пятница

Пологи в березні

Автор: Баурова Наталія

Прогулянка з коляскою по березневій повені може обернутися для новонародженого роздратуванням на шкірі і нежиттю. Річ у тому, що узбіччя автомобільних трас і сніг, що тане на них, містять високу концентрацію шкідливих речовин.
День в день?
Цього місяця вплив зовнішніх чинників на настання пологової діяльності мінімально - немає жари, що виснажує, і холодів. Тому вірогідність настання пологів в заздалегідь визначений термін максимальна.

Як підготувати груди?
В середньому кожна молочна залоза до кінця вагітності досягає 700 р. Одночасно із збільшенням загального об'єму спостерігаються зміни в ареолах і сосках, а в другій половині вагітності у багатьох жінок з'являються перші краплі молозива. Різке збільшення молочних залоз в об'ємі викликає перерозтягання шкіри. Вона стоншується, стає більш уразливою. Тому так важливо правильно доглядати груди в період вагітності, готуючи таким чином її ще і до годування. Навіть якщо до цих пір ви не робили ніяких процедур, варто почати! Повітряні ванни, проведення спеціального масажу і вправ дозволять зберегти тонус м'язів і форму грудей. Особливе значення має і підготовка сосків до годування. Їх шкіра збіднена сальними залозами, а регулярне зволоження допоможе надалі запобігти появі тріщин і садна. Для цього добре підходять спеціальні креми. Так, наприклад, «Крем для сосків» AVENT зроблений на основі медичного ланоліну, містить екстракт алое і кокосове масло. Медичний ланолін і кокосове масло надають могутню зволожуючу дію на шкіру соска, роблячи шкіру еластичною і здоровою.
При підготовці грудей до годування особливу увагу необхідно звернути на форму сосків. Плоскі і втягнуті надалі можуть створити перешкоду для успішного грудного вигодовування. Скоректувати цю проблему можна за допомогою коректора форми соска Niplette від компанії AVENT, На сьогоднішній день це єдиний ефективний спосіб нехірургічної корекції плоских і втягнутих сосків. Необхідно звернути увагу на те, що призначати носіння Niplette і контролювати процес корекції може тільки лікар.

Потенційні алергени
Прогулянка з коляскою по березневій повені може обернутися для новонародженого роздратуванням на шкірі і нежиттю. Річ у тому, що узбіччя автомобільних трас і сніг, що тане на них, містять високу концентрацію шкідливих речовин. При таненні снігу свинець починає активно випаровуватися. Крім того, весняна рідота містить високу концентрацію хлористого натрію (NaCl), який є основною речовиною більшості антигололедных реагентів, що діє. Тому прагніть не гуляти поблизу автомобільних трас або прикривайте особу новонародженого куточком або капюшоном. Ваші вікна виходять на дорогу? Провітрюйте квартиру вечорами, коли температура трохи опускається і сніг тане не так активно. Використовуйте очищувачі повітря.

Кімнатні рослини
З настанням весни кімнатні рослини починають інтенсивно рости, квітнути. Особливо небезпечні для новонародженої дитини квіти, що володіють токсичними властивостями: філодендрони, бегонії і олеандри. У березні-квітні ці рослини виділяють максимальну кількість токсичних речовин в суперконцентрації. Тривале вдихання пари цих рослин може викликати у немовляти інтоксикацію, порушення сну, блювоту і головні болі. Тому навесні ці кімнатні квіти краще прибрати не тільки з дитячої кімнати, але і з квартири.

Гуляти по воді...
При температурі вище -8о З можна вийти на вулицю вже через 2 тижні. Перша прогулянка не тривала - всього 10-15 хвилин. Потім час перебування на свіжому повітрі поступово (додаючи по 15-20 хвилин) доводять до 2-3 годин, 2 рази на день. Якщо стовпчик термометра опускається нижче -10 градусів, то першу прогулянку з новонародженим краще відкласти до настання теплих днів. Також небажано виходити на вулицю в дні різкого коливання температури в мінусову сторону. А ось при скачках температури в плюсову сторону від прогулянок можна не відмовлятися.

«Весняна» нежить
У березні гостро відчувається перепад вологості повітря на вулиці і в приміщенні. На вулиці - підвищена, а в приміщеннях ще працює центральне опалювання і повітря сухе. В результаті носові шляхи новонародженого не можуть адаптуватися до різких перепадів, і з'являється нежить. Інфекція тут ні при чому. Як правило, така нежить супроводиться нападами чхання. Одна з причин, по якій новонароджені часто чхають, - необхідність прочистити носові ходи. Щоб допомогти дитині перед і після прогулянки, прочищайте йому носик ватяними паличками, змоченими в прохолодній воді, а увечері, після ванни, можна змастити носик дитячим маслом.