воскресенье

Вагітність і кальцій


КАЛЬЦІЙ: НАВІЩО ВІН ПОТРІБЕН?



Створіть запас цього елемента в організмі, щоб вистачило і вам, і малюкові!
Дбайливий елемент оберігає ще не народженого маляти від рахіту, а його матусю - від стресів і алергії, нейтралізує наслідки поганої екології.


ГРУПА РИЗИКУ

Вважайте що ви потрапили в неї, якщо з дитинства відрізнялися поганим апетитом і тендітною статурою. Можливо, все навпаки: через схильність до зайвої ваги ви постійно мордували себе дієтами і при цьому, природно, недоотримували кальцію. Всього 2 склянки кефіру або 2 бутерброди з сиром зміцнять зуби і кістки і забезпечать добову потребу в кальції - 500мг. Якщо до вагітності ви отримували менше, це може створити проблеми і для вас, і для малюка! Добова потреба в кальції під час вагітності - 1500 мг, а при годуванні грудьми вона підвищується до 2000 мг.
Цінного елементу не вистачає всім, хто воліє їжу, яка перешкоджає засвоєнню кальцію і сприяє його втрати. Це солодощі, білий хліб, манна каша, макарони, а також кава, какао, висівки, шпинат, жирні та солоні страви, газовані напої.
Допомагають засвоєнню кальцію і утриманню його в організмі магній, фосфор, вітамін D і містять його продукти (риб'ячий жир, печінка тріски, жовтки яєць), а також ... засмага. Саме тому лікарі радять жінкам з групи ризику заздалегідь почати прийом комплексних препаратів, щоб заповнить дефіцит кальцію, і спланувати вагітність з розрахунком, щоб дитина народилася навесні або влітку. Тоді він встигне до настання холодів перехопити свою порцію ультрафіолету, під впливом якого в шкірі утворюється запас вітаміну D, а кальцій спрямовується в кісткову систему.
Майте на увазі: його недолік частіше виявляється у блондинок, а також у тих з нас, хто курить, мало рухається (щоб кальцій засвоївся кістковою системою, потрібно попрацювати м'язами!) Або, навпаки, настільки захоплений фітнесом, що дає організму непосильне навантаження.
Крім того, дефіциту кальцію сприяє прийом деяких гормональних контрацептивів і підвищена функція щитовидної залози.
Цінний елемент випаровується з організму під час будь-якого захворювання, що супроводжується підвищенням температури: про те, що кальцій вимивається з кісток, свідчить ломота в них, яку ми відчуваємо при лихоманці. Його бракує всім матусям, які народжували більше 3 разів та / або годувати малюка грудьми довше 1,5 років.


УЗД ПІДКАЖЕ

Щільність кісткової тканини і ступінь втрати нею кальцію допомагає виміряти денситометрія. За її допомогою можна поставити діагноз «остеопороз» задовго до розвитку необоротних процесів. Комп'ютерні програми сучасних денситометричних апаратів дозволяють зробити прогноз за результатами вимірювань різних частин скелета.
Висновок про те, скільки кісткової маси не вистачає до норми, допоможе вашому лікарю підібрати препарати для профілактики і лікування дефіциту кальцію і остеопорозу.
Жінкам з групи ризику добре б пройти це дослідження до настання вагітності. При необхідності лікар може направити майбутню матусю на дослідження ультразвуком. Прилад досліджує кісточки, а маляті шкоди не завдасть.


ВАГІТНІСТЬ З ГАРАНТІЄЮ

Кальцій знижує ризик викидня і передчасних пологів, підвищеного артеріального тиску і еклампсії, зменшує втрату крові під час пологів, дозволяє майбутній матусі уникнути судом литкових м'язів і зберегти зуби.
Раніше за кількістю втрачених зубів лікар міг сказати, скільки разів жінка народжувала. Зараз це здається дикістю: якщо зуби руйнуються під час вагітності, в наявності колосальний дефіцит кальцію, допускати цього не можна!
До речі, при дефіциті цього елемента випадають і волосся, які взагалі-за ці 9 місяців зобов'язані стати гущі - цього розташовують гормональні зміни. Часті слідства нестачі кальцію - дисбактеріоз кишечника , дратівливість і безсоння.
Якщо вас тягне погризти крейда, та й стан зубів залишає бажати кращого, дефіцит очевидний! Скоректуйте дієту і приймайте вітамінно-мінеральні комплекси з кальцієм для майбутніх і годуючих мам. Який саме з подібних препаратів підходить вам, запитайте у лікаря!
Потреба організму в кальції зростає при нервових навантаженнях, після перенесеної травми або операції, при зміні кліматичного поясу. Якщо одне з цих подій сталася з вами, доктор може збільшити дозу кальцію.


ЗАПАСАЄМОСЯ НА МАЙБУТНЄ

  •  З перших днів вагітності щодня випивайте 2 стакани молока (якщо добре його переносите) або кисляку, кефіру, з'їдайте кілька скибочок сиру і 100-150 г сиру. Тим самим ви створите у себе в організмі «резерв кальцію» - ті незамінні 30 г, які малюк неодмінно затребує в останні 3 місяці перед народженням, коли він буде бурхливо рости.
  • Включайте в свій раціон кисломолочні продукти, бринзу, житній хліб, горіхи, свіжі фрукти і овочі (особливо квасоля, буряк).
  • Народна медицина радить майбутнім матусям використовувати шкаралупу круто звареного яйця, з якої видалили внутрішню плівку. Прожарите її на сковорідці, розітріть у ступці або подрібніть в кофемолці до пудрообразного стану. Додавайте цей порошок у перші та другі страви або ковтайте, запиваючи чистою водою. Доза - 0,3-0,5 г (на кінчику чайної ложки) 2-3 рази на день. Частка кальцію в цьому «ліках» - 35-38%. Варто підкреслити, що засвоюється він з яєчної шкаралупи дуже добре.