннях вагітною, а також при внутріутробному інфікуванні і пороках розвитку плоду. Як правило, розвивається в середині або в другій половині вагітності.
Головна небезпека багатоводдя полягає в тому, що в таких умовах плід поводиться досить активно, із-за чого може відбутися обвивання пуповини навколо шиї. Розтягування плодових оболонок може привести до раннього відтоку навколоплідних вод, можливі передчасні пологи і відшарування плаценти.
Пологи при багатоводді можуть супроводитися слабкою пологовою діяльністю, сильним розтягуванням матки, зниженням її тонусу

Вважається, що запах навколоплідних вод схожий з ароматом материнського молока, що дозволяє немовляті безпомилково визначити, де знаходяться мамині груди.

Маловоддя
Маловоддя - це, навпаки, недостатня кількість навколоплідних вод, що не перевищує напівлітра. Воно зустрічається ще рідше, ніж багатоводдя.
Вагітні з таким діагнозом скаржаться на постійні болі в животі, що посилюються під час руху плоду, оскільки розміри матки нерідко менше, ніж мають бути при передбачуваному терміні вагітності. Маловоддя дуже несприятливо впливає на розвиток самого плоду: нерідко наголошується затримка розвитку, деформація кісток, а деколи і внутріутробна загибель.

Все на діагностику!
У діагностиці перебігу вагітності велике значення мають кількість, колір, прозорість навколоплідних вод, їх гормональний, хімічний, клітинний склад і так далі
Метод, яким можна отримати навколоплідні води для дослідження, називається АМНІОЦЕНТЕЗ (від грецького «амніон» - «плодова оболонка» і «центезис» - «проколювання»). Це пункція (прокол) плодового міхура, і він проводиться строго за свідченнями.
А свідчення до цієї процедури можуть бути наступні:
резус-конфлікт;
підозра на хромосомну патологію плоду;
підозра на хронічну гіпоксію плоду (кисневу недостатність);
необхідність визначення зрілості легенів плоду, коли коштує питання про дострокові пологи.
Амніоцентез допомагає виявити:
спадкові захворювання і пороки розвитку плоду.
пів плоду і захворювання, пов'язані з підлогою, наприклад гемофілію і м'язову дистрофію Дюшенна.
групу крові плоду при АВО-КОНФЛІКТНОЙ вагітності.

УЗІ. Велика увага при УЗІ приділяється кількості навколоплідних вод, оскільки виявлена залежність між цим параметром і патологіями вагітності - гестозом (він виявляється підвищенням артеріального тиску, набряками, наявністю білка в сечі) і гіпоксією плоду (кисневим голодуванням).

Амніоськопія. Це огляд нижньої частини плодового міхура за допомогою спеціального приладу, який вводиться в канал шийки матки через піхву. Дослідження дозволяє оцінювати колір навколоплідних вод і їх кількість. Якщо у плоду гіпоксія (кисневе голодування), навколоплідні води набувають зеленуватого кольору із-за домішки меконію (первородного калу).
Амніськопію здійснюють, як правило, в кінці вагітності, коли шийка матки вже готується до пологів і може пропустити оптичний апарат - амніоскоп.

Наш консультант: Людмила Романовна АРЦИБИШЕВА - головний лікар «Клініки Здоров'я», врач-акушер-гинеколог вищої категорії, експерт просвітницької програми «Щастя материнства - кожній жінці!»