пятница

Поговоримо про сумісні пологи...

Автор: Тамковіч Людмила
Потрібно чи ні? Чи не охолоне чоловік до своєї дружини, постеживши за нею в пологах? Чи не впаде він в непритомність в родзале, не вчасно викликаючи співчуття дружини і відводячи від неї увагу лікарів? Є категоричні вислови "за", є люті "проти", і ще здивовано-обурені очі майбутніх дідусів і бабусь.

Оскільки ж насправді правильно? Виявляється, по-різному. Не варто робити загальною нормою перебування майбутнього отця на пологах.

Проте, багато жінок згадують, що в процесі пологів їх мучили відчуття самоти і брошенности, а, опинися коханий поряд, настрій міг бути значно краще. Інші відзначають позитивні сторони пологових будинків (такі, як надійність і високий клас персоналу, спецобладнання, яке може бути використане у разі потреби, чистоту і хорошу організацію технічної сторони родового процесу), але із сумом говорять про те, що захоплені нюансами своєї роботи медики, часто забувають про відчуття народжуючої жінки. У розповідях про минулі пологи нерідко звучать слова "відібрали", "наказали", "потягнули". Тут чоловік міг би стати, так би мовити, гарантом емоційній безпеці. Він міг би вислуховувати роз'яснення персоналу щодо пропонованих маніпуляцій, оскільки жінці в пологах робити це не завжди зручно, а також доносити їх рекомендації до дружини поза сутичкою (у докторів, часто, просто не хапає на це часу).

Не можна забути і про те, що, в більшості випадків, персонал підходитиме до жінки тільки коли необхідно оглянути або процедури. А багатьом жінкам в пологах хочеться, щоб хтось помасажував ниючу спину, погладив черевце, змочив особу прохолодною водою, сказав щось ласкаве і утішливе. І з цим теж ніхто не справиться краще улюбленого чоловіка. Проте, все можливо тільки тоді, коли чоловік готовий пройти родовий процес разом з дружиною, коли для нього дана ситуація природна.

Якщо ж чоловік не прагне потрапити разом з дружиною в родзал (з різних причин), але все-таки йде туди по її наполяганню або віддаючи дань помилковому героїзму, моді і так далі, тоді "похід" і насправді здатний надати негативну дію на внутрісімейні стосунки.

Негативне відношення до сумісних пологів може бути і у жінки. Не кожна готова показати себе чоловікові, знаходячись, що називається, "не у формі".Или майбутня матуся, знаючи характер свого чоловіка, побоюється, що під час пологів вимушена буде утішати його. У подібних відчуттях жінка несвідомо може сама порушити нормальний перебіг пологів.

Стає очевидним те, що сумісні пологи принесуть користь і укріплять сімейні стосунки тільки тоді, коли обидва чоловіки упевнені в своєму бажанні піти на пологи разом і, на скільки це можливо, виразно представляють те, що їх чекає в процесі.