пятница

Я хмари розведу руками... Остеопатія і вагітність

Автор: Клініка «Ост-Мед»
Всім відомо, що вагітність - це особливий стан душі і тіла жінки. Вагітність - не хвороба, і в той же час кожен знає, що в цьому особливому стані майбутня мама випробовує масу нових відчуттів і станів. Приємних і не дуже. Більшість лікарів з побоюванням відносяться до лікування і взагалі якого-небудь втручання в «цікавому положенні», і це правильно, але... Куди ж звернутися вагітній жінці, де шукати порятунку, якщо у неї, наприклад, болить спина або набрякають ноги? Врачи-остеопати можуть зняти багато проблем під час вагітності і пологів, а також допомогти жінці відновитися після того, як малюк з'явився на світло

Із самого початку
Нерідко на самому початку вагітності, в першому триместрі, жінки скаржаться на часті перепади настрою, головні болі, порушення сну, замки і, звичайно ж, на токсикоз, що виснажує. Всі ці напасти обумовлені гормональною перебудовою в організмі, при якій підвищується навантаження на печінку і жовчний міхур. У нормі здоровий організм повинен поступово адаптуватися до коливань рівня гормонів, але так буває не завжди. Якщо печінка не справляється з перевантаженням, то в кров потрапляють недоокисленные продукти розпаду, що отруюють організм і з'являються перераховані вище симптоми. Певна м'яка техніка остеопатій дозволяє усунути застійні явища в печінці і жовчному міхурі, нормалізувати стан цих органів і позбавити майбутню маму від неприємностей.
Поступово відбуваються зміни і в самому організмі майбутньої мами: вагітна матка росте і у міру її зростання всі внутрішні органи зміщуються. Зокрема шлунок, кишечник, печінка, жовчний міхур. Особливо страждає правий і лівий кути товстого кишечника - і в цьому криється причина «вагітних» запоровши. Разом з маткою піднімаються і яєчники і труби. До шістнадцятого тижня вона вже знаходиться між лоном і пупком. У цей момент у майбутніх мам часто виникає натягнення тканин - тяга. Жінки скаржаться на болі в паху, колення, натягнула - «тягне, як рубець» - все це ознаки спайок або фіброзу в зв'язках матки або її спазму. І те, і інше може привести до неправильного положення плоду і, відповідно, проблем в пологах. Крім того, зростаюча матка також чинить тиск на нижню порожнисту вену, що приводить до застою в ній: з'являються набряки ніг, варікозне розширення вен. Не можна забувати і про хребет. Починаючи з другого триместра, у вагітної міняється центр тяжіння: жінка схожа на парусник, де щогла - хребет.
Зростаюча матка приводить і до натягнення тазових кісток, крижів, куприка і їх зв'язок. Натягнення в тканинах викликає у жінок дискомфорт і болі в цій області, особливо якщо раніше були травми, операції.

Приготувалися, народжуємо!
Під час пологів необхідно, щоб головка дитини змогла без пошкодження подолати родові шляхи. Отже, її діаметр повинен «збігатися» з діаметрами тазу матери. Як правило, всі необхідні вимірювання проводить лікар в жіночій консультації і, здавалося б, в процесі пологів не повинно бути проблем, але, на жаль, нерідко пологи протікають не так, як планувалося. Виникають всілякі ускладнення. Чому? Тому що є ще один важливий момент, який треба враховувати, - рух кісток тазу.
У нормі у момент пологів при вставлянні головки плоду в таз відбуваються невеликі рухи в кістках тазу: крила клубових кісток розходяться, сідничі горби зближуються, п'ятий поперековий хребець відходить разом з крижами, що і забезпечує додатковий простір малюкові, що «йде». Вся якість родового процесу і здоров'я дитини пов'язані саме з цим моментом.
Крім того, дуже важливо, щоб пологи протікали плавно: тобто не дуже швидко, не дуже поволі, без ривків, без зупинок і без штучного стимулювання. При уповільненні або зупинці пологової діяльності головка дитини виявляється затиснутою в родових шляхах - вона упирається в кістці материнського тазу і одночасно піддається тиску спазмированных м'язів, що перешкоджають подальшому просуванню. При цьому головка дитини випробовує сильні навантаження, які можуть привести до деформації черепа і інших травм. Непомітні неозброєному оку, вони можуть створити дитині проблеми на все життя, що залишилося.
А тому важливо підготувати таз, м'язи тазового дна і промежину до пологів - відновити їх рухливість, еластичність і розтяжність. Особливо необхідно це, якщо раніше у матери були травми в цій області. Наприклад, коли «народжується» головка, куприк, в нормі, відхиляється, допомагаючи їй виграти декілька зайвих міліметрів. Якщо ж у породіллі раніше була травма куприка і він фіксований, то народженню головки важко, лікарям доводиться чинити тиск на плід, щоб прискорити пологи. В результаті відбувається травма м'язів промежностями, які кріпляться до куприка, одночасно травмується і плід. Своєчасні профілактичні відвідини врача-остеопата дозволять уникнути цієї проблеми.
Звичайно, краще всього запобігти виникненню подібних проблем ще до вагітності, але якщо по якихось причинах цього не відбулося, то ситуацію можна виправити в третьому триместрі, але не пізніше, ніж за два тижні до пологів.
У цей же період врачи-остеопаты працюють з м'язами тазового дна, промежині і шийкою матки - готують її до пологів: роблять еластичнішою, повертають їй правильне положення. Якщо шийка знаходиться не по центру, то виникають труднощі при проходженні плоду по родових шляхах, це може провести до розривів промежини і навіть самої шийки матки. Надалі ці проблеми в пологах можуть перерости в інших: до опущення матки, нетримання сечі, хворобливого сексу, хронічних тазових болів, безпліддя.

