воскресенье

Ознаки вагітності


НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ ОЗНАКИ ВАГІТНОСТІ


признаки беременностиПитання «є вагітність чи ні» хвилює багатьох жінок. А ось визначити вагітність на УЗД або при гінекологічному огляді можна не раніше, ніж через 3-4 тижні після зачаття. Але жити стільки часу в невіданні для багатьох занадто болісно. Благо, є деякі прояви, за якими можна визначити вагітність ще до початку затримки менструації. Є 100%-ві, а є просто ймовірні ознаки вагітності. Розглянемо їх все.

Затримка менструації
Це один з найбільш достовірних ознак відбувся зачаття. На жаль, чи на щастя ... затримка не завжди може бути викликана вагітністю. Порушення менструального циклу можуть спровокувати десятки причин, як то: порушення гормонального фону, запальні захворювання, інфекції і т.д. Іноді кровотечі можуть траплятися і при вагітності. Але це не є нормою. Такий стан вимагає термінової консультації гінеколога.

Підвищення рівня ХГЛ у крові
ХГЧ-ця абревіатура розшифровується як хоріонічний гонадотропін людини. У розмовній мові - «гормон вагітності». ХГЛ може підвищуватися і при деяких інших станах, але все ж, частіше це відбувається з причини зачаття. Це відомий ознака вагітності. У не вагітних жінок рівень ХГЛ близько 0. А у вагітних з кожним тижнем збільшується в рази. Визначити концентрацію ХГЧ можна здавши кров з вени практично в будь-якій клініці. Достовірність це аналізу дуже велика. ХГЧ починає збільшуватися через 7-10 днів після запліднення яйцеклітини. Так що, визначити вагітність можна навіть до початку затримки менструації.

Часте сечовипускання
Ця ознака вагітності може спостерігатися вже через 2 тижні після зачаття. Але, всупереч розхожій думці, це відбувається не через «розтягування матки» і «тиску зростаючого плоду на сечовий міхур» (занадто ембріон ще маленький), а обумовлено зміною гормонального фону жінки.

Токсикоз
Токсикоз - це нормальна реакція організму на вагітність. Хоча, він буває далеко не у всіх жінок. Токсикоз може проявлятися нудотою і блювотою (особливо в ранкові години, відразу після пробудження), бурхливою реакцією на певні запахи і безпричинної втомою. Важливо не переплутати ця ознака вагітності з звичайним отруєнням. У деяких вагітних жінок від певних видів їжі можуть виникати блювотні позиви, у інших же навпаки прокидається відмінний апетит.

Зміни в молочних залозах
Абсолютна більшість вагітних жінок з першого триместру звертають уваги на болючість у молочних залозах (зверніть увагу, що це не 100%-ний ознака вагітності, те ж саме може говорити про наближення менструації, якщо затримка невелика). Це, знов-таки, пов'язано зі зміною гормонального фону. Із сосків при несильному натисканні може виділятися молозиво (липка густа світло-жовта рідина). Самі соски можуть потемніти і покритися пігментними плямами.

Підвищення базальної температури
Базальна температура вимірюється в прямій кишці. Деякі жінки, щодня провідні графік базальної температури, можуть з точністю визначити день овуляції і настання вагітності. При вагітності базальна температура перевищує 37 градусів і тримається на цьому рівні. Вимірювати базальну температуру необхідно з ранку, відразу після пробудження і, обов'язково, до підйому з ліжка. Багато сучасні лікарі, прихильники доказової медицини, вже не сприймають подібні ознаки вагітності всерйоз. Але факт залишається фактом. Базальна температура при вагітності дійсно підвищена.

Неприємні відчуття в низу живота і в попереку
Ознаки вагітності в перші дні після овуляції можуть нагадувати по відчуттях наближаються місячні. Болі в нижній частині живота і в попереку відчувають багато вагітних жінок. На жаль, такі болі можуть свідчити і про якесь неблагополуччя вагітності, наприклад, підвищеному тонусі матки. Тому, якщо ви впевнені у своєму цікавому положенні, не полінуйтеся сходити до лікаря і розповісти про свої болі.

Кровотеча імплантації
Це прояв можна віднести до групи «ознаки вагітності до затримки місячних». Це явище зустрічається досить рідко, відбувається майже відразу після «впровадження» заплідненої яйцеклітини в стінку матки. Якщо кровотеча рясне, зі згустками, нагадує менструацію, то це не прояв вагітності, а стан, який може загрожувати здоров'ю жінки.

Зміна кольору статевих губ
Такі ознаки вагітності помітить, швидше, гінеколог, ніж сама жінка. Статеві губи при вагітності трохи збільшуються в розмірах, припухають і набувають синюватого відтінку.
Данилова Тетяна