воскресенье

Харчування в першому триместрі


ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ В ПЕРШОМУ ТРИМЕСТРІ



Що відбувається в першому триместрі
питание по триместрам, питание в первом триместре, правила питания первого триместраДо ролі мами потрібно готуватися заздалегідь - приймати вітаміни і мікроелементи, харчуватися правильно ще до зачаття.
Не приймайте ні грама алкоголю і ніяких ліків, не порадившись з лікарем, і не відмовляйтеся від їжі, відчувши нудоту та інші ознаки раннього токсикозу, який з'являється на 2-му місяці вагітності.
Як харчуватися в першому триместрі вагітності
Головне правило харчування першого триместру при ранньому токсикозі - їжа повинна бути негарячій і приносити задоволення. Їжте потроху, але часто і підходите до справи творчо.
  • Потягнуло на кисле і солоне? Прекрасно! У перші 3 місяці все це вам навіть необхідно. Маринований огірочок, квашена капустки, мочене яблучко, шматочок оселедця збуджують апетит.
  • Налягайте на фрукти-овочі, але з розбором. Якщо вас верне від капусти - не змушуйте себе давитися нею! Не варто вливати в себе літрами морквяний сік - перебір каротину (провітаміну А) не на користь малюку.
  • Обов'язково їжте відварене м'ясо і рибу - дитині потрібні містяться в тваринному білку амінокислоти!
  • Не забувайте про кисломолочних продуктах, сирі і сирі, - вам з малюком треба все більше кальцію. Ці продукти виручать, якщо ви не переносите незбиране молоко.
  • Копченого, смаженого, консервованого на стіл не ставте - від такої їжі одна шкода.
  • Пийте свіжовіджатий сік. Морс, компот, столову мінеральну воду - зараз не потрібно обмежувати рідину. Про каву забудьте - він завдає шкоди дитячому сердечку, надає сечогінний ефект, посилюючи зневоднення.
  • Якщо і пити в достатній кількості слід і потім, щоб уникнути запорів. Налагодять роботу кишечника буряк, чорнослив, склянку свіжого кефіру на ніч і склянку води, випитої маленькими ковтками натщесерце з ранку.
Деякі вітаміни синтезуються в організмі. Але основна їх частина надходить ззовні - з їжею і аптечними комплексами. 


ТОП-ЛИСТ МІКРОНУТРІЄНТІВ ПЕРШОГО ТРИМЕСТРУ

Фолієва кислота, цинк, мідь і селен запобігають вроджені дефекти, зокрема - неправильне формування спинного мозку і хребта.
Вітамін С підвищує адаптаційні резерви організму майбутньої матусі, допомагає боротися з токсикозом, зміцнює дитяче сердечко, яке починає битися вже на 21-й день!
Вітаміни Е, В6 та магній зменшують загрозу викидня, зростаючу на 9-12-му тижні першого триместру.
Вітаміни групи В теж життєво необхідні - їх дефіцит веде до пороків розвитку та важкого раннього токсикозу.
Вітамін РР забезпечує клітинне дихання як майбутньої матусі, так і малюка.
Йод, кобальт і селен потрібні щитовидній залозі малюка, що починає функціонувати в 11-12 тижнів, а також самої матусі, щоб не було важкого раннього токсикозу з нестримною блювотою.