М'яка безпечна техніка, направлена на відновлення рухливості спазмированных тканин, може вже після першої процедури позбавити вас від перерахованих проблем. Процедура комфортна для пацієнта і триває від одного до півтора годин.
Виносити, народити і виростити здорову дитину - мрія будь-якої жінки.
І щоб вона збулася, потрібно не так багато, просто підійти до справи з усією відповідальністю, поклопотатися про все заздалегідь і запобігти тому, що можна запобігти.

Увага: остеопат не замінює вашого лікаря, що лікує, акушера-гінеколога, у якого ви спостерігаєтеся під час вагітності, або ж будь-якого іншого фахівця, якого ви потребуєте. Остеопатія доповнює традиційну медицину, а не виключає її.

Коли слід показатися остеопату:
перший візит краще зробити до лікаря до вагітності, з профілактичною метою;
якщо нічого не турбує, то варто здатися докторові за два тижні до пологів, щоб підготувати шийку матки і м'яза промежини до пологів. Цей же термін оптимальний, щоб усунути дисфункції, пов'язані з кістками тазу, крижів, пояс- ницы;
якщо вас турбують болі в спині, головні болі, набряклість і варикоз;
через місяць-півтора після пологів. Особливо це необхідно тим жінкам, які пройшли через кесаревий перетин, эпизио і перинеотомії, отримали розриви в пологах.

Це цікаво:
Від вагітних жінок часто можна почути скарги на тяжкість в області шлунку, печію, відрижку, задишку. Всі ці проблеми можуть бути наслідком однієї причини - напруга діафрагми. Діафрагма - великий м'яз, у формі куполу, що відокремлює грудну клітку від черевної порожнини. Вона є головним м'язом, що бере участь в акті дихання. Своїми м'язами-ніжками вона кріпиться до хребта. При вдиху діафрагма опускається - легені розширюються, а при видиху піднімається вгору - легені стискуються.
Зростаюча матка підтискає печінку, шлунок і діафрагму. Остання повністю не опускається. В результаті її «ніжки» ніколи не розслабляються, чому рано чи пізно виникає відчуття болю в спині. До того ж легені повністю не розширюються, в них виникають застійні явища, що виявляється задишкою, особливо в положенні лежачи на спині. При спазмі діафрагми порушується і рухливість стравоходу, і як наслідок - печія, відрижка, нудота.








Навіщо потрібна підготовка до пологів

Відвідати під час вагітності курси по підготовці до пологів стало в даний час правилом "хорошого тону". Що це - віяння моди або реальна необхідність?

Майбутні батьки в дні очікування свого малюка намагаються всіма можливими способами утамувати дефіцит необхідної інформації і підготувати організм жінки до такого серйозного випробування, як народження дитини. Готуватися до таких радісних і відповідальних змін в сім'ї допоможе не тільки медичне ведення вагітності в жіночій консультації або спеціалізованому медичному центрі, але і психологічна, информационая і фізична підтримка на курсах по підготовці до пологів.


Традиція проведення подібних освітніх програм була закладена в 20-і роки XX століття в Англії акушером Дикий Рідом, і продовжена у Франції - доктором Ламазом. У Росії підготовкою до пологів почали займатися ще в довоєнний час, проте найбільшу популярність вона придбала після війни, в 50-60 роки. Основною ідеєю підготовки було надання знань про вагітність, пологи, основи догляду за новонародженим. Чимала увага приділялася і освоєнню техніці "правильного дихання в пологах". Заняття проходили на базі жіночих консультацій і отримали назву "Психопрофілактична підготовка до пологів".
Проте в 80-і роки підготовка на базі жіночих консультацій стала абсолютно формальною і малоефективною. Як альтернатива почали виникати клуби "Здорова сім'я", де ентузіасти, що мають свій позитивний досвід вагітності, пологів, відходу і виховання дітей ділилися цим досвідом зі всіма охочими. Що займаються в таких клубах було порівняльне небагато, проте ними була виконана колосальна робота по накопиченню і збагаченню досвіду здорового проведення вагітності, підготовки до усвідомлених пологів.

Що дають сучасні курси підготовки до пологів майбутній мамі?

Сучасний центр по підготовці до пологів надає майбутній мамі якісну позитивну інформацію за течією вагітності, пологам і післяродовому періоду.
Курси підготовки до пологів - це не просто "суха" подача необхідного матеріалу, а живе спілкування. Інструктора створюють на заняттях особливий емоційний простір, де вагітна пара відчуває себе спокійно, затишно і утихомирено, і для кожної сім'ї знайдеться час, щоб обговорити теми, що хвилюють.
Лекційна частина курсу включає ті знання, потреба в яких жінка в цей період відчуває особливо гостро. Наприклад, в розділі вагітність розповідається про зміни, що відбуваються в організмі жінки, даються поради по живленню, гартуванню, допологовому спілкуванню з дитиною. Обов'язково приділяється увага чинникам таким, що впливає на здоров'ї майбутньої дитини.

У курс підготовки до пологів в "Чарівній дитині" входять заняття живописом. Бажання творити, створювати щось нове природно для жінки, яка створює нове життя, а досвідчений інструктор допоможе .. створити обстановку для самовираження.


У розділі "пологи" детально розглядатися все, що пов'язане з цим процесом, починаючи з критеріїв вибору пологового будинку, і закінчуючи окремими лекціями про 1-й, 2-й, 3-й періодах пологів.
На лекціях з післяродового періоду вам детально розповідять про догляд за малюком, про психологію і фізіологію розвитку дитини і, безумовно, про грудне вигодовування.

Дуже важливо, що час відвідин лекцій з підготовки до пологів зникають страхи і розвіюються міфи, пов'язані з майбутніми пологами, це дозволяє сприятливо виносити бажану вагітність.

На курсах підготовки до пологів вітається присутність майбутнього тата. Підтримка з боку партнера дуже важлива для жінки під час вагітності. Така залученість партнера ще в час виношування дитини застава гармонійних стосунків в сім'ї на наступні роки.

Гімнастика - це не тільки корисно, але і приємно. А гімнастика для вагітних потрібна і майбутній мамі, і дитині.


Під час вагітності психіка жінки як і весь організм в цілому зазнає серйозні зміни. Тому на курсах підготовки до пологів важливе значення надається практичним заняттям і психологічним тренуванням. Це те, що важко отримати з книжок. На цих заняттях жінку учать відчувати своє тіло, знати його як помічника в пологах; освоїти навики не тільки тілесного, але і внутрішнього розслаблення; навчитися розділяти відчуття і відчуття; зняти страх перед пологами; стати готовій до ролі матери, залишаючись чуйною і ніжною по відношенню до себе, своєму партнерові і дитині. Ось основні завдання, які ставлять перед собою ведучі центру по підготовці до пологів.

На заняттях велика увага приділяється оволодінню практичними навиками.
Гімнастика, масаж, що знімає напругу і поліпшуючий кровообіг, піднімаючий життєвий тонус, - це ті перші вправи, які освоює подружня пара. Заняття по пологах винні вклоючать в себе освоєння родових позицій з докладним описом достоїнств і недоліків кожній з них; а також відробіток правильного дихання, організації звуку, який допомагає зняти сильні хворобливі відчуття; аккупунктурный масаж.

"Програвання" родових ситуацій


Активний спосіб життя, підтримка організму в хорошій фізичній формі безумовно необхідні на будь-якому терміні вагітності. Тому на курсах підготовки до пологів велика увага приділяється різноманітним фитнес-программам, заняттям в басейні. Добре, якщо вам запропонують різноманітні, ефективні і безпечні заняття, схвалені лікарем акушером-гінекологом.

Вибираючи з для себе центр по підготовці до пологів неважко помилитися. На
що слід звертати увагу, перш за все?

У багатьох центрах існує безкоштовне перше ознайомлювальне заняття. Ми рекомендуємо відвідати такі заняття декілька центрах підготовки до пологів, щоб не помилитися у виборі.