воскресенье

Вагітність і пологи після 40 років


ЇСТИ, СПАТИ І НАРОДЖУВАТИ ТРЕБА ВЧАСНО

беременность после 40У наш час жінки все частіше народжують після 30. Подивіться на знаменитостей: Мадонна, Сьюзен Сарандон або Кім Бейсінгер народили, коли їм було вже за 40. Бажання спочатку зробити кар'єру і знайти стійке матеріальне становище, а тільки після цього стати матір'ю цілком зрозуміло.
Зрозуміло всім, крім гінекологів. Вони не втомлюються квапити жінок: мовляв, те, що легко в 22 року, може бути неможливо в 32 ... Справа в тому, що яйцеклітини жінки старіють разом з нею. Після 30 років яйцеклітини звичайно слабкіше в генетичному плані, та й взагалі менш життєздатні. До речі сказати, у чоловіків з віком сперма теж погіршується. Мова про зниження питомої числа сперматозоїдів і їх рухливості. Так що затягування питання вагітності може обернутися обопільними проблемами. Принаймні, за даними медичної статистики, майже половина випадків причиною безпліддя подружніх пар після 30 років є неполадки в репродуктивній системі чоловіка.
Нічого страшного, говоримо ми собі. Сучасна медицина може робити чудеса - от ми ними і скористаємося, коли прийде бажання стати матір'ю. На жаль, наука вирішує не всі проблеми. Фахівці попереджають: з віком шанси на успіх штучного запліднення знижуються. Коли жінці 30 із хвостиком, імовірність успішного запліднення власної яйцеклітини в лабораторних умовах з наступною імплантацією в матку становить 33%. А після 40 - 43 років - менше 10%.
Вагітність - це велике навантаження на організм, і щоб він це навантаження витримав, треба, щоб у вас було поменше проблем зі здоров'ям. Зрозуміло, що з віком ми здоровее не стаємо. Ось вам факти. Тільки у 15% жінок у віці від 25 до 30 років бувають викидні, а от після 40 вже до 40% жінок не можуть виносити дитину. Заодно підвищується й ризик народження дітей з вродженими захворюваннями.


Справи сердечні
Складності з зачаттям дитини в пізньому віці - не єдина проблема тих, «кому за ...». (Нагадаємо, що в жіночих консультаціях «старородящими» називають жінок старше 25 років). З віком стає важче прийти в норму після пологів. Дослідження показали, що у жінок, які народили першу дитину після 35 років, зростає ризик деяких захворювань в довгостроковій перспективі. Так, у п'ятдесятирічних жінок, які відкладали перші пологи до 35 років і довше, частіше зустрічається гіпертонія і діабет.
Ні, лікарі зовсім не виносять вам незаперечний вирок. Вони всього лише нагадують, що з роками ризик дістати серйозні проблеми з приводу вагітності зростає. Особливо якщо у вас є спадкова схильність до серцево-судинних захворювань.


Що робити?беременность после 40Так що ж робити, якщо вам уже давно не 18, а підходящого чоловіка ви ще не зустріли і сім'ю не завели?Перевести годинник назад, звичайно, не вийде, проте вже зараз можна дещо зробити, щоб підстрахувати свою здатність до зачаття в майбутньому. Лікарі радять наступне:
  • Не паліть. Наука впевнена, що близько 13% випадків жіночого безпліддя викликані саме палінням. Причому, не важливо, що написано на пачці - «легкі» чи «суперлегкі». Цим оманливим компромісом ви свого здоров'я не допоможете.
  • Займайтеся спортом і харчуйтеся здоровою їжею, щоб залишитися стрункою всупереч віком. Між надлишком ваги і неблагополуччям вагітності є прямий зв'язок. Приблизно 12% всіх випадків жіночого безпліддя припадає на проблеми зі здоров'ям, спровоковані зайвою вагою.
  • Захворювання, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, гонорея та інше, інше, інше ...), є однією з найчастіших причин безпліддя. Не захворіти дуже просто - користуйтеся презервативом.
  • Заведіть корисну звичку щороку проходити медичний огляд (тобто диспансеризацію). По украй мірі два рази на рік відвідуйте гінеколога. Ставтеся до процедурами і рекомендаціями медиків серйозно. Вибирайте тільки перевірені медустанови, щоб не стати жертвою неправильного лікування (наприклад, операція, зроблена передчасно або взагалі без необхідності, може згодом призвести до безпліддя). Якщо менструації у вас проходять нерегулярно або болісно, ​​обов'язково покажіться лікареві.