пятница

Вагітність під загрозою

Автор: Сорокина Ганна . лікар акушер-гінеколог, к.м.н., Московська сімейна клініка №2
На жаль, останнім часом випадки загрози переривання вагітності почастішали. Безумовно, ми стали далі від природи, екологія не та, але, проте, планування материнства і своєчасне обстеження обох подружжя до того, як вони вирішили стати батьками, могло б у багатьох випадках запобігти викидневі. Крім того, навіть якщо цей жахливий процес почався, його, найчастіше, вдається зупинити

Під звичним невиношуванням розуміють неодноразове більше 2 разів підряд – мимовільне переривання вагітності. Трапляється це в 10–20% випадків, причому половина всіх викиднів доводиться на строк до 12 тижнів. Переривання вагітності до 22 тижнів називають мимовільним викиднем (абортом), а від 22 до 37 тижнів – передчасними пологами. Таке розділення ввели по рекомендації ВІЗ тому, що діти, народжені після 22 тижнів (вага від 500 грама), можуть вижити при спеціальному відході.

У певні терміни, які називають критичними, особливо висока небезпека переривання вагітності. Жінкам із звичним невиношуванням в цей період рекомендується в плановому порядку лягати в акушерський стаціонар. Такими термінами є: перші 2–3 тижні, коли плодове яйце закріплюється в слизовій оболонці матки, 4–12 тиждень – період утворення плаценти, 18–22 тиждень – час уповільнення зростання і збільшення об'єму матки.

Критичними також вважаються дні передбачуваних менструацій і терміни настання викидня у минулому.

Можливих причин невиношування вагітності множина. Це і гормональні розлади, і генетичні порушення, і захворювання матери, і дія чинників зовнішнього середовища. Розповімо докладніше про найчастіші причини загрози викидня.Група високої риски по невиношуванню - жінки:
вагітність до 18 і після 30 років;
з надмірними фізичними навантаженнями і що працюють на шкідливому виробництві;
з порушенням менструального циклу;
аборти, що мають в анамнезі (особливо після першого);
у яких раніше були викидні;
з пороками розвитку матки;
з гінекологічними захворюваннями;
хронічні захворювання, що мають;
з ускладненою вагітністю.


Найпоширеніша, особливо в першому триместрі (до 12 тижнів), – порушення гормонального фону.

Недолік гормонів яєчників

Причини: природжені порушення, наслідок аборту (особливо першого), запальні захворювання статевих органів, порушення функції ендокринних органів (гіпофіза, надниркових, щитовидної залози).

Найчастіше зустрічається недолік прогестерону. Цей гормон виробляється жовтим тілом яєчника, що утворилося на місці яйцеклітини після овуляції. Функція прогестерону – підтримка вагітності на ранніх термінах. При зниженні його рівня виникає загроза її переривання. Особливо велика роль прогестерону яєчника до 16 тижнів вагітності; після цього терміну завдання гормонального забезпечення бере на себе плацента, яка якраз остаточно формується.

Іноді зустрічається дефіцит прогестерону і естрогену одночасно. Естроген в числі іншого впливають на зростання і розвиток матки. Відповідно, при їх недоліку наголошується недорозвинення матки і її слизистої оболонки (ендометрія). Якщо ендометрій неповноцінний, то зародок або не може прикріплятися до нього зовсім, або закріплюється погано – і потім відбувається викидень.

Підвищення рівня чоловічих гормонів

У збільшенні рівня андрогенів – чоловічих статевих гормонів можуть бути «повинні» як яєчники, так і надниркові. У будь-якому випадку це призводить до зниження рівня естрогену, що забезпечує нормальний розвиток вагітності, може викликати истмико-цервикальную недостатність, про що буде розказано нижче.

Порушення функції щитовидної залози

Ця проблема може привести до дисфункції яєчників. Крім того, негативно відбитися на стані плоду.

Інфекційно-запальні захворювання статевих органів (хламидиоз, трихомониаз, сифіліс),вирусныеинфекции(герпес, цитомегаловирус), токсоплазмоз також можуть бути причиною невиношування вагітності. Викликаючи запальний процес в статевих органах, збудники піднімаються вгору і інфікують плодові оболонки, що приводить до їх пошкодження, вилиття вод і викидня. Інфекційна поразка плаценти порушує процеси забезпечення дитини киснем і живильними речовинами, що може привести до формування пороків розвитку або навіть загибелі плоду.

Переривання вагітності іноді відбувається і при загальних інфекційних і запальних захворюваннях внутрішніх органів (вірусному гепатиті, краснусі, грипі, ангіні, пневмонії, апендициті, пієлонефриті). При цьому причиною викидня може стати: підвищена температура (вище 38оС на ранніх термінах), інтоксикація, нестача вітамінів, кисневе голодування.

Патологічні зміни статевих органів підвищують вірогідність розвитку викидня. Аномалії будови матки (її недорозвинення – генітальний інфантилізм, дворога матка, перегородка в її порожнині) часто поєднуються з дефіцитом статевих гормонів, що приводить до неповноцінності її м'язового шару.

Внутріматочні спайки, що виникли після вискоблювання стінок порожнини матки (аборти), ручного відділення посліду і перенесених запальних захворювань ендометрія (эндометриты), перешкоджають нормальному прикріпленню плоду.

Міома матки, незалежно від її розташування, є чинником риски, особливо якщо плід прикріпляється в області миоматозного вузла: слизиста оболонка матки в цьому місці стоншена і не забезпечує нормального живлення і розвитку зародка.

На окрему увагу заслуговує такий стан, як истмико-цервикальная недостатність (ІЦН). Вона розвивається в результаті травм шийки матки при пологах (зокрема, крупним плодом),абортах, накладенні акушерських щипців. Внаслідок цього мускулатура в області перешийка матки втрачає здібність до скорочення, шийка розкривається і не може утримати плодове яйце.

При ІЦН частіше відбуваються пізні викидні, після 16–18 тижнів вагітності. Симптомом розкриття шийки матки є біль, що коле, в піхві.

Але найчастішою причиною ІЦН є гиперандрогения, про яку мовилося вище. Вчасно встановлений діагноз і вірно підібране лікування (гормональними препаратами) дозволяють вилікувати ІЦН без накладення швів на шийку матки. Цей поширений до недавнього часу метод, сприяючий, на жаль, інфікуванню.

Генетичні відхилення – ще одна з поширених причин невиношування вагітності. Відомо, що в 73% випадків викидень на ранніх термінах відбувається із-за генетичних аномалій плоду.

Більшість хромосомних порушень не спадкові – вони є наслідком мутацій в статевих клітках батьків або на ранніх стадіях розвитку зародків (під впливом забрудненого навколишнього середовища, «шкідливої» роботи батьків, вірусів і інфекцій).

При грубих пошкодженнях вагітність зазвичай уривається в ранні терміни – до 3–4 тижнів. Відбувається, свого роду, природний відбір. Проте з віком організм стає слабкішим в цьому плані, тому у батьків старше 35 років зростає ризик народження дітей з синдромом Дауна.

Хронічні захворювання матери (пороки серця, гіпертонічна хвороба, анемія, пієлонефрит, цукровий діабет) сприяють пошкодженню плаценти, що приводить до порушення розвитку плоду і невиношування вагітності.

Ускладнена вагітність (токсикоз першої і другої половини вагітності, багатоводдя, передлежання плаценти) також підвищує вірогідність викидня.

Порушення імунітету грає важливу роль в проблемі невиношування. Плід – організм, чужорідний материнському, але відторгнення не відбувається із-за ослаблення імунітету жінки (імунодефіциту). Крім того, будову плаценти виключає взаємодія крові матери і плоду. При порушенні цих механізмів в крові вагітної утворюються антитіла (проти дитини), які ушкоджують судини плаценти, і життєзабезпечення плоду страждає.

Подібні проблеми є наслідком дефекту імунної системи майбутньої мами. В результаті несумісності, наприклад по групі крові або резус-фактору, також розвивається імунологічний конфлікт. Правда слід обмовитися, що в першу вагітність, навіть при відмінностях в резусі, конфлікт не виникає!

Фізичні травми (удари, струси, переломи кісток) можуть викликати переривання вагітності тільки за наявності яких-небудь проблем із здоров'ям (запальні, ендокринні захворювання). У здорових жінок вагітність зберігається навіть при дуже сильних травмах!

Проте травми голови, застарілі, зокрема, (перенесені ще до вагітності), можуть приводити до передчасних пологів і викиднів. Це пов'язано з тим, що однією із структур головного мозку є головна залоза внутрішньої секреції – гіпофіз, яка регулює роботу органів, що зберігають вагітність. Порушення кровообігу в цій області може негативно відбитися на перебігу вагітності. У жінок з неврівноваженою психікою сильне нервове потрясіння може спровокувати викидня. Проте стреси самі по собі не можуть стати причиною переривання вагітності. Вони є лише сприяючим чинником за наявності вищеперелічених проблем.

Певну роль в збереженні вагітності грають і соціально-економічні чинники. Перше місце серед них займають умови праці (вібрація, підвищена вологість, важка фізична праця, можливість інфікування) і шкідливі чинники навколишнього середовища (радіація, загазованість, висока концентрація хімікатів). Шкідливі звички (алкоголь, куріння) також є причиною патології розвитку плоду і викиднів.Спеціалізовані пологові будинки


Симптоми переривання вагітності

Перший – біль в животі.
Незалежно від того, на якому ви терміні, ознакою неблагополуччя є переймоподібний або такий, що тягне біль внизу живота в центрі. На початку вагітності можуть виникати неприємні відчуття в бічних відділах живота – вони пов'язані із змінами в зв'язках матки і не мають відношення до загрози переривання вагітності.

Друга часта скарга у пацієнток з невиношуванням – напруга м'язів матки (гіпертонус). Тут слід розділити гіпертонус, що діагностується за допомогою ультразвукового дослідження, і гіпертонус, який відчуває сама пацієнтка.

Підвищений тонус матки, визначуваний при УЗІ, але що не відчувається жінкою, як правило, зачіпає тільки невелику ділянку м'язів матки (передню або задню стінку). Явище може бути і результатом реакції на само УЗІ (у першому триместрі) або наслідком психологічної напруги. Така жінка відноситься до групи риски по виникненню загрози переривання вагітності. Їй призначають спазмолітики (но-шпа, папаверин) і повторні відвідини лікаря (УЗІ) через 10 днів.

Стан, при якому матка «кам'яніє» і з'являються хворобливі відчуття (тотальний гіпертонус), лікарі розцінюють як загрозу переривання вагітності. Це може зажадати госпіталізації! Проте після 32 тижнів поява періодичних скорочень, що не супроводяться болем, є нормальною. Це сутички Брекстона-хихса. Так матка «готується до пологів».

Третя скарга – виділення із статевих шляхів. Ознаками загрози переривання вагітності є кров'яні виділення із статевих шляхів, вагітності, що з'являються на будь-якому терміні. Запам'ятаєте, навіть самий незначний об'єм кров'яних виділень під час вагітності свідчить про неблагополуччя!

Причиною їх появи в першому триместрі стає відшарування плодового яйця, в другому і третьому триместрах – відшарування плаценти.

Загрозу переривання вагітності можна запідозрити і за наявності водянистих виділень (підтікання навколоплідних вод). Ситуація вірогідна в другому і третьому триместрі вагітності. В цьому випадку виникає ризик інфікування і загибелі плоду. Необхідна термінова госпіталізація!

Звернете увагу!

Викидень, що почався, характеризується появою мізерних кров'яних виділень, переймоподібним болем внизу живота. При передчасних пологах починаються сутички, виливаються навколоплідні води.

При отхождении вод до 34 тижнів, за відсутності ознак інфікування, можна зберегти вагітність в спеціалізованих пологових будинках.

Останнім часом для лікування загрози переривання вагітності досить широко застосовують иглорефлексотерапию. Даний метод дозволяє понизити дози різних препаратів, а іноді і відмовитися від них.

На закінчення хочеться сказати, що більшість ситуацій, в яких виникає загроза викидня, можна уникнути. Для цього до вагітності або в самому її початку потрібно визначити, чи немає причин, які можуть привести до даного ускладнення. Вчасно звернувшись до лікаря, ви забезпечите своєму малюкові сприятливі умови для подальшого зростання і розвитку